Edsilia Rombley leert autocue lezen voor Songfestival

Geplaatst op di 21 jan 2020 om 17:00

Terwijl Jan Smit nu bij de nonnen in Vught zit om Engels te leren, volgt Edsilia Rombley een autocuecursus nu de presentatie van het Eurovisie Songfestival dichterbij komt. Het lezen van de autocue is namelijk helemaal nieuw voor haar. Dat vertelt ze in de VARAgids. Rombley mist naar eigen zeggen iedere ervaring voor de presentatie van het liedjesfestijn. “Ik ben geen presentatrice. Ik weet hoe het is om op tv te zijn, maar het lezen van een autocue is nieuw voor mij“, vertelt de zangeres.

Hoe gaat ze dat oplossen? “Ik ga oefenen om niet als een robot over te komen en niet overduidelijk van links naar rechts te lezen.”

Het houdt niet op bij autocuecursus. “Om me bewuster te zijn over hoe ik presenteer krijg ik mediatraining. Ik ben soms heel wild, hyperactief, wel érg enthousiast en lekker hysterisch. Ik moet dat beter leren doseren. Als ik in beeld ben, is het bijvoorbeeld niet zo handig om te gaan stuiteren.”

Ook gaat ze Smit achterna naar Vught. “Ik ga nog bij de nonnen in Vught langs om mijn Engels een beetje bij te spijkeren. Ik voel me vereerd dat ik het mag presenteren, dus doe er alles aan om goed voorbereid te zijn.”

Als je niet eens weet hoe je de autocue moet lezen, is het Songfestival dan niet een stapje te ver? Rombley merkt dat niemand eigenlijk die vraag stelt.

Presentatoren zoals Irene Moors, Humberto Tan, Jandino en Wendy van Dijk appten: wat leuk, we gunnen het je zo. Ik was heel blij dat veel mensen zeiden dat ze het snapten dat ik was gevraagd.

Het VARAgids-interview met Edsilia Rombley kunt u lezen via Blendle.

Foto: AVROTROS
48 Reacties op “Edsilia Rombley leert autocue lezen voor Songfestival”


 1. RaymondVL

  Ze is tenminste eerlijk daarover. Ja toch?

 2. Sky

  Dus de NPO zet een presentatrice op het songfestival zonder ervaring?

 3. Sum

  De NPO zet wel vaker zangeressen in voor ander werk wat ze totaal niet beheersen. Vanavond om half 11 bijvoorbeeld. Toch lastig dat diversiteitsstreven.

 4. 1.NPO kijker

  RTL Chantal moet eruit!

 5. man pan

  Stelletje zeikerds hier, alsof Jan Smit met zijn steenkolenengels veel beter is.

 6. Els

  Ik wist niet dat ze niet kon lezen.

 7. Els met haar vieze kut

  Els, stupide kip.

 8. Sum

  @man pan
  Het ene gebrek heft het andere gebrek niet op.

 9. Erwin

  Het spijt me erg, want ik vind het twee leuke mensen (Jan Smit niet). Maar als je niet kunt doseren in je enthousiasme, niet goed genoeg Engels kunt én een autocue nodig hebt en de suggestie wekt niet te kunnen improviseren, dan vrees ik het ergste voor het belangrijkste media-evenement in de geschiedenis van dit land. Jan Smit die trots foto’s plaatst van zijn lessen Engels. Het is zielig. Als je geen Engels kunt, als je burn-out bent, als je niet zeker bent van je zaak, DOE HET DAN NIET. Als een van hen ons collectief voor l*l zet, als heel Europa op 13 mei over niets anders praat dan de slechte presentatie (en dan moet je nog twee shows), dan wordt dat je niet in dank afgenomen, Jantje.

 10. man pan

  Thema van songfestival is toch Open Up, ik zou Nikkie Tutorials toevoegen aan het presentatieteam.

 11. Toestand

  Het belangrijkste media-evenement in de geschiedenis van dit land? Jij ziet ze echt vliegen!

 12. Menno

  Jantje moet Engels leren, Edsilia moet autocue leren lezen. Leg de lat maar hoog..

 13. Kej in me Ree(t)

  Ik hoop dat Chantal een cursus paaldansen volgt en op het ESF haar kut laat zien.

 14. M

  Edsilia gaat een sensatie op het ESF worden!

 15. Sum

  Hoezo sensatie, gaat ze haar ontdekking van koude kernfusie bekendmaken?

 16. HBaz

  Een guitig meiske. Dat gaat wel lukken.

 17. Ban

  Suske en Wiske en het guitige ESF-meiske

 18. Ron

  Wat Erwin zegt. Volledig eens.

 19. Wilde Geert

  Een autocuecursus even naar de DWDD die gebruiken hem 6 x vergroot.

 20. Piepmuis

  Word dus een kneuzen presentatie.

 21. Piepmuis

  Last Waylon presenteren. Spreekt goed Engels ziet er lekker uit en improviseert goed.

 22. Frits

  Als de meisjes maar niet de slappe lach krijgen van al die spanning.Probeer jezelf te blijven!

 23. Caramba

  Je kunt ook die autocue aan de kant schuiven en dingen uit je hoofd leren of zeggen wat je echt vindt. Oh nee, dat is verboden – het moet gemaakt, gescript en niet spontaan zijn – anders is het geen echte tv.

 24. Geox

  Zou het niet hilarisch zijn als de hele presentatie en organisatie van het ESF in de soep loopt en potentiële immigranten het zien en dan denken: ‘wat een k u t land, daar ga ik niet heen!’

 25. Piepmuis

  Geox..love you.

 26. snoezigkleinhertje

  Met zo’n stelletje kneuzen zou het een zegen zijn als de stroom uit zou vallen.

 27. Keta Minek

  Kan dus helemaal niks, behalve zwart zijn. Als je weet dat de enige reden waarom je de job krijgt is, omdat je zwart en/of vrouw bent, dan moet je je toch echt een kneus voelen?

 28. Wilde Geert

  Een mooi spontaan meisje.

 29. Rutger

  @ Keta Minek: Rare reactie. Edsilia heeft tweemaal meegedaan aan het songfestival en is dus bekend en geliefd onder songfestivalliefhebbers, ze heeft Beste Zangers gepresenteerd, diverse malen Eurovision in Concert en afgelopen december nog het Grote Songfestivalfeest in een volle Ziggo Dome. Als iemand een plek verdient in die presentatie is zij het wel. Gaat helemaal goed komen met die presentatie van dit trio. Met het bijspijkeren van je talen is natuurlijk ook niets mis, dat ze niet goed genoeg Engels kan is een aanname (ze laat duidelijk doorschemeren dat ze dat doet om een zo goed mogelijke indruk te maken). Autocue en een strakke regie horen er nu eenmaal bij en betekenen niet dat er geen ruimte is voor een spontaan grapje hier en daar.

 30. J

  @SUM 17:47

  Je hebt wel een beetje gelijk SUM, want racisten zoals jij worden alleen nog een beetje enthousiast van bruinhemden, Geert Wilders, Farmers Defense Force en ander eng tuig.

 31. Arie Schoenlepel

  Dit wordt een tv-flater van hoog niveau….

 32. Martien "the fag" Meiland

  Moet je luisteren ja dat lijkt me eeeeeeenig ja geile staaf in mijn aars

 33. Harry Mens

  Dat kan, bij Fletcher

 34. Ailisde

  @Wilde Geert

  Oei, oei, oei
  Ik krijg me toch een boei
  Nu ik met Wilde Geert
  Zijn kleine worstje stoei

 35. Marietje Kwakman

  Jes and Icellake.

 36. ....

  Je zou ook gewoon al je aankondigingen uit je hoofd kunnen leren? Je van tevoren i lezen over alle acts. Research doen en alles, in het Engels in je kop stampen. Het is geen NOS Journaal, kom beslagen ten ijs en zorg dat je het zonder autocue ook kan…

 37. Bruinwerker

  Saartjie Baartman is terug mensuhhh!

 38. Normaal Persoon

  Edsilia. Het lukt je! Maar je moet je enthousiasme niet afleren maar houden. Dat wordt een geweldig songfestival met jou en Chantal!!!!

 39. Normaal Persoon

  @Keta Minek ik vind het goed dat Nederland voor uniek gaat en niet voor saaie die al gewend zijn met autocue zoals Dionne Stax. Edsilia is tenminste wat losser

 40. Don

  Dom volk zeg, die zogenaamde BN-ers! hahaha

 41. Dat hep gestaan op Facebook

  Wat zwart is moet zwart blijven. Niks mis met dat meiske.

 42. Sven L.

  Rombley juist heerlijk verfrissende persoonlijkheid. Wat betreft Jan Smit; lijkt me type die zich kapot werkt om iets onder de knie te krijgen. Ik denk dat we verrast zijn in mei.

  En terzijde; in Nederland is Engels niet de voertaal; je mag best een tongval horen hoor. Dat is elk jaar zo. Paar jaar geleden toen het vanuit Düsseldorf werd gepresenteerd kon je ook overduidelijk een Duits accent erdoor horen. Is helemaal niet erg.

 43. Ailisde

  @Wilde Geert

  Oei, oei, oei
  Ik krijg me toch een boei
  Nu ik met Wilde Geert
  Zijn kleine worstje stoei

 44. Wilde Geert

  De kijkcijfers van dinsdag 21 januari 2020 zijn nog niet beschikbaar beter zoeken staan er wel.

 45. sokkenbreier

  Lekker koppeltje om heel Europa te laten zien, de een moet Engels leren spreken de ander op autocue-les, dat is toch eigenlijk te gek voor woorden!

 46. JOLLA

  veel te druk, ik krijg steeds last van vervangende schaamte omdat ze zo kinderachtig doet!

 47. Dikke Dre

  Wat zal haar moeder zijn geschrokken toen dit gedrocht uit haar bruine K U T werd getrokken. Alleen Jantje Smit kan haar waarderen.

 48. Esmee

  Wat een gezeik, alsof jullie reageerders het beter kunnen…

  Niet dus, anders had je wel een programma gehad op de publieke of commerciele zenders

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.