Frits Spits oneens met verkiezing tot beste radiomaker

Geplaatst op di 29 okt 2019 om 13:25

Frits Spits is door een jury van veertien door VARAgids bijeengebrachte experts uitgeroepen tot de grootste radiomaker aller tijden. Zelf vindt hij het maar gek dat hij op nummer één staat. Dat is deze week te lezen in het omroepblad. Op de vraag of hij blij is, zegt Spits: “Ik vind het vooral heel raar, want ik zou mezelf nooit op één zetten – en dat is geen valse bescheidenheid. Ik zou eerder denken aan Willem van Kooten, Edwin Evers of Felix Meurders. Zij hebben mij enorm geïnspireerd.

Toeval of niet: Evers staat in de lijst op plek 2, Van Kooten op 3 en Meurders op 4. De top vijf wordt afgemaakt door de eerste vrouw in de lijst: Tineke de Nooij.

Wie ziet Spits als zijn grootste voorbeeld? “Van Felix heb ik het meeste geleerd. Ik weet nog dat ik net bij de radio zat en een jingle had gemaakt. Ik liet het hem vol trots horen, en hij zei: ‘Ja… het is wel aardig, maar…’ En toen kwam er een waslijst aan verbeterpunten. Al zijn adviezen heb ik goed in mijn oren geknoopt. En hij is geen spat veranderd: nog altijd zó aardig en collegiaal.”

De jury noemt Spits een ‘pionier’, ‘grootheid’ en ‘vernieuwer’. Zijn programma’s De avondspits (1978-1995), Tijd voor twee (1995-2013) en De taalstaat (vanaf 2014) worden in vele toonaarden geroemd en zijn de reden dat Spits met verreweg de meeste stemmen wordt verkozen tot de belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw.

De top tien wordt afgemaakt door Lex Harding, Wim T. Schippers, Jeroen van Inkel, Han Hollander en Theo Koomen.

De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1).

De hele lijst is te vinden in de VARAgids.

Foto: KRO-NCRV, Stijn Ghijsen
33 Reacties op “Frits Spits oneens met verkiezing tot beste radiomaker”


 1. StefanV

  Ik vind Frits Spits een volkomen terechte winnaar. Hij heeft een enorme staat van dienst en heeft op drie zenders succesvolle programma’s gemaakt. Hij presenteerde op Radio 2 trouwens ook nog een programma rondom de albumhitlijst.

 2. Curryworst

  De jongsten van dat clubje zijn Edwin Evers (48 jaar) en Jeroen van Inkel (58).
  De rest is bejaard of dood.

 3. critikast

  Frits had al lang plaats moeten maken voor jongere collega’s , net als trouwens Meurders, Smeets, De Nooijer en al die anderen die maar geen afscheid kunnen nemen van hun beroep en bang zijn voor het “zwarte gat”. Stop ermee Spits en ga rentenieren, zodat de weg vrij komt voor jong aanstormend radiotalent.

 4. Pißwasser

  Normaal zou ik roepen hypocriet maar voor Frits Spits maak ik graag een uitzondering. Een sympathieke en professionele radioman. Alhoewel ik het niet altijd met hem eens ben, verdient hij veel respect. Tegenwoordige amateuristische flapdr*llen die de radio teisteren kunnen nog heel wat van hem leren.

 5. Punt

  Bij het Mediaforum zat er weer iemand te zeuren dat er maar 14 vrouwen in de top 40 stonden. Dan denk ik echt: heb je de radio weleens aangezet? Je hoort daar bijna alleen maar mannen. Op de radio wil je namelijk een mooie donderbruine stem horen. Thuis luister ik al de hele dag naar een vrouwenstem.

 6. Reageerder

  @critikast.
  Volgens mij zitten die bij radio 5 een prima station voor deze mensen, ik zie jonge mensen deze muziek niet draaien.

 7. Don

  Al die zogenaamde ‘Toplijstjes’ is toch zo achtienhonderdweetikveel, stop eens met deze onzin!

 8. David

  @ critikast: kan je ook maar één programma van Frits Spits opnoemen, of is het zeuren terwijl je zijn werk helemaal niet kent? Ik kan jou De Taalstaat van Frits Spits aanraden, gezien je vaardigheden in Nederlands.

 9. Dirk

  De radio bestaat 100 jaar.
  Onzin om de beste radioman daarom nu aan te wijzen.
  Allemaal actuele en actieve mensen.

  Mijn vader stelt: ook Bert Garthof ( vara – weer of geen weer ) en Johan Bodegraven
  ( avro – de bonte dinsdagavondtrein) waren toppers. En vele anderen.
  Dus deze prijs is wel zeer subjectief.

 10. Paul

  Historisch gezien…WILLEM VAN KOOTEN alias JOOST DEN DRAAIJER

 11. WEST*

  Wat dacht je van Hans van Willigenburg , Dat is voor mij de beste radioman allertijden , heeft zijn hele leven radioprogramma`s gemaakt
  Wie waren die experts ook al weer ?

 12. janus

  Voor mij de drie F-en
  Frits Spits, Felix Meurders en Ferry Maat

 13. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  Spits en Meurders, de 2 grootste kwallen van de Nederlandse radio. De man met de meeste vlieguren en het prettigst om naar te luisteren is Bart van Leeuwen. Op welke plaats staat hij of is hij weer overgeslagen? Hij maakt al ruim 46 jaar radio-programma’s!

 14. Huismaker

  Wij van WC Eend. Geen sterveling neemt dat serieus.

 15. Verbose Kool Sledge a.k.a. Juvenile Shot

  Die juryleden zijn bijna stuk voor stuk zo links als de neten. En het dan gek vinden dat Bart van Leeuwen niet in de lijst staat.

 16. Jacky

  Frits Spits is een natte krant met zijn veilige politiek correcte praatjes.

 17. Jacky

  Ik heb die man nog nooit op een avontuurlijke uitspraak durven betrappen. En dat noemen ze dan de beste dj. Kom op zeg.

 18. critikast

  @David
  Je praat als een kip zonder kop. Ik denk dat ik Frits Ritmeester heel wat langer en beter ken dan jij. Ik ken hem zelfs nog uit de tijd dat hij een onbetekenende journalist was op de redactie van het Eindhovens Dagblad. En zowel zijn muziekprogramma’s als de Taalstaat zijn bij mij bekend, dus ook dat is een verkeerde conclusie. Ik vind het beschamend dat een man van zijn leeftijd bang is om afscheid te nemen van zijn grote liefde, de radio, alleen omdat hij bang is zijn bekendheid en zijn status te verliezen. Een angsthaas dus, die nooit echt naar de toekomst durfde te kijken en nu al jaren hautain uitdrijft op de radio !

 19. HansR

  Frits is een beetje middle of the road. Een slappe ll die wel heel erg boos werd toen Matthijs in DWDD een flut boekje van Frits te weinig aandacht gaf. Ook Frits is een ordinaire zakkenvuller?

 20. Magnus Dickendorfer

  Niet mee eens. Frits spits met zijn vingertje in de lucht de anderen de les lezen. Vooral zijn linkse mening opdringen kan hij erg goed. Een narcistisch mannetje. Jeroen van Inkel had hem moeten winnen. Deze man heeft echt voor vernieuwende radio gezorgd en radio naar een hoger niveau gebracht.

 21. Fons

  Apart dat iemands kwaliteiten als radiomaker blijkbaar afhangen van zijn of haar politieke kleur. Nog opvallender @critikast; Frits Spits heeft nooit op de redactie van het Eindhovens Dagblad gewerkt. Zijn broer wel. Maar die ken je vast ook al “heel wat langer en beter” dan welke “kip zonder kop” dan ook.

 22. Mia kattenvoer

  Zoals je kunt zien heeft Frits Spits het voorkomen van een stijve penis. Kijk maar.

 23. Fox Mulder

  Frits Spits de man die door zijn eigen naamjingles praat. Kortom had een technicus nodig om een ‘eigen’ programma te maken. De Avondspits was overigens wel een leuk programma (maar er was ook niets anders).

 24. Legal Flavor

  Jeroen van Inkel had het inderdaad moeten winnen. Rob Stenders zou ook nog geloofwaardig zijn. Leo van der Goot, Lex Harding, Tom Collins, vrijheidsstrijder Gerard Ekdom, Edith den Doosch. En dan pas Frits. Misschien.

 25. Griet kietelaar

  grootnieuwsradio had moeten winnen met al hun djees

 26. UitHetVak

  Wat een domme opmerkingen
  Frits is de koning

 27. Smulpaap

  Frits wordt de laatste tijd, los van z’n kwaliteiten, n beetje n typische oude mannen -die-wat-waren gefrustreerde, pathetische ouwe selfkicker

 28. Jaap Stam

  Sportief van Spits, prijs had natuurlijk naar Willem van Kooten moeten gaan, desnoods naar Felix Meurders, maar niet naar hem. Mooi dat hij ook vindt, siert hem absoluut.

 29. Henk

  De Avondspits was nog leuk, daarna was het niet boeiend meer.

 30. PatatmetMayo

  En de beste Nederlandse voetballer aller tijden is …..Philip Cocu.
  Stond ook bekent om zijn creativiteit en onderscheidende vermogen.
  De beste zanger is…Marco Borsato,bekent van zijn wereldberoemde album: alle dertien in één dozijn.
  Willem van Kooten snap ik, zelfs Wim T Schippers al is dat geen echte radioman,maar Wilhelmina Kutje is iconisch.
  Frits Spits is de Wouter vd Goes van 20 jaar geleden,degelijke ,saaie radio waar niemand van wakker ligt.
  Stenders,Beelen,Jensen?????
  Drie mensen die radio met een randje naken,waar bij Stenders de muziek altijd voorop staat in plaats van het ijdele geleuter,Beelen en Jensen door grenzen op te zoeken en over te gaan.
  Dit is een “wij van deugdzaam Nederland ” hebben even gekozen wat goed voor de luisteraar is…
  Waar is Meta de Vries trouwens??
  De uittips op zondagochtend,dat was pas iconisch.

 31. aammehoela

  Wederom trieste reacties hierboven, uitzonderingen daargelaten. Iedereen die verstand van radio heeft weet dat Frits Spits, Felix Meurders en Joost den Draayer echte toppers waren. Mis trouwens in het rijtje Ferry Maat. Zijn soulshow is en was natuurlijk van aparte klasse. Desalniettemin terecht naar Frits Spits gegaan.

 32. Hans

  Nietszeggende verkiezing, maar goed.Om een boek te schrijven over het leven na het overlijden van je partner vind ik onbegrijpelijk. HIER komen veel mensen ooit een keer voor te staan, m.a.w. er blijft er altijd 1 van de 2 over, en dat is ook tijdelijk

 33. H. Yelnats

  Duidelijk een VARA lijstje, keurig volgens de huidige deugnormen samengesteld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.