SBS 6 in NPO-kleuren: nieuwe vooravond in première

Geplaatst op ma 26 aug 2019 om 8:15

Er staat een ouderwets spannende tv-avond voor de deur: SBS 6 lanceert zijn compleet vernieuwde vooravond en er is John de Mol veel aan gelegen dat het gaat scoren, want hij heeft dit seizoen, 2019/2020, voortdurend genoemd als hét seizoen waarin het moet gaan gebeuren voor zijn zendergroep. De vooravond is al sinds jaar en dag een zorgenkindje, maar daar moet nu verandering in komen. Hoe hij dat wil bewerkstelligen? Door twee vroegere NPO-hits nieuw leven in te blazen.

Man Bijt Hond en Lingo moeten tussen 19.30 en 20.30 uur hordes kijkers gaan trekken naar SBS 6. Het is uiteraard de bedoeling dat zij dan ook blijven hangen voor al het moois dat John de Mol hen voorschotelt om 20.30 uur, op prime time.

Het gaat om twee NPO-klassiekers. Over de terugkeer van Man Bijt Hond is vriend en vijand eigenlijk best wel te spreken: het is een puur en erg Nederlands programma. Wel moet de fan zich voortaan door een lang reclameblok heen worstelen.

Over de terugkeer van Lingo is men wat minder enthousiast, maar dat komt vooral omdat de gekozen presentator de gunfactor mist: Jan Versteegh. Het is een vrij belegen spelprogramma en de presentator moet het geheel dan wel een beetje opfluffen. Of men dat Versteegh graag ziet doen is nog maar de vraag.

De twee programma’s komen op het tijdstip van Utopia te staan. Vorige week werd bekend dat dat programma ophoudt te bestaan. De rest van het jaar is de realityshow tussen 18.00 en 19.00 uur te zien. Om 19.00 uur volgt dan de vroege Hart van Nederland.

Wat het gaat worden? Dat is nog even afwachten tot morgenochtend. Dan verschijnen de kijkcijfers, om enkele minuten na 7.30 uur.

Man Bijt Hond-stem Michael Abspoel is in elk geval positief. “Ik denk zelfs dat we daar meer kans maken dan bij de NPO. Om 7 uur zet je Hart van Nederland aan, daarna komen wij. Dat is een sterk blok.

Ze hebben geen doel gesteld wat kijkcijfers betreft. En de zender heeft beloofd dat ze zich niet met de inhoud bemoeien“, zegt hij in de Volkskrant.

Foto: SBS, Reinier Bergsma
53 Reacties op “SBS 6 in NPO-kleuren: nieuwe vooravond in première”


 1. B

  Er is een reden waarom de NPO gestopt is met Man bijt hond en Lingo en dat waren de lage kijkcijfers. Of dit beter word bij SBS , ben bang van niet.

 2. Job

  Ik verwacht dat man bijt hond elke week wel in de 400k haalt. Lingo ergens in de 300k. Dat is dus eigenlijk even veel als Utopia op dat tijdstip haalde. Hart van Nederland gaat beter scoren dan de afgelopen jaren denk ik. Elke dag 250k-300k minimaal moet erin zitten. Utopia gaat slechter scoren dan om 19:30 maar ze gaan de 18:00 tot 19:00 tijdslot wel een boost geven denk ik. Daar was 150k nog veel de afgelopen maanden. Denk dat Utopia elke dag rond de 250k gaat halen.

 3. robb

  Ik ben blij dat man bijt hond terug is maar niet om 19.30 dus dat word terug kijken.

 4. MediaPrak

  Lingo gaat het om 20:00 niet redden. Gaat dus, binnen 3 maanden naar 19:00 uur. MBH is geen typisch 6 programma. Accepteert oude groep kijkers de te lange reclame break?

 5. E!

  Is er al bekend wat er voor Utopia in de plaats komt?
  Big Brother?

 6. Curryworst

  Onbegrijpelijk dat de NPO gestopt is met Man Bijt Hond. Waren het de kijkcijfers?
  Het vervangende truttige BinnensteBuiten (dat overigens wel wat weg heeft van MBH) is ook bepaald geen kijkcijferkanon.
  Ik heb ook nooit begrepen waarom Vermist met Jaap Jongbloed van de buis gehaald is.

 7. @B

  Omdat ze moesten schrappen en dan gaan dat soort entertainment als eerste de deur uit.

 8. Kees

  @Curryworst, BinnensteBuiten trekt in de winter soms 600.000 kijkers! Het is een prima programma om weg te kijken na een lange dag werken, slowTV werkt schijnbaar nog steeds.

  Man Bijt Hond gaat ook gewoon prima kijkcijfers scoren op SBS6. Als Jan zich niet op de voorgrond plaatst kan Lingo ook wat worden.

 9. Paolo

  @B,

  De NCRV ontwikkelde een nieuw (tv) format( los van kijkcijfers), het werd een lystyleprogramma : Binnenstebuiten. In het nieuwe seizoen ( niet de herhalingen0 goed voor 5-6 honderdduizend kijkers.

  @robb,
  Neem het op, reclame lekker doorspoelen nog ook.

  @Mc,
  ‘En de zender heeft beloofd dat ze zich niet met de inhoud bemoeien“, zegt hij in de Volkskrant’
  Dat geloof je toch zelf niet! De Mol en niet bemoeien. Nogal contradictoir.

 10. Baasje

  Ik ben benieuwd.
  Man bijt hond was toch altijd leuke televisie echte televisie.

  P.s willen jullie mijn reactie liken?

 11. Jolanda

  Lingo 370.000
  Mbh. 320.000

 12. #NPO kijker#

  Het gaar RTL kijkers kosten.

  NPO lachende derde.

 13. #RTL kijker#

  Gaat NPO kijkers kosten.

  RTL lachende derde

 14. critikast

  Armoe troef! De ouderen die naar deze twee programma’s kijken zappen echt niet weg van de “traditionele” NPO. Dat is immers al jarenlang “hun” zender.

 15. Mart

  Voor een paar weken is het leuk, daarna gaan de meeste kijkers weer actuele programma’s kijken op NPO 1 of RTL 4

  Man Bijt Hond na Hart van Nederland is een goede zet, ik zou bij de eerste keren geen reclame tussen HVNL en MBH zetten, de kijker moet blijven hangen en geen zap-mogelijkheid krijgen.

 16. WaveX

  De reclame’s van de vrolijke ongestelde meisjes, aantrekkelijke telefoonabonnementen voor overjarige pubers, heerlijke kant en klaar maaltijden voor studenten, weeïge geldbedelarij van het WNF, hippe vadertjes die lekkere dingen maken recht vanuit de maaltijdbox, en zich als kleine kinderen gedragende volwassen omdat iemand een zak snoep heeft?!
  Dat wordt afhaken. De bent de clou en de draad van het verhaal kwijt.

 17. Bart

  @Curryworst Vermist is van de buis gegaan omdat Frans Klein dat wilde. Niets meer en niet minder. Zonde want het was een urgent programma.

 18. Mike

  Leuke vooravond van SBS6. Ik ga zeker kijken.

 19. Ad Visser

  Wie zijn toch die Flodder kijkers? 89 x herhaald. Film uit 1986.

 20. Bart

  @Ad Visser Het is een klassieker. Mensen zitten te zappen en komen bij Flodder 1 of 2 uit. Je denkt even een klein stukje en voordat je het weet zit je de film te kijken. Overigens moet het nu wel eens een keer klaar zijn bij RTL7 met Flodder. Maak als RTL een nieuwe serie en/of film maar houd op met die herhalingen. Of ga andere oude Nederlandse films en series uitzenden.

 21. Joep sertons

  Hoop dat GTST weer gaat scoren vanaf vanavond

 22. Ikke

  In Amerika is de revival van Family Feud (5 tegen 5) al vele jaren een groot succes. Waarom? Presentator Steve Harvey! Hij heeft alles wat Jan Versteegh niet heeft.

 23. Dennis

  Lingo zal belabberd slecht scoren… ik hoop het in iedergeval!

  Waarom geen topic over de drugsinval bij Utopia!

 24. Gans

  Jammer voor ze dat ze beginnen met tropische temperaturen

 25. Erwin

  Om 7 uur zet je Hart van Nederland aan??
  Als je een domme bontkraagtokkie bent die niet weet wat het woord kwaliteit inhoudt, zeker.
  Daar zijn er gelukkig steeds meer van want ze kweken als konijnen.

  John speelt handig in op de massadoelgroep.

 26. Ad Visser

  Vanavond The Battle.

  Lingo versus De slimste mens.

  Kijk nu al uit na morgenochtend. The results.

 27. aldus

  Veel te mooi weer deze week. Jammer voor GTST, jammer voor Lingo en jammer voor MBH.

 28. Bianca

  @ad visser. Dat is niet op hetzelfde tijdstip slimmerik

 29. Zelfs het decor heeft een t okkie koelkast uitstraling

  Ook hier zal mijn TV niet op worden afgestemd. Wat een een uitgekauwde uitgerangeerde bagger voorstelling.

 30. Nieuw logo

  SBS presenteert vanavond een nieuw logo en vormgeving. Allemaal kijken, het wordt epic!

 31. Ron

  Welnee, anders had het logo nu al te zien moeten zijn. En volgens mij had ik gelezen dat SBS helemaal geen nieuwe vormgeving krijgt…dus l&lkoek.

 32. Ad Visser

  @bianca

  Dat weet ik. Ben alleen benieuwd hoe de programma’s zich tot elkaar gaan verhouden vanavond (deze week). Gaat namelijk veel zeggen over de andere quizzen van de NPO die rond dit tijdstip de komende maanden gaan verschijnen.

 33. Jerusalem

  Lingo zal de eerste keer goed bekeken worden, daarna zakt het naar de afgrond. Voornamelijk door Jan.

 34. Kijkcijfers

  Warneer komt Spectre op tv ?

 35. LucasVD

  Moeilijk met de tropische hitte. Voor vanavond denk ik 300.000 voor beide programma’s. Denk dat MBH een stabiele factor voor SBS kan worden dit najaar en dat het klimt tot een half miljoen. Lingo gaat ’t niet redden om 20:00 uur, dat hoort om 18:30 of 19:00.

 36. Lieke van Lexmond Lover

  Lingo tegenover GTST gaat echt niet scoren, GTST 750.000 kijkers, Lingo 450.000

 37. Erik

  Ik heb geen leven en ga morgenochtend weer als eerste klaarzitten om mijn standaard reactie te geven op de kijkcijfermeting. Hilarisch!

 38. Tv duivel

  18.00 hart van Nederland
  18.15 shownieuws
  18.30 Utopia
  19.00 Lingo
  19.30 man bijt hond
  20.00 komedie serie

  Beter programmering al zeg ik het zelf

 39. Tv duivel

  Of

  18.00 hart van Nederland
  18.30 shownieuws
  19.00 Lingo
  19.30 man bijt hond
  20.00 Utopia

 40. Mark

  Half NL zit vanavond aan de bbq, tot ongeveer 9 uur wordt er geen tv gekeken.

  SBS 6 moet niet in paniek raken als de kijkcijfers laag zijn komende weken. Lekker laten aanmodderen. Pas over 2 of 3 maanden evalueren. En niet net als bij 6 Inside elke week iets aan de programma’s of programmering veranderen.

  Maar ik vrees dat ze dat gaan doen. Als Man Bijt Hond niet scoort, gaan ze het anders monteren, of 5 minuten eerder laten beginnen, of de reclame ervoor of erna plakken. Datzelfde geldt ook voor Lingo. Zo gaan ze het elke week anders doen, en dan nemen ze de kijker niet serieus. Kijkcijfers groeien vanzelf naarmate het kouder wordt.

 41. George

  Gelukkig bepaal ik mijn vooravond zelf met Youtube en Netflix.

 42. Bart

  @George Oh ja want dat is natuurlijk allemaal veel beter! YouTube kwaliteit is echt heel slecht en Netflix heeft niet genoeg content voor het hele jaar wat ik zou willen zien. Of ga je dan op een gegeven moment alle series en films nog een keer bekijken?

 43. TopofFlop

  Mensen die zeggen Netflix te hebben uitgekeken, die kijken teveel televisie. Misschien wat vaker leuke dingen gaan doen?

 44. Job

  Eens @Mark gewoon tot het einde van het jaar zo laten staan.

 45. PietjePuk

  Hier werkt het thuis niet. Ik zat Man Bijt Hond te kijken, pakt de vrouw zonder pardon de afstandsbediening af en gooit hem op het RTL Nieuws…

 46. bastian

  Hier werkt het thuis wel. Mijn vrouw zat naar het RTL Nieuws te kijken. Heb de afstandsbediening afgepakt en naar sbs6 gezapt. Leuk als van ouds, alleen jammer van het reclameblok.

 47. MC bezoeker 35

  Strontvervelend hoe Veronica Inside een promotiemachine is geworden voor de zenders van Talpa. Geforceeerd voor een paar centen als een pratende pop je programma verzieken. Slim hoor… en het heeft waarschijnlijk nog effect ook als zij het zeggen. Ik kijk in ieder geval met een stuk minder plezier naar één van mijn favoriete programma’s. Tel uit je winst…

 48. Matt

  Ja, gelukkig liepen ze daarvoor niet de hele tijd eclame te maken. MC bezoeker 35, u bent officieel een idiоot.

 49. Matt

  reclame

 50. Mick

  Toegegeven Lingo opende zwak maar het spel zelf was weer als vanouds. Prima terugkeer. GTST was barslecht en vaag. Lingo is de duidelijke winnaar. Ook primetime om 20.30 is SBS6 de grote winnaar in kwaliteit. Een herhaling van Van Der Vorst Ziet Sterren tegen Chateau Meiland. SBS6 gaat knallen!

 51. MC bezoeker 35

  @Matt Bedankt. Als je pretendeert dat je een onafhankelijk voetbal praatprogramma bent en vervolgens alles van RTL zit af te kraken en al vanaf de start op een bankje zit te kijken naar Lingo ben je ongeloofwaardig. Alsof dat geheel vrijblijvend plaatsvind.

 52. Ad Visser

  Veel gebabbel, weinig feiten. Morgenochtend de cijfers.

 53. Mick

  @Ad Visser Ik had het over de kwaliteit, in kwaliteit wint Talpa met SBS6 duidelijk. RTL is zeer verzwakt, wie wil er nou naar een rommelig huis gaan kijken volgende week dinsdag. Dat met Robert ten Brink en Vivienne van den Assem ziet er wel grappig uit, maar verder…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.