Leo de Haas in DWDD: ‘Ben nu vrachtwagenchauffeur’

Leo de Haas was twintig jaar lang het gezicht van het populaire programma Blik op de Weg, de Wegmisbruikers van de NPO. De politie stopte de samenwerking met de tv-maker, zijn productiebedrijf ging failliet en hij moest ineens weer gewone-mensenwerk gaan doen. Hij is tegenwoordig vrachtwagenchauffeur, vertelde hij gisteren aan tafel in De Wereld Draait Door. “Ik rij tegenwoordig op een vrachtwagentje en ben door jullie redactie letterlijk uit de cabine getrokken en hier neergezet.”

Hij wordt nog elke dag herinnerd aan Blik op de Weg. “Ik hoor elke keer bij de adressen waar ik kom: ‘Ach, dat was toch zo’n leuk programma. Komt dat nog eens terug?’

Matthijs van Nieuwkerk: “Je was een gevierd televisiepresentator twintig jaar lang. Je had Leo de Haas Producties volgens mij ook, want je produceerde het zelf. Je zegt nu dat je op een vrachtwagentje zit. Is dat hobby of is dat gewoon werk?

De Haas: “Nee, dat is werk. Ik ben failliet gegaan in 2015, dus ik moet wel.”

Marc-Marie Huijbregts: “Is dat een internationale vrachtwagen?

De Haas: “Ja.”

Huijbregts: “O, maar hoe kan je als je een goed programma hebt failliet gaan?

De Haas: “Het is een heel lang verhaal wat ik heel kort zal vertellen. Er waren bepaalde mensen in de overheid die gezegd hebben: ‘Die meneer De Haas gaan we stoppen.’ En dat is gelukt. Zo simpel is het.”

Heeft hij dan geen geld gespaard? De Haas: “Dat had ik ook, maar dat heb ik uiteindelijk toch uitgegeven aan het in stand houden van het bedrijf, totdat het failliet moest gaan. Er liepen twee grote programma’s die ik zou krijgen. Er waren een heleboel omroepen geïnteresseerd, maar als dan puntje bij paaltje kwam, kreeg ik na een week een telefoontje: ‘We doen het toch maar niet.’ Met heel vage redenen...”

Huijbregts: “Die waren dan door Justitie gebeld van: ‘Je moet niet met die De Haas in zee.‘”

De Haas: “Dat zeg jij, dat zijn jouw woorden.”

Van Nieuwkerk: “Het is helemaal niet vrolijk dit man. We gaan nu weer terug naar heimwee-tv.”

Huijbregts: “Je bent ook gelukkig in je vrachtwagen nu.”

De Haas: “Absoluut.”

Wil hij ooit weer een eigen tv-productiebedrijf? “Daar moet ik niet aan denken.”

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen