Pijnlijk: Jan Slagter op het matje in studio EenVandaag

Geplaatst op di 10 sep 2019 om 10:00

Een beetje pijnlijk is het wel: Omroep MAX-baas Jan Slagter maakt op NPO 1 een programma waarin hij partijen confronteert die er een potje van maken in de zorg – De Zorgwaakhond – en op datzelfde NPO 1 werd hij gisterenavond op het matje geroepen vanwege misstanden in zijn eigen verpleeghuis. De Inspectie Gezondheidszorg heeft het Ben Oude NijHuis van Slagter op de vingers getikt en EenVandaag had daar een groot item over. Slagter reageerde erop in de live-uitzending.

De Inspectie heeft geconstateerd dat het verpleeghuis van Slagter aan zeven van de tien getoetste normen ‘grotendeels niet voldoet’. Zo zou het actuele medicatieoverzicht een rommeltje zijn. ‘Houtje-touwtje’, noemde hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh het in de reportage van EenVandaag.

Verder stelde de Inspectie vast dat Slagters medewerkers klagen over het gebrek aan een specialist ouderenzorg en een psycholoog. De beschikbaarheid van relevante deskundigheid is niet gegarandeerd, aldus de Inspectie. Als Slagter zijn zaken niet binnen zes maanden op orde heeft, moet hij sluiten.

Slagter ergerde zich enigszins aan de reportage van EenVandaag. “Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het inspectierapport serieus neem. Ik vind alleen de uitzending en de reportage die u heeft gemaakt allemaal een beetje kort door de bocht. Ik zou de mensen willen vragen om gewoon naar IGZ.nl te gaan en het hele rapport te lezen en dan zie je bijvoorbeeld staan dat onze zorgverleners – mensen die keihard werken in het Ben Oude NijHuis en onze bewoners heel goed kennen – de mensen liefdevol benaderen. Er staan ook heel veel goede punten in.”

Houtje-touwtje

Is het medicatieoverzicht in zijn verpleeghuis dan niet houtje-touwtje? “Op het momenten – en dat roepen jullie niet – dat de inspectie langskwam zijn wij overgestapt van een elektronisch cliëntendossier naar een ander elektronisch cliëntendossier. Op dat moment speelde dat. De inspectie zegt erbij: ‘Vermoedelijk kan het ook zijn dat daardoor niet alle informatie aanwezig was.‘”

Medicatieveiligheid is bij Slagter echt nummer één, zegt hij. “Maar we hebben ook te maken met een medicatielijst die we van de apotheek krijgen en een huisarts. We zijn soms ook afhankelijk van wat er ons wordt aangeleverd, maar er wordt bij ons heel erg gelet op medicatieveiligheid.”

Specialistisch personeel

Ook weerlegde Slagter de kritiek op het gebrek aan specialistisch personeel. “Dat is ook een probleem. Als je weet dat wij alleen een specialist ouderengeneeskunde kunnen krijgen als de huisarts die voorschrijft. Ik kan hem zelf niet roepen. Als u naar een specialist wil moet u een briefje hebben van de dokter en dan kunt u naar een specialist. Dat is bij ons ook zo. We hebben geen verpleeghuisarts, we hebben geen specialist ouderengeneeskunde, maar ik ben er nu zelf mee bezig om dit maar uit eigen middelen te gaan betalen, omdat ik dit zelf een groot probleem vind. En de zorgverzekeraar wil het niet betalen. Die zegt: ‘U heeft geen briefje van de huisarts.‘”

Is het leiden van een verpleeghuis niet een beetje te hoog gegrepen voor Slagter? “Het is me wel tegenvallen, maar ik laat de broek niet zakken en ga er gewoon mee door. Ik word getroost door woorden bij bijvoorbeeld een herdenkingsbijeenkomst van een bewonder die bij ons is overleden. Haar zoon zei: ‘Ze heeft hier twee jaar prachtig gewoond in een paradijs, zo mooi is het Ben Oude NijHuis. Ze is liefdevol verzorgd en heeft het ontzettend naar haar zin gehad.‘”

En dan zo’n kil rapport… Ik nodig de professor uit jullie reportage uit om een keer langs te komen. Jij mag ook meekomen. En dan zie je dat die foto die in juni is gemaakt – dat is drie maanden geleden – er nu totaal anders uitziet.”

Slagter benadrukte dat er in zijn Ben Oude NijHuis nooit iemand alleen zit. “En ik denk dat ik hier niet had gestaan als ik Piet Jansen had geheten uit Abcoude, maar goed.”

Zorgwaakhond

En kan Slagter gewoon De Zorgwaak blijven presenteren? “Ja, begin januari 2020 is De Zorgwaakhond weer te zien bij MAX op NPO 1. Het gaat hier om misstanden in de zorg, daar is in het Ben Oude NijHuis geen sprake van“, vult hij aan op Twitter.

Ook deelt hij nog een sneer uit aan de professor uit de EenVandaag-reportage: “Jammer dat Cees Hertogh niet de moeite heeft genomen om langs te komen in het Ben Oude NijHuis en zich alleen baseert op het rapport van 3 juni 2019. We zijn inmiddels meer dan 3 maanden verder. Beetje houwtje-touwtje commentaar. Maar u was wel mooi op televisie dat dan weer wel.

De reportage van EenVandaag kunt u hier bekijken (onderaan de pagina).

Foto: AVROTROS
26 Reacties op “Pijnlijk: Jan Slagter op het matje in studio EenVandaag”


 1. Magda

  Das mooi kut

 2. E!

  Practice what your preach.

 3. Michel

  Hij had wel de ballen om op te komen dagen en verweerde zich prima. Niet dat daarmee alles koek en ei is, maar het toont wel aan hoe lastig het is om een verzorgingstehuis te runnen. Zijn verweer rammelde wel soms wat, want elk verzorgingstehuis heeft deze problemen.

  Hoge bomen vangen veel wind, dat had hij kunnen weten toen hij hieraan begon. Maar hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid i.t.t. tot de directeuren uit zijn programma die per persoon tonnen uit ons gezondheidsbudget opslokken.

 4. Caty

  Oh wat ben ik teleurgesteld .Hoop dat alles weer ten goede keert .Heb wel vertrouwen in Jan Slagter .

 5. #NPO kijker - de enige echte#

  Nu op NPO1 is Slagter in de slachtoffermodus.

  Bizar.

 6. #NPO kijker - de enige echte#

  correctie NPO radio 1

 7. Nuchtere Gordon

  Dat is absurd!

 8. Curryworst

  Een aantal keer verdedigde Slagter zich door te zeggen dat de oudjes het daar zo goed naar hun zin hebben en dat het personeel hen de aandacht geeft die ze verdienen.
  Dat is juist het enige punt waar het rapport positief over was. Dus daar ging het helemaal niet om.
  Op de overige drie essentiële punten scoren ze ruim onvoldoende. Dat gaat Slagter c.s. in drie maanden niet wegwerken.

  Nu er van alles mis is het tehuis gaat hij dan met zijn cameraploeg hijgerig achter zichzelf aan?

 9. JohanV

  Slagter had in ieder geval wel het lef om zich te komen verantwoorden. En als de patienten tevreden zijn is dat al heel belangrijk, neem aan dat de rest ook nog wel goed komt. Hij verdient in ieder geval wel alle lof voor zijn initiatief.

 10. Michel

  Zal me niks verbazen als 1 vandaag achter de controle zit…om zo in een uitzending aan de poten van Jan te zagen… als de mensen van 1 vandaag later als ze groot zijn in een verzorgingshuis komen… zouden ze maar wat graag daar willen zitten… want er zijn genoeg huizen waar het veeeeeel slechter is

 11. rekhan

  schaam je Jan.

  en heel diep ook

  dit neem je nu mee

  elke hap dat je eet

  hypocriet ten top

 12. Trakkeplok

  Nee toch?! EenVandaag dat nieuws niet objectief doorgeeft maar draait en bewerkt om aan een politieke ideologie te voldoen. Wakker worden meneer Slagter, het is de publieke omroep! Wat had je gedacht?!

 13. Arnie

  Veel woorden, geen daden bij Jan Slagter. Wie bij aanvang zulke grote woorden heeft gebruikt, zou nu nederig zijn excuses moeten aanbieden. En sowieso stoppen als presentator van het programma ‘Zorgwaakhond’. Maar ja, het is de ijdele Jan Slagter, dus die houdt schaamteloos vast aan zijn eigen gelijk. Jammer.

 14. Enzo Voorthuijsen

  Slagter zat niet lekker in zijn vel bij eenvandaag; aangesproken op zijn activiteiten beet hij Roos Moggré toe, dat als hij Pietje Bel dat geheten hij niet in de studio had gestaan. Als het niet goed gaat bij Jan is het altijd andermans schuld, zo lijkt het.

 15. gloria wekker

  Er schijnt in dat verpleeg tehuis ook overal gerookt te worden.

 16. robb

  Hij speelde de gebeten hond slecht optreden.

 17. Trhump nederland is te koop

  Jan slagter valt met zijn hoofd in de clientenpfoepf. Ik ken de IGZ en die zijn heel precies. De functie van directeur of raad van bestuur is voor JAN SLAGTER veel te hoog gegrepen. Hij is wat je noemt…. ongeschikt.

 18. Mark

  Als je in een gemiddeld bejáárdentehuis of verzorgingshuis komt gaat het er veel erger aan toe: mensen die nooit buiten komen, afgebekt worden, mishandeld “omdat ze niet willen luisteren” (vind je het gek als 2/3 stokdoof is). Of vastgebonden worden op bed…

 19. Dirk

  Tja. En dan blijkt het toch een stuk minder makkelijk te zijn om een zorginstelling te leiden dan je voortdurend hebt geroeptoeterd in de media…. Geen seconde twijfel aan zijn goede bedoelingen, maar dit is best pijnlijk.

 20. Mike

  En men trapt er weer in.

  Jan Slagter – MAX is buitenbeentje bij de NPO. Relatief nieuw en successvol. Dus gevaar.
  Net als in de politiek met nieuwe partijen.

  Macht macht macht.

 21. nederland is te koop

  Jan Slagtert is een mafkloeper van de hoogste plank. Hij heeft alleen interesse voor, vermeend, de natte dampende malawa van Lilian Marijnissen.

 22. Dominee Bonk

  Kunnen ze Jan Slachtvee niet zelf in dat tehuis opsluiten. Balk ervoor en klaar toch? Amen

 23. nederland is te koop

  Slagter staat bekend als .. de jonge natte poezzoeker …. Lilian M werd daar het slachtoffer van, zo vertelde mijn buurvrouw. Soort van Me To zei mijn nicht gisteren.

 24. Klaas

  Dat Jan Slagter een ware held is weet het overgrote deel van de nederlandse bevolking. Maar..dat mediacourant.nl een hangplek is voor staats-trollen blijkt wel uit de meeste reacties. Toch wel fijn dat om hen te traceren:)

 25. Jan

  Wat is het toch een zielige stakker geworden…
  En dan moet je jezelf ook nog publiekelijk af laten zeiken.
  Ik heb medelijden met hem…

 26. BRAAK

  Jan Slagter, de naam alleen al.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.