Pijnlijk: Jan Slagter op het matje in studio EenVandaag

Een beetje pijnlijk is het wel: Omroep MAX-baas Jan Slagter maakt op NPO 1 een programma waarin hij partijen confronteert die er een potje van maken in de zorg – De Zorgwaakhond – en op datzelfde NPO 1 werd hij gisterenavond op het matje geroepen vanwege misstanden in zijn eigen verpleeghuis. De Inspectie Gezondheidszorg heeft het Ben Oude NijHuis van Slagter op de vingers getikt en EenVandaag had daar een groot item over. Slagter reageerde erop in de live-uitzending.

De Inspectie heeft geconstateerd dat het verpleeghuis van Slagter aan zeven van de tien getoetste normen ‘grotendeels niet voldoet’. Zo zou het actuele medicatieoverzicht een rommeltje zijn. ‘Houtje-touwtje’, noemde hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh het in de reportage van EenVandaag.

Verder stelde de Inspectie vast dat Slagters medewerkers klagen over het gebrek aan een specialist ouderenzorg en een psycholoog. De beschikbaarheid van relevante deskundigheid is niet gegarandeerd, aldus de Inspectie. Als Slagter zijn zaken niet binnen zes maanden op orde heeft, moet hij sluiten.

Slagter ergerde zich enigszins aan de reportage van EenVandaag. “Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het inspectierapport serieus neem. Ik vind alleen de uitzending en de reportage die u heeft gemaakt allemaal een beetje kort door de bocht. Ik zou de mensen willen vragen om gewoon naar IGZ.nl te gaan en het hele rapport te lezen en dan zie je bijvoorbeeld staan dat onze zorgverleners – mensen die keihard werken in het Ben Oude NijHuis en onze bewoners heel goed kennen – de mensen liefdevol benaderen. Er staan ook heel veel goede punten in.”

Houtje-touwtje

Is het medicatieoverzicht in zijn verpleeghuis dan niet houtje-touwtje? “Op het momenten – en dat roepen jullie niet – dat de inspectie langskwam zijn wij overgestapt van een elektronisch cliëntendossier naar een ander elektronisch cliëntendossier. Op dat moment speelde dat. De inspectie zegt erbij: ‘Vermoedelijk kan het ook zijn dat daardoor niet alle informatie aanwezig was.‘”

Medicatieveiligheid is bij Slagter echt nummer één, zegt hij. “Maar we hebben ook te maken met een medicatielijst die we van de apotheek krijgen en een huisarts. We zijn soms ook afhankelijk van wat er ons wordt aangeleverd, maar er wordt bij ons heel erg gelet op medicatieveiligheid.”

Specialistisch personeel

Ook weerlegde Slagter de kritiek op het gebrek aan specialistisch personeel. “Dat is ook een probleem. Als je weet dat wij alleen een specialist ouderengeneeskunde kunnen krijgen als de huisarts die voorschrijft. Ik kan hem zelf niet roepen. Als u naar een specialist wil moet u een briefje hebben van de dokter en dan kunt u naar een specialist. Dat is bij ons ook zo. We hebben geen verpleeghuisarts, we hebben geen specialist ouderengeneeskunde, maar ik ben er nu zelf mee bezig om dit maar uit eigen middelen te gaan betalen, omdat ik dit zelf een groot probleem vind. En de zorgverzekeraar wil het niet betalen. Die zegt: ‘U heeft geen briefje van de huisarts.‘”

Is het leiden van een verpleeghuis niet een beetje te hoog gegrepen voor Slagter? “Het is me wel tegenvallen, maar ik laat de broek niet zakken en ga er gewoon mee door. Ik word getroost door woorden bij bijvoorbeeld een herdenkingsbijeenkomst van een bewonder die bij ons is overleden. Haar zoon zei: ‘Ze heeft hier twee jaar prachtig gewoond in een paradijs, zo mooi is het Ben Oude NijHuis. Ze is liefdevol verzorgd en heeft het ontzettend naar haar zin gehad.‘”

En dan zo’n kil rapport… Ik nodig de professor uit jullie reportage uit om een keer langs te komen. Jij mag ook meekomen. En dan zie je dat die foto die in juni is gemaakt – dat is drie maanden geleden – er nu totaal anders uitziet.”

Slagter benadrukte dat er in zijn Ben Oude NijHuis nooit iemand alleen zit. “En ik denk dat ik hier niet had gestaan als ik Piet Jansen had geheten uit Abcoude, maar goed.”

Zorgwaakhond

En kan Slagter gewoon De Zorgwaak blijven presenteren? “Ja, begin januari 2020 is De Zorgwaakhond weer te zien bij MAX op NPO 1. Het gaat hier om misstanden in de zorg, daar is in het Ben Oude NijHuis geen sprake van“, vult hij aan op Twitter.

Ook deelt hij nog een sneer uit aan de professor uit de EenVandaag-reportage: “Jammer dat Cees Hertogh niet de moeite heeft genomen om langs te komen in het Ben Oude NijHuis en zich alleen baseert op het rapport van 3 juni 2019. We zijn inmiddels meer dan 3 maanden verder. Beetje houwtje-touwtje commentaar. Maar u was wel mooi op televisie dat dan weer wel.

De reportage van EenVandaag kunt u hier bekijken (onderaan de pagina).

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen