Protestantse ster Jacobine Geel twintig jaar op tv

Geplaatst op vr 23 aug 2019 om 14:15

Eén van ’s lands grootste protestantse sterren, Jacobine Geel, is twintig jaar op televisie. In 1999 begon ze haar televisiecarrière bij de Ikon met het programma Geel en sinds 2002 werkt ze voor de NCRV, waar ze Heilig Vuur, Schepper & Co, De Grote Bijbelquiz en nu Jacobine presenteert. “In twintig jaar is er veel veranderd, maar Jacobine blijft één van Nederlands bekendste protestanten. KRO-NCRV viert dit najaar haar televisiejubileum“, zo laat de omroep weten.

Jacobine Geel studeerde theologie aan de Vrije Universiteit en werd in 1997 bekend bij het grote publiek door het winnen van de preekwedstrijd van dagblad Trouw. Ze werd daarna hét gezicht van de IKON en verzorgde ze voor de NOS het commentaar bij kerkelijke vieringen in het leven van het Koninklijk Huis.

In 2002 maakte Jacobine de overstap naar de NCRV, later KRO-NCRV. Ze presenteerde in de loop der jaren diverse programma’s. De rode draad vormden de wekelijkse gesprekken aan haar tafel, eerst onder de titel Schepper & Co en sinds enkele jaren onder haar eigen naam: Jacobine.

Geel zegt in een persbericht: “Ik ben een theologe uit nieuwsgierigheid: wat drijft mensen ten diepste in wat ze denken en doen, hoe wikken en wegen ze, wat is hun inspiratie, hun troost, wie is hun God – die vragen boeien mij. Ik vind het heel bijzonder dat ik vanuit die nieuwsgierigheid al twintig jaar met mensen in gesprek mag over de vele vaak existentiële thema’s die zich in hun leven en in de samenleving aandienen.”

Sinds zes jaar combineert Geel haar televisiewerk met het voorzitterschap van GGZ Nederland, en enkele andere bestuurlijke functies. Maar ook schrijft, spreekt en preekt ze nog regelmatig.

Jacobine

Vanaf 7 september is Jacobine weer elke zaterdagmiddag te zien op NPO 2. Ze praat in het nieuwe seizoen onder andere met mensen uit de Bible Belt naar aanleiding van het verrassend grote succes van de tentoonstelling Bij ons in de Bible Belt, in het museum Catharijneconvent. Wat is hun identiteit en waar staat die onder druk?

Verder gaat Jacobine in gesprek met onder andere filosofe Stine Jensen over de verleidingen en de gevaren van moderne spiritualiteit. Met burgemeesters Ahmed Marcouch van Arnhem, Jos Wienen van Haarlem en Gerd Leers van Brunssum diept ze de betekenis van vrijheid anno 2019 uit, naar aanleiding van de bevrijding nu bijna 75 jaar geleden.

Foto: KRO-NCRV
18 Reacties op “Protestantse ster Jacobine Geel twintig jaar op tv”


 1. critikast

  Jacobine, de sexmachine. Ik ben benieuwd hoe deze gelovige dame zich in bed gedraagt, want ik vind het een heerlijke vrouw op het scherm. Mijn fantasie slaat een beetje op hol…zo’n door de religie afgeremde vrouw die als ze warm wordt gemaakt je alle hoeken van de slaapkamer laat zien. Sorry Jacobine, ik kan het ook niet helpen !

 2. Henny Huisman

  Jacobine, lieve schat, jij bent mijn grootste favoriet!
  Zet ‘m op lieverd, nog 20 jaar erbij!

  Kusjes,
  Henny H

 3. A.M.

  Hoewel ik niet gelovig ben kijk ik al jaren graag naar Jacobine!

 4. max

  Leuk mens!

 5. 123

  Helemaal eens met 15:02 en 15:05. Daarbij wil ik graag aanvullen, dat zij heel oprecht overkomt, en moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat en altijd mooi en met respect behandeld.

 6. Sapperdeflap zeg!

  Ze komt wat degelijk en saai op mij over, en misschien is ze daarom juist zeer geschikt voor programma’s over geloof en samenleving. Maar wie gaat er zaterdagmiddag tv kijken?

 7. Huismaker

  Ster ??????

 8. boodschap van het licht

  god zij met uuuu

 9. boodschap van het licht

  god zij met uuuu,’,..,

 10. Joop den Uyl

  Dat is dan 25 jaar te lang. Weg met die grefo-trut.

 11. Donald Dumb

  Zulke enge types moeten van TV af.
  Weg ermee!

 12. De dikke prinsses

  k zag als fin. adviseur, dat dat relivrouwtje tweemaal de Balkenende-norm pakt per jaar aan belastinggeld.Schaamteloos binnenharken bij dee EO, wat nou barmhartigheid????
  Onze poen n.b.

  Halleeluya dat wil ook wel.

 13. Fox Mulder

  Kijkt Trijntje nou in de camera of naar Jacobine?

 14. Dij Enkletser

  Hou niet van mensen die >”preken”<,
  Brrr, is "Code Geel "voor mij !

 15. Dirk

  Wat een haat, seksisme en onzin onder een post over een oerdegelijke, niet spannende presentatrice. Om er maar eens een uit te pakken: nee ze pakt niet tweemaal de balkenendenorm, en nee ze werkt niet bij de EO (maar bij de NCRV). Het is water naar de zee dragen om alles te corrigeren hier, ik zou er een dagtaak aan hebben.

 16. Valerio Zeno

  Ik wist niet dat Trijntje zo’n divergerende ‘blik’ had 👀

 17. Kayleigh

  Diorecteur van GGZ Nederland…..zij…onbegrijpelijk…opzouten met dat wijf!

 18. 123

  @Dirk: helemaal mee eens. Jammer dat mensen soms in hun eigen zwaar-gefilterde bubbel blijven hangen, en niet verder kunnen/willen kijken dan hun neus lang is. Ik zal ook niet zeggen dat ik het christelijke geloof een warm hart toedraag, en ik ben de eerste die zal zeggen dat er problemen in die geloofsgemeenschap is.

  Maar dat staat los van het feit dat deze vakvrouw bepaalde onderwerpen al sinds 2002 besprekelijk maakt; zij, en de mensen van haar redactie. Zij heeft met haar programma’s dingen bespreekbaar gemaakt, die dat eerst niet waren. Eigenlijk nog voor Knevel & vd Brink dat deden (van de EO, dus niet KRO/NCRV). Daar mogen we in NL wel trots op zijn!

  Mochten er tóch bepaalde presentatoren verdwijnen naar de commerciëlen, dan hoop ik dat men haar in gedachten houdt. Eventueel i.c.m. Renze Klamer; lijkt me nog geeneens zo’n heel vreemde formule. Zolang ze net als Knevel & vd Brink actueel blijven, zonder opgeheven vingertje, zou dat wellicht kunnen werken. Ze hebben iig beiden ervaring met talkshows.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.