Jan Slagter: ‘Matthijs doet goed aan Vlaams tv-avontuur’

Geplaatst op ma 07 okt 2019 om 17:00

Matthijs van Nieuwkerk zou er goed aan doen om eerst een jaar naar de Vlaamse televisie te gaan voordat hij eventueel een transfer maakt naar RTL of Talpa. Dat heeft Omroep MAX-baas Jan Slagter vanochtend gezegd op NPO Radio 1. Slagter reageert hiermee op een gerucht dat het AD heeft gepubliceerd: Van Nieuwkerk zou serieus overwegen om voor een topsalaris bij de Vlaamse VTM aan de slag te gaan. Het zou best verstandig zijn, zo laat de omroepbaas weten.

Het is geen onrealistisch gerucht, aldus Slagter. “We weten dat Jan Mulder naar diezelfde zender is gegaan voor een vet contract. Hij is daar zeer populair, maar hij was bij Anderlecht een zeer populaire voetbalspeler.

Het zou beter zijn dan een onmiddellijke transfer naar RTL of Talpa, zegt hij. “ Het zou voor Matthijs gewoon niet goed zijn om gelijk bij RTL aan de slag te gaan. Dat is niet goed voor zijn imago. Er is zo veel over hem te doen geweest qua salaris.”

Maar op Eva Jinek is niet zo veel kritiek gekomen. “Zij heeft natuurlijk altijd voor een normaal salaris gewerkt, wat nog steeds heel erg hoog is, de WNT-norm. Ze heeft nu gekozen voor RTL en daar kun je ook wat van vinden, alleen bij Matthijs speelt die discussie over het salaris toch wel wat langer.”

Het gaat er al jaren over en het feit dat hij dan nu zou kiezen voor een jaar in de luwte en bij de Vlamingen aan de slag te gaan, waardoor een terugkeer bij de commerciëlen wat gemakkelijker wordt, vind ik heel verstandig.”

‘Leuk en inspirerend!’

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad sluit zich daarbij aan. “Ik vind het eigenlijk een best leuk en inspirerend idee. In die hele talkshowcaroussel gaat het eigenlijk alleen maar over geld en kijkcijfers en hiervan kan ik me dan voorstellen dat het voor iemand als Van Nieuwkerk na vijftien jaar De Wereld Draait Door een inhoudelijk avontuur is. Lukt het hem om in een heel andere cultuur en een ander land ook iets te maken dat aanslaat? Ik kan me voorstellen dat het iets is waar hij van zou kunnen leren.”

Ook hij denkt dat het beter is dan een onmiddellijke transfer naar RTL of Talpa. “Matthijs van Nieuwkerk is echt VARA en De Wereld Draait Door is echt een verheffingsprogramma met een hele hoop VARA-ideologie. Als híj overstapt, dan is het echt iets anders dan Eva Jinek die een veel neutraler imago heeft.”

Slagter: “Het is het Jack Spijkerman-effect.”

Foto: Stef den Boer, MAX
25 Reacties op “Jan Slagter: ‘Matthijs doet goed aan Vlaams tv-avontuur’”


 1. Curryworst

  Van Nieuwkerk verdient tonnen per jaar. En dat al 15 jaar lang. Misschien niet het eerste jaar DWDD maar dan nog.
  Ik mag aannemen dat zijn tijd als hoofdredacteur van het Parool en AT5 hem geen windeieren gelegd hebben.
  Plus nog zijn andere inkomsten waaronder College Tour en het houdt in dat hij al multimiljonair is.
  Is het dan nooit genoeg voor de bekendste salonsocialist van Nederland?

 2. E. Hartsma

  Ja, lekker even een poosje uit beeld. Fijn.

 3. robb

  Jan wil het tijdslot van 7 tot 8.

 4. Paolo 2.0

  Natuurlijk wil Jan het tijdslot tussen 19.00 en 20.00 uur. Ooit bij toeval geprobeerd en geroken aan het succes met Tijd voor Max op een ander tijdstip.
  En Matthijs, het zal even vreemd zijn zonder de man, zonder het geijkte format van DWDD maar mijn zegen heb je. Het is ook wel lekker voor jou en de mensheid om de eeuwige discussie rondom je salaris te parkeren en waar mogelijk te laten voor wat het is. We zwaaien je nog uit en heb het goed. Tijd voor nieuwe mensen.

 5. Coca Cola

  Kunnen die kut-Belgen nou nooit eens hun eigen talenten gebruiken? Of hebben ze die niet? Pаul de Leеuw, Jan Jaap van der Wal, Matthijs van Nieuwkerk… Wie willen ze allemaal nog meer die kant op halen?

 6. Jan

  Fijn voor Matthijs dat hij de persoonlijke goedkeuring van Jan Slagter heeft…
  Dat wil toch wel wat zeggen…
  Ik vermoed dat Lillian Marijnissen er dan ook geen bezwaar tegen zal hebben…

 7. Ron

  Waarom zou hij naar België moeten. Jan Mulder is daar bekend vanwege voetbal, maar Matthijs kennen ze misschien alleen van de Nederlandse TV maar meer ook niet. Nee laat hem maar lekker hier blijven hoor.

 8. Alex

  @Coca Cola
  Ik ken geen belg die bij is met Paul de Leeuw of Jan Jaap vd Wal op tv.
  Paul ging regelrecht over het cultuurverschil heen en choqueerde vooral en Jan Jaap zijn humor ligt niet op een lijn als dat van een Belg.

  Misschien kan Matthijs er meer succes hebben, gezien hij wat rustiger is.

 9. Martijn

  Hoi Coca Cola, als je tijdloze kijkcijferkanonnen als bijvoorbeeld Wie is de Mol? en De Slimste bedenkt, heb je best wel een talent. En er zijn meer Belgen op de Nederlandse tv dan je denkt. Alleen passen zij zich meestal aan. Dat zouden kut-Nederlanders nooit doen.

 10. Coca Cola

  Martijn, hou je kutbek en leer begrijpend lezen.

 11. MM

  Wat hebben die arme Vlamingen in godsnaam misdaan ?

 12. Hij

  @Curryworst Vergeet zijn schnabbels voor Microsoft etc.niet a raison van 50k.

 13. Willem Ruis (R.I.P.)

  Matthijs van Nieuwkerk wordt al jaren bekritiseerd om zijn hoge salaris bij de Nederlandse PO.
  Een overstap naar Talpa Network zou wat dat betreft logisch zijn, hij stapt dan over naar een Nederlandse commerciële omroep waar hij een goed salaris kan ontvangen die hij zeer zeker verdient.

  Het beleid van de Nederlandse regering aangaande de Balkenende norm bij de NPO dwingt Mathijs van Nieuwkerk terecht tot het maken van een overstap naar een commerciële omroep.

  Een succesvolle overstap zal echter afhangen van de keuze die Matthijs van Nieuwkerk zal gaan maken. Bij Talpa Network kan hij zijn creativiteit ontplooien met eventueel de redactieleden waarmee hij het beste heeft kunnen samenwerken gedurende zijn DWDD tijd bij BNNVARA. Matthijs van Nieuwkerk zou Talpa Network goed kunnen ondersteunen in de opbouw.
  Hij komt immers het best tot zijn recht wanneer hij uitdagingen aangaat,
  deze stellen hem in staat om top prestaties te leveren.
  Wat dat betreft is de uitdaging van ontwikkeling van programma formules en de opbouw van de Nederlandse commerciële omroep Talpa Network een zéér goede match met Matthijs van Nieuwkerk!

  Een overstap naar de Vlaamse VTM is niet nodig Matthijs van Nieuwkerk kan gewoon direct overstappen naar Talpa Network!

 14. Feder

  Het zou heel goed zijn als DWDD stopt. Qua tv-programma vind ik het goed gemaakt; dat wil ik best erkennen. Maar inhoudelijk zie ik heel vaak een programma dat veel lijkt op het propagandakanaal van GroenLinks, dan wel van de politiek-correcte deugelite uit de Amsterdamse grachtengordel. En dat niet 1 jaar, niet 2 jaar, maar al 15 jaar lang! Niet aan de randen van de programmering, maar jaar-in-jaar-uit op prime-time. Op zo’n belangrijk tijdstip mag ook wel eens een populair programma komen met een rechtse inslag.

  Dat geldt overigens niet alleen voor het tv-slot van DWDD, maar ook voor de talkshows aan het einde van de avond, voor de achtergrondprogramma’s en het journaal.

 15. Willem Ruis (R.I.P.)

  Misschien is het een idee om van NPO 3 een algehele zender te maken waarin populaire programma’s met rechtse signatuur een plaats kunnen krijgen?

 16. Willem Ruis (R.I.P.)

  (Inclusief iemand als Robert Jensen!)

 17. Sjors van Kempen

  Stopt Jan ‘m nog steeds af en toe in mevrouw Marijnissen?

 18. Meneer Kaktus

  Ik zou haar doen. In de caravan. Op handen en voeten.

 19. Bertus

  Er is al genoeg rabiaat rechtse rotzooi op teevee…. Elke morgen al die domme meisjes van Wnl met elke dag zoveel mogelijk ouwe geile rechtse onzinfiguren…. Des avonds EenVandaag en dan ook nog die enge rutger kastricum met z’n domme gelul…. Ach…. En Wnl op zondag…. Hou op… Hoe kan t toch dat al die zogenaamde rechtse teevee altijd zo bokkeslecht gemaakt wordt??

 20. Erwin

  Miljoenen, te besteden aan.. wat exact? Aandelen? Vastgoed? Ik zou stoppen en de hele dag leuke dingen doen ipv dat eeuwige gezeik over salaris, programma’s, linksheid, Carlo Boszhard bij Beau aanhoren.

 21. Zakh

  @Coca Cola en Willem Ruis

  Krijg toch listeria en fipronil

 22. René van Gellekom

  Ben Cramer ziet er slecht uit tegenwoordig.

 23. Eva J

  In België wilden ze mij ook hebben maar door mijn spraakgebrek is het afgeblazen.

 24. jack

  Bertus .

  Kijk dan niet chagrijn!!!

 25. StefanV

  Ik snap echt niet wat een Nederlandse tv-presentator zonder specifieke affiniteit met België in dat land heeft te zoeken. Jan Mulder is in die zin een ander verhaal, omdat hij jarenlang in België heeft gevoetbald en daar is uitgegroeid tot een tv-persoonlijkheid.

  Als je alleen maar naar Vlaanderen gaat om niet naar de commerciëlen te gaan, vind ik dat een magere onderbouwing. Iets waar weinig enthousiasme of passie uit spreekt, meer een noodgedwongen stap.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.