Diana Matroos weg bij Buitenhof ‘omdat ze lastig is’

Geplaatst op ma 26 aug 2019 om 9:00

Het was al bekend, maar het was vrijwel iedereen ontgaan: Diana Matroos ligt eruit bij Buitenhof. Hoewel het al ruim een maand geleden bevestigd werd in Het Parool, werd het pas dit weekend – rondom de start van het nieuwe seizoen – groots opgepakt. De VPRO laat haar tot januari vervangen door Jort Kelder, die afgelopen jaar voor AVROTROS ook al Pieter Jan Hagens verving. De grote vraag is echter: waarom zit Diana Matroos na slechts één seizoen al niet meer in het team?

Zowel de VPRO als Matroos willen niets zeggen over de beëindiging van de samenwerking, behalve dat het volgens de omroep ‘in goed overleg’ is gegaan. En Matroos laat op Instagram weten: “Alle hens aan dek. Deze Matroos vaart haar eigen koers :-).

Vervolgt: “Zoals iedereen intussen heeft kunnen lezen ben ik lekker vrij vandaag. Het was prachtig om een seizoen Buitenhof te presenteren en (internationale) topgasten te interviewen, met als hoogtepunt een uur lang premier Rutte. Succes aan het nieuwe team!

Volgens Het Parool zit er een luchtje aan deze kwestie. “Volgens anonieme roddelaars was er slaande ruzie achter de schermen van het deftige interviewprogramma“, meldde de krant een maand geleden.

Story-baas Guido den Aantrekker kijkt daar niet gek van op, zei hij gisteren in Shownieuws. Volgens hem is het een lastige vrouw. “Ik weet uit eigen ervaring ook, omdat ik vaak luisterde naar BNR, dat Diana wel een vrouw was waar altijd rumoer om was. Dat was zo bij RTL en ook bij BNR. Het is een pittige tante en wie weet heeft dat toch meegespeeld.

Vrouw

Buitenhof is een samenwerking tussen drie omroepen: AVROTROS, BNNVARA en VPRO. De VPRO zit door het vertrek van Matroos dus even zonder eigen smoelwerk; Kelder is gevraagd om in te vallen. Het programma wordt nu gepresenteerd door drie heren. Dat is niet erg inclusief, dus niet wenselijk.

Hoe wordt dit opgelost? De VPRO: “Bij VPRO is diversiteit altijd belangrijk geweest: kijk naar zes jaar Marcia Luyten en Diana Matroos. We hebben alle intenties om weer een vrouw op deze plek te plaatsen.

Lees ook: Diana Matroos ligt eruit bij Buitenhof: ‘Slaande ruzie’ (gisteren)

Foto: RTL
47 Reacties op “Diana Matroos weg bij Buitenhof ‘omdat ze lastig is’”


 1. Henk

  Pffff… Liever een leuk en intelligent mens. Niet zo ambitieus dat ze geen ruimte aan de gast bieden, maar ook niet zo onderdanig dat ze mensen met macht adoreren. Dat zie je te vaak op tv.

 2. rooie Rinus

  maar het probleem zit m natuurlijk, en geheel volgens de decennia oude NPO vriendjes ( kartel ) cultuur, dat men gaat iemand uit de eigen gelederen wil.
  probleem is dat de nieuwe aanwas meer ‘entertaining’ is, dan dat het daadwerkelijk goed kan interviewen. Of je hebt de activistische ( M. Luyten) tak, die vooral de redacties besmet, of het op de publ radio mag proberen.

 3. M

  In het kader van diversiteit.. Zal Buitenhof wel een zwarte lesbische vrouw met een hoofddoek aan die tafel zetten XD

 4. rooie Rinus

  het zou wel eens interessant zijn om de kant van mevr Matroos te horen. Binnen de NPO is ( net als bij RTL en Talpa ) nogal een heersende hiërarchie. Daar dien je aan te voldoen en te gehoorzamen om werk te blijven houden. J. Kelder weer daar alles van.

 5. Peter Swinger de Vries

  Types als Diana Matroos zijn broodnodig om dat dat ingeslapen programma wat jeu te geven.

 6. Wout

  Vaag artikel.

 7. No. 14

  Imanuelle Grives schijnt ook gevraagd te zijn maar die …

 8. Snake Charmer

  “Story-baas Guido den Aantrekker kijkt daar niet gek van op”

  Lekker boeiend wat een baas van een roddelblad vind.

 9. rooie Rinus

  Men komt waarschijnlijk al snel uit bij de Turkse/Marokkaanse aanwas, waarbij het ook barst van de activisten. Niet geheel onlogisch, gezien de spagaat waar juist die generatie inzit. Maar het grootste probleem is het geforceerd zoeken naar geslacht en kleur. Terwijl je sec en alleen zou moeten zoeken op inhoud en talent. Dat is namelijk pas gelijkwaardig denken.

 10. #NPO kijker#

  In het voorjaar 2019 stapte ze over van KRO-NCRV naar de VPRO

  Toen was het al bekend dat Nadia Moussaid de vervangster zal worden van het ex RTL matroosje

 11. anoniem

  bij parool hangt er ook lucht

  oplage zeer laag,

  Rooie rinus bedankt voor je helder reactie

  Jort de een zijn dood,

  Jort jammer dat je het gaat doen

  goede vriend van Mark RUTTE

  mark is niet zo,

  mark kijk uit vanaf nu voor jort

  zeg me hoe je heet dan vertel ik je wie je bent.

 12. Bim Jakkum

  Een persoon van kleur is dringend gewenst, om eventuele schadevergoeding en herstelbetalingen te voorkomen.

 13. René

  Lara Rense

 14. Michiel

  Weer een gevalletje van seksisme waar de Nederlandse tv bekent om staat. Mannen durven zogenaamd risico te nemen en zeggen waar het op staat, terwijl vrouwen lastig zijn, hysterisch zelfs.

  De NPO (en eigenlijke de hele NL’se tv) wordt bestuurd door oude witte mannen en Buitenhof is daar onder andere het resultaat daarvan.

  Zie het verschil eens tussen de verslaggeving van een babyboom/bejaardenevenement als de Tour de France en de International. Ze hebben bij de NPO niemand in dienst die in staat was een wedstrijdverslag te doen van de Finals. In plaats daarvan alleen maar geneuzel over het prijzengeld. En dan vreemd opkijken dat niemand onder de 40 nog naar tv kijkt.

 15. Erwin

  Ik

 16. rooie Rinus

  @rene, Lara Rense is een presentatrice, net als mevr Moussaid, of mevr Jinek.
  Interviewen is een vak, zeker als de geïnterviewde veel kennis aangaande het onderwerp bezit. Of zijn we het gesprek tussen Wiebes en marcia luyten alweer vergeten? Want dat was beschamend. de Activist viel door t mandje.

 17. StefanV

  Liever kwaliteit dan diversiteit.

 18. super jammer maar kwaliteit heeft ook randjes

  Jammer dat de verantwoordelijken voor Buitenhof deze Matroos die haar eigen koers vaart , niet aan boord heeft kunnen houden.

 19. als de hemel valt hebben we allemaal een blauwe hoed

  Ik ben absoluut niet geïnteresseerd in het verhaal van die Matroos, ze heeft waarschijnlijk een grote bek zoals griezel S. Simons en dat roept afkeer op, Ik ben blij dat ze is op ge rot die Matroos. Ze kan altijd nog de gemeentepolitiek in want daar is het hebben van een grote zwarte slachtoffer muil belangrijker dan het hebben noodzakelijke competenties.

 20. anoniem

  Dhr. Rutte in het Binnenhof en vriend Dhr. Kelder in het Buitenhof..
  Zou hier sprake zijn van een kartel? :-)

 21. RaymondVL

  Sylvie Meis zou een goede opvolgster zijn voor Diana Matroos.

 22. Joke

  Ik vind mevrouw Mark Rutte een goede opvolgster maar doen moet ze wel eerst uit de kast komen en natuurlijk weg uit de politiek :-)

 23. No. 14

  Nu schijnt Art R. weer gevraagd te zijn!
  Zijn zomerprogramma was een ongekend succes!

 24. Leni

  Graag Clairy Polak! Interviewen is n vak. Zij kan t als geen ander …. Als diaan de matroos is dan is Clairy kapitein ….onmiddellijk haar bellen dus!! Matroos mag nog niet eens de auto van Clairy wassen!!

 25. TomTom

  Arjan Noorlander, wel man/wit maar kundig, goede vragen stellend, analyseert en articuleert goed. Prettige verschijning, rustig, wekt geen agressie op. Moet misschien wel nog wat rijpen.

 26. TomTom

  @Leni, Clairy stelt wel de juiste vragen maar het is zo’n zuurpruim en ze is zo ontegenzeglijk links dat het er van af druipt. Linkse mensen en humor/relativeringsvermogen, dat gaat vaak niet samen.

 27. René

  @ rooie Rinus: B;ijkbaar nooit naar het Radio1 journaal / Nieuws @ co geluisterd. Lara doet daar de meeste interviews zelf!

 28. Paolo

  De VPRO heeft sinds kort Moussaid in ‘hun stal’. Ga het op z’n minst proberen. Slimme dame, mooie verpakking, studie Business en Languages, veelbelovend.

 29. FlyingLotus

  Talentlozen zijn altijd lastig, anders waren ze niet talentloos.

 30. jaja

  Is daar alleen terecht gekomen door de diversiteits eis, de volgende idem. Dat hele mens is verder waardeloos. Succes verder.

 31. Leni

  @paolo : die mousaid is n aardige meid maar ze weet NIETS van politiek… Moest bij Jinek alles in d’r oortje gefluisterd…. Hoeveel Tweede Kamerleden zijn d’r??

 32. Derek

  Dit soort mensen worden gebruikt om aan de diversiteits eis te voldoen. Alleen hebben ze dat zelf totaal niet door. Ook deze weer niet. Komt gewoon weer zo’n type voor in de plaats, die het ook niet doorheeft, het publiek overigens wel, die gaan koffie halen als zij in beeld zijn.

 33. Robin

  Onzin wat je zegt Leni over Moussaid. of was je erbij achter de schermen, zo niet, praat geen onzin als ze niet gebaseerd zijn op feiten.

 34. rooie Rinus

  @rene zeker wel, maar Rense is van t zelfde niveau als mevr w. Veenhoven. Prima radiostem, maar matige interviewers.

 35. Erik

  Ik zal zondag niet meer kijken naar Buitenhof nu mijn vriendin Matroos weg is. Dat zijn weer 129.000 kijkers minder, omdat ik thuis een kijkcijferkastje heb. Is dat niet hilarisch?

 36. Boter

  Ach die Matroos is alleen maar op tv met haar capaciteitsloze schreeuwbek omdat ze een kleurtje heeft. Het zelfinzicht om dit te begrijpen mist ze totaal. Net als veel andere positieve discriminatie gedrochten die een heel erg grote bek hebben, die van een autochtoon niet geaccepteerd zou worden. En ze begrijpen geen van allen dat ze alleen maar gebruikt worden voor die rol, om vervolgens alles bij het oude te laten. Misschien worden ze eerder juist geselecteerd juist op domheid. Zodat men dit mechanisme keer op keer kan inzetten.

 37. Kayleigh

  Dag Diana….en nu nooit meer op tv en radio komen,…..Leer eerst maar eens mensen uit laten praten want dat kun je niet…..gedrocht!

 38. Frenske

  Jort Kelder deed het afgelopen zondag prima! Waarom per se een vrouw? Ga voor kwaliteit.

 39. Duvell

  Als Kelder in beeld komt, haak ik af. Die betweter hoef ik niet zien en nog minder te horen. Jammer dat Matroos weg is. Was vlgs mij ook helemaal niet nodig. Waar 2 kijven…

 40. Kwibus de Kwast

  De VPRO: “Bij VPRO is diversiteit altijd belangrijk geweest”. Jammer, ik had gehoopt dat ze kwaliteit hadden gezegd.

 41. Quito den Aftrekker

  Die aap snapt niet dat ze alleen op TV komt omdat ze een (poep)kleurtje heeft.

 42. Momo

  Het was toch al lang duidelijk dat dit een heel vervelende vrouw is.

 43. Jolanda Braaksel (columniste)

  Diana Matrozenh**r is een uiterst moeilijke vrouw die haar weg naar boven heeft geslapen en boven haar plafond zit. Zij kan niet met andere vrouwen omgaan en is jaloers op iedereen die wél echt en mooi haar heeft. Zij is als lichtgewicht boven komen drijven en kan zich helaas niet staande houden in een grotemensenprogramma. Buitenhof is immers wel andere koek dan het nieuwsbulletin op RTL4, een zender die vooral mikt op een wat zwakzinniger publiek. Verder is Diana tijdens haar menstruatiecyclus een uiterst onredelijk kind en gezien het feit dat zij ook PMS heeft, speelt dit hele circus twee weken per maand. Het is jammer dat haar lichamelijk ongerief haar parten speelt, omdat ik haar feitelijk een uiterst prettige presentatrice vind. Jammer toch hoe sommige mensen niet passen in een context met andere mensen.
  Ik ben een stijlvolle, intellectuele vrouw.

 44. Lies

  Hoog irritant dat meneer Kelder zijn gelijk probeert te halen door in de camera te kijken na een in zijn ogen ‘gevatte opmerking’.

 45. De journalist

  Geforceerde bewijsdrang maar op een zeer onprettige manier. Heeft ook een zeer irritante stem. Dramt maar door zonder te luisteren. Ook bij BNR ( balletjes neijenrode radio) ligt ze ook niet lekker.

 46. BRAAK

  Weer een krullnkop minder, zucht.

 47. Antonie

  Nadia Moussaid is een geschikte opvolger van Diana Matroos. Niet omdat ze aan een diversiteitsnorm beantwoordt maar omdat ze een capabele interviewer en presentator is met echte belangstelling voor haar gasten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.