‘Nieuw tv-jaar: SBS 6 drijft boven, RTL 4 grote verliezer’

Geplaatst op zo 06 okt 2019 om 8:30

De eerste maand van het tv-seizoen 2019-2020 zit erop en laat een duidelijk beeld zien: SBS 6 komt bovendrijven en RTL 4 is de grote verliezer. Dat schrijft de gerenommeerde mediajournalist Maarten Hafkamp op frank.news. De grote toppers van SBS 6 zijn Chateau Meiland, de Linda de Mol-shows en de nieuwe vooravond met Lingo. Ineens staat de zender weer in de kijkcijferlijstjes. “De harde SKO-data tonen aan dat RTL in de eerste maand de grote verliezer is“, schrijft hij.

Hafkamp is in de kijkcijfers van de septembermaand gedoken en ziet een duidelijke tendens. “Uit cijfers van M2Media – met als startdatum de nieuwe programmering van Talpa Network – constateren we dat SBS 6 vooral kijkers bij RTL 4 weghaalt, waar NPO stabiel blijft.”

Hij vervolgt: “Als we alleen even naar het belangrijkste tijdvak kijken – 18:00 – 24:00 uur – dan wint SBS 6 in alle doelgroepen (ook bij de jongeren) en maakt het in 6+ een sprong van 131 procent en komt RTL uit op 84 procent en slaat daarmee in het rood.

Betekent dit dat Talpa Network met SBS 6 komend jaar keiharde klappen gaat uitdelen aan de commercieel marktleider RTL 4? “Het is een voorzichtige conclusie, anderzijds is het een indicatie van hoe de komende maanden gaan verlopen.

Het artikel ‘Start tv-seizoen: voorlopig is het 1-0 voor John de Mol’ kunt u lezen op frank.news.

Foto: SBS
40 Reacties op “‘Nieuw tv-jaar: SBS 6 drijft boven, RTL 4 grote verliezer’”


 1. Deylano

  Leuk hoor die marktaandelen, maar in een krimpende markt vertellen marktaandelen maar een deel van het verhaal.
  Adverteerders kijken naar absolute getallen.

 2. fan

  Natuurlijk, dit klopt maar toch ben ik bang dat SBS 6 nu even piekt en over een maand volledig is ingestort….

 3. onbekend persoon

  RTL heeft het nakijken , had ook niemand verwacht

 4. Norvo

  SBS heeft het openingsoffensief gewonnen door vol in te zetten op Linda de Mol. Prima manier om kijkers te lokken in de hoop dat ze blijven plakken… Maar Miljoenenjacht is na deze week afgelopen en Flirty Dancing gaat de zondag ook niet redden voor de zender. Met andere woorden: de zondag is voor RTL dankzij de nog 2.5 maand aan Expeditie Robinson.

 5. Deylano

  In absolute aantallen scoren de door Tapla aangekochte programma’s slechter dan op hun vorige zenders. Dat zal niet als een overwinning aanvoelen.

 6. onbekend persoon

  ja er mag weer niets geschreven worden , wat tegen het zere been van RTL is

 7. Yoshi

  Uhm ik weet het niet maar als ik de kijkcijfers zie en volg dan is alleen Linda op zaterdag RTL de baas.

  GTST scoort nu ook hoger dan Lingo, de vrijdag scoort beter en de zondag.
  Martien Meijland is een formule die met een jaar of 2 is uitgewerkt

 8. Kas

  Leuk verwoord “ dan wint SBS 6 in alle doelgroepen (ook bij de jongeren)”

  Wat ze bedoelt: het percentage van sbs in de doelgroepen stijgt (wint).

  Maar wat ze met deze uitspraak probeert te suggeren is dat sbs de grootste is in alle doelgroepen. Wat absoluut niet zo is. Stukje framing.

 9. Kijker

  SBS gaat heel goed. Van harte
  Ik weet zeker dat ze wel nog meer verrassende programma’s zullen hebben.

  Ga zo door TOP!!!

 10. Minder of Mirjam

  Sbs scoort alleen met programma’s van anderen. Eigen programma’s floppen, zoals die vips in de modder. Hilarisch slecht programma.

  De mol heeft sbs6 sinds 2011 in bezit en pas nadat hij in 2019 met RTL programma’s (+ 2 van de NPO) is begonnen, willen mensen kijken. Compliment aan rtl is dat en tekenend voor mislukking nieuwe talpa shows

 11. Ruud

  @Yoshi: SBS6 won deze week van RTL4 op zondag (20.00 en 22.30), maandag (20.30 en 21.30 en 22.30), dinsdag (20.30 en 21.30 en 22.30), woensdag (20.30, 21.30 en 22.30), donderdag (21.30 en 22.30), zaterdag (20.00, 21.30 en 22.30)

  Miljoenenjacht, Chateau Meiland, Waar is de Mol, Steenrijk straatarm, Niets liever dan een kind, Wereld rond met 80-jarigen, Zo goed als nieuw, Mr Frank Visser, Ik hou van Holland, Echt waar en 7x Hart van NL.
  Al deze programma’s scoorden beter dan RTL4 op dat tijdstip. Het is dus echt niet alleen Linda en Martien.

  Daarnaast is Lingo gestegen t.o.v. Utopia en is GTST gedaald t.o.v. het vorige seizoen.

  RTL4 wint op zondag (21.30), donderdag (20.30) en vrijdag (20.30 en 22.00 en 22.30).

 12. Tv junkie xl

  Ja haha lekker makkelijk…Als je er als SBS zo slecht voor stond is elke lichte stijging al een succes….geen goed artikel dus weer

 13. Reageerdera

  Onzin koptekst, RTL grote verliezer.op vrijdagavond en zondagavond heerst RTL ten opzichte van TALPA, en als straks Linda stopt zakt SBS weer weg.

 14. Generatie Ruk (door het beleid)

  SBS is een levenloos kindje van John de MOl, zegt mijn neef Rachid. Hij kijkt tv en is een erg deskundige beoordelaar. SBS is kansloos door het grote gehalte van mensen zonder hersens… aangevoerd door de man zonder hersens John. Dus niemand is geremd door intelligentie, dat zegt Rachid.
  Ik zelf zie het ook beroerd in voor SBS/Talpa.

 15. Yoshi

  @tvjunkie

  Dat is eingelijk ook echt waar!

  En Ruud… enkel IHVH, Miljoenenjacht en Martien scoren goed. De rest (ver) onder de miljoen.
  Miljoenenjacht is straks afgelopen en dan zakt de zondag van SBS in.

  Wendy, Jandino, Gordon Jonhhny zijn de grootste flop.aankppen

 16. Dennis

  Speelt Maarten Hafkamp in GTST?

 17. Pieter

  Het is voor sommige moeilijk te verteren, om te zien dat SBS steeds meer kijkers heeft, en RTL af zien brokkelen

 18. @Dennis 9.23

  Ja klopt,is de tweeling broer van Martine.
  Ze zijn net weer terug in Meerdijk.

 19. Snake Charmer

  Alsof Linda het hele jaar door op TV is. De enige overloper die scoort is Linda.

  De shows van Gordon en Wendy zijn allemaal flops.

 20. Job

  Natuurlijk is het zo wat mensen hier zeggen dat vanaf november SBS 6 minder gaat scoren. Ze hebben alle grote programma’s in september en oktober gezet. Maar het is alsnog een succes. Ik weet zeker dat mensen hier van te voren niet hadden gedacht dat SBS 6 zo vaak zou winnen van RTL 4 zoals @Ruud laat zien. We moeten gaan aankijken hoe SBS 6 het gaat doen in november en december met bijna alleen maar nieuwe programma’s zonder Martien of Linda. Het gaat sowieso minder worden. Maar als het een flinke stijging is vergeleken met vorig jaar is het al winst voor SBS 6.

 21. Wanny

  De NPO is juist de grote winnaar. Zonder hun grootste kijkcijferkanonnen HHB, WIDM en BZV blijven ze gewoon de grootste.

  RTL en SBS mogen elkaar lekker afmaken voor plek 2.

 22. danny

  ohhhhh wat hebben de dames het weer druk met keuvelen over de kijkcijfertjes!!!Get a life!!

 23. Tinie Parkiet

  Programma’s laten schitteren en groeien bij RTL en ja dan is het gemakkelijk scoren met meegenomen presentators en programma’s. Het is gewoon diefstal.

 24. Nerd

  SBS heeft de weg omhoog gevonden en denk je nou echt dat JdM wil dat ze nu reeds elke avond bovenin staat? Neuh! Die bouwt lekker rustig door en gaat RTL op alle fronten verslaan in de komende tijd! En dat werd ook tijd met die drama tv van RTL! Mark my words!

 25. anonymous

  Als Chateau Meiland is afgelopen is SBS ook niets meer.

 26. Manon

  Hoeveel heeft J*hn betaald voor deze twee boven elkaar geplaatste jubelberichten over 1 maand succes. Na volgende week stort alles weer in.

 27. Ron

  Talpa is een koopclub zoals je in de voetbalwereld ook hebt, ze kopen dus de overwinning op deze manier. Talpa dus ook en daardoor een beetje geflatteerd met mensen als Linda de Mol. Dan weet je dat je bij voorbaat al 10-0 voor staat.

 28. Ruud

  @Yoshi: Ik zei niet dat SBS goed scoorde. Daar gaat het artikel ook niet over. Het gaat in dit bericht erom dat SBS wint van RTL. Dus RTL4 scoort nog beroerder dan SBS, zie mijn vorige post.

 29. Simone

  Talpa heeft meer weg van een gereanimeerd lijk. Sbs. Net5. Veronica.
  Bijna alles wat er op die zenders te zien is werd eerder op RTL uitgezonden.
  Volgens mij valt het wel mee, dat succes van Talpa.
  Ik denk dat ze deze winter niet gaan pieken.

 30. Henk Jan Jaap de Chloo

  Woow gister ff blijven hangen bij IHVH maar uuhh het moet gezegd worden die Linda de Mol word steeds mooier naarmate ze ouder word. Mijn complimenten aan haar plastische chirurg!! Top werk!!

 31. Mick

  Ik verwacht niet veel van Het Mooiste Liedje en ook niet van Super Kids, SBS6 gaat het nog moeilijk krijgen. Ze hadden beter in kunnen zetten op titels als The Voice of Holland, Sterren Dansen op het IJs, The Wall of Wedden Dat Ik Het Kan.

  Daarnaast moet SBS6 een tweede goede presentator hebben van topniveau. Nu hebben ze enkel Linda (Wendy is over), dus een logische keuze is een man daarnaast voor wat grote shows. Rolf Wouters is dé man die Talpa aan boord zou moeten halen.

 32. aammehoela

  Het zal wel zo zijn, maar hier staan SBS en RTL nauwelijks aan. Je zult die nepechtheid maar leuk vinden, zo triest allemaal, en dan al die reclameblokken gaan kijken. Nog triester. Neen, meestal NPO of gewoon de tv uit.

 33. Samantha

  Vergis je niet in Peter van de vorst. Ik denk dat dadelijk nog veel verrassingen zullen komen.Hij begint net waar John de mol al jaren mee bezig was.

 34. Willem Ruis (R.I.P.)

  Van harte gefeliciteerd Talpa Network!
  De Nederlandse kijker weet jullie steeds vaker te vinden,
  op naar de volgende successen!

 35. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Herstel: De Nederlandse kijker laat Talpa nog steeds links liggen en vindt er geen moer aan. De waarheid is hard. Je oogkleppen staan je goed, ouwe gek.

 36. J

  Straks zijn Miljoenenjacht (volgende week al), Chateau Meiland en IHVH afgelopen en hebben ze niks meer wat boven het miljoen scoort. RTL4 scoort nu doordeweeks slecht, maar de dinsdag gaat straks stijgen met Verslaafd en De Sleutel. De woensdag gaat (sterk) beter scoren met Het Perfecte Plaatje. En Een tegen 100 keert nog terug achter Expeditie Robinson (zeker 1,5 miljoen beide).

 37. Mick

  @J
  SBS6 heeft nog Sterren Dansen op het IJs, SuperKids, Bankgiroloterij The Wall, Weet Ik Veel, Oh, Wat Een Jaar, Hart in Aktie, Paleis voor een Prikkie, Cash or Trash, Mr. Frank Visser Rijdt Visite, Bonje met de Buren, Wedden Dat Ik Het Kan. Genoeg om te maken.

 38. Sven L.

  Meiland en Linda zijn binnenkort afgelopen. De rest flopt gigantisch. Kijk naar DDD; dat programma is gewoon 1 miljoen (!) kijkers verloren tov de RTL periode. Flirty Dancing blijft ook maar dalen.

  Ik gun SBS hun succes maar Meiland en Linda is niet genoeg om overeind te blijven.

 39. Gjalt

  Jammer dat er zo weinig mensen zijn die een keer complimenten willen geven aan SBS6.
  Ze werken er hard aan, accepteren tegenvallers en gaan door met positief veranderen.
  Ga zo door meneer de Mol.
  U weet als geen ander wat mensen graag willen zien

 40. sport

  RTL4 is al vanaf het begin waardeloos en dat zal ook niet veranderen. Tokkie Nederland vreet het zonder te morren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.