Hysterische VPRO-Tim wint bijna Sonja Barend Award

Geplaatst op di 15 okt 2019 om 8:25

Het had niet veel gescheeld of het hysterische VPRO-talent Tim den Besten had gisterenavond de Sonja Barend Award in ontvangst mogen nemen in De Wereld Draait Door. Hij is tweede geworden. Dat heeft de jury van de vakprijs laten weten. Het gesprek dat Den Besten voerde met Marieke Lucas Rijneveld, die eiste dat ze in DWDD geen tafeldame maar tafelmens genoemd zou worden, was nét niet sterk genoeg om de nummer één te verslaan: De Kist-presentator Kefah Allush.

Het was de eerste keer in elf jaar dat de prijs werd uitgereikt aan een winnaar die niet in de studio aanwezig kon zijn. Allush was gisteren namelijk voor tv-opnames in Marokko. Hij won de award voor zijn gesprek met generaal buiten dienst Peter van Uhm.

Het was een topinterview, aldus de jury. “Halverwege het gesprek, wanneer de brief van zijn zoon ter sprake komt, rollen de tranen je als kijker over de wangen“, zegt jurylid Ruud Maas van De Limburger.

Op de tweede plek kwam dus Tim den Besten in gesprek met schrijver Marieke Lucas Rijneveld. Roger Abrahams van de VARAgids: “De twee zitten op dezelfde golflengte. Geen vraag van Den Besten klinkt ingestudeerd of bedacht. Een warm en vrolijk gesprek tussen een geïnteresseerde interviewer en een schat van een gast.”

Derde werd Tijs van den Brink met zijn interview met Bas Heijne. AD-diva Angela de Jong, ook in de jury, zegt: “Van den Brink is een even scherpe als invoelende interviewer die de humor niet schuwt. Gek eigenlijk dat hij deze prijs nog nooit heeft gewonnen.

De tien genomineerden waren:

 • Jeroen Pauw / Pauw / interview Rob Jetten / 9 oktober 2018 (BNNVARA).
 • Tim den Besten / Tims ^ tent op een eiland / interview Marieke Lucas Rijneveld / 11 oktober 2018 (VPRO).
 • Eva Jinek / Jinek / interview Max van Weezel / 3 januari 2019 (KRO-NCRV).
 • Maaike Timmerman / Goedemorgen Nederland / interview Tunahan Kuzu / 6 maart (WNL).
 • Jeroen Wollaars / Nieuwsuur / interview Baudet, Jetten, Klaver / 13 maart (NOS/NTR).
 • Tijs van den Brink / Adieu God? / interview Bas Heijne / 14 april (EO).
 • Margriet van der Linden / M / interview Manon Uphoff / 8 mei (KRO-NCRV).
 • Ivo Niehe / TV Show op reis / interview John Bercow / 31 mei (AVROTROS).
 • Matthijs van Nieuwkerk / College Tour / interview Clarence Seedorf / 2 juni (NTR / BNNVARA).
 • Kefah Allush / De Kist / interview Peter van Uhm / 9 juni (EO).

De tv-interviewprijs van de VARAgids werd eerder gewonnen door Matthijs van Nieuwkerk (2009), Clairy Polak (2010), Twan Huys (2011), Mariëlle Tweebeeke (2012), Coen Verbraak (2013), Jeroen Pauw (2014 en 2015), Humberto Tan (2016), Janine Abbring (2017) en Eva Jinek (2018).

Een groot interview met Kefah Allush kunt u lezen op VARAgids.nl.

 Foto: VPRO
15 Reacties op “Hysterische VPRO-Tim wint bijna Sonja Barend Award”


 1. MC Redactie

  Voetnoot redactie:

  Dit artikel had natuurlijk moeten heten “De Kist-presentator Kefah Allush wint Sonja Barend Award” en had compleet anders ingevuld moeten worden. Maar voor de kliks en comments was dit een betere optie

 2. zucht

  Jammer, ik had het Tim zeker gegund. Er mag meer hysterie op tv. Dat is tenminste spraakmakend. Ik hou van hysterie. Hysterische hysterie.
  En Tim is daarin de beste.

 3. Hetty

  Kijk naar die lijst en aanschouw het onstuitbare verloop van de degeneratie van de maatschappij.

 4. Erwin

  Onzin

 5. Paul

  Wat een vreemde titel. Nr 1 doet er kennelijk niet toe.

 6. LD

  ….. en gefeliciteerd Kefah Allush

 7. Hetty

  Allush achterstevoren is Shula…..
  Als dat geen complot is!

 8. Hetty

  Die Tim heeft teveel soja gegeten, met z’n vervrouwelijkte gedoe. In elkaar geslagen worden door een oude man. Wat een soy-boy

 9. Jan

  Ik krijg een onheilspellende vieze smaak in mijn mond…

 10. Any-mouse

  Kefah Allush is terechte winnaar. Was een bijzonder, integer en mooi interview met Peter van Uhm.

 11. Anne

  Any-mouse, dan kun je beter je zin beginnen met ‘ik vind’. Nu lijkt net alsof je namens iedereen spreekt en alsof jij de waarheid in pacht hebt.

 12. StefanV

  Een kop als deze geeft reageerders kennelijk de vrijheid om met homofobe opmerkingen los te gaan op Tim. Ik ben het verder eens met wat anderen zeggen: de kop zou moeten gaan over wie er heeft gewonnen.

  Verder ben ik het ook eens met Angela de Jong, die de kwaliteiten van Tijs van den Brink onderstreept. De man is inderdaad een prima interviewer, op tv, maar ook op de radio.

 13. Ad

  @MC Redactie
  Je ziet, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt bij Mediacourant.

 14. aammehoela

  Vrijwel niemand heeft dit interview gezien. Het zit op de randen van de nacht op de zondagavond zoals het gisteravond werd gezegd. En dat is het jammerlijke. Goede interviews worden weggestopt, bagger Martien krijgt prime-time.

 15. Annoniemus

  Een Nederlander had dit prijsje nooit kunnen winnen , het moest wel een Turk , Marokkaan of een Syrier zijn BNN/Vara en NOS kennende. #treurig

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.