Erland Galjaard: ‘Hart blijft, ook als er talkshow komt’

Geplaatst op do 05 sep 2019 om 12:00

Erland Galjaard liet zich woensdag in de talkshow van Eva Jinek uitgebreid interviewen over zijn nieuwe rol als strategisch adviseur bij Talpa Network. Hij liet zich uit over zijn contact met John de Mol, liet zijn tevredenheid blijken over het succes van de nieuwe vooravond van SBS 6, verwierp het frame van zijn opvolger bij RTL dat SBS met geld aan het smijten is én liet zich kort uit over de latenightplannen van SBS 6. Want wanneer komt die beloofde talkshow er nou aan?

De Mol zat in juni 2018 in de allerlaatste aflevering van RTL Late Night met Humberto Tan en kondigde toen aan dat hij dit jaar met een late talkshow zou komen. “Ja, maar dat gaat pas in 2019 gebeuren. Dat geeft mij de gelegenheid om eerst eens rustig in september te kijken wat er aan deze tafel gaat gebeuren, wat Twan gaat doen en hoe ze bij Eva en Pauw verder gaan. En dan zie je vanzelf waar de ruimte zit die er nog over is, als er überhaupt nog ruimte is“, zei hij destijds.

Jinek vroeg Galjaard gisteren of er een talkshow gaat komen. Daarop zei hij: “Daar staat nu Hart van Nederland. Blijft dat zo? Ja.”

Zelfs als Jinek zou overstappen, dan zou Hart van Nederland gewoon een anker blijven, voegde Galjaard daar lachend aan toe. Gaat Hart wel op de schop? “Er wordt wel naar alles gekeken, dus ook naar de presentatie.”

Vooravond

De vooravond van SBS 6 heeft wel vorm gekregen met Man Bijt Hond en Lingo. Die programma’s doen het boven verwachting goed. “De vooravond is historisch gezien op NPO 1 al heel lang hetzelfde. De vooravond van RTL 4 is ook al heel lang hetzelfde met Boulevard, het nieuws en GTST, wat nu dan wel wat problemen kent. Boulevard heeft wel eens problemen gekend. Het is van oudsher heel erg moeilijk voor SBS 6 om daartussen te komen. Dan kom je terug op je DNA: wat wil je doen en toevoegen aan wat er al is? Dan zijn dit type programma’s waarbij je letterlijk bij mensen aan tafel aanschuift.

Is hij tevreden met de huidige scores van Man Bijt Hond en Lingo? “Ja, dat is voor SBS 6 in een markt die al zo verdeeld is vanuit het verleden iets om heel tevreden mee te zijn.”

Prime time

Dé grote hit van SBS 6 is momenteel Chateau Meiland. “Dit kun je niet scripten. Het komt niet uit mijn koker. Het grappige is dat toen ik nog bij RTL werkte mij een soortgelijk programma met hem werd aangeboden. Dat wilde ik heel graag doen, alleen ze kregen het toen niet rond met het kasteel qua vergunningen. Toen kwam het bij SBS en toen ging het wel door. Ik heb hem zelf nog nooit ontmoet.

Hoofdrolspeler Martien Meiland zit momenteel ook in een programma van concurrent RTL: Ranking the Stars. “Ja, dat is voor Ranking the Stars natuurlijk heel erg leuk. Daarmee helpt het ook weer voor SBS. Het is dan wel heel veel, maar hij vindt het lek.

Zaterdag barst het SBS 6-geweld pas echt los met Ik Hou Van Holland. Mag de zender straks blij zijn met 900.000 kijkers? “Op die zaterdag? Nou dit ligt aan wat al die anderen doen. Dat heeft er natuurlijk wel iets mee te maken. Als de rest allemaal 2 miljoen zou scoren… Nee ja, ik kan niet een getal noemen.

Budget

RTL probeert het SBS 6 van John de Mol nu neer te zetten als een plek waar brandkasten met geld worden leeggestort, maar dat is volgens Galjaard behoorlijk overdreven. Sterker nog: volgens hem is het juist RTL dat met geld smijt.

Galjaard: “Ik ben denk ik een van de weinige mensen die het budget van RTL kent en het budget van SBS kent. Laat ik zeggen dat wij daar heel fors onder zitten, dus dat hele verhaal van geld durf ik nog wel eens aan te gaan. Het is dus geen kwestie van geld, maar een kwestie van inventiviteit en een nieuwe weg vinden. Daar staat geen twee of drie jaar voor, want iedereen die weet hoe grote televisiezenders werken, weet ook dat het net enorme olietankers zijn.

De Mol

Hoe is zijn contact met John de Mol? “Ik ben verzocht om me met name met de programmering bezig te houden van de drie grote zenders: SBS 6, Net5 en Veronica. Dan zit ik op een kamer. Over het algemeen met een groep mensen. Dan kijken we naar de programmering. We hebben dan bladen voor ons met blokschema’s. Je begint met kijken naar hoe het geheel eruit moet gaan zien.

In de hoedanigheid heeft hij veel contact met de mediamiljardair. “Ik zie hem natuurlijk met grote regelmaat, ja. We zeggen dan: ‘Dag’ of ‘Hi!’.”

Jinek: “Stuur je hem ook wel eens ideeën over de app?

Galjaard: “Over het algemeen vergaderen we gewoon één à twee keer in de week een fiks aantal uren en dan gaat het over programma’s.”

Jinek: “Ik ben nieuwsgierig. Ik wil weten hoe hij zijn appjes afsluit. Stuurt hij dan kusjes of ‘tot later’? Dat soort dingen wil ik weten. En gebruikt hij emoticons? Welke? Gebruikt hij er veel? Heeft hij een groot arsenaal aan emoticons?

Galjaard: “Ja, die heeft hij. Meer dan ik.”

Samen willen ze SBS 6 naar een hoger plan tillen./ “Het DNA van SBS 6 is natuurlijk al langer dat ze zich erg op de Nederlander richten. Het is ook het enige echt Nederlandse mediabedrijf bij de commerciëlen. RTL is natuurlijk Luxemburgs en vooral Duits. John de Mol is een Nederlandse ondernemer.”

Liefdesproject

Jinek: “Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat dit liefdesproject, dit grote project met deze zenders binnen twee à drie jaar echt moet staan, want anders houdt het allemaal op.”

Galjaard: “Onzin. Dat is dan een slechte betrouwbare bron.”

Jinek: “Nou, volgens mij niet.”

Galjaard: “Het is dan of geen goede bron of mij is de waarheid niet verteld. Waarom zou dat zo zijn?

Foto: KRO-NCRV
22 Reacties op “Erland Galjaard: ‘Hart blijft, ook als er talkshow komt’”


 1. Ron

  Dit was zo’n gesprek waar bij je bij voorbaat al kon zeggen: hier gaan we niet veel wijzer van worden als kijker. En dat bleek ook zo…

 2. anonymous

  En wie gaat de talkshow dan doen bij SBS?.
  Matthijs? Eva?

 3. Johnny De Molly

  Top

 4. echt nieuws

  Erland jokt. Het geld dat Talpa momenteel aan de zenders uitgeeft, is hoger dan RTL. Het RTL budget in zijn geheel is wel hoger. Even goed doorvragen Jinek.

 5. Curryworst

  Erland mag het dan wel hebben over het DNA van SBS6 en dat ze het volkse, typische Nederlandse karakter ervan willen behouden, maar het staat in schril contrast met de woorden van John de Mol. Die juist van dat volkse camping imago afwilde. Vandaar ook dat Piet Paulusma binnenkort moet vertrekken.
  Hoe het ook zij, met Man Bijt Hond en Lingo waart de spruitjeslucht weer door de gangen van de SBS kantoren.

 6. Danico

  Aldus de man die dacht dat het een goed idee zou zijn om met Wendy te trouwen.

 7. Job

  Hij kwam aardig over. Als je deze site leest denk je dat die een flikker is maar hij kwam bij mij goed over

 8. Anja

  Niet kunnen betrappen op maar één enkel zweet druppeltje dus prima gedaan van hem.

 9. jahaha

  een enorme narcist deze eikel!

 10. tom

  wat een visionair, wat een ziener, wat een inhoud en diepgang, wat een originaliteit en inventiviteit.

 11. dirk

  Galjaard lijkt mij gewoon een aardig mens, die weet wat er in de tv wereld moet.

  Ik begin mij wel hoe langer hoe meer aan de presentatie van die Jinek te ergeren.
  Er zit iemand, die zichzelf geweldig vindt, op het arrogante af. Bescheidenheid is haar vreemd en o wee als er iemand zit die het volstrekt niet met haar eens is of niet direct het antwoord wil geven dat zij verlangt.
  Dan begint ze met de handen te zwaaien, de ogen schieten van links naar rechts en met haar stem overschreeuwd ze vaak het gehele “gesprek’.
  Wordt deze mevrouw niet een beetje erg overschat?
  Ook het klapvee in de studio wordt , denk ik, tevoren opgejut om bij haar verschijnen op TV tekeer te gaan als gekken met klappen, schreeuwen en fluiten.
  Waarvoor ?
  Zij heeft nog niks gepresteerd !
  Sorry Eva, wordt weer eens gewoon jezelf.

 12. ton

  ze probeert alleen de rechtse partijen kapot te maken.
  dat zag dinsdag weer, allemaal linkse figuren, die met haar over praten.
  dan zie je ook dat hier stiekum wordt gelachen.

 13. Peter

  Eens met Dirk. Eva wordt enorm overschat.

 14. @jaha

  Alle leiders zijn een soort narcisten.

 15. J.

  Het voltallig bestuur van De Dikke van Dale is naar verluidt gisteren meteen na de uitzending van Jinek bijeen gekomen. In goede sfeer is besloten dat het woord NARCISME voortaan zal worden uitgelegd als : Erland Galjaard.

 16. Gans

  Eens met Dirk! Eva is over haar hoogtepunt heen

 17. kees

  Hoezo moeten presenatrices verdwijnen? Het kijkers publiek is net zo oud dat is juist vertrouwd. Als de hogeheren zich er maar aan kunnen vermaken, dan is het goed. Dus lekker jong. Daarnaast Meneer Galjaard je bent ook de jongste niet meer.

 18. Mark

  Als er een talkshow op 6 komt, dan natuurlijk om 21:30 uur, net zoals RTL 4 deed met Linda’s Zomerweek en RTL Summer Night. Half 10 wordt meestal minder bekeken op SBS 6 dan half 9. Zitten nu meestal maar vullertjes. De echte successen half 9 houden, zoals Mr. Visser, Chateau Meiland, De Wereld Rond, Paleis Voor Een Prikkie, enz. Op vrijdag geen 2 uur durende troep als Helden Door De Modder meer zetten, maar amusement (Jochem Myer comedy show?). Waar Is De Mol zal wel stoppen hierna, bn’ers zijn wel op. Anders in de zomer zetten. Geld ook voor Zo Goed Als Nieuw. Zoveel potentie!

 19. Flits Bom

  Ow ow ow die snuifland toch..

 20. Dominee Bonk

  Deze man is aan de drank en aan de coke. Je ziet het aan die opgezette kop. Amen

 21. BRAAK

  Strategisch adviseur, hahahahaha, een verzonnen volkomen nutteloze functie. Weer een gevangene van John de M.

 22. Rosa

  De stiefzoon Johnny de Mol vind ik een viezige veel te dikke uitgezakte griezel. Daarnaast vind ik hem een nep deugmens en een opportunist van het engste soort.
  Jeroen van Koningsbrugge kan alleen nog maar een karaktiratuur van zichzelf spelen, Giel Beelen is een pedo die in bescherming wordt genomen door de bazen en vieze Albert en vieze Winston zijn twee viezige gekunstelde kuttekoppen zonder karakter.
  Patty Brard vind ik vooral heel zielig omdat ze zo lelijk is geworden en het is jammer dat een vrouw op haar leeftijd nog steeds mee moet proberen te komen terwijl ze zo aan het aftakelen is.
  Linda de Mol vind ik over de datum met haar rare botoxhoofd, het lijkt tegenwoordig meer op een verbouwde kerel.
  Yolanthe vind ik een zelfingenomen trut waar ik niets van wil kijken.
  Gordon vind ik een narcistische engerd met psychopatische trekjes die langer in een afkickkliniek thuishoort dan drie weken, maar of dat helpt betwijfelt iedereen incluis mijzelf. Wendy van Dijk is zo mogelijk (onmogelijk) nóg narcistischer dan Gordon, alleen blijft zij liever weg uit de afkickkliniek en ontkent haar drugsliefhebberij. Net als haar ontrouwe echtgenoot Erland.
  Erland vind ik een gelegenheidsdief die geen greintje fatsoen in zijn donder heeft.
  En Jandino Asporaat vind ik een ultieme zieligerd, smekend om een lach, waar hij vroeger mee wegkwam (grote bek met tanden, grote bril, dik lijf) wordt nu zielig en sneu gevonden. Ook sneu is Jeroen van der Boom, die net als Jandino alleen maar bestaand werk kan kopiëren, en de vele meelopers, de vrouwen van de mensen uit het B en C segment die een bijrolletjes toebedeelt krijgen.
  Ik vind het allemaal zwaar ontmoedigend.
  WaRom zit SbS nog steeds in het zenderpakket?
  Volgens mij hoort SBS in het riool thuis.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.