Jan Slagter: ‘Matthijs doet goed aan Vlaams tv-avontuur’

Matthijs van Nieuwkerk zou er goed aan doen om eerst een jaar naar de Vlaamse televisie te gaan voordat hij eventueel een transfer maakt naar RTL of Talpa. Dat heeft Omroep MAX-baas Jan Slagter vanochtend gezegd op NPO Radio 1. Slagter reageert hiermee op een gerucht dat het AD heeft gepubliceerd: Van Nieuwkerk zou serieus overwegen om voor een topsalaris bij de Vlaamse VTM aan de slag te gaan. Het zou best verstandig zijn, zo laat de omroepbaas weten.

Het is geen onrealistisch gerucht, aldus Slagter. “We weten dat Jan Mulder naar diezelfde zender is gegaan voor een vet contract. Hij is daar zeer populair, maar hij was bij Anderlecht een zeer populaire voetbalspeler.

Het zou beter zijn dan een onmiddellijke transfer naar RTL of Talpa, zegt hij. “ Het zou voor Matthijs gewoon niet goed zijn om gelijk bij RTL aan de slag te gaan. Dat is niet goed voor zijn imago. Er is zo veel over hem te doen geweest qua salaris.”

Maar op Eva Jinek is niet zo veel kritiek gekomen. “Zij heeft natuurlijk altijd voor een normaal salaris gewerkt, wat nog steeds heel erg hoog is, de WNT-norm. Ze heeft nu gekozen voor RTL en daar kun je ook wat van vinden, alleen bij Matthijs speelt die discussie over het salaris toch wel wat langer.”

Het gaat er al jaren over en het feit dat hij dan nu zou kiezen voor een jaar in de luwte en bij de Vlamingen aan de slag te gaan, waardoor een terugkeer bij de commerciëlen wat gemakkelijker wordt, vind ik heel verstandig.”

‘Leuk en inspirerend!’

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad sluit zich daarbij aan. “Ik vind het eigenlijk een best leuk en inspirerend idee. In die hele talkshowcaroussel gaat het eigenlijk alleen maar over geld en kijkcijfers en hiervan kan ik me dan voorstellen dat het voor iemand als Van Nieuwkerk na vijftien jaar De Wereld Draait Door een inhoudelijk avontuur is. Lukt het hem om in een heel andere cultuur en een ander land ook iets te maken dat aanslaat? Ik kan me voorstellen dat het iets is waar hij van zou kunnen leren.”

Ook hij denkt dat het beter is dan een onmiddellijke transfer naar RTL of Talpa. “Matthijs van Nieuwkerk is echt VARA en De Wereld Draait Door is echt een verheffingsprogramma met een hele hoop VARA-ideologie. Als híj overstapt, dan is het echt iets anders dan Eva Jinek die een veel neutraler imago heeft.”

Slagter: “Het is het Jack Spijkerman-effect.”

Foto: Stef den Boer, MAX

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen