Radiobaas NPO: ‘Radio niet ten dode opgeschreven’

Geplaatst op vr 08 nov 2019 om 9:30

Jurre Bosman, de radiobaas van de publieke omroep, vindt het volstrekte onzin als mensen roepen dat het medium radio ten dode is opgeschreven. Dat zegt hij in gesprek met Tubantia. Bosman wijst erop dat radio, ook sinds de opkomst van Spotify, nog fier overeind staat. “De dood van de radio is al een paar keer voorspeld. Ik voorzie juist dat het een heel rijke tijd wordt voor radio en audio. Mensen kopen nu smartspeakers om er audio mee te streamen“, zegt de radiobaas.

Zijn die smartspeakers niet vooral bedoeld om specifieke liedjes af te laten spelen? “Ja, ook Spotify, maar er wordt nog steeds ontzettend veel radio geluisterd.”

Traditionele tv en radio wordt door een steeds oudere doelgroep geconsumeerd, terwijl de jongere doelgroep zijn toevlucht zoekt tot on-demanddiensten als Netflix en Spotify.

Toch is Bosman nog altijd druk met het verjongen van zijn radiozenders. “Verjongen is niet het juiste woord, want dat impliceert dat iemand van 40 niet meer naar 3FM mag luisteren. We vernieuwen, continu. We proberen met de verschillende radiozenders zoveel mogelijk de behoefte van de luisteraar op te zoeken. We maken geen platgeformatteerde radio zoals sommige commerciële zenders doen.

Bovendien gedraagt de 50-plusser van nu zich ook veel jonger, zegt hij. “De huidige 50-plusser staat middenin het leven en heeft vaak meer financiële middelen. Radio klinkt daarom ook alweer anders dan een paar jaar geleden.

Het interview met Jurre Bosman kunt u lezen op de Tubantia-site.

Foto: NPO, Michel Schnater
32 Reacties op “Radiobaas NPO: ‘Radio niet ten dode opgeschreven’”


 1. Bart

  Grotendeels eens behalve natuurlijk dat hij goed kijkt naar de behoefte van de luisteraars. Dat is gewoon niet waar. Dat doen ze bij de NPO niet. Als dat wel zo was dan had Spijkers met Koppen allang op Radio1 of Radio5 gezeten. Zat Serious Request allang bij Radio 2 en was de frequentie van 3FM al een aantal jaren geleden naar Radio5 gegaan. Maak van 3FM een niche pop/rock internetzender met weinig dj’s en zo min mogelijk gepraat. Met veel muziek. En gooi die Sharid Alles er uit!

 2. Hij

  Waarom ziet deze e man eruit als een foute Cubaanse dansleraar?

 3. Huismaker

  Luister eens naar Radio1 (“Het nieuws van alle kanten”) LOL !!!!
  Steeds meer mensen stappen over naar podcasts.
  Luister eens naar deze aflevering van gisteren van Wierd Duk/Leon de Winter over de leugens over het klimaat, waarmee we IEDERE DAG worden stookt ?
  Luister maar eens naar dit nieuws van alle kanten:
  https://hetlandvanwierdduk.libsyn.com/

 4. Katja

  Foto radiobaas, nou,dan weet je toch genoeg!

 5. Stijn

  @Bart. Serious Request bij radio 2 is niets. Dat hoort gewoon bij 3FM. 3FM krijgt altijd commentaar dat het altijd hetzelfde is. Luister eens naar de top2000. Je kan daar gewoon de uitzendingen van 6 jaar geleden draaien. Niemand die het merkt.

 6. Pieter

  Hij,

  Laat even ’n foto van jou zien kan ik ook commentaar hebben.

 7. Pieter

  Ik luisterde altijd de hele dag radio… Maar de schreeuwreclame en nog meer reclame en soms eeb liedje en reclame…
  Leve YouTube music en de podcast!

 8. Pieter

  Boven staande geld ook voor Katja!!!!

 9. Pieter

  9.59

  Niet gauw iemand zijn naam over nemen!!

 10. Donald Tramp

  Radio is nog lang niet dood, het is springlevend en das maar goed ook.

 11. Erwin

  Jammer dat hij zo van het padje is. Radio is écht klaar, vooral doordat men maakt waar de luisteraar niet op zit te wachten. Innovatie is ook ver te zoeken, het blijft allemaal slechte kwaliteit baggermuziek, met elk uur hetzelfde nummer.

 12. jan

  Radio lijkt inmiddels op MTV.

 13. Ronnie

  @Erwin: voor jou is radio misschien klaar, maar voor miljoenen mensen per week toch echt niet. Ik denk dat ik als 36-jarige voor adverteerders het beste via radio te bereiken ben. Ik zit per week zo’n 10 uur in de auto, waarbij ik echt niet elk reclameblok wegzap. Soms luister ik mijn eigen muziek, maar ik hecht ook wel waarde aan verkeersinformatie, nieuws en presentatoren.

 14. Albert

  Ik luister alleen nog radio voor informatie en dan vooral radio 1 en soms een regionale zender. Als ik muziek wil luisteren, luister ik wel mijn favoriete muziek via spotify. Reclame hoor ik bijna nooit, want zodra er reclame op komt, zet ik het geluid zacht of schakel ik over op spotify.

 15. Zomaar een persoon

  Als je wil dat radio niet ten dode opgeschreven is, huur dan eens wat mensen in die iets van generatie Z snappen. Die zitten daar bij de NPO amper, met als resultaat dat er nogal weinig jonge luisteraars bij komen.

 16. Ron

  @Bart: helemaal mee eens. En verder vind ik zijn verhaaltje nu niet echt serieus te nemen, hij preekt natuurlijk voor eigen parochie. En dat het goed gaat met de radio hoeft per definitie te betekenen dat dit goed uitpakt voor zijn stations waar hij verantwoordelijk voor is. 3 zenders doen het uitstekend en dat zijn Radio 1, 2 en 5 en de rest is zwaar aan vervanging toe, ja ook een Radio 4. Dat kan makkelijk zonder FM frequentie.

 17. jelle

  Ik vind radio wel gezellig, met name radio 2, dat is ook een goede plek om kennis te maken met nieuwe muziek. Wel erger ik me wild aan de reclames en gaat bij sommige dj’s spotify aan. (met name die OneSy, die zelfs van haar favoriete muzieksoort soul en jazz niet verder komt dan wikipediafeitjes oplepelen en zelfs dan nog geregeld mis zit). Spijkers met koppen trek ik ook niet, mag ook naar Radio 5. Maar Stenders, De Wild, KidV, Blokhuis… allemaal top. Als die blijven, blijf ik tot mijn 120ste (nog bijna een eeuw dus) luisteren.

 18. RaymondVL

  Nee joh, Jurre. 3FM is nog springlevend. Alleen jammer dat er bijna geen mens meer naar luistert.

 19. Bart

  @Stijn Serious Request kan onder de naam Het Glazen huis voorgaand aan De TOP 2000. Het past in deze tijd veel beter bij Radio 2. Het is gewoon lachwekkend om te zien hoe die gasten van 3FM bezig zijn. Kunnen zo’n groot evenement helemaal niet draaien. Extra sneu is nog dat er bijna niemand kijkt of luistert terwijl ze nog steeds doen alsof heel Nederland er van in de ban is. Vanaf het moment dat ze niemand anders hadden dan Domien om het evenement te dragen hadden ze het aan Radio 2 moeten doneren.

  Kan nog steeds. Gewoon weer 3 dj’s in het glazen huis en allerlei acties in het land. Iedereen zelf laten bepalen aan welk goed doel hij/zij via radio 2 doneert. Dit een week lang volgen en bijhouden op Radio 2, NPO1 & NPO3 middels de goede doelen TOP50. Daar achteraan vanaf de zelfde locatie De TOP 2000. Voortaan de talkshow van Het Glazen huis en TOP 2000 a gogo ook op NPO1 om 19.00u

 20. El

  Serious Request naar Radio2, dan wordt het tijd voor een weekje Spotify luisteren.

 21. Bart

  @El Je moet ook af en toe afwisselen. Alleen maar Spotify Of Youtube is niets. Alleen maar radio ook niet. En probeer eens nieuwszender of podcast. Zet weer eens een plaat op. Allerlei mogelijkheden in deze tijd. En die moeten we benutten. Het een is niet beter dan het ander en het kan allemaal prima naast elkaar bestaan. Voor jong en oud! Dit geld het zelfde voor televisie, uitgesteld kijken, op een ander apparaat kijken, on-demand, opnemen, een dvd opzetten om je film online nergens te vinden is of gewoon live lineair kijken. Dat kan en mag allemaal naast elkaar bestaan.

 22. StefanV

  Denkt Bosman werkelijk dat er 40-plussers zijn die naar 3FM luisteren? Het overgrote deel van zelfs de 30-plussers is gillend weggerend, onder meer naar Radio 2. En dat is dan weer een zender die in hoge mate is platgeformatteerd. Overdag is hooguit het programma van Rob Stenders nog een uitzondering, omdat daarin veel ruimte is voor verzoekjes van luisteraars. Verder is het allemaal zo voorspelbaar als wat: een tamelijk beperkte en veilige selectie uit het aanbod van nieuwe muziek, een flinke portie radiohits die je ook bij Q Music en 538 hoort en een zelfopgelegd quotum om kwalitatief ondermaatse muziek uit Nederland te draaien en te pushen.

 23. StefanV

  @Bart: die Sharid Alles gaat vanzelf weg bij 3FM. De vraag is alleen nog hoe groot de zak geld is die ze meekrijgt. Ze heeft zelf al gezegd dat ze opstapt als de luistercijfers van 3FM niet aantrekken. En dat doen ze niet, met een score van 2,5 procent.

  Alleen Spotify/YouTube is inderdaad niets. Juist op de radio zou je muziek willen horen waarmee je anders niet in aanraking was gekomen. Maar de kans dat ik op Radio 2 iets fraais ontdek dat ik anders nooit had gehoord, is werkelijk nihil. Integendeel; ik kan moeiteloos hele lijsten met nummers opsommen die Radio 2 (en ook andere Nederlandse radiozenders) straal hebben genegeerd.

 24. Bart

  @StefanV Goede analyse. Toch luister is wel graag naar Radio2. Zoals al eerder gezegd hoeft ie niet altijd op te staan. Op het werk als ik bezig ben is het een fijne zender. Van mij mogen ze nog wel iets meer richting Radio 5 schuren qua muziek.
  Ja die Sharid Alles gaat wel weg. Alleen de vraag is wie gaan ze er dan weer op los laten?

 25. El

  @Bart: Inderdaad moet je af en toe afwisselen. Alleen was dat mijn punt niet. Mijn punt was dat ik niet op Serious Request zit te wachten. Ik luister het liefst naar muziek, met zo’n actie mag je al blij zijn als er 3 platen worden gedraaid. Maar goed, mocht het wel gebeuren, dan wijk ik wel uit naar een alternatief.

 26. Bart

  @El Ja was jou punt niet weet ik maar bedoelde het meer in het algemeen. Had ik er even wat duidelijker moeten neerzetten in mijn vorige berichtje.

 27. joost

  Vooral Radio 1 heeft voor mij afgedaan.
  Niet voor niets wordt op de sociale media en in diverse columns in kranten de huidige NPO radio vergeleken en genoemd met een : Staatsomroep.

  Radio is is helemaal niks.
  Het begint om 6 uur met het radio 1 journaal en er zit daar dan een soort diskjockey ( ene v.d. Berg ) het nieuws te presenteren en vult het nieuws voor de helft (!) met muziek te draaien. Lekker als je voor je naar je werk gaat zoveel mogelijk echt nieuws wil horen. v.d. Berg draait dan “de everly brothers”!
  Het radio 1 journaal is waardeloos.
  BNR is ‘s-ochtends beter met onze Bas, maar moet niet teveel automagazine worden!
  Radio 1 in mijn auto: Ik heb het dan niet vervolgens om 9.00 uur over het eenzijdige marxistische programma van “de stelling van dag”. Tenenkrommend vaak.
  Tenslotte zijn de nachtruitrzendingen van Radio 1 verschrikkelijk oninteressant.
  Zo’n VPRO programma om 24.00 uur met “nooit meer slapen” is echt helemaal niks. Onbekende niets voorstellende gasten vaak over vervelende boekjes, maar geen actuele zaken over politiek of sport.
  Alleen maar weer dat eenzijdige vpro toontje.
  Over Prem heb ik het maar niet, zonde van het geld. Die is al heel lang de weg kwijt.
  Radio 1 is een Augiasstal die eens schoon geveegd moet worden met nieuwe, vooral onpartijdige en neutrale mensen, die het échte nieuws willen verspreiden.

 28. BRITT = NEP

  @Joost: Ik lees het al:
  1) Jij hebt geen zinvol leven;
  2) Het azijn was vast in de aanbieding;
  3) Jij hebt een eigen microfoon nodig om je stem eens te horen… Brrrr

 29. Huismaker

  Het ergste van alles is dat zij bij Radio1 niet door hebben dat mensen kotsen van hun eenrichtingsverkeer. Bij dat journalistenforum vandaag met dat mannetje van Nu.nl :
  “Het volk mag niet tegen de kilmaathysterie zijn. Wij verbieden dat zij er wat van zeggen”. De Radio1-presentator knikt volop. “Ja, dat plebs moet hun bek houden en onze waarheid volgen”.

 30. anoniem

  Ik kan het maar van heel weinig mensen verdragen, als ze door de muziek heen zitten te babbelen.. :-)

 31. Bennus

  @Bart
  Ik luister tijdens het post bezorgen altijd Radio 2, vooral vanwege de liefde van muziek van een aantal dj’s zoals Stenders en Bart Arens, maar vind Spijkers met Koppen altijd wel een hoogtepuntje op de zaterdag waar ik altijd naar uitkijk.
  Vind het prima passen bij 2

 32. joost

  @ Brit=nep.

  Inderdaad jij bent nep en je moet eens leren lezen.
  Maar ja, als je alleen OLO hebt, blijft medelijden over.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.