Erland Galjaard: ‘Hart blijft, ook als er talkshow komt’

Erland Galjaard liet zich woensdag in de talkshow van Eva Jinek uitgebreid interviewen over zijn nieuwe rol als strategisch adviseur bij Talpa Network. Hij liet zich uit over zijn contact met John de Mol, liet zijn tevredenheid blijken over het succes van de nieuwe vooravond van SBS 6, verwierp het frame van zijn opvolger bij RTL dat SBS met geld aan het smijten is én liet zich kort uit over de latenightplannen van SBS 6. Want wanneer komt die beloofde talkshow er nou aan?

De Mol zat in juni 2018 in de allerlaatste aflevering van RTL Late Night met Humberto Tan en kondigde toen aan dat hij dit jaar met een late talkshow zou komen. “Ja, maar dat gaat pas in 2019 gebeuren. Dat geeft mij de gelegenheid om eerst eens rustig in september te kijken wat er aan deze tafel gaat gebeuren, wat Twan gaat doen en hoe ze bij Eva en Pauw verder gaan. En dan zie je vanzelf waar de ruimte zit die er nog over is, als er überhaupt nog ruimte is“, zei hij destijds.

Jinek vroeg Galjaard gisteren of er een talkshow gaat komen. Daarop zei hij: “Daar staat nu Hart van Nederland. Blijft dat zo? Ja.”

Zelfs als Jinek zou overstappen, dan zou Hart van Nederland gewoon een anker blijven, voegde Galjaard daar lachend aan toe. Gaat Hart wel op de schop? “Er wordt wel naar alles gekeken, dus ook naar de presentatie.”

Vooravond

De vooravond van SBS 6 heeft wel vorm gekregen met Man Bijt Hond en Lingo. Die programma’s doen het boven verwachting goed. “De vooravond is historisch gezien op NPO 1 al heel lang hetzelfde. De vooravond van RTL 4 is ook al heel lang hetzelfde met Boulevard, het nieuws en GTST, wat nu dan wel wat problemen kent. Boulevard heeft wel eens problemen gekend. Het is van oudsher heel erg moeilijk voor SBS 6 om daartussen te komen. Dan kom je terug op je DNA: wat wil je doen en toevoegen aan wat er al is? Dan zijn dit type programma’s waarbij je letterlijk bij mensen aan tafel aanschuift.

Is hij tevreden met de huidige scores van Man Bijt Hond en Lingo? “Ja, dat is voor SBS 6 in een markt die al zo verdeeld is vanuit het verleden iets om heel tevreden mee te zijn.”

Prime time

Dé grote hit van SBS 6 is momenteel Chateau Meiland. “Dit kun je niet scripten. Het komt niet uit mijn koker. Het grappige is dat toen ik nog bij RTL werkte mij een soortgelijk programma met hem werd aangeboden. Dat wilde ik heel graag doen, alleen ze kregen het toen niet rond met het kasteel qua vergunningen. Toen kwam het bij SBS en toen ging het wel door. Ik heb hem zelf nog nooit ontmoet.

Hoofdrolspeler Martien Meiland zit momenteel ook in een programma van concurrent RTL: Ranking the Stars. “Ja, dat is voor Ranking the Stars natuurlijk heel erg leuk. Daarmee helpt het ook weer voor SBS. Het is dan wel heel veel, maar hij vindt het lek.

Zaterdag barst het SBS 6-geweld pas echt los met Ik Hou Van Holland. Mag de zender straks blij zijn met 900.000 kijkers? “Op die zaterdag? Nou dit ligt aan wat al die anderen doen. Dat heeft er natuurlijk wel iets mee te maken. Als de rest allemaal 2 miljoen zou scoren… Nee ja, ik kan niet een getal noemen.

Budget

RTL probeert het SBS 6 van John de Mol nu neer te zetten als een plek waar brandkasten met geld worden leeggestort, maar dat is volgens Galjaard behoorlijk overdreven. Sterker nog: volgens hem is het juist RTL dat met geld smijt.

Galjaard: “Ik ben denk ik een van de weinige mensen die het budget van RTL kent en het budget van SBS kent. Laat ik zeggen dat wij daar heel fors onder zitten, dus dat hele verhaal van geld durf ik nog wel eens aan te gaan. Het is dus geen kwestie van geld, maar een kwestie van inventiviteit en een nieuwe weg vinden. Daar staat geen twee of drie jaar voor, want iedereen die weet hoe grote televisiezenders werken, weet ook dat het net enorme olietankers zijn.

De Mol

Hoe is zijn contact met John de Mol? “Ik ben verzocht om me met name met de programmering bezig te houden van de drie grote zenders: SBS 6, Net5 en Veronica. Dan zit ik op een kamer. Over het algemeen met een groep mensen. Dan kijken we naar de programmering. We hebben dan bladen voor ons met blokschema’s. Je begint met kijken naar hoe het geheel eruit moet gaan zien.

In de hoedanigheid heeft hij veel contact met de mediamiljardair. “Ik zie hem natuurlijk met grote regelmaat, ja. We zeggen dan: ‘Dag’ of ‘Hi!’.”

Jinek: “Stuur je hem ook wel eens ideeën over de app?

Galjaard: “Over het algemeen vergaderen we gewoon één à twee keer in de week een fiks aantal uren en dan gaat het over programma’s.”

Jinek: “Ik ben nieuwsgierig. Ik wil weten hoe hij zijn appjes afsluit. Stuurt hij dan kusjes of ’tot later’? Dat soort dingen wil ik weten. En gebruikt hij emoticons? Welke? Gebruikt hij er veel? Heeft hij een groot arsenaal aan emoticons?

Galjaard: “Ja, die heeft hij. Meer dan ik.”

Samen willen ze SBS 6 naar een hoger plan tillen./ “Het DNA van SBS 6 is natuurlijk al langer dat ze zich erg op de Nederlander richten. Het is ook het enige echt Nederlandse mediabedrijf bij de commerciëlen. RTL is natuurlijk Luxemburgs en vooral Duits. John de Mol is een Nederlandse ondernemer.”

Liefdesproject

Jinek: “Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat dit liefdesproject, dit grote project met deze zenders binnen twee à drie jaar echt moet staan, want anders houdt het allemaal op.”

Galjaard: “Onzin. Dat is dan een slechte betrouwbare bron.”

Jinek: “Nou, volgens mij niet.”

Galjaard: “Het is dan of geen goede bron of mij is de waarheid niet verteld. Waarom zou dat zo zijn?

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen