Radio 10 krikt luistercijfers op met Brabants trucje

Geplaatst op do 07 nov 2019 om 16:15

Talpa Radio krikt de luistercijfers van Radio 10 op door een regionale variant van de zender te beginnen in Noord-Brabant, waar het station slecht te ontvangen is. Dat meldt vaksite Radio.nl. Sinds de komst van Gerard Ekdom is Radio 10 enorm gegroeid: inmiddels is het de vierde zender van Nederland. En dat terwijl er geen landelijke dekking is: in grote delen van Noord-Brabant is er geen of een zeer slechte FM-ontvangst. Daarom begint Talpa Radio nu met Radio 10 Brabant.

Radio 10 Brabant is vanaf 1 december te ontvangen op de frequentie waarop nu nog het regionale Radio 8FM te horen is. Hiervoor wordt samengewerkt met de eigenaar van het FM-kavel: TiDa, dat verantwoordelijk blijft voor de inhoud en de distributie.

Door het overnemen van deze frequentie lost Radio 10 zijn dekkingsprobleem in Brabant op, maar er is één groot probleem: Talpa mag de uitzendingen van het landelijke Radio 10 niet 1-op-1 doorprikken op Radio 10 Brabant.

Radio 10 Brabant gaat slechts heel erg lijken op het landelijke Radio 10. “Op Radio 10 Brabant zullen programma’s te horen zijn die gericht zijn op de regio Brabant, met nieuws, weer, verkeer, muziek uit de regio en muziek in het format ‘de grootste hits aller tijden’, met vele popclassics.

Het betekent dat Radio 10-sterren Gerard Ekdom en Rob van Someren níet te horen zullen zijn op de Brabantse editie. Althans, vooralsnog niet. “We sluiten niet uit dat in de toekomst deejays van Radio 10 een speciaal programma gaan maken op Radio 10 Brabant.

Trucje

Waarom al deze moeite? Radio.nl weet hoe het zit: “Luisteraars van Radio 10 Brabant die deelnemen aan het NLO luisteronderzoek zullen waarschijnlijk een kruisje gaan zetten bij Radio 10 als zender waar ze naar geluisterd hebben. Want ze horen toch echt Radio 10 jingles en lekkere popclassics. En zo dragen ze bij aan hogere cijfers van de landelijke Radio 10.

Het gaat om een aanzienlijke groei, verwacht Radio.nl. “De kans dat de huidige Radio 8FM luisteraar blijft hangen bij Radio 10 Brabant is groot, want ze krijgen net als voorheen een classic hits format voorgeschoteld. 8FM scoort momenteel 2,2 procent marktaandeel in Brabant, want omgerekend een landelijk marktaandeel van 0,5 procent is.

Qmusic

Het is niet de enige landelijke zender die dit doet. Qmusic haalt dit trucje uit in Limburg met Qmusic Limburg. Radio.nl: “In eerste instantie werd op de regionale FM-frequenties in Limburg 20 uur per dag het landelijke programma van Q uitgezonden, maar in 2017 werd de wet zodanig aangepast, dat dit niet meer mocht.

Het legt Qmusic geen windeieren. “Ook in Limburg vinken luisteraars bij het luisteronderzoek aan dat ze naar Qmusic geluisterd hebben, terwijl dit in werkelijkheid misschien wel Qmusic Limburg of de Belgische versie is.

Het artikel ‘Dit is waarom Talpa met Radio 10 Brabant start’ kunt u lezen op Radio.nl.

Foto: Radio 10
25 Reacties op “Radio 10 krikt luistercijfers op met Brabants trucje”


 1. Meneer Kaktus

  Ik krik ook weleens wat op.

 2. Inge Pinge

  En de NPO zenders hebben allemaal de beste frequenties, landelijke dekking en alle rechten.
  Het lijkt hier Noord Korea wel met al die restricties voor commerciele zenders.

 3. Inge Pinge

  Dat radio Veronica geen recente hits mag uitzenden is ook zo’n idiote maatregel die bedacht is door een ambtenaar die alleen NPO zenders beluistert.

 4. critikast

  En in het zuiden zijn de luisteraars blijkbaar zo dom dat ze het verschil niet door hebben. Bespaar je de moeite Radio 10, want in Brabant stemt het in de eigen regio geïnteresseerde publiek al meer dan veertig jaar af op de meest betrouwbare regionale zender en bij mijn weten is dat niet 8 FM , maar Radio Brabant (volksmond). Omroep Brabant dus.

 5. Lies

  @critikast: wij kunnen hier prima Radio10 ontvangen. We genieten hier van het leven en lachen om de vooroordelen van mensen van boven de rivieren. Kom eens langs zou ik zeggen, want wij zijn wel gastvrij en niet bevooroordeeld!

 6. Inge Pinge

  @lies
  Dus jouw vooroordeel is dat mensen van de boven de rivieren niet gastvrij en bevooroordeeld zijn.
  Zucht..

 7. Lies

  @inge: mijn vooroordeel arrogant werd door critikast bevestigd. En ik ging er met boter en suiker in. Je hebt helemaal gelijk, ik doe hetzelfde!

 8. Je dikke moeder

  Whatever iedereen vindt of zegt, ik denk dat radio20 een vd weinige “betere” radio zenders is, zowiezo qua afwisseling.

  Qmusic, 538, sky, veronica, en al die andere draaien 100x per dag sweet but psycho. Ik kan het echt niet meer aanhoren; de manier, de articulatie, twee keer hetzelfde wordt in een zin (psycho) waarbij de klemtoon zo hard op de O wordt gelegd dat die zangeres klinkt alsof ze iedere keer weer een beroerte krijgt.

  Weg met die rommel, en weg met mensen die dit leuk vinden; die maken Nederland nog kapotter dan Rutte.

 9. Je dikke moeder

  Spel en schrijffouten voorbehouden

 10. Ron

  Radio.nl een ‘vaksite’ noemen is zeker cynisch. Broadcastmagazine: Ja, Spreekbuis.nl: Ja, maar radio.nl maar ook radiofreak.nl zijn radio’freak’ sites met veelal copy/paste items en vaak nog eens rijkelijk laat met publiceren…

 11. Chiel

  Aanvinken? Dat klinkt niet heel betrouwbaar… Als ik radio luistert dan kan dit in 1 uur wel 5 zenders zijn…

 12. Zakc

  Boycot Talpa! #freemamjo

 13. Mm

  Inge pinge wat ben jij een domme muts. De NPO heeft natuurlijk de beste frequenties want zij maken echte radio. En die beperkingen voor de rest is om te voorkomen dat ze allemaal dezelfde soort muziek gaan uitzenden. Jammer dat John de Mol nu ook weer Radio 8 FM naar de kl*te helpt. Was een echt leuke zender. Ik schakel nu over op Joe 60 and 70. Of Npo radio 2.

 14. Nils Holgersson

  Als het aan Inge Pinge lag, waren er in de ether alleen maar top-40 stations te horen

 15. o.p. lichter

  Gelukkig zijn op internet de beste zenders te horen , duizenden mogelijkheden , en amper of geen reclame .

 16. Mike

  Graag ook Radio 2 Brabant, Sky Radio Brabant, Radio 538 Brabant, …

  Als men maar niets aan de playlist van 8FM verander. Luister 8FM graag.

 17. AygoNL

  Slechter kan het niet… ik en met mij zijn onze Radio 8 FM kwijt aan Radio 10
  Die ik al jaren niet meer goed vind. Waar blijven de oldies. Radio 10 Gold vond ik een volwaardige radiostation, maar Radio 10 is een slap aftreksel van Radio 10 Gold

  RADIO 8 FM IS HET NIEUWE RADIO 10 GOLD

 18. AygoNL

  BLIJF VAN RADIO 8FM AF

 19. ekdom gerard

  Nu kan heeel Brabant genieten van mijn leuke woordgrapjes die door de rest van nederland enorm word gewaardeerd

 20. ik john de mol van 6

  k.u.t. zender luistert maar alleen debielen naar

 21. Zakr

  Boycot Talpa! #freemamjo

 22. Don

  Kleuterzender!

 23. pieter baan

  aldus Don, die vooral opvalt door zn puberale, kinderachtige stoere opmerkingen hier. Hebben meer volgers last van.

 24. Simon Dekker

  @Ron: Spreekbuis.nl is al jaren geen vaksite meer. Richard Otto is een zakenman die gewoon overal een slaatje uit probeert te slaan en alles onder een waas van nostalgie probeert te brengen. Hele matige content die ze daar leveren (of wat zeg ik; levert, want hij doet alles in zijn eentje).

 25. Ronald

  Terecht dat de npo de beste frequenties heeft. De commerciëlen moeten überhaupt blij zijn dat ze sinds een paar decennia hun troep en commercials door bepaalde frequenties mogen baggerstralen.

  Met de komst van dab etc, kan er technisch gezien niet een nieuwe fm indeling gemaakt worden met meer zenders binnen dezelfde bandbreedte (87.5-108 ofzo?). Of storen 2 zenders als de een op 106.5 en de ander op 107 zit? Iemand n expert?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.