Lakse huisarts was Rob Trip bijna fataal

Het had niet veel gescheeld of Rob Trip was het openingsnieuws geweest in zijn eigen NOS Journaal. Zijn huisarts nam zijn vermoedens van prostaatkanker namelijk niet bepaald series. Dat zegt de presentator, die dit jaar genas van deze ziekte, in NRC Handelsblad. Trip liet in februari bloed prikken bij de huisarts, hoewel hij toen geen klachten had. “Maar omdat ik iemand gekend heb die al jong prostaatkanker kreeg, laat ik mezelf al acht jaar controleren op PSA“, zegt de nieuwslezer.

PSA is een eiwit dat de prostaat afscheidt. “De laatste twee keer waren die uitslagen aan de hoge kant. Huisartsen zijn dan terughoudend: een hoge waarde betekent nog niet dat je prostaatkanker hebt. Maar andersom geldt: als je wél prostaatkanker hebt, dan is die waarde per definitie hoog. Dus ik zei: ik wil echt verder onderzoek.

Het was dat Trip zo aandrong bij de huisarts. “Niet bij ‘een uroloog’, ik wil naar het sneldiagostiektraject in het Radboud-umc. Als ik dat niet had doorgedrukt, was ik er misschien niet levend uitgekomen.”

Laat je niet door je huisarts afschepen, wil Trip zeggen. “Dat is mijn boodschap aan mannen van mijn leeftijd: laat je bloed prikken, bij twijfel moet je echt zelf in actie komen. Te veel huisartsen laten het erbij zitten.”

Trip keerde medio augustus weer terug op televisie na een maandenlange afwezigheid.

Een uitgebreid interview met Rob Trip kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen