Angela Groothuizen wil flinke prijsstijging vliegtickets

Angela Groothuizen wil dat vliegen een stuk duurder wordt. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat de mensen een stuk minder gaan vliegen. Dat zegt de RTL 4-presentatrice in gesprek met Trouw. Dankzij budgetairlines als Ryanair komt tegenwoordig zelfs Mien uit Assen van haar bank af om Europa te verkennen en dat moet maar eens afgelopen zijn, aldus Groothuizen. Door de ticketprijzen te verhogen wordt vliegen weer iets voor de elite en dat is beter voor het milieu.

Groothuizen hoopt dat de overheid vliegen heel duur gaat maken om zo het milieu te ontlasten. “Voor negen euro naar Ibiza, dat slaat nergens op. Vliegtickets moeten veel duurder worden, en de trein juist veel goedkoper. De trein is ook honderd keer zo leuk als het vliegtuig, ik ben er altijd een fan van geweest.”

Is het niet een beetje hypocriet om in de nadagen van je leven, na tientallen jaren de hele wereld verkend te hebben, te gaan ageren tegen vliegreizen? “Zelf ben ik vaak voor een weekje naar mijn favoriete ontspanningsoord in Thailand gevlogen. Dat had ik nodig om bij te komen van mijn drukke werk, dacht ik. Achteraf schaam ik me dood; in Vinkeveen kan ik ook tot rust komen.

Als 60-jarige tv-vedette heeft Groothuizen inmiddels de rust gevonden en daarom moet ook de jonge generatie maar in hun tuintje gaan zitten. “Vorig jaar viel bij mij het kwartje. Het was een waanzinnig mooie zomer. Ik zat in mijn vakantiehuis op een eiland in de Vinkeveense Plassen. Er was daar bijna niemand, maar er kwamen meer vliegtuigen over dan ooit, op weg naar Spanje. ‘Waar slaat dat op?’, dacht ik. ‘Waarom zou je ver reizen als je dichtbij een paradijsje hebt?’

Ik zal heus nog wel eens het vliegtuig pakken, maar niet meer zo makkelijk als vroeger.

Het Trouw-interview met Angela Groothuizen kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL, William Rutten

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen