NLZIET wil ‘s lands grootste videoplatform worden

Geplaatst op Thu 12 Sep 2019 om 10:45

NLZIET heeft het niet gemakkelijk. Het is weliswaar hét platform waar alle content van NPO, RTL én SBS te vinden is, maar tegelijkertijd hebben die zendergroepen hun focus vooral op hun eigen online kanalen liggen. Volgens NLZIET-baas Niels Baas móet daar verandering in komen nu naast Netflix ook partijen als Apple+ en Disney+ de markt betreden. “Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde consument zich waarschijnlijk op maximaal twee tot drie videodiensten zal abonneren.

Baas bedoelt ermee te zeggen dat men zich in geen geval op NPO, RTL én SBS gaat abonneren. “De Nederlandse media moeten ervoor zorgen in elk geval gezamenlijk één van die diensten te zijn. In de internationale strijd tussen videogiganten hebben we daarom een grote Nederlandse vuist nodig om te overleven“, zegt hij bij Spreekbuis.

Eén merk is dé oplossing, aldus Baas. “Inmiddels zijn ook in andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (Britbox), Frankrijk (Salto) en Duitsland (Joyn) en Spanje (LOVEStv) soortgelijke samenwerkingsinitiatieven opgetuigd.

Het is de enige uitweg, denkt hij. Ook mediaminister Arie Slob vindt het van belang dat er één vuist wordt gemaakt met een bestaand of nieuw platform. Een nieuw platform bouwen vindt Baas onnodig. “Het doel is volgens mij juist om fragmentatie tegen te gaan en dan is het ook niet logisch om een extra platform op te zetten.”

Wel moet de naam NLZIET misschien veranderen als er ook audio bij komt, aldus Baas. “In feite ontstaat er dan ook een nieuw platform, zou je kunnen zeggen.

Als alle partijen in staat zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen en vol voor dit gezamenlijke initiatief gaan heeft NLZIET de potentie om het grootste videoplatform van Nederland te worden. En daar zal de gehele Nederlandse AV-industrie van profiteren.

Het hele interview met Niels Baas kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Foto: NLZIET
30 Reacties op “NLZIET wil ‘s lands grootste videoplatform worden”


 1. Sean

  Succes ermee! Ondertussen is Disney+ gratis te gebruiken in Nederland tot 12 november!

 2. MolTalk

  Kansloos. FLOP!

 3. Ron

  Zolang NLZiet alleen een terugkijk platform is i.p.v. een vooruitkijk platform waarop héle seizoenen al vooruit te kijken zijn van niet alleen series, maar dus ook programma’s, gaat dit NLZIET niets toevoegen aan een Netflix ‘instituut’. Videoland ook niet overigens, die zullen zich ook meer moeten richten op hele seizoenen van series en programma’s vooruitkijken. I.p.v. van 1 aflevering vooruit en sporadisch een heel seizoen.

 4. Michiel

  Disney+ ziet er tot nu toe interessant uit. Lijkt me vooral rond de feestdagen erg handig als er zoals gewoonlijk niks bijzonders op de Nederlandse tv te zien is.

 5. Er

  Ik zou vooral het voetbal vooruit willen kijken.

 6. aldus

  RTL heeft grote investeringen gedaan in Videoland (aanloopverliezen). Waarom zouden die meedoen in een gezamenlijk platform. Dan moeten de andere partijen een deel van die aanloopverliezen gaan betalen en een deel van de huidige waarde. Meer dan 50 miljoen voor de NPO en idem voor SBS. Dat vertelt Niels Baas er niet bij.

 7. j00p

  De strijd is allang gestreden en heel dik verloren door prutsplatforms als NLSHIT.

 8. JDJ

  Platform NLziet is gebruiksonvriendelijk en ziet er niet uit. Zou even kijken hoe de rest het doet.

 9. ger

  hAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  Videoland heeft de beste papieren daarvoor.

 10. Robert

  Begin onderhand te krijgen naar gewoon 1 net, dan gewoon weer lekker je vrouw/vriendin onderhanden nemen, wat dat betreft heeft die Kaktus hier het goed voor elkaar.

 11. Huismaker

  Niet is het nieuws:
  De leugens van het politiek/media kartel:
  https://www.youtube.com/watch?v=Jz4df1neg2U

 12. O!

  Er is alleen maar bagger op tv ik zou niet weten waarom ik lid zou moeten worden van een NLZIET?

 13. jan

  Eindbaas Martin Bosma sloopt de NPO
  https://youtu.be/B5gGA1sNGYU

 14. Reaguurder

  Kan iemand die Huismaker stoppen met het spammen van zijn YouTube-kanaal hier?

 15. Jantje

  Zorg eens dat zaak technisch op orde is!. Ik erger me kapot als deze ambities worden uitgesproken als de basis van de basis niet op orde is:

  – Afgelopen weekend kreeg ik een wervende melding van NLZIET dat “Ik Hou Van Holland” weer was gestart. Niet dat ik daar ooit naar kijk maar gezien de ervaringen met de aanlevering vanuit “KIJK” (SBS Talpa) dacht ik eens proberen. Het duurde tot MAANDAG voor de versie reclamevrij terug te kijken was. Ook voor de rest is het een rotzooi mbt aanleering vanuit KIJK en dat is als zo sinds de oprichting van het platvorm.

  – Neem verantwoordelijkheid voor de gehele service. Systematisch worden klachten over niet of te laat aangeboden prgramma’s afgeschoven op de aanbieder. “Oh is dat zo? ik zal eens kijken in het log” “Tja wij zijn afhankelijk van de aanbieder” NEEN je bied een betaaldienst aan en hebt een lever verplichting.

  – Mooi dat het archief van Pauw en Witteman online staat maar als je een specifieke allevering uit 2008 zoekt (kreditiecrisis) moet je uren lang scrollen om daar te komen. Geen enkele mogelijkheid tot uitgebreid zoeken of op een datum

  – Gooi het gehele archief van de NPO online. In ieder geval van eigen producties , journaals e.d. Daar hebben wij belastingbetalers recht op. Het argument “ja maar rechten” gaat niet op want het is een betaaldienst en gaat sowieso niet op voor een groot deel van de producties.

 16. Reageerder

  Een gratis abonnement afgesloten voor 2 maanden op Disney plus, ziet er mooi uit. Mijn kleinkinderen 2 maanden blij.

 17. robb

  Mooi platvorm kan veel beter maar rtl/sbs uitgesteld kijken zonder reclame ook buitenlandse series van npo terug kijken meestal ook nog na maanden staan ze erop.

 18. thepat

  ik heb al een tijdje NL ZIET super goed!!

 19. peacock and whitemen

  Ik zag in ieder geval dat ze de bitrate van de uitzendingen gaan verhogen en 1080P HD, op naar de 4k kwaliteit zou ik zeggen.

  On demand is er klaar voor, maar de (kabel)tv nog niet en ben er sceptisch over of dat uberhaupt ooit nog gaat gebeuren.

  Vooral nu de nieuwe ziggo box ook gewoon IP tv is via je internet kabel.
  (kpn en zusterbedrijven hebben dat al jaren)

 20. oja

  Begrijp de issues niet. Via Ziggo app kan ik alle content die is uitgezonden tot week terug bekijken. Geen Videoland of NLziet voor nodig. EN, ze bieden goede films en series in hun OTT pakket… Why bother….Niels Baas heeft vanuit zijn punt geheel gelijk, alleen achterhoede gevecht.

 21. Ron

  @oja: Via KPN kun je via de gids terug kijken maar bij RTL en SBS kun je de reclames niet doorzappen. Maar je kunt natuurlijk ook programma’s opnemen dus eigenlijk is zo’n terugkijkfunctie niet nodig. Gebruik het nauwelijks…

 22. Huismaker

  Beste @reaguurder.
  Media is niet alleen: NPO, RTL of SBS
  Of Jinek met: Trump, Trump, Trump en Trump.

  Maar ook Fox, Ziggo, NG, Eurosport, Historic Channel enz.
  Maar ook Podcast als Up Network, Jansen of Veelo (TPO).
  Intussen blijft MC maar hangen in haar”sterren/diva/giganten”BN-ertjes van NPO/RTL of SBS. De wereld is groter. Mensen kijken zelf wanneer ze iets willen zien. En TV is uitstervend. Waarom blijven hangen in de voorbedachte meningen van Jinek/Nieuwzuur, DWDD of Pauw ? Waarom zijn podcasts steeds populairder aan het worden ? En omdat geen enkele media de hele waarheid durven te laten zien is er een uitkomst. Zoals Youtube.

 23. jesses

  @huismaker, ja podcasts van uitgerangeerde types die het verder niet redden.

 24. Tevreden kijker

  Ook wij waren klaar met tv kijken. Abonnement opgezegd bij provider (scheelt elke maand een kleine twintig euro) en nu alleen internet. Daarnaast voor NLziet en videoland gekozen. Wij zijn dan ook zeer tevreden met NLziet. Je kan programma’s veel langer dan de meeste aanbieders terugzien en er is veel aanbod van complete series en films.

 25. E!

  https://www.trouw.nl/cultuur-media/nep-echt-de-foefjes-van-reality-tv-makers~b8648c4d/

 26. Snake Charmer

  Wat voor nut en toevoegende waarde heeft NLziet als je al Ziggo hebt?

 27. Sean

  @Michiel: Er is op zijn minst één nieuwe kerstfilm op Disney+ met Noelle, die ook al op 12 november online komt.

 28. Jan

  Kom met je beide benen weer op de grond Niels Baas en trek de stekker uit dit onzalige plan. Een debacle is anders reeds voorgeprogrammeerd.
  Niemand die hier op zit te wachten…

 29. Willie

  Geen profielen kunnen aanmaken. Geen 4K en HDR en dolby atmos. Het product is niet van deze tijd

 30. Hj

  Ik heb tv opgezegd en maak gebruik van NLZiet. Hogere beeldkwaliteit dan NPO Start én meer zenders. Naast live tv, kun je alles terugkijken ZONDER reclame! Ideaal!!!
  En dat voor €7,95 pm.

  Ik vraag me alleen af HOE NLZiet de grootste wil worden. Misschien Fox ook toevoegen?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.