Lakse huisarts was Rob Trip bijna fataal

Geplaatst op ma 14 okt 2019 om 10:30

Het had niet veel gescheeld of Rob Trip was het openingsnieuws geweest in zijn eigen NOS Journaal. Zijn huisarts nam zijn vermoedens van prostaatkanker namelijk niet bepaald series. Dat zegt de presentator, die dit jaar genas van deze ziekte, in NRC Handelsblad. Trip liet in februari bloed prikken bij de huisarts, hoewel hij toen geen klachten had. “Maar omdat ik iemand gekend heb die al jong prostaatkanker kreeg, laat ik mezelf al acht jaar controleren op PSA“, zegt de nieuwslezer.

PSA is een eiwit dat de prostaat afscheidt. “De laatste twee keer waren die uitslagen aan de hoge kant. Huisartsen zijn dan terughoudend: een hoge waarde betekent nog niet dat je prostaatkanker hebt. Maar andersom geldt: als je wél prostaatkanker hebt, dan is die waarde per definitie hoog. Dus ik zei: ik wil echt verder onderzoek.

Het was dat Trip zo aandrong bij de huisarts. “Niet bij ‘een uroloog’, ik wil naar het sneldiagostiektraject in het Radboud-umc. Als ik dat niet had doorgedrukt, was ik er misschien niet levend uitgekomen.”

Laat je niet door je huisarts afschepen, wil Trip zeggen. “Dat is mijn boodschap aan mannen van mijn leeftijd: laat je bloed prikken, bij twijfel moet je echt zelf in actie komen. Te veel huisartsen laten het erbij zitten.”

Trip keerde medio augustus weer terug op televisie na een maandenlange afwezigheid.

Een uitgebreid interview met Rob Trip kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: NOS
21 Reacties op “Lakse huisarts was Rob Trip bijna fataal”


 1. Henk

  Daar zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden. Ook naar de soms zeer slechte triage van assistenten. Die lezen ook maar wat van het scherm en poeieren zieke mensen soms af met gezondheidsschade als gevolg.

 2. Erwin

  Schandelijke gang van zaken. Gelukkig is het goedgekomen en kan hij hopelijk nog jaren verder!

  Zo niet MC, met tien getelde typefouten in de artikelen van gisteren en vandaag, een webdesign uit de prehistorie en steeds meer clickbaitartikelen. Opheffen.

 3. ChristineV

  Uhm meneer MC series moet zijn serieus…

 4. Hij

  Rob heeft gelijk: de bijscholing van (huis)artsen schiet tekort. Zeker door de parttime werkende vrouwen. Ze moeten wel punten voor hun registratie, maar dat is zo lek als een mandje. Ze kijken meer naar hoeveel punten ze kunnen krijgen en wanneer, ipv de relevante informatie. De huisarts had zijn literatuur niet bijgehouden, want de PSA-test icm MRI-scan kan veel zeggen over de verloop van de ziekte of de aard.

 5. MediaPrak

  Ik zou zeggen: Wissel van Huisarts. Zouden er meer moeten doen. We kennen in NL vrije Artsen keuze en iedere huisarts, vermits zijn praktijk niet vol zit, MOET je aannemen.

 6. Any-mouse

  Goed dat Rob Trip bleef aandringen. (wat eigenlijk niet zou moeten).
  Je moet er toch niet aandenken wat dit voor fatale en trieste gevolgen had kunnen hebben.

 7. ja

  Hij zou onmiddelijk moeten veranderen van huisarts. Dat proberen de huisartsen te voorkomen, maar het moet toch.

 8. Joker

  @ja, breek me de bek niet open over huisartsen…Ze functioneren alleen maar als rem op de gezondheidszorg en verwijzen en behandelen zo min mogelijk. Geldbesparing. Een ramp is het.

 9. Ik mis Erik

  Tja, het zijn net mensen. Precies hierom is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de medische zorg zo belangrijk, want computers zijn een stuk minder eigenwijs.

 10. Joker

  @ik mis Erik, je doet net of het wel leukig is of zo, die disfunctionerende huisartsen. Ze kosten een hoop mensen hun gezondheid, dit systeem is ZO slecht voor de bevolking !

 11. Ik mis Erik

  @ Joker: Ik denk dat we het met elkaar eens zijn, ik zie het ook als groot probleem. Daarom dus kunstmatige intelligentie. Nu al zijn computers net zo goed in diagnoses stellen als artsen. Dat wordt alleen maar beter, en is een prachtige aanvulling waar artsen nu nog laconiek in zijn, of fouten in maken.

 12. man pan

  Tegenwoordig moet je als patient assertief zijn. Mijn moeder is aantal jaren geleden overleden door een verkeerde diagnose bij de EHBO. We vroegen nog om foto’s te maken van haar buik te maken, maar de arts vond het niet nodig.
  Hadden we maar doorgedrukt…

 13. I. vd Wal

  Deze ervaring hebben wij niet. Onze huisarts heeft direct actie ondernomen. Ook de afspraken bij het ziekenhuis gemaakt. Super

 14. JW

  Levensmoe probeer de “Spoedeisende” hulp eens van het LUMC te Leiden.
  Binnen 4 uur iemand zien die een besluit neemt is een unicum.
  Als je al iemand ziet.
  Als je iemand vraagt na 4 uur of er al iemand komt.
  Heb je deze opmerking te pakken
  “Als het niet bevalt ga je maar naar een ander ziekenhuis.”

 15. Suzy Wang

  kleurloze man.

 16. Kli-Maat

  Mijn huisarts is een aardige mevrouw maar zij gaat op Google zoeken voor de juiste diagnose. Nou, dat kan ik zelf ook dus ik heb onze date maar afgezegd.
  Meneer Trip ken ik overigens niet, dus die ook maar eens even googelen.

 17. medion

  Wat Rob Trip hier meemaakt maakt de hele bevolking van Nederland dagelijks mee. Het systeem van een huisarts die toegang tot noodzakelijke specialistische zorg , kanker, ernstige ziektes tegenhoudt omdat deze ”huisarts” de ernst niet wil of kan inzien is ernstig aan het falen. Zelf dit zo vaak meegemaakt, zo vaak van huisarts moeten wisselen, en dan gaan de huisartsen vervolgens het wisselen weer heel moeilijk maken. Ik vindt het idioot geregeld.

 18. Sacha

  Rob Trip maakt hier mee wat ongeveer iedereen in Nederland continue meemaakt mbt huisartsen. Huisartsen falen aan een stuk door. Ze hebben gewoon een poortwachtersfunctie tot specialistische zorg, of je nu dreigt dood te gaan of niet, tegenhouden zullen ze je. Ongeacht de consequenties. Dit wordt ze schijnbaar opgelegd. Slecht geregeld dit.

 19. 9

  @Suzy Wang, je bent zelf kleurloos, domme trut. Oppervlakkige dimbo !

 20. jan

  Rob Trip ken ik van heel vroeger, toen ik nog TV keek. Hij is er blijkbaar nog steeds.

 21. Arianne

  Mijn vader is na 3 weken ernstig ziek zijn overleden. Door een gemiste diagnose prematire slokdarmkanker. Huisarts stuurde door naar fysiotherapeut, terwijl mijn vader extreem veel pijn had en een zeer opgezwollen buik. Bleek uitgezaaide leverkaneer. Arrogant en niet serieus genomen. Vreselijk!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.