Controverse: Marco van Barsen zegt ‘Sieg Heil’ op FOX

Geplaatst op zo 24 nov 2019 om 9:05

Marco van Basten heeft voor flink wat controverse gezorgd door zaterdag in de studio van FOX, terwijl Hans Kraay jr. op het veld de Duitse trainer van Heracles interviewde, ‘Sieg Heil’ te roepen. Niet veel later bood hij op zender zijn excuses aan. Dat was te zien op FOX. Duitse media spreken schande van de uitlating en vindt dat je over een nazigroet geen grappen kunt maken; tv-zender Sport1 noemde de grap zelfs ‘onvergeeflijk’ en Bild vraagt zich af welke gevolgen de uitspraak voor hem heeft.

Die gevolgen lijken beperkt, want Van Basten bood zijn excuses aan en daarmee is de kous voor FOX af. “Voordat we naar de beelden gaan van de eerste helft: we zonden een interview uit met Hans Kraay in het Duits met de trainer van Heracles. Marco, daarbij maakte jij een ongepaste grap met verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog en daar wilde je graag nog even op terugkomen“, zei presentator Jan Joost van Gangelen.

Van Basten vervolgens: “Nou ja, ik zei wat wat later door veel mensen werd opgepikt en het was niet de bedoeling om mensen daarin te shockeren, dus excuses hiervoor. Het was meer om het Duits van Hans een beetje uit te leggen.

Van Gangelen: “Maar goed, het is ook logisch dat mensen daar iets anders van vinden, dus excuses gemaakt en bij deze geaccepteerd.”

FOX verwijst in een officiële reactie naar deze excuses. “De opmerking was ongepast. Dat vindt Marco zelf en dat vinden wij als zender ook. Marco heeft daarvoor zojuist dan ook live op de zender zijn oprechte excuses aangeboden.

De bewuste beelden:

Foto: FOX
58 Reacties op “Controverse: Marco van Barsen zegt ‘Sieg Heil’ op FOX”


 1. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  Wat vindt Wijnaldum hier van?

 2. Bart tv man

  Kijk, zoveel gaat er veranderen na een weekend waarin het voetbal stilstaat èn opstaat tegen racisme; NIETS. Van der Gijp zijn imitatie van een transgender, Johan Derksen geplaag met homo’s en nu Van Basten met de hitler-groet. Nederland kan echt trots zijn. Hoe kunnen we van voetbalsupporters iets verwachten als onze voetbal prominenten dit gedrag vertonen???

 3. critikast

  Domme opmerking van een domme man ! Van Basten was een prachtige voetballer, maar daarna heeft hij in alles gefaald waar hij mee bezig was.Nauwelijks opleiding gehad en dus dacht hij dat hij gerust dit kon roepen. Van de reacties schrikt hij even maar gaat daarna weer over tot de orde van de dag. Maar dit krijgt nog een behoorlijk staartje. Ga rentenieren Marco en blijf uit de schijnwerpers, want dat licht daar kun je niet tegen !

 4. #NPO kijker#

  De VAR is Blank… ook Jan-Joost van Gangelen doet een duit in het zakje

  Van Gangelen was net zo kwetsbaard na de rode kaart die wit gaf aan zwart. En maar giechelen die muts Aletha Leidelmeijer in de studio na de opmerking

  Mooi excuses van Marco na zijn uitglijer.

 5. Geox

  Wat heeft dat grapje over het beroerde Duits van Kraay eigenlijk te maken met racisme?

 6. Geox

  Het is een gevaarlijke maatschappij aan het worden.
  Eén verkeerde opmerking en je hangt.
  Uiteindelijk zal dit leiden tot een repressieve maatschappij waarin weinig mensen zich nog zullen durven uitspreken. De humor verdwijnt als eerste. En daarmee ook de relativering.

 7. Jordao

  Wat een rare kwast die van Basten. Ik had hem al nooit hoog zitten als mens. Juist hij moet toch weten en zeer passen op zijn woorden ook al moet het een grap voorstellen. Toen hij bij de FIFA zat als officier toch niet zomaar een job had hij in naam van zijn functie en als internationaal bekend staande ex top voetballer zich moest laten uitspreken tegen de racistische uitlatingen in de voetbalstadions. Hij heeft zich daar nooit iets van laten horen. Ik zag Ronald de Boer zich heel ongemakkelijk voelen toen ie naast van Basten zat. Ach ja met excuses komt ie er zeer gemakkelijk vanaf. En dit nog wel in het kader dat alle betaalde clubs een vuist tegen racisme in voetbalstadions trekken. Hoe dom kun je zijn?

 8. Minder of Mirjam

  Ik vind “sieg heil” geen grap. En ik hou van humor en flinke grappen.

 9. Baudette

  ik denk dat het vaak ook helemaal geen racisme is maar meer pesten. Mensen die willen pesten zoeken naar de meest voor de hand liggende kenmerk van je uiterlijk waarmee je simpel gekwetst kan worden. Vaak is dat je bv dik bent, flaporen, lelijk, grote neus of een kleurtje. Het blijft fout maar ik denk dat menig pester niet direct beseft wat hij doet maar dat maakt Nederland nog niet racistisch. Weet je wie racistisch is die kansenparels met hun haat naar ons, pure diepe racistische haat jegens blanken.

 10. Uru

  Sieg, sieg riep de overwinnaar van de match.

 11. Geox

  Dat raak je kern, Mirjam. Wat de één grappig vindt, vindt de ander juist niet grappig. Dat is de essentie van humor. En we kunnen grapjes niet gaan verbieden omdat jij ze niet leuk vindt of andersom.

 12. Nasi

  Ha, die Marco, komt zijn ware aard naar buiten.

 13. K.C.T.

  Wat een overdreven hollands gezeik over niks,,, ( sieg heil=veilig winnen) zeker mogen we de mof voor de gek houden, op alle manieren, maar niet in het bekrompen nederland, alles en iedereen is kwetsbaar,,,, humor is verboten, kleur, religie, oorlog, etc etc, behalve de islamisten die mogen alles schreeuwen, kanker, vergassen etc etc, niemand die ik daar over hoor, de joden kunnen niet meer veilig over straat, hoor ik niemand over,,, de SS van BIJ1 het meest rascistische wijf in Nederland bepaalt de normen en waarden,
  OK maar dan wel in Suriname!!!
  Wees gegroet
  Sjalom

 14. Goring

  Vielen dank Marco, ich habe es immer gewusst.

 15. Himmler

  +1 Danke

 16. Geox

  Het was op zich geen slechte grap. Die Duitse trainer gaf in het interview aan dat de overwinning voor hem heilig was en niet de schoonheid van het spel. Dan is de Duitse vertaling naar sieg heil best een leuk grapje.
  Niet zo overdreven en uptight doen mensen, humor mag best.

 17. Michiel

  Het moet voor de sponsoren en het gewone publiek zo correct mogelijk zijn, maar zodra de camera’s en microfoons uitstaan komt de ware aard van voetballers en supporters naar buiten. De ophef van afgelopen week over racisme in het voetbal was hartstikke nep. Even net doen alsof het ze ook maar iets interesseert, maar ondertussen achter de schermen iedereen gewoon uitlachen.

  Die foto waarin het Nederlands elftal in een cirkel staat van afgelopen week zal ook wel door de spindoctors van de KNVB bedacht zijn. Voetbal cultuur is gewoon in en in verrot.

 18. Curryworst

  En nu is iedereen weer gekwetst en huiliehuilie.
  Artikelen in de Volkskrant, NRC en Kamervragen, want dit kan toch niet langer in ons Nederland met die verruwing, verrechtsing en populisme.
  Ach, hebben de media weer een weekje plezier aan een ophefje.

 19. Fox Mulder

  Het zwarte pieten is begonnen.

 20. shrink

  Buitengewoon domme opmerking van deze Utrechtse pensionado. Van Basten wordt door veel sportjournalisten als een soort halve intellectueel beschouwd omdat hij nogal flegmatiek en sphinx-achtig lijkt te zijn, maar er zit gewoon niet veel gezond verstand in dat hoofd. Hetzelfde gold voor Piet Keizer, die ook nauwelijks tot tien kon tellen maar wel door Henk Spaan en andere voetbalintellectuelen op handen werd gedragen.

 21. Klaas

  Marco van Basten mag dat zeggen in Nederland, want hij is blank en hij is Nederlander.
  Zo simpel is ‘t.

  San Marco forever!

 22. Johnny👀

  Waar maakt men zich druk om, eerst dat gepiep om niks vorige week in dat stadion en nu weer gehuil om niks..een mens mag tegenwoordig niks meer zeggen.

 23. xandertje

  Hij probeerde gewoon een beetje ‘VI’ achtig grappig uit de hoek te komen. In de context van wat de trainer zei was het niet eens zo’n gek grapje. Handig? Niet echt, maar mensen doe normaal aub. Als Lubach vanavond zo’n grap maakt dan vinden we het ge-wel-dig.

  Dagelijks lezen we in het nieuws over criminelen, drugs, vecht- steek- schietpartijen in ons land. Laten we ons daar eens druk over maken. Maar als je daar wat van zegt…

 24. K.C.T.

  @shrink,,,,,,,,,, met alle respect,,,,,,,
  VOETBALINTELLECTUELEN???
  geen enkel nederlands woordenboek erkent dit woord!!!!
  Een beter voorbeeld van “contradictio in terminus” is mij nog nooit onder ogen gekomen.!!!!!!!!!!!!!!
  Je vous salue

 25. Iemand

  @Geox volledig eens met je bijdragen

 26. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Foute grap. Of het handig is of niet, dat is een ander verhaal. Van Basten is volgens ons een prima vent die geen rechts radicaal gedachtengoed aanhangt.
  Als je dit verkeerd wil begrijpen dan ga je lekker los op van Basten, maar dat is weggelegd voor de sneu-neuzen in de samenleving en voor de typetjes met te lange tenen.

 27. pieter baan

  De knvb is van plan om het volgende weekend niet te voetballen tussen minuut 40 en 45

 28. Van Gangelen

  Ik ken geen Marco van Barsen

  Foto klopt niet met Titel topic

 29. Ron

  Het sloeg nergens op, en de uitleg die hij er na afloop over gaaf tijdens zijn excuses was wel erg zwak. Jammer want ik vind Marco van Basten een hele goede aanwinst als analist tegenwoordig. Mag graag naar zijn meningen luisteren. Maar hiermee diskwalificeert hij zich weer. Niet handig. Maar goed, we moeten er ook niet te lang bij stil staan. Door.

 30. MM

  MAFKEES !!!! Waarschijnlijk teveel ballen tegen zijn kop gekregen.
  Wereldvreemd figuur. Ga je schamen

 31. arie

  Marco dacht niet na en reageerde met een spontane gedachte.
  Niet goed te praten natuurlijk.

  Maar de wijze waarop de duitse kranten en roddelbladen een van onze beste voetballers aller tijden afmaakten ( het is wel Marco geweest die het Duitse voetbal nederlagen bezorgde ) is rancuneus en niet gepast.

  Het waren wel de duitsrs die de tekst “sieg heil”uitvonden en welke door tientallen miljoenen duitsers destijds gescjhreeuwd werden.
  De Duitse bladen zouden derhalve wel een beetje ingetogener kunnen reageren.
  Het waren wel hun woorden destijds, waardoor velen vermoord werden.
  Van Marco: “slib of the tongue”!

 32. Nils Holgersson

  Wat zouden types als Marco von Basten nog meer zeggen als de microfoons uit staan?

 33. Sven L.

  Je kunt zoveel grappen maken met een verwijzing naar Duitsland, en dan uitgerekend datgene wat Van Basten zei… dan ben je echt een minkukel.

 34. Freak

  Het is misschien niet zo handig om het op nationale tv te zeggen, maar hebben wij niet allemaal soms de neiging als we Duits horen praten om er dingen als ‘äufmachen’, ‘wir haben es nicht gewusst’of ‘jawohl’ achteraan te zeggen…?
  Een van onze grootste voetballers, die bij FOX echt zinnige dingen vertelt over voetbal, is echt niet de enige

 35. annelies

  Van barsen? Realy???

 36. Sven L.

  @ Freak: zeker weten. Maar je kunt op meerdere manieren een ‘duitse’ grap maken, zonder over de schreef te gaan. Van Basten is gewoon wereldvreemd als hij ervoor kiest om SH te roepen.

 37. Jur

  Goede voetballer maar met het IQ van een pingpongbal.

 38. Nils Holgersson

  @Jur Een pingpongbal weet tenminste wanneer hij beter zijn mond kan houden

 39. Geox

  Nils kent pratende pingpongballen.
  Als je een vergelijking wil maken, verzin dan een passende.

 40. Marry Hens

  Geweldige voetballer misschien maar die gast is echt een compleet onaangepaste domme zak. Enige excuus zou nog kunnen zijn dat hij iets in het autistisch spectrum heeft, wat mij echt niets zou verbazen trouwens als je hem ziet brabbelen op tv door de jaren heen.

 41. RaymondVL

  Om het goed te maken controleert Marco van Basten volgend weekend alle douches.

 42. Zorro

  Ik vond t lollig. Zo. En hoeveel bakken vuil gaan er over Zorro uit gestort worden?

 43. Sjaak tejdhdue

  Allemaal doorlopen, niks aan de hand. Media maakt het groot

 44. Don

  He, ik heb eindelijk weer eens een keer kunnen lachen! :-)

 45. Van barsten

  Marco…. Prachtige voetballer maar domme man. Ik vond het fijner toen hij zo’n terug getrokken bestaan leidde. Maar toch kwam hij weer de voetballerij in. Hij was uitgegolfd. Terend op zijn capaciteiten als talentvol spits. Maar kom op. Toen hij pannekoek werd genoemd. Toen hij vanuit achter in de zaal zich ging bemoeien met het feit dat Marokkaanse spelers niet voor Nederlands elftal kozen. Marco kan nou niet echt communicatief floreren, voor mij mag hij barsten.

 46. Donald Dumb

  Wat een pannenkoek die Van Basten.
  Is ie wel lekker in zijn bovenkamer?

 47. Er ist wieder da

  Wat is er mis met Sieg Heil? (Aan ons de overwinning)…

 48. Flits Bom

  Marco heeft goed zijn best gedaan om zijn legacy helemaal de grond in te werken.

 49. Walter W.

  er is werkelijk niets aan de hand met deze opmerking, hou eens op allemaal, hypocrieten, gewoon nadat duitse gestuntel even iets geks roepen, kom op, wat een ophef op niks af, morgen is het maandag en gaat iedereen weer aan het werk

 50. anoniem

  Het geschiedenisonderwijs in Nederland zou misschien beter kunnen?

 51. WEST*

  2 Duitsers in totaal die het schande vonden ,en 1 Italiaan die hadden toevallig Fox Sport gekeken toen ze bij familie in Nederland op bezoek waren

  Kan me niet voorstellen dat ze in Duitsland of Italie enige interesse hebben in onze Sport zender
  dus ze maken hier van een mug een olifant , maar jaa… trekt weer lezers aan
  en daar moet de media het van hebben

 52. FlyingLotus

  Van Basten is een kansenparel, een vogelaarwijker.

  Zou mij niets verbazen als zijn tollie vol met tattoos zit.

 53. Moos

  Dan begrijp je niets van Amsterdamse humor. Als een iemand onderkruiperig gaat doen en Duits gaat praten dan krijgen sommige mensen jeuk.

 54. Wijze van Zion

  Voer de sharia in dan kun je voor elke vermeende misstap op zere teentjes een aantal slagen krijgen….

 55. Jonathan L.

  Nederland heeft weer iets gevonden om te klagen. Applaus
  Stelletje zuurpruimen, na dat Duitse gestuntel op de zender in een interview.
  Natuurlijk kun je dan een foute Duitse uitspraak doen, de Duitse buren zullen hem ook onderkennen. Het is onze gedeelde geschiedenis, pijnlijk, wrang, nog maar net of ten dele verwerkt. Dan is humor een redmiddel. Ga daar niet zwaar aan tillen.
  En die moraliserende droogkloten die roepen om het schavot voor MvB hebben het duidelijk niet begrepen . Die hadden zo’n 80 jaar geleden wrs staan te springen om anderen de maat te nemen, wat ze nu dus ook doen. Volledig wars van de misplaatste lading van hun opmerkingen.
  Domme mensen hou je altijd.

 56. Caramba

  Wat een storm in een glas water om een foute grap.
  Wie geen foute grappen maakt werpe de eerste steen.

 57. Vorst van Peter

  het is nu wel duidelijk.
  Voor de bühne praten ze elkaar na en vormen zogenaamd 1 front.

  Achter de schermen wordt gedacht net als u en ik doen.

  Komt maar binnen links mensen….

 58. Henk

  Het lijkt wel of sommige mensen de oorlog zijn vergeten. In andere landen is dat niet zo. Dan zou er geen ophef zijn, men zou er nog een schepje bovenop doen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.