Zelfs VI keert zich langzaam tegen Zwarte Piet

Zelfs de conservatieve talkshow Veronica Inside keert zich langzaam tegen Zwarte Piet. Na Wilfred Genee is ook René van der Gijp overstag en de harde lijn van Johan Derksen wankelt. Dat was vrijdagavond te zien in de uitzending op Veronica. Van Genee is al langer bekend dat hij het verdwijnen van Zwarte Piet steunt, maar ook Van der Gijp kan zich nu vinden in de bezwaren van gekleurde Nederlanders. Zijn mening is veranderd door de afgelopen tv-week, waarin het veel over racisme ging.

Van der Gijp: “Weet je wat ik wel had deze week, Wilfred? We hebben natuurlijk een stortvloed aan donkere mensen op tv gezien, hè? Ik schrok er toch wel een beetje van. Ik wist wel dat het zo was, maar dat het zó zó zó heel erg was… Die mensen zitten wel heel, heel erg met die Zwarte Piet in hun maag, hè? Daar zitten ze heel erg mee in hun maag. Dan denk ik: dacht je nou werkelijk dat het een kind van vier het ene reet kan schelen of dat ding groen, zwart of blauw is, joh? Wat kan jou het nou verpleuren?

Dus in de ban met Zwarte Piet? “Ja, stop er alsjeblieft mee! Ik heb mensen op tv zien huilen en dan denk ik: die mensen hebben twee slechte maanden. Dat is toch niet prettig. Ik hoorde het van Wijnaldum, ik hoorde het van Davids en allerlei vrouwtjes en mannetjes op tv. Dan denk ik: daar hangen wij in Nederland toch niet zo heel erg aan?

Op dit moment is Derksen nog wel voorstander van Zwarte Piet. Hij zei: “Ik denk daar iets anders over. Er is 71 procent van de Nederlanders die Zwarte Piet gewoon in stand wil houden, omdat het een historisch feest is wat in de Nederlandse cultuur past. 71 procent. Desondanks zie je geen Zwarte Piet meer op tv. Alle zenders hebben veegpieten. In Grolloo hebben ze gelukkig nog wel Zwarte Pieten, maar de officiële tv-zenders hebben hun oren laten hangen naar de minderheid die erom vraagt.”

Het maakt Derksen naar eigen zeggen niet heel erg veel uit welke kleur Piet heeft, maar hij wil niet voortdurend buigen voor gekleurde Nederlanders. “Die mensen – met alle respect voor al die zwarte mensen – die daar zitten te treuren, en ik wil niemand kwetsen, moeten zich ook een beetje kunnen verplaatsen in de historische Nederlandse cultuur waarin ze terechtkomen.”

Genee: “Hier zit ook een historisch verhaal achter, dan kun je het ook omdraaien.”

Derksen vindt nieuwe kleur voor Zwarte Piet ‘oké’

Van der Gijp: “Johan, hang jij er dan zo erg aan? Het zal die kinderen toch een rotzorg zijn?

Derksen: “Als je die kinderen ermee opvoedt, oké, maar waar ik aan hang is dat allerlei mensen aan tafels bij talkshows mij in de schoenen willen schuiven dat ik mijn kinderen jarenlang racistisch opgevoed heb.”

Van der Gijp: “Dat weet ik wel, maar ik had altijd het idee dat die mensen het vervelend vinden, rot, niet leuk. Maar ik kwam er nu wel achter dat het bij die mensen echt heel diep kan zitten.”

Genee: “Ze kijken op tegen die periode, ja.”

Van der Gijp: “Ja, het zit heel diep. Dan denk ik: stop er dan mee.”

Derksen: “Ja, nee, maar goed, daar sta ik ook niet onwelwillend tegenover als je de kinderen die nu komen met een groene piet opzadelt, maar het word je wel allemaal een beetje opgedrongen in je eigen cultuur. Die 71 procent, die meerderheid van de Nederlanders, die telt niet mee?

Tafelgast Valentijn Driessen: “Maar die gouden oorringen, Johan, zijn toch ook allemaal weg hè? Langzaamaan verandert dat toch? Nu wordt het bruin, dan wordt het een roetveeg en dan groen.”

Derksen: “Ik wil eigenlijk niet in die discussie verzeild raken. Ik vind racistische spreekkoren tegen een zwarte speler racisme, maar je kunt een kinderfeest waar een Zwarte Piet in voorkomt niet als racisme typeren. Dat gaat te ver.”

‘Johan kan zich niet in anderen verplaatsen’

Volgens presentator Wilfred Genee is het probleem van zijn voetbalanalist dat hij zich niet in andere mensen kan verplaatsen. “Het is hetzelfde als wat jij een beetje met dat homoseksuele probleem had. Jij zei: ‘Als je homo bent, moet je niet zo moeilijk doen en uit de kast komen.’ Maar jij kan je niet verplaatsen in die mensen als ze zich zo voelen. Dat geldt hier ook voor. Wat René nu schetst: hij heeft allemaal mensen deze week gezien, en ik denk dat veel mensen dat hebben gezien, die er heel veel moeite mee hebben en verdriet over hebben.”

Van der Gijp: “Ja, ongelooflijk veel moeite.”

Derksen: “Ja, maar de tafels in de talkshows waren vaak helemaal gevuld met zwarte mensen die uit mochten halen. Als je daar voor de helft mensen neerzet die er anders over denken, dan krijg je een ander gesprek.”

Genee: “Ja, dan krijg je een ander gesprek, maar die kunnen zich waarschijnlijk niet helemaal verplaatsen in hoe dat voelt. Dat kunnen wij ook niet, toch?

Derksen: “Nee, maar ik wil niet die 71 procent van de Nederlanders die er anders over denken zo van de tafel vegen. Voorlopig zie je bij RTL, bij Talpa en bij de NOS nergens meer Zwarte Piet.”

Genee: “Je wil er nog wel een verdwaalde Zwarte Piet tussen hebben?

Derksen: “Nee, joh, in principe interesseert het me geen reet.

Genee: “Waar gaat dit dan over?! Wat zijn we nou aan het doen dan?!

Derksen: “Ik vind wel dat mensen die integreren in dit land en uit een ander land komen niet zomaar kunnen zeggen: ‘Dit schaffen we af, dit schaffen we af en dit gaan we anders doen.’”

Genee: “Het gaat om mensen die ook al twintig, dertig jaar of al hun hele leven hier wonen.”

Derksen tegen Van der Gijp: “Jij hebt je toch een beetje gek laten maken door de verhalen van die mensen.”

Johan keert zich fel tegen racisme

Opvallend is wel dat Derksen pleit voor een hardere aanpak van racisten in het stadionpubliek dan Van der Gijp. Derksen wil levenslange stadionverboden, terwijl Van der Gijp denkt dat dat onevenredig veel impact heeft op de veiligheid van voetbalbobo’s. Hardcore-voetbalfans zullen immers uit zijn op wraak.

Derksen wil in elk geval dat voetbalwedstrijden worden gestaakt bij racisme. “Racisme moet je aanpakken zodra racisme zich voordoet. Tot op heden was het zo dat als er een racistisch incident was op een voetbalveld, dat het niet gehoord werd of ze wilden het niet horen, maar het werd altijd een beetje gebagatelliseerd. Die jongen van Excelsior pikte het niet en als je dan allemaal duidelijk hoort wat die mensen roepen, dan is er maar één ding dat je kunt doen: stoppen met voetballen.”

Een afkoelingsperiode heeft geen zin, want na tien minuten zijn dat soort opmerkingen niet minder erg geworden. Die zijn gemaakt dat soort opmerkingen en dan moet je wegwezen. Dan is voetbal totaal onbelangrijk.”

Het fragment ziet u onderstaand:

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen