‘BN’ers móeten zich uitspreken voor of tegen Piet’

Geplaatst op zo 17 nov 2019 om 9:10

Bekende artiesten kunnen er niet meer omheen: ze móeten zich uitspreken voor of tegen Zwarte Piet. Dat vinden rapper Ronnie Flex, youtuber Defano Holwijn en FunX-dj Vanessa Ackah, schrijft de NOS. Vooral zwarte BN’ers die hun mond houden over de pietdiscussie zijn ‘fake’, vindt Flex. “All yall high profile black celebs die hun mond houden yall fake.. white celebs zelfde verhaal, maar dan zegt het eigenlijk ook wel direct een beetje waar je staat in dit ding…“, aldus de muzikant.

Flex vindt niet dat hij collega’s daarmee onder druk zet. “Shit dat is hoe ik me voel en het spijt me niet… jullie weten hoe ik rock, ik laat de spirit van mijn voorouders vrij everytime i touch mic… Fok racisme en iedereen die hieronder met een weerwoord probeert te komen.

NPO’s FunX-ster Ackah vindt dat een ‘heftige uitspraak’, maar is het er wel mee eens. Ze vindt dat artiesten zich niet meer níet kunnen uitspreken. “De vraag wordt nu echt: aan welke kant sta jij?

Youtuber Holwijn is het daarmee eens. “De discussie is voor iedereen een proces. Iedereen heeft tijd nodig om erover te lezen, om zich durven uit te spreken. Maar je kan nu eigenlijk niet meer neutraal zijn in deze discussie.

Holwijn is na een post waarin hij zich uitsprak tegen Zwarte Piet zo’n 3.000 volgers verloren. Krijgt FunX ook last van zo’n uitgesproken anti-piet-statement? Ackah wijst erop dat FunX ‘vooruitstrevend’ is. “We zijn het stadium van discussie al lang voorbij: het kan niet meer, klaar.

Flex bij Pauw:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Shit ik laat altijd zien waar ik sta elke dag van het jaar maar er is veel druk nu dus mooi moment om dit weer te pushen.. heb eerlijk gezegd geen zin en motivatie meer om in discussie te gaan en over en weer en al die shit.. sinds ik een dochter heb heb ik niks meer met niemand te schaften weet alleen dat ik haar right from wrong moet meegeven dat is alles wat ik weet.. all yall high profile black celebs die hun mond houden yall fake.. white celebs zelfde verhaal maar dan zegt het eigenlijk ook wel direct een beetje waar je staat in dit ding.. shit dat is hoe ik me voel en het spijt me niet… jullie weten hoe ik rock, ik laat de spirit van mijn voorouders vrij everytime i touch mic… Fok racisme en iedereen die hieronder met een weerwoord probeert te komen (tenzij je shi 12 jarige fortnite speler bent)

Een bericht gedeeld door Nori 🇳🇱 (@ronnieflex010) op

Foto: BNNVARA
117 Reacties op “‘BN’ers móeten zich uitspreken voor of tegen Piet’”


 1. Sum Ting Wong

  Leuk, weer een zwarte pieten discussie. Maar nu is de gespreksleider een halve zool.
  Ik sla even over.

 2. critikast

  Ik ben gelukkig geen BN-er, maar ik ben vóór ! En vraag meteen aan Sinterklaas of hij Ronnie Flex nog even naar school kan sturen om fatsoenlijk Nederlands te leren schrijven in plaats van dat misselijkmakende popie-jopie taaltje te gebruiken.

 3. Stip

  Wat een onzin. Daarmee vergroot je de polarisatie alleen maar. Laat elkaar met rust en laat iedereen zijn eigen mening over Zwarte Piet hebben maar dring die mening niet steeds op aan de rest van het land.

 4. Michael

  Laten we er een referendum over houden. De uitslag respecteren en verder ons muil erover houden de komende jaren.

 5. RT

  BNN’ers moeten zich vooral stil houden. En types als Ronnie Flex al helemaal.

 6. Flint

  Wat een ziek ventje.
  Iedereen moet zeker vinden wat hij vindt?
  Dat noemen ze volgens mij fascisme.
  En de mensen met een afwijkende mening krijgen de wind van voren.
  Ziek mannetje is het, en z’n Nederlands is nogal gemankeerd. Dat kan beter.

 7. Sum Ting Wong

  Nou leuk hoor, typ je een heel verhaal….

 8. Janus

  Grachtengordel diertjes. De npo heeft inmiddels roetveegjes dus nationale tv is geregeld. Zwijg het nu lekker deaud en klaar is piet. Laten we ons drukker maken om een alom geliefde “muzikant” als Lil Kleine die ongegeneerd iemand uit kan maken voor k@@@h@@@r….. en reken maar dat die geeoon met anouk in de studio zit onder druk van john. Geld boven normen. De Mol had een mega voorbeeld naar de jeugd kunnen zijn door publiekelijk afstand te nemen. Maar nee, lil kleine zit diep in het door hem gewenste jeugdige publiek en business mag niet i. Gevaar komen…

 9. Wyatt

  Gewoon meer internationale artiesten aanspreken over deze zieke traditie.

  Wanneer de hele wereld naar Nederland kijkt moet je zien hoe snel ze snel raciatische Piet weg doen.

 10. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Ronnie Flex is volgens ons een halve zool die de geschiedenis van het Sinterklaasfeest voor het gemak heeft versimpeld.
  Kan je hem niet kwalijk nemen. Fatsoenlijk Nederlands spreken lukt hem niet, begrijpend lezen is dan waarschijnlijk ook teveel gevraagd.
  Een kinderfeest is geen onderwerp voor volwassenen.
  En Zwarte Piet hoort er gewoon bij, omdat l e u k is.

 11. Ricky Martin

  Die eeuwige slachtofferrol.

 12. Drenthse boy

  BNNERS? ???? 85% is voor zwarte piet zeggen de meeste 10% maakt het niet uit 5% is tegen ….duidelijk toch ?

 13. Roos

  Aan de anti-Zwart Piet-activisten
  https://www.briefjevanjan.nl/aan-de-anti-zwart-piet-activisten/

 14. Sjaak

  Waarom denk Ronny Flex dat de mening van een BN’er interessant is?

 15. Huib

  Alle niet bekende Nederlanders hebben zich al uitgesproken over zwarte piet: Het overgrote deel vindt dat zwarte piet moet blijven.

 16. Jan

  Linkse idioten, sodemieter op…

 17. Bart

  Het kan niet meer volgens Flex en andere bn’rs terwijl 93% van de Nederlanders gewoon wil dat het blijft bij Zwarte Piet. Laten we zoals Michael hierboven al zegt hier een officieel referendum over houden en die uitslag aannemen. En het er dan nooit meer over hebben.

  Wat trouwens nog kan er vanuit gaan de dat het karakter Zwarte Piet vanuit het slavernijverleden voortkomt is de boel omdraaien en het voortaan positief zien. 4 weken lang aandacht voor de slavernij. Leer de kinderen hierover. Organiseer herdenkingen. Meer reclame kun je niet krijgen. Nu met al die demonstraties krijg je ook aandacht maar niet die is alles behalve positief. Dus gebruik het feest en het karakter Zwarte Piet om de volgende generaties te vertellen over het slavernijverleden i.p.v. hem koste van at het kost weg te krijgen. Of gaat het eigenlijk niet om Zwarte Piet en is het kleine groepje zeurders om iets anders te doen?

 18. S.C.

  De traditionele Zwarte Piet gaat verdwijnen. Dit is slechts een kwestie van tijd.
  Wen er maar vast aan …

 19. Drs. Geylstra

  Nono Flex zou eens van de drugs moeten afblijven.

  En langs het schap met condooms in de plaatselijke AH moeten wandelen.

 20. Rotterdammer

  Wie is Ronnie Flex? Of krijg ik nu de zwarte Piet toebedeeld omdat ik hem niet ken??? Voorlopig mis ik daar volgens mij niets aan want zijn spraakgebruik is al onnavolgbaar dom…

 21. RaymondVL

  Ik ben tegen Ronnie Flex, de omhoog gevallen c-“artiest”. Z’n moeder had hem moeten doorslikken. Zo goed?

 22. Snake Charmer

  99% van de Nederlanders wilt geen belasting betalen…

  MAAR HET MOET TOCH!

  Zwarte Piet heeft z’n tijd gehad. Ik ben een trotse Nederlander maar op 5 december schaam ik me dood.

 23. Frank

  Waarom draagt de Zwarte Piet op de foto geen oorringen?
  Ze denken maar dat ze alles kunnen maken!

  PS:
  Aanstaande dinsdag weer Opsporing Verzocht.

 24. Snake Charmer

  Frank moet je niet met je extreem rechtse pegida en NVU vriendjes huilen om ZP.

 25. Frank

  @Snake Charmer

  Jij bent de enige die huilt.
  Tranen met tuiten!

 26. Je dikke moeder

  Een paar muzikanten die zich zelf zo goed voelen dat ze socioloog denken te kunnen spelen… Ronnie had toch een MBO diploma richting muziek etc enz? Dat komt nog niet eens in de buurt van een academicus….

  En ik maak zelf wel uit waar ik sta, dit is netzoiets als:

  – als je niet voor ons bent ben je tegen ons (GW Bush)
  – The devil made me do it (sukkels)
  – de duivel zijn grootste truck is doen geloven dat hij niet bestaat ( geloofs gekkies van credible)

  Een paar subsidie slokkers gaan niet bepalen wat ik doe of wat voor mening ik moet hebben of dat ik er uberhaubt een mening over MOET hebben.

  Ik heb er weldegelijk een mening over: ik ga lekker kijken hoe de pro pieten en anti pieten elkaar straks in de haren vliegen; heerlijk om te zien lijkt mij dat. Misschien ga ik het wel filmen en opsturen naar dumpert….

  Dat simpele dierlijke gedrag! Lekker met geweld jezelf laten gelden!

 27. Duiven Tilly

  Het zingt en verduisterd : Ronnie LuxaFlex

 28. Oppersmurf

  Ronnie Flex heeft het niveau van een kleuter. Praten en fatsoenlijk schrijven moet hij nog leren … Wat een sukkel!

 29. Piet Niknok

  @Duiven Tilly: verduistert.

 30. Perspiet

  De Intocht van Sinterklaas scoort weer als vanouds 1,7 miljoen kijkers. De tijden van torenhoge kijkcijfers door ramptoeristen en nostalgie-rebellen zijn weer voorbij. Maar, nog steeds een uitzonderlijk hoge score natuurlijk, vooral voor een kinderprogramma.

 31. Kom Op!

  Ondanks dat RTL, NPO en steeds meer dorpen, steden en scholen ervoor kiezen om roetveegpieten in te zetten wordt er weer olie op het vuur gegooid door Ronnie Flex c.s. Dat leidt dan weer tot heftige tegenreacties van extreem rechts. Dus onnodige polarisatie..

  Ik voel me bij geen van deze partijen thuis. Ik wil graag van de discussie af en blije kinderen zien. Feit is dat de kids geen enkele moeite hebben met de roetveegpiet. De ouders ( van beide kampen) zijn het probleem. Wiens belang wordt hier eigenlijk gediend? Van principiële ouders of dat van nietsvermoedende kids??

  Mijn advies aan de activisten: hou nu je mond en zorg dat je aan draagvlak werkt i.p.v. polarisatie!!En Nederlandse gemeenten en scholen. Zet de verandering in en behoud daarmee onze mooie traditie!!

 32. By the way

  In dit soort disussies is niets slechter dan het stellen van de vraag ‘aan welke kant sta jij’. Lekker polariseren met zijn allen, dan wordt het nooit wat in dit land. Prutsers.

 33. Grace321

  Gewoon ZP

 34. Henk

  In Capelle (geboorteplaats van Ronnie) heb je veel gereformeerden. Die houden van drammen. Dan zijn geen grijstinten mogelijk. In de rest van het land denken ze niet zo krampachtig.

 35. Paut Pielusma

  Een meerderheid van de NL bevolking is vóór zwarte Zwarte Piet, echter de meerderheid moet zich aanpassen. Drammers krijgen altijd gelijk.

 36. Perspiet

  @ Kom Op!: Ook kinderen hebben zich uitgesproken tegen roetveegpiet. Een grote meerderheid van 95 procent van het totaal van Nederland is voor Zwarte Piet.

  “Op Weg Naar Pakjesavond” (de serie met blanke Pieten) was een drama qua kijkcijfers en heeft mogelijk zelfs Nickelodeon gigantisch kijkers gekost bij de rest van de programmering in de drie jaar tijd dat het uitgezonden werd. “Sint en Co 2016/2017” en de “Pepernotenclub 2018” (de series met roetveegpieten van RTL) hebben altijd onder de maat gescoord. Disney XD zendt sinds 2009 geen Sinterklaas-serie meer uit en heeft bijna geen kijkers meer.

  Al om al, Nederland mist Zwarte Piet.

 37. @ Perspiet

  Ook De Club van Sinterklaas heeft kijkers ingeleverd. Dit gebeurde eerder in 2005, waarschijnlijk omdat hoofdrolspeler Chefpiet (Don van Dijke) vertrokken was en de andere hoofdrolspeler Wegwijspiet (Michiel Kerbosch) aangekondigd had te stoppen, en ook in 2008 verloor De Club kijkers toen Coole Piet (Harold Verwoert) en Sinterklaas (Bram van der Vlugt) niet meer te zien zouden zijn.

  Overigens is Don van Dijke niet uit eigen wil gestopt, ook vandaag de dag wil hij nog heel graag de rol van Chefpiet vertolken. Hetzelfde geldt voor Bram van der Vlugt.

  Van Dijke kan gewoon aan de slag bij een concurrent. Het personage ‘Chefpiet’ is van oorsprong bedacht voor RTL in 1997 en de rechten van dit personage zijn toegewezen aan het publiek domein zolang Don van Dijke de rol vertolkt.

  Harold Verwoert is nog altijd actief, niet bij De Club maar deels in eigen beheer. Bijvoorbeeld op YouTube en in het theater. Niet onder de naam Coole Piet, maar als ‘Diego’, ‘Piet Diego’ voluit.

 38. Ray

  Rappers zijn toch ook echt het domste soort mens dat er bestaat.

 39. Cobweb

  Hier in de achterhoek gelukkig geen gezeik over zwarte pieten, ze zijn en blijven zwart. En die Ronnie die is niet goed wijs, moet nog meer coke snuiven.

 40. Britt Scholte Lover

  Tegenstanders zwarte piet: Anouk, Glennis Grace, Georgina Verbaan, Emma Wortelboer , wie vult dit aan ?

 41. robb

  zwarte pieten,roetveeg pieten kinderen zien het niet die vinden het geweldig , eerlijk gezegd ik begin aan de de roetveeg pieten te wennen en vind het heel acceptabel.

 42. PepernotenPiet

  Wel je hand ophouden voor de pepernoten en de cadeaus… En achter zijn rug roepen dat ie discriminerend is omdat ie ‘zwart’ is… ach ja…het cadeau was zeker niet groot genoeg…

 43. K.C.T.

  Weer zo’n BNer die geniet van z’n niets zeggend talent, die niet doorheeft dat hij niks kan dan een beetje drammen, een beetje in het criminele jargon rondneuzelt, eigenlijk te stom om te schijten, licht getint, flikker op met zwarte piet, we love him, he’s here to stay, rot op minkukel,,,,,, Pauw stop met het uitnodigen van niksnuttende profiteurs en haatbaarden met aanhang!!!!

 44. Hennie HuismanusjevanAlles

  Mag Ronnie Flex mee in de buidel naar Spanje? Alvast bedankt.

 45. Doei, Ronnie

  Weer eentje die Amerikaanse sentimenten naar Nederland haalt. Ga lekker daar wonen als je dat land als voorbeeld neemt. Je brabbelt al een soort Engels als je Nederlands probeert te spreken (waarschijnlijk kun je niet anders), dus je bent al halverwege. Het nadeel is wel dat je als zwarte in de VS een vele malen grotere kans hebt om door een kogel aan je eind te komen dan hier. Maar ja, jouw voorbeeldland, niet het mijne.

 46. Inepiene

  Misschien een idee om een landelijke intocht van Sinterklaas met pikzwarte Pieten en ongecensureerde traditionele liedjes uit te zenden in meerdere landen zoals met het Eurovisie Songfestival gebeurd is?

  Wel met ondertiteling of voice-over commentaar natuurlijk, maar Curacao en Vlaanderen zijn dan wel in de voordeel.

  95 procent van NL is blijkbaar zwaar voor Zwarte Piet en het hele feest is de afgelopen jaren behoorlijk uitgemeten in de media wereldwijd, dus waarom niet?

 47. Kirth

  Ronnie zou het in de oоrlog goed hebben gedaan als NSВ’er.

 48. Gozer

  @Britt Scholte Lover
  We hebben ook nog een rijtje huichelaars: Humberto Tan, op tv verkondigen dat hij geen probleem heeft met Zwarte Piet en achter de schermen bij het RTL-bestuur aandringen op veegpieten.

 49. Je dikke moeder

  Doeironnie, ik woon in de VS en ik kan je wel vertellen dat dit geen Amerikaanse sentimenten zijn; ik weet niet waar het vandaan komt, en laat Ronnie ajb in Nederland; jullie verdienen zo’n drugs verheerlijker gewoon met dat liberale beleid omtrand drugs! Voor mensen die drugs verheerlijken is in de US geen plaats….

  Ik denk overigens niet dat RonnieFlex in aanmerking komt voor een greencard want ik zou echt niet weten wat deze MBO-muziek student kan bieden aan de US…

 50. Je dikke moeder

  Ik bedoel, MBO-muziek…. Kan het nog achterlijker?

 51. Zwarte Piet is lief

  Als ik dat stukje lees van gelegenheids zeurneger Ronnie Flex dan weet ik genoeg, deze man is te dom om te kakken. Verder geen commentaar.

 52. Maartje

  En ik vind dat Ronnie publiekelijk verantwoording moet afleggen over zijn verdiensten. Graag zijn saldo in de openbaarheid. Bij verkiezingen wil ik weten wat hij gestemd heeft. Ook moet hij openbaar maken met wie hij allemaal belt en waarover de gesprekken gaan.

 53. aammehoela

  Ronnie Flex en andere rappers. Vreselijke niet te volgen teksten en soms rijmt het ook niet eens. En dat soort gasten moet de Nederlander duidelijk maken dat…….. dacht het niet. Gelukkig groeit de steun voor Zwarte Piet weer. Bij SBS ongeveer 95% (hoe betrouwbaar is dit ?) en bij Een Vandaag steeg het aantal voorstanders van 68% naar 71%. Blijkbaar begint het besef door te dringen dat de schreeuwende minderheid hun wil (met dwang) wil opleggen aan de grote meerderheid. En die roetveeg werkt gewoon niet in kleine dorpen. Dan zie je de kinderen denken van “dat is toch die man uit onze straat”…… Neen, lang leve Zwarte Piet. Het enige item waarin ik de afgrijselijke FvD(ictatuur) steun.

 54. Gertjan

  Ik vond het wel een beetje gek toen ik op TV zag, dat de Nederlanders in een traditionele zwarte piet uitrusting in een politiebus werden gegooid, omdat ze voor de echte zwarte piet waren.
  Ze stonden in een verkeerd vak volgens die foute burgemeester van Apeldoorn.
  De anti Nederlanders kregen volop de gelegenheid van die burgemeester om hen uit te lachen. Schandalig. Tragisch ook dat onze staatsomroep volop kritiekloze aandacht aan die nare club geeft.

  Nederland verpaupert, qua politiek, respect en het weggeven van onze cultuur, geschiedenis en tradities.
  Het Sinterklaasfeest zal nooit meer goed komen.
  Wat volgt is kerstmis, let maar op.

 55. Doei, Ronnie

  @Je dikke moeder, het zijn wel degelijk Amerikaanse sentimenten. Het Amerikaanse idee dat Zwarte Piet racistisch zou zijn werd door enkele huichelaars naar Nederland gehaald, doelbewust geheel ontdaan van context en connotaties. En lulletjes als Flex trappen erin, doelbewust of onbewust, en roepen nu dat Zwarte Piet toch echt niet meer kan. Zwarte Piet kan me trouwens aan mijn reet roesten, maar ik heb een grafhekel aan leugenaars.

 56. Doei, Ronnie

  @Gertjan, vooral dat kritiekloos. Er zijn voldoende steekhoudende tegenwerpingen voor de claim dat Zwarte Piet racistisch is, net zoals er aan de kant tegen Zwarte Piet ook wel argumenten zijn, al moet je goed zoeken, want de dolgedraaide schreeuwers spuien voornamelijk onzin. Maar de voorstanders van Zwarte Piet met een helder verhaal worden duidelijk geweerd. Alleen Sunny Berg Leugens en consorten mogen komen opdraven. En voorstanders die te dom zijn om te schijten natuurlijk, leuk voor de beeldvorming.

 57. Buitenhuis

  Ik zal nooit meer naar een intocht van Sinterklaas en Zwartepiet gaan, sinds ik destijds in Gouda, door toedoen van die etterbakken en Nederland haters, met mijn huilende kleine kinderen snel naar huis moest gaan.

  Toen zijn mijn ogen geopend, wat een fanatieke bijna terroristische club dat KOZW die eigenlijk is.
  En we late ze nog aar hun gang ook gaan en de overheid geeft ze zelfs geld.

 58. arie

  @buitehuis:

  tja, die beelden op tv, staan mij ook nog bij. Erger kon niet kindjes van 4 – 5 jaar huilend bij sinterklaas.
  Maar onze laffe overheid deed niks.

 59. je dikke trieste moeder vanuit de US

  @doeironnie, right, en daarom is Trump president denkt u? Omdat zulke ideeën heersen in de US bij een meerderheid?

  Als er iemand in en in politiek-incorrect is, is het wel Trump; en daarom issie terecht gekozen.

  Wellicht dat een kleine groep de ideeën aanhangt waar u het over hebt, maar bij lange na niet de hele US.

  En nu is het wel weer genoeg, het ging over super-genie, ultra-ingenieur en de beste raketwetenschapper uit de gehele geschiedenis van de mensheid: RonnieFlex. Deze man gaat het medicijn voor a ids nog een keer uitvinden, let maar op!

 60. orgel

  aaaah mensen pushen om een kant te kiezen 😂
  want dat maakt alles beter

  lekker in hokjes denken, klein flapdrolletje met zijn verschikkelijke muziek

 61. Momo

  Kan iemand die tweet van hem vertalen naar het Nederlands?

 62. Momo

  @je dikke trieste moeder vanuit de US 

  Je vergeet even dat technisch gezien een meerderheid op Clinton had gestemd.

  Het is zeker zo dat het anti-ZP gebeuren aangemoedigd is door radicaal activisme uit de VS. Er was ooit een artikel dat uitlegde dat een zwarte, Amerikaanse professor het ‘probleem’ voor het eerst aankaartte in de jaren 80.

 63. Momo

  @Buitenshuis

  Er zijn nog genoeg intochten met Zwarte Piet waar die etterbakken niet komen. Geef niet toe en laat je niet bang maken.

 64. Momo

  @Kom op!

  “Feit is dat de kids geen enkele moeite hebben met de roetveegpiet.”

  Da’s helemaal geen feit. Genoeg kinderen die kunnen zien dat het Ome Wim of buurvrouw Ria is. Ik zag gisteren trouwens met eigen ogen hoe een jongetje aan zijn verbaasde, kleinere broertje moest uitleggen dat de Zwarte Pieten echte pieten waren en het handjevol poepveegpieten slechts hulppieten.

 65. Snotaap

  Mensen die zich schamen voor ‘zwarte piet’…. selectieve verontwaardiging is het… meer niet… we dempen het Amsterdamrijnkanaal ook niet omdat een idee van Mussert was…

 66. Alotta Fagina

  Wat was de intocht van Sinterklaas slecht dit jaar, een trein, die belachelijke naam voor dat nieuwe paard, roetveegpieten, en dan die ‘hallootjes’ en ‘dag hoor‘ van de man zelf.

 67. Zwarte Meme Piet

  Als je je dochter ‘right from wrong moet meegeven’, begin dan direct met een taalcurus!

  Gelukkig kunnen Zwarte Pieten wel fatsoenlijk Nederlands praten en schrijven.

  Als een of andere bekende debiel (nationaal of internationaal) tegen iets is, wordt dan automatisch verwacht dat de gewone man er dan ook opeens tegen is? Dan ben je wel heel simpel. Dat werkt tegenwoordig niet meer. Alleen de groep die je al op handen droeg zal harder gaan schreeuwen.

 68. Pieter

  Het grappige is dat donkere mensen wel de heletijd nigger/neger rappen/noemen. Dat woord komt ook voort uit de slavenarij. Vind het maar hypocriet van ze want als een blank persoon dat woord zegt is het gelijk racisme maar hun denken dat ze het wel mogen zeggen. En al die “bners” die tegen zwarte piet zijn gaan allemaal mee op de bandwagon voor aandacht.

 69. Pieter

  En over de film white chicks nog niet gesproken. Dat is dan ook racisme.

 70. Spekzever

  Zo flex is deze negerjongen niet.

 71. Spekzever

  Ronell Langston Plasschaert.

  Is dat een buitenkind van Rutte en die VVD-Pipo van Schoevers?
  Kijk eens naar dat smoelwerk van ‘m.

 72. Spekzever

  OH NEE Rutte is hoomoo

 73. Syno

  @Wyatt: Ach, jij hebt je al laten indoсtrineren, joh? Dat zogenaamde internationaal betekent niet veel meer dan de Engelstalige Westerse landen. Daarbuiten snappen ze helemaal niet wat er nou zo racistisch aan zou moeten zijn. Vraag het in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en het Europese vasteland en het overgrote deel zal niet zien wat er ‘racistisch’ is aan zwarte pieten. Ik durf er mijn salaris om te verwedden dat je het nog nooit hebt gevraagd aan iemand uit deze gebieden en dat je gewoon nakakelt wat enkele linkslieden je voorkauwen (lees voorliegen).

 74. nijntje

  Bart, ben jij wel lekker bij je hoofd? Zwarte piet komt helemaal niet voort uit het slavernijverleden. Als je dus aandacht gaat besteden aan de slavernij aan de hand van Zwarte piet, dan gaan kinderen die koppeling ten onrechte maken en geef je die raddraaiers alleen maar wat ze willen.

 75. @Momo en Perspiet

  Er zijn geen onderzoeken naar de voorkeur van kinderen wat betreft zwarte piet versus roetveegpiet. Alsof kinderen die nog geloven daarover ondervraagd worden… Wat een achterlijke stelling. Wat je wel ka zien is dat kinderen in Amsterdam en alle andere plaatsen waar roetveegpieten lopen betoverd zijn en enorm veel plezier hebben. Dus niet je eigen voorkeur op kinderen projecteren he!

 76. NOS vortbal - Triest

  De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior uit de Jupiler League is gestaakt geweest, omdat Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune ‘onheus bejegend’ werd. Dat meldt Excelsior.
  Naar verluidt werd Zwarte Piet-liedjes gezongen door een deel van de supporters, maar alleen als Moreira aan de bal was. Excelsior-spelers verlieten daarop boos het veld.

  Dank je Wilders en Baudet

 77. Dirk de W.

  Sorry jongen. Ik wist niet dat Ronny Fleks een negert was.
  Iedereen die redelijk verstaanbaar spreekt vind ik al een prima medelander.
  Geen probleem, we komen nu eenmaal niet allemaal uit een stel blanke ouders.
  Het wordt vervelend als types zoals Ronny dat er voor de 400ste keer bijhalen.
  Dan ga ik eens goed kijken wie het zegt.
  En dan blijkt het een idioot met een minderwaardigheidscomplex en een grote bek te zijn. Wel, ik heb nieuws voor jou, idioot met een grote bek en een minderwaardigheidscomplex: je kunt je aanpassen en je toon een beetje dimmen, of je gaat lekker opzouten naar een buitenland naar keuze.
  Wij houden van zwarte piet, en polariserende schreeuwlelijken zwijgen we dood. Mafkees.

 78. Doei, Ronnie

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/sponsoren-sinterklaasintocht-den-haag-haken-af-na-brief-van-kick-out-zwarte-piet/

  Gewoon blijven liegen en dreigen. Zo werkt dat bij KOZP. Het is overigens niet vreemd dat Ronnie geen Nederlands spreekt, ook zijn grote voorbeelden waren te simpel om een Nederlandse naam te bedenken voor hun groep. Niet dat dat nu zo vreemd is, ze denken immers dat Nederland de VS is.

 79. Momo

  @@Momo en Perspiet 

  Zeggen dat er geen onderzoek naar is gedaan en dat we niet onze eigen voorkeur moeten projecteren en dan zelf met je eigen, niet-onderbouwde, subjectieve observatie komen. Wat een kneus ben jij, zeg.

 80. Barbara

  Ronnie Flex is een impotent stumpertje dat een beetje meelult met de rest.
  Hij zit zo onder de drugs dat hij niet eens weet wat er speelt in de samenleving zoals wij die kennen. Wel treedt hij regelmatig op voor veel te veel geld. Dat is zijn enigste verdienste. Meer dan drugs gebruiken en rijmpjes maken kan dit jong niet. En hij is impotent en geestelijk onvolwassen. Groetjes, Barbara ❤️

 81. Ron

  Ik kan er geen chocola van maken van wat hij brabbelt. Hij schrijft zoals hij praat.

 82. Bart

  @nijntje Ik zei ook stel dat het zo is. Niemand weet eigenlijk echt de oorsprong van het karakter Zwarte Piet. De tegenstanders kiezen er voor om de boel negatief te draaien en de boel op te hitsen maar ze kunnen er ook een positieve draai aan geven. Erg dat die slavernij er ooit geweest is maar het raar om daar zelf slachtoffertje voor te spelen of anderen die nu leven er de schuld van te geven. Ze hadden ook voor een positieve benadering kunnen kiezen door aandacht te vragen en te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurd. Nu kiezen ze voor demonstreren, de boel ophitsen en een feest voor kinderen verpesten. Verdeeldheid zaaien is waar het ze echt om te doen is. Het gaat niet alleen maar om Zwarte Piet. Dat gene wat ze echt willen gaat lukken ondanks dat 93% van de Nederlanders voor behoud van Zwarte Piet is. De hele bn’r deugclub doet ook mee. Schandalig dat de tv zender hier in mee gaat.Laat duidelijk zijn dat ik voor behoud van Zwarte Piet ben!

 83. Bart

  En Ronnie Flex heeft zo te lezen weer te veel aan de drugs gezeten.

 84. Jan

  Kunnen die gasten niet gewoon hun boeltje pakken en ergens in de rimboe gaan zitten..?

 85. Je dikke moeder

  @momo ik wist niet dat het al speelde vanaf de jaren 80, dat is een beetje voor mijn tijd. Nu boeit het mij nog minder om eerlijk te zijn.

  Het is kennelijk een terugkeerend iets geworden, wellicht dat een slimme ondernemer hier iets “mee kan”?

 86. P0epveegpiet

  Al die soewartjes zouden wel eens dankbaarder naar hun gastland Nederland mogen zijn.
  Je moet er toch niet aan denken dat je in die ‘failed state’ Suriname woont met een drugsbaron en moordenaar Bouterse als president of dat corrupte boeveneiland Curacão. Om nog maar te zwijgen over Afrika.

 87. Bears’den

  https://m.youtube.com/watch?v=0x5tEPsJuvw

  DENNIS HONING

  Erg sterk!!!

  Bekijken waard, helemaal afkijken aub!

 88. T. Muts

  Triest menneke.
  Het is een KINDERFEEST !!!!

 89. Bolstopper.

  Ronnie Flex zat weer eens aan de drugs.
  Gisteren was hij op de radio een beetje aan het zwetsen.
  Niks doordachts aan, met de hersencapaciteit van een oorwurm hoef je er ook niet te veel van te verwachten. Drugs maar meer kapot dan je lief is.

 90. anoniem

  Uiteindelijk hoort de Pietendiscussie ook bij onze cultuur… :-)

 91. Max

  Luister eens naar elkaarkm

 92. Poes

  Iedereen moet gewoon van onze traditie afblijven. Heb eens een beetje meer respect voor zwarte Piet. Deze is al eeuwenlang een van de belangrijkste mensen in de Nederlandse maatschappij. Heb eens een beetje respect voor het land waar jij woont. Je hoeft van niemand het Sinterklaasfeest te vieren als het jouw niet aanstaat. Maar denken jullie nu echt dat de Nederlanders een zo geliefd en gewaardeerd persoon als zwarte Piet zomaar laten verdwijnen . Azijnpissers en meeroepers zijn het die onze traditie willen veranderen. Hang maar overal een label discriminatie op dan weet je zeker dat je wat aandacht krijgt. Fijne avond ik ga vast mijn schoentje zetten. Zwarte Piet heeft misschien wel even tijd. Zwarte Piet wij houden van jouw en respecteren jouw met al je goede zorgen die jij weer geeft in de decembermaand.

 93. Mick

  Hersenloos figuur die Ronnie Flex, voegt werkelijk waar niets toe aan de wereld.

 94. Adriaan

  Witte mensen misbruiken zwarte Piet om hun donkere medemens te belagen. Vandaag nog in het voetbalstadion hoe de aanhangers van FC Den Bosch een donkere speler uitmaakt voor zwarte Piet. Dat kan toch niet anno 2019. Ik zeg daarom Weg met zwartepiet Piet.

 95. Bram

  playing the race card, ja hoor, het heeft deze jongen zo tegengezeten door zijn kleur…

 96. Beatrijs

  Al in 2015 was bekend dat kinderen geen wijziging aan Zwarte Piet willen zien:

  http://www.jeugdjournaal.nl/artikel/2142743-kinderen-willen-niet-dat-zwarte-piet-verandert.html

 97. Maria

  Stomme discussie dit.
  Natuurlijk is het Sinterklaasfeest niet compleet zonder Zwarte Piet.
  Dat is het probleem ook niet.
  Het probleem is dat mensen van de tv denken dat ze Nederland kunnen regeren of hun wil kunnen opleggen. Daarin hebben ze zich vergist.
  En die 13 mafklappers onder leiding van J. Airfryer en die paar hersenlozen die erachteraanhobbelen zijn simpel gewoon de weg kwijt.
  Zwarte Piet blijft gewoon. Zwart als de nacht. Als vriend van het Nederlandse volk en sla onderdeel van de Nederlandse traditie.

 98. orgel

  19:54

  wat lul je nou man 😂
  dat gebruiken om tegen zwarte piet in te gaan
  wat ben jij sneu

  als die mensen in het publiek ook maar een greintje fatsoen hadden zouden ze die apen geluid roepers een paar tering klappen hebben gegeven

  maar neehoor, laat lekker de boel verzieken door een paar sukkeltjes waardoor er dalijk geen publiek meer aanwezig mag zijn
  of geef de club een boete want die zijn verantwoordelijk blijkbaar

  en vooral niet zeggen wie het gedaan heeft want stel je eens voor dat je echt opstaat voor gerechtigheid

  lekker allemaal de mond vol maar niet de echte oorzaak aanpakken

  wat vreselijk triest 😴

 99. Maria

  En Kim Kardasian is een populistische kut die alleen maar beroemt is omdat ze een dikke reet heeft. Niks van aantrekken dus.

 100. henk kremer

  Het is Flex een beetje naar het hoofd gestegen. #zeurpiet. #hitzound

 101. Gele Zwembroek

  Flex is een beetje doorgesnoven – dan begint het uit de nek te zwetsen.
  Paar daagjes aan de Spa Flex! Doe ik ook altijd.
  Die hersencellen krijg je niet terug maar het zweten en bibberen wordt wel langzaam minder.
  En stop ajb met slap lullen over zwarte piet.
  Waar je geen verstand van heb moet je niet over praten.

 102. Pookie

  We, BN’ers hoeven helemaal niks Ronnie – fake rappertje – Flex.

 103. Momo

  @Adriaan

  Ze maakten ook apengeluiden. Dan ook maar gelijk apen verbieden?

 104. Adje Patatje

  Moet ik die zgn rapper Connieflex ergens van kennen?
  Op mijn radio komt dit geklepper niet voor, en op mijn tv heb ik m nooit gezien.
  Misschien van dumpert, waar die bierglazen staat te koppen op een podium?
  Of was dat die andere? Geen idee. Ik hou het graag zo. Mand.

 105. Rotterdammer

  @ Beatrijs…!!! Bedankt voor de veelzeggende link uit 2015. Je slaat de spijker daarmee op zijn kop! Het is een kinderfeest en de wensen/ belangen van de kinderen zijn maatgevend. Het gesubsidieerde gedram en de continue verontwaardiging van die nietsnut Airfryer en zijn apert ondemocratische debiele gevolg móet gestopt worden. Per capsule de ruimte in , samen met faghag/ junkie Ronnie F.

 106. Mickey77

  Nou indirect doet hij hiermee ook een oproep aan half Suriname en Curacao waar ook (gewoon) Sinterklaas met zwarte Piet wordt gevierd om het feest aan te passen. Kom op zeg. Of daar mag het wel en hier niet zeker. Dat is hypocriet.

 107. StefanV

  De zoveelste kutrapper die een podium krijgt. Geen enkele BN’er moet iets. De zogenaamde “discussie” wordt al veel te veel gekaapt door BN’ers. In tegenstelling tot wat kneuzen als Ronnie Flex denken, is de mening van een BN’er echt niet belangrijker dan een mening van een willekeurige andere Nederlander.

 108. Spekzever

  Met zo’n zwarte Pieten ROTKOP moet je niet op TV willen komen.
  Als vuile bruine aap zijnde natuurlijk.
  En nou rap snel terug naar Suriname svp.

 109. Elbert

  Schandalig dat wij Nederlanders het toelaten dat buitenlanders gaan bepalen of Zwarte Piet wel of niet mag. Daarbij wie in Hilversum heeft deze televisie Sinterklaas gekozen? Ik vind het de slechtste keuze die ooit is gemaakt. Bram van der Vlugt was voor mij de beste Sinterklaas. De huidige doet zich voor als een atleet. Het host, het springt als een jonge vent. Puur slecht! Dan heb ik het nog niet over de slechte en flauwe presentatie van de NOS. De naam voor het paard OHZOSNEL.
  Hoe verzin je het. Voor mij hoeft het flauwe gedoe niet meer op tv.

 110. Piet de Zwart

  @Elbert

  Bram van der Vlugt heeft zich ook uitgesproken tegen Zwarte Piet.

 111. Boom

  @ Elbert: De NOS produceert de Intocht al tientallen jaren niet meer. De NTR is de schuldige aan de huidige chaos van bijvoorbeeld roetveegpieten.

 112. Elbert

  Dat Bram van der Vlugt zich tegen Zwarte Piet heeft uitgesproken wist ik niet, omdat ik niet alles volg. ik vind het idioot dat op elk kleurtje in Nederland RACISME wordt geplakt, terwijl het merendeel van de Nederlander dat helemaal niet bedoelt. Er zijn ook heel veel donkere mensen die zich helemaal niet druk maken om Zwarte Piet. Er is geen land in de wereld wat zo TOLERANT is ten op zichte van Geloof, vrijheid van meningsuiting, geaardheid en weet ik wat nog meer. Wat ik niet begrijp is dat alles wat leuk is in dit land kapotgemaakt moet worden. We spreken nog steeds van een kleine minderheid die tegen Zwarte Piet is. Maar die zogenaamde minderheid krijgt het wel voor het zeggen. Wij verbieden toch ook geen Suikerfeesten. We respecteren toch ook de Ramadan? Moeten wij eens gaan demonstreren in andere landen dan lopen we het risico doodgeschoten of opgepakt te worden en hier kunnen ze hun gang maar gaan door onze veel te softe regering. Gisteravond ook de hele avond wordt je als kijker geconfronteerd met een voetballer van Excelsior die zich beledigd voelt. Alle zenders ging het nergens anders meer over. In mijn beleving was het in vorige eeuw al niet anders. Nu doen we net of dit voor het eerst gebeurt. De media vond het schitterend om hier aandacht aan te besteden, want de Nederlandse tv wordt steeds slechter wat kwaliteit betreft en de radio in Nederland niet minder. Maar de combinatie Zwarte Piet en de voetballer van Excelsior was voor de media de uitstekende combinatie om nog meer olie op het vuur te gooien.

 113. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  En Wijnaldum was verbaasd dat zoiets in Nederland gebeurt. Onder welke steen heeft deze man gezeten de laatste jaren?

 114. Papa

  @VeronicaDoet@?….Beter!“; 

  Wijnaldum is helemaal niet verbaasd, want hij doet zelf mee met stoken.

 115. Erik

  Zwarte voetballers moeten eens leren bij een doelpunt normaal te juigen en zich niet als een aap te gedragen.

 116. Erik

  @Elbert De vrijheid van NL wordt misbruikt door allerlei allochtoonse groeperingen. En het vreemde is: we staan erbih en kijken er naar. We laten het gebeuren!

 117. Ben

  Alles wat onder dwang gebeurd is gedoemd te falen.
  Bij 86% van ned zit zw piet in het hart. En vindt het een goed idee om dit te behiuden!!!
  En van een idee win je nooit.
  Stertke ronnie. Ik kijk en luister nooit meer naar je!!
  Waarom. Ik ben trots op zwarte piet!!!
  En dat heeft helemaal niets met rascisme te maken.
  Wacht maar tot jouw achterban nog bestaat uit die paar honderd mensen die anders willen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.