Protestantse ster Jacobine Geel twintig jaar op tv

Eén van ’s lands grootste protestantse sterren, Jacobine Geel, is twintig jaar op televisie. In 1999 begon ze haar televisiecarrière bij de Ikon met het programma Geel en sinds 2002 werkt ze voor de NCRV, waar ze Heilig Vuur, Schepper & Co, De Grote Bijbelquiz en nu Jacobine presenteert. “In twintig jaar is er veel veranderd, maar Jacobine blijft één van Nederlands bekendste protestanten. KRO-NCRV viert dit najaar haar televisiejubileum“, zo laat de omroep weten.

Jacobine Geel studeerde theologie aan de Vrije Universiteit en werd in 1997 bekend bij het grote publiek door het winnen van de preekwedstrijd van dagblad Trouw. Ze werd daarna hét gezicht van de IKON en verzorgde ze voor de NOS het commentaar bij kerkelijke vieringen in het leven van het Koninklijk Huis.

In 2002 maakte Jacobine de overstap naar de NCRV, later KRO-NCRV. Ze presenteerde in de loop der jaren diverse programma’s. De rode draad vormden de wekelijkse gesprekken aan haar tafel, eerst onder de titel Schepper & Co en sinds enkele jaren onder haar eigen naam: Jacobine.

Geel zegt in een persbericht: “Ik ben een theologe uit nieuwsgierigheid: wat drijft mensen ten diepste in wat ze denken en doen, hoe wikken en wegen ze, wat is hun inspiratie, hun troost, wie is hun God – die vragen boeien mij. Ik vind het heel bijzonder dat ik vanuit die nieuwsgierigheid al twintig jaar met mensen in gesprek mag over de vele vaak existentiële thema’s die zich in hun leven en in de samenleving aandienen.”

Sinds zes jaar combineert Geel haar televisiewerk met het voorzitterschap van GGZ Nederland, en enkele andere bestuurlijke functies. Maar ook schrijft, spreekt en preekt ze nog regelmatig.

Jacobine

Vanaf 7 september is Jacobine weer elke zaterdagmiddag te zien op NPO 2. Ze praat in het nieuwe seizoen onder andere met mensen uit de Bible Belt naar aanleiding van het verrassend grote succes van de tentoonstelling Bij ons in de Bible Belt, in het museum Catharijneconvent. Wat is hun identiteit en waar staat die onder druk?

Verder gaat Jacobine in gesprek met onder andere filosofe Stine Jensen over de verleidingen en de gevaren van moderne spiritualiteit. Met burgemeesters Ahmed Marcouch van Arnhem, Jos Wienen van Haarlem en Gerd Leers van Brunssum diept ze de betekenis van vrijheid anno 2019 uit, naar aanleiding van de bevrijding nu bijna 75 jaar geleden.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen