Frits Spits oneens met verkiezing tot beste radiomaker

Frits Spits is door een jury van veertien door VARAgids bijeengebrachte experts uitgeroepen tot de grootste radiomaker aller tijden. Zelf vindt hij het maar gek dat hij op nummer één staat. Dat is deze week te lezen in het omroepblad. Op de vraag of hij blij is, zegt Spits: “Ik vind het vooral heel raar, want ik zou mezelf nooit op één zetten – en dat is geen valse bescheidenheid. Ik zou eerder denken aan Willem van Kooten, Edwin Evers of Felix Meurders. Zij hebben mij enorm geïnspireerd.

Toeval of niet: Evers staat in de lijst op plek 2, Van Kooten op 3 en Meurders op 4. De top vijf wordt afgemaakt door de eerste vrouw in de lijst: Tineke de Nooij.

Wie ziet Spits als zijn grootste voorbeeld? “Van Felix heb ik het meeste geleerd. Ik weet nog dat ik net bij de radio zat en een jingle had gemaakt. Ik liet het hem vol trots horen, en hij zei: ‘Ja… het is wel aardig, maar…’ En toen kwam er een waslijst aan verbeterpunten. Al zijn adviezen heb ik goed in mijn oren geknoopt. En hij is geen spat veranderd: nog altijd zó aardig en collegiaal.”

De jury noemt Spits een ‘pionier’, ‘grootheid’ en ‘vernieuwer’. Zijn programma’s De avondspits (1978-1995), Tijd voor twee (1995-2013) en De taalstaat (vanaf 2014) worden in vele toonaarden geroemd en zijn de reden dat Spits met verreweg de meeste stemmen wordt verkozen tot de belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw.

De top tien wordt afgemaakt door Lex Harding, Wim T. Schippers, Jeroen van Inkel, Han Hollander en Theo Koomen.

De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1).

De hele lijst is te vinden in de VARAgids.

Foto: KRO-NCRV, Stijn Ghijsen

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen