Ernst Daniël in emotionele Pauw: ‘Ik heb Parkinson’

Geplaatst op do 14 nov 2019 om 8:30

Jeroen Pauw is als talkshowhost bijna niet te overklassen. Gisterenavond leverde hij een bijzonder ontroerend item af over de ziekte van Parkinson: Rob de Nijs zat met zijn vrouw aan tafel om over de aandoening te praten, maar ook Ernst Daniël Smid zat aan tafel. Hij verraste met de mededeling dat ook hij een patiënt is. Toen er op een gegeven moment beelden werden ingestart van patiënten die in een vergevorderd stadium van Parkinson zitten, kon Smid zijn emoties even niet bedwingen.

Pauw: “Ernst Daniël Smid, voor jou is het een première om hierover te praten.”

Smid: “Ja, ik heb het lange tijd voor me gehouden.”

Pauw: “Waarom nu wel dan?

Smid: “Dat kwam eigenlijk toen ik bij jou was voor Stoptober (eind september, red.). Toen eindigde Willeke met een verhaal over Rob, dat ze het zo fijn vindt dat ze met Rob een duet gaat zingen. Toen had ze het erover dat jij gevallen was en Parkinson had. Het ging erover dat er vreselijk veel mensen niet mee naar buiten durven te komen om wat voor reden dan ook. Ik zat aan die kant van de tafel en het lag op het puntje van m’n tong om te zeggen: ‘Ik heb het!’ Ik durfde het op dat moment niet.”

Na afloop van de uitzending liep Smid naar Pauw toe. “Ik sprak jou na afloop en ik zei: ‘Ik heb ook Parkinson gediagnostiseerd gekregen, maar ik wil niet dat het in de bladen verschijnt als een sensationeel verhaal.’ Toen zei jij: ‘Dan gaan we er samen over praten.’ Nou, daar zitten we dan.”

Smid kwam tijdens die uitzending in september wat beschonken over: de Parkinson tast zijn spraak aan. Pauw: “Jij sprak er inderdaad over stoppen met roken en mensen riepen na afloop op Twitter: ‘Er zit gewoon een dronken man te praten daar aan tafel.’ Je hebt wel wat over je heen gekregen na afloop.”

Smid: “Dat is niet mis. Mijn kinderen belden verdrietig op dat hun pa zo werd afgezeken. Ik had te veel gezopen, ik was dronken, ik deed een Frits Westertje en er moest voor mij eerst maar eens een Zuiptember komen. Toen dacht ik: waarom hou ik het eigenlijk nog geheim?

Waarom hield hij het geheim? “Ik ben bang dat als je zegt dat je een hersenziekte hebt dat mensen je afschrijven. Maar zo werkt het niet, want ik kan heel goed leven met Parkinson.”

‘Schrik je van wat je ziet?’

Daarna werd het filmpje ingestart van Parkinson-patiënten in een vergevorderd stadium. Pauw: “Ernst Daniël, ik zie jou eigenlijk niet kijken naar het filmpje. Vind je het moeilijk om ernaar te kijken? Schrik je van wat je ziet?

De operazanger was zichtbaar geëmotioneerd en kreeg er niet veel meer dan een ‘ja’ uit.

Ook voor De Nijs waren de beelden lastig om te zien. Wel voelt hij zich enorm opgelucht dat het land nu weet dat hij Parkinson heeft. “Het is voor mij een enorme opluchting geweest toen het bekend werd en ik geen toneelstukje meer op hoefde te voeren.

Complimenten

De uitzending van Pauw kan op veel complimenten rekenen. “Deze Pauw is price winning“, zegt radiomaker Hans Schiffers bijvoorbeeld.

Story-baas Guido den Aantrekker: “Wat een ontroerend mooie Pauw over Parkinson.

Telegraaf-ster Wierd Duk: “Als je die mooie en informatieve uitzending van Pauw over Parkinson ziet dan moet een dergelijk uur lang programma over alle heikele thema’s van deze tijd toch mogelijk zijn bij de publieke omroep? De thema’s liggen voor het oprapen.

En televisiekijker Wouter: “Nooit gedacht dat ik nog eens emotioneel zou worden van een aflevering van Pauw. Heel aangrijpend en vooral heel fijn dat ze er zoveel tijd voor nemen.

Een fragment:

Foto: BNNVARA
31 Reacties op “Ernst Daniël in emotionele Pauw: ‘Ik heb Parkinson’”


 1. #NPO Kijker#

  Het 1e kwartier was tenenkrommend met de VVD luchtballon galbak.
  Pauw was daar ook heel sterk maar dat is hij altijd.

  Wat een prachtig vervolg van de uitzending.
  Een dikke 10 voor Pauw en zijn team.

 2. Rtl kijker van het eerste uur

  Beau had dit veel beter gedaan

 3. Nijl

  Dijkhof kan je er ook goed bij hebben hoor. Ben Geen vvd’er maar de man heeft beste voor met ons. Loopt niet weg voor verantwoordelijkheid

 4. Ruud

  Vanaf deze plek veel sterkte voor Rob en Ernst Daniel!!

 5. zeker weten

  er zat ook een sterke vrouw met parkinson aan tafel hoor!

 6. Solomon

  Met deze uitzending bewijst Jeroen weer eens dat hij dé nummer 1 Talkshow Master is van Nederland !.. Namaak talkshow Beau vanuit Luxembourg is wat dat betreft écht een komisch nummer aan het worden dat nooit meer wat zal worden !..

 7. Sjaak tejdhdue

  Pauw deed het weer top,
  Vaak fan van hem maar zeker niet altijd (bijvoorbeeld niet als ‘ie weer loopt te pushen om die mallotige IS-kinderen e.d. terug te halen) maar nu was het weer uitmuntend.

 8. Sjaak tejdhdue

  Zeg @Nijl, je maakt een grap hoop ik? Als er 1 partij is die altijd wegloopt van zijn eigen verantwoordelijkheden is het de VVD samen met Dijkhoff (denk aan 130 rijden).

 9. Sjaak tejdhdue

  Die gynaecoloog zat er ook he, Mediacourant!

 10. Pennywise

  VVD-ers mogen van mij allemaal 130 rijden… tegen een betonnen muur.

 11. Erwin

  De hr. Pauw doet er geweldig aan om dit nog jaren voor de NPO te blijven doen. De keuze om niet naar de commerciëlen te gaan is geweldig nieuws voor de publieke omroep. Dit soort uitzendingen máken de late avond daar.

 12. Pietpiet

  @ Bij Beau of anderen had zo’n filmpje instarten effectbejag geheten. Nu is het opeens echt, emotioneel, en is Jeroen o zo goed. Was Eva er nog maar. Of Knevel en vd Brink.

 13. Geert

  Praatte hij nu weer als een dronken man of was hij toen gewoon beschonken?

  Overigens een heel vervelende ziekte die geen onderscheid maakt. Sterkte Rob en Ernst.

 14. Ben Zine

  @Pietpiet: Bij Beau hadden ze het filmpje ingestart waarop te zien is hoe Rob de Nijs van het podium valt.

 15. Duiven Tilly

  Pauw kan dit als geen ander echt een bijzondere en integere uitzending.

 16. Flauwe Kul

  Prachtige uitzending! Alle 3 de gasten met Parkinson kwamen zeer sterk en moedig over!

  Dijkhoff (met gilet om zgn. intelligent over te komen) maakte helemaal geen indruk.
  Net als Rutte, die zegt, dat stikstof zijn grootste probleem in zijn tijd als premier is. De ramp met de MH-17 is hij schijnbaar al vergeten…

 17. Klaasje v

  Mooie indrukwekkende uitzending met Pauw op zn best.

 18. MediaPrak

  TOP uitzending van Pauw. Beau ligt knok-out in de hoek. Dijkhof: Op het moment dat hij en overige VVD’ers stonden te oreren bij 130km borden, wist hij (en kon/moest hij weten) dat hij vanwege de stikstof problemen de CO2 uitstoot moest reduceren. En nu mensen veroordelen welke bij rechter en Raad van State vragen of de overheid hun eigen wetgeving willen handhaven. 2e Kamerleden (Inc Dijkhof) functie is om regering te Co ntroleren (op uitvoering van wetgeving) en dat individuele burger deze controle moet uitvoeren bij Rechter en Raad van State is echt een grote schande.

 19. Gé Stapo

  @MediaPrak
  Aan je enigszins verwarde commentaar te zien, heb je zelf een niet lichte vorm van Parkinson.

 20. 🌻Ingrid

  Mooie uitzending! Krachtige verhalen over hun ziekte!
  Triest dat Ernst d s,de vorige keer zoveel haat berichten kreeg over zijn moeilijke
  Praten. Heel erg!
  Je kan alle mensen met die vreselijke ziekte,alleen maar sterkte wensen!

 21. bus

  Ge stapo , je durft je nickname niet aan elkaar te schrijven want dan wordt echt duidelijk dat je een rechtse bal bent die er de pest in heeft dat hij geen 130 meer mag rijden overdag.
  aan het commentaar van mediaprak is niets mis maar dat weet je best wel denk ik.

 22. Marko

  Kun je zien hoeveel mensen bevooroordeeld zijn.

 23. iefkleinhertje

  Er werd weer aardig gezopen in die uitzending zeg.

 24. Hij

  Arme Ernst, vrouw overleden, financiële problemen en nu dit. Laat hem de Lotto winnen.

 25. pepe

  schaamt iedereen die op dit medium geroepen heeft dat hij dronken was zich nu niet een beetje!! (beetje boel hoop ik) en mediacourant ga eens modereren

 26. pepe

  ah als je de site zelf aanspreekt plaatsen ze het niet typisch

  schaamt iedereen die op dit medium geroepen heeft dat hij dronken was zich nu niet een beetje!! (beetje boel hoop ik)

  kan er waarschijnlijk wel mee door (had het alleen over modereren overigens)

 27. aammehoela

  Mooie uitzending. Dit soort uitzendingen laten zien dat Pauw toch wellicht de beste is. Als ik dit dan vergelijk met die Margriet van der Linden……….

 28. Mr. Ed

  Jeroen Pauw NR 1 talkshowhost en dat zal nog lang zo blijven. Prachtige uitzending gisteren, respect voor Ernst, Rob en mevrouw de gynaecoloog!

 29. Jopie

  Sterkte.

 30. Beau

  waarom niks over Gynaecoloog Annelien Oosterbaan, was pas 33 jaar toen zij de diagnose Parkinson kreeg.

 31. Medusa

  Klaas dijkhoff is voor mij de Johan Cruijff van de politiek. Net zo’n orakel!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.