Van Nieuwkerk: ‘Geen oplossing voor salarisdiscussie’

Matthijs van Nieuwkerk zat gisteren samen met Özcan Akyol aan tafel bij Eva Jinek om over zijn deelname aan het programma Sterren op het Doek te praten. Daarbij kwam ook kort de discussie over zijn topsalaris ter sprake. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jarenlang was Van Nieuwkerk op de koning na de meest verdienende man in onze (semi)publieke sector met een salaris van 580.000 euro per jaar en daar is altijd veel over te doen geweest, tot in Den Haag aan toe.

Inmiddels verdient Van Nieuwkerk iets minder en moet hij volgend jaar terug naar het NPO-maximum onder de twee ton. Het is ter sprake gekomen tijdens de opnames van Sterren op het Doek, aldus Akyol.

Van Nieuwkerk daarover: “Jij sneed een aantal onderwerpen aan waar ik eigenlijk helemaal niet zo veel zin in had en waar ik eigenlijk wel mijn zakken vol van had. Ik dacht: beginnen we nou weer? Dat deed hij gewoon.”

Akyol: “Ik begon heel lief, dus Matthijs dacht: dat doen we eventjes. Maar toen kwam de kettingzaag.”

Jinek: “Waar ging die kettingzaag over?

Akyol: “Dat weet jij inmiddels toch ook wel, Eva? Jullie zijn toch de grote drie. Het gaat toch over jullie salarissen, etcetera.”

Jinek: “Het gaat niet over mijn salaris.”

Van Nieuwkerk: “Nog niet.”

Jinek over zijn optreden in Sterren op het Doek: “Vond je het fijn dat jij er iets over kon zeggen?

Van Nieuwkerk: “Nee, eigenlijk niet, maar ik dacht: wéér. Ik realiseerde me ook: ik zeg er eigenlijk nooit wat over. Wel tegen mijn vrienden of privé, maar ik deed gewoon sportief mee.”

Jinek: “Het raakt je wel?

Van Nieuwkerk: “Dat het er over gaat al heel lang? Nou, dat vind ik vervelend.”

Jinek: “Dat kan. Dat begrijpt iedereen denk ik wel. Daar is ook niet echt een oplossing voor.”

Van Nieuwkerk: “Nee, daar is geen oplossing voor.”

Daar is geen oplossing voor? Gelukkig ging Jinek snel naar het volgende onderwerp, zodat het publiek net geen tijd had om in lachen uit te barsten.

Oplossing

Die oplossing is er natuurlijk wel, zegt columnist Jan Dijkgraaf. “De eerste: ontslag nemen als rijksambtenaar en bij een echt bedrijf gaan werken. Het maakt de kijker namelijk geen fuck uit of je van de autocue voorleest onder de 1 op de afstandsbediening of onder de 4.”

De tweede: rijksambtenaar blijven en genoegen nemen met de 187.000 euro die je dan volgens het Beloningskader Presentatoren Publieke Omroep (BPPO) mag verdienen. Wat op zich een prima inkomen is.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen