NPO Start Plus heeft na twee jaar 250.000 abonnees

Geplaatst op do 22 aug 2019 om 9:00

NPO Start Plus, het betaalde zusje van streamingdienst NPO Start (vroeger Uitzending Gemist), heeft twee jaar na de lancering al 250.000 abonnees. Dat vertelt NPO Start-manager Mezen Dannawi in een interview met NU.nl. Het is de eerste keer dat de publieke omroep een abonneecijfer onthult. De abonnees betalen 2,95 euro per maand om meer afleveringen en seizoenen van programma’s te kunnen zien, zónder reclame. “Na twee jaar is het al een succes“, concludeert hij.

Dennawi is positief over het aantal abonnees. “In ons concessiebeleidsplan uit juli 2015 hebben we gezegd dat we in 2020 met NPO Start Plus 300.000 tot 400.000 mensen willen bereiken.

Hij wil overigens liever dat er gesproken wordt over ‘kijkers’ in plaats van ‘betalende abonnees’. “Die alarmbellen gaan af omdat ik bang ben dat mensen zeggen: ‘Die commerciële honden willen verdienen met Plus’.

Er wordt namelijk geen geld verdiend met NPO Start Plus, benadrukt hij. “We vragen mensen om een vergoeding zodat we de rechten kunnen betalen.”

Voor bepaalde extra’s of extra lang terugkijken moet de publieke omroep extra rechten betalen. “We konden die kosten niet zelf dekken, daarom besloten we een kleine vergoeding te vragen. Zo vallen we de kijker die dat niet wil ook niet lastig.

Het hele interview met Mezen Dannawi kunt u lezen op NU.nl.

Foto: NPO
40 Reacties op “NPO Start Plus heeft na twee jaar 250.000 abonnees”


 1. Minder of Mirjam

  ‘Die commerciële honden willen verdienen met Plus’.”

  Nou de NPO verdient al met het uitzenden van reclames. Net als RTL en Talpa, alleen krijgen RTL en Talpa geen 750 miljoen gratis geld van de overheid per jaar.

 2. Erik

  Ik ben een beetje raar. Ik wil over kijkcijferkastjes praten…

 3. nou

  Meest stompzinnige on demand kanaal van NL.
  Nog een keer betalen om terug te kijken

 4. yo

  Werkt voor geen meter..!

 5. Henk

  Al dat content hoort gewoon gratis beschikbaar te zijn. Schandalig

 6. peacock and whitemen

  Dat ze npo eerst maar eens weer laten werken via de gemist downloader.

 7. jan

  Al kreeg ik geld toe.

 8. WEST*

  @ Minder of Mirjam En het distributiegeld dan ? Het gedeelte wat voor kijk en luistergeld via belastingen binnen komt, gaat naar de providers, samen met het abo. geld komt er veel geld binnen , en de com tv krijgt daar ook miljoenen van Weet u hoeveel RTL NEDERLAND aan distributie geld krijgt op jaarbasis ??

 9. Henk

  Quote: Er wordt namelijk geen geld verdiend met NPO Start Plus, benadrukt hij. “We vragen mensen om een vergoeding zodat we de rechten kunnen betalen.”

  GELOOF IK NIKS VAN.

 10. Ad Visser

  @Minder of Mirjam. Volgens mij heb je niet helemaal helder hoe het echt in elkaar zit.
  Daarnaast betaal je ook altijd zelf de tv reclame. Sigaar uit eigen doos. Marketingbudgetten van Unilever, etc. ontstaan niet zo maar.

 11. WEST*

  @ Henk Videoland verdiend ook niets, moet zelfs geld bij, dus waarom zou dat niet zo zijn? de rechten zijn erg hoog, en steeds maar nieuwe titels toevoegen kan niet eeuwig doorgaan! Denk dat al die kleine onbemande diensten nog niets opleveren , en nog lang niet echt winstgevend zijn, maar ze moeten mee in de tijd , om de boot niet te missen !

 12. Huismaker

  Met “Ziggo Go” kan ik alles terug zien en oneindig veel opnemen (en doorspoelen). Dat hele “Start” is voor mij compleet overbodig.

 13. zeker weten

  NPO start plus kan de BOOM in met betalen betalen

 14. Richard

  Ik heb NPO Start Plus. Leuk als je enkele exclusieve series kijkt, maar ik vind het overbodig als je die series niet kijkt. We hebben het nu een paar maanden en zodra wat wij kijken afgelopen is, gaat het abonnement er denk ik weer uit.

 15. Snake Charmer

  Waarom zou je betalen voor iets wat gratis op TV komt.

 16. Enzo Voorthuijsen

  Eerst betalen voor een beetje kijkplezier via verborgen kijkgeld in de belastingen en daarna nog eens betalen voor de herhalingen is net als eerst veel wegenbelasting betalen voor gebruik van de weg en nogmaals dokken voor parkeren.
  Het is NL in optima forma.

 17. xandertje

  Kan iemand mij dit uitleggen…

  Wat ik niet begrijp… Ik denk wel eens ik ga ‘Ik Vertrek’ afleveringen van 10 jaar geleden terugkijken. Maar daar moet je dus NPO Start Plus voor hebben. Toch? Maar waarom moet ik er voor betalen? Die ‘Ik Vertrek’ afleveringen (of bijvoorbeeld een serie als Diamant, Penoza ed) zijn toch allemaal al betaald van ‘ons’ belastinggeld en moeten wij toch gewoon gratis kunnen bekijken?

  Natuurlijk zitten er rechten op buitenlandse series maar daar heb ik het niet over.

 18. Karel

  Chris Belt van Nu.nl heeft zich voor het karretje van de NPO laten spannen, door NPO-propaganda gratis een podium te geven. NPO Plus staat politiek gezien onder druk en daardoor is NPO afdeling communicatie druk bezig met het verhaal: ‘We verdienen niets met NPO Plus’, terwijl het gewoon een dienst is voor content waarvoor al betaald is.

 19. Chiel

  @xandertje, eigendom van de producent. Daarom zijn series van de NPO (Het zonnetje in huis bijvoorbeeld) te zien bij RTL. En programma’s van RTL (Vrienden voor het leven) bij SBS6. Of series van SBS6 bij Videoland en NPO bij Netflix. Blijft inderdaad heel krom, ‘wij’ betalen voor iets en kunnen het dan niet (meer) zien.

  Ik vertrek is overigens bijna in zijn geheel (enkele niet, door de deelnemers verboden?) terug te zien bij NPO Start, zónder Plus.

 20. Bart

  @xandertje Je hebt helemaal gelijk. De NPO schermt daar altijd mee terwijl het echt totale onzin is. Iemand heeft ooit bedacht dat je over tv/radio programma’s ook rechten kan hebben. Net als bij muziek en films. Echter gaat dit bij NPO programma’s helemaal niet op aangezien ze met publiek geld gemaakt zijn. Ook de programma’s die de NPO heeft uitbesteed aan een externe producent. Behalve als de NPO deze serie of het programma pas heeft aangekocht nadat de producent het al gemaakt heeft.

  NPO Start plus zou dus per direct aan banden moeten worden gelegd. Alle programma’s van de NPO van toen en nu moeten gewoon vrij toegankelijk worden via het gewone NPO Start en NL Ziet.

 21. Ad Visser

  Via het doen van boodschappen in de supermarkt betaal ik binnenkort weer voor Gordon. Wie kan mij hier van verlossen??

  En voor alle herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen, herhalingen op RTL.

 22. F. OUT

  Het is natuurlijk absurd dat er twee keer betaald moet worden. Waarom heeft de NPO die rechten niet in bezit om het gratis te kunnen doen?

 23. shrink

  @F. OUT
  Dan zou er nog veel meer belastinggeld naar de NPO moeten gaan. Voor veel programma’s heeft de NPO alleen rechten voor eenmalige vertoning.

 24. aammehoela

  Stelletje zeurpieten die het gewoon niet willen begrijpen. Maak je liever druk om het opkomen van het rechtse populistische geluid. Dat is pas ergerlijk en gevaarlijk. Dit jaar al is er in de Amazone een gebied afgebrand ter grootte van 5x Londen meldde CNN gisteren al. De gevolgen zullen desastreus zijn. En wat zegt die populist daar. Het is de schuld van de milieu-actievoerders en het is een internationaal complot tegen hem. De leugen regeert werd al gezegd over Bolsanaro, Trump, Johnson en Baudet. In Polen raakt ook de PIS, Poolse populisten, steeds meer in opspraak. Maar neen, we maken ons druk om op vrijwillige basis 2,50 euro per maand te betalen.

 25. Ron uut Grunnen

  Ik ben het met je eens, Aammehoela. Dat populistisch geluid mag er van mij zijn, maar of het onze aardbol echt te goede komt, vraag ik me af.
  Ik betaal graag vrijwillig 2,95 euro extra voor de NPO. Ik hoop ook dat dit zo blijft. Als het opgaat in NLziet dan wissel ik het af met Netflix, Videoland en Disney+. Ik heb niet de tijd en geld om ze allemaal tegelijk te hebben. Nu wil ik nog wel een oogje dichtknijpen voor de NPO en deze naast een andere streamingdienst hebben.

 26. F. OUT

  @schrink
  Mijn punt is dat ze geen materiaal aankopen voor TV dat hen niet de VOD rechten geeft. Er wordt namelijk doorgaans fors betaald voor de productie/uitzendrechten voor de NPO. Programma’s die waardevol zijn voor VOD platforms vinden anders hun weg wel via 1 van de vele commerciële partijen..

 27. Jos

  Vreemd dat je je als gesubsidieerd staatsorgaan kan bezighouden met allerlei commerciële activiteiten waarvan je de opbrengst in eigen zak stopt.

 28. Ronnie

  Zitten er bij die 250.000 ook mensen die de eerste maand gratis hebben genomen en daarna gelijk opzeggen? Dan zijn het er vast geen 250.000.

 29. Ron

  Zorg nu maar eerst dat ALLE seizoenen Onderweg naar Morgen/ONM er op staan, dan overweeg ik het misschien eens dat NPO Start plus.

 30. Wilton

  Waar ik blij mee ben en voor wil betalen en dat doe ik dan ook: VOORUITKIJKEN. Prettig als je een tijdlang niet thuis bent of je kunt de spanning van het lange wachten niet verdragen.

 31. ano@niem.nl

  Ik ga niet betalen voor uitzendingen die ik al eens gezien heb of wellicht niet gezien heb, waar ik al mijn belastinggeld voor heb betaald. NPO Start Plus moet gewoon gratis zijn. Je gaat toch niet opnieuw voor iets betalen?

 32. Pieter Parker

  Vooral jammer dat ze een deel van die inkomsten niet gebruiken om een werkende app te maken. Die bijvoorbeeld onthoudt wat je kijkt en waar je in een aflevering bent gebleven als ie er weer eens uitklapt.

 33. Ron

  Sowieso zouden alle oude series van de NPO gratis te zien mogen zijn. Maar ook die hele oude zoals De Fabriek, De Appelgaard en Dagboek van een Herdershond. Alle Willy van Hemert series dus. Dan wordt het interessant. Alles wat in Beeld en Geluid staat zou voor een ieder toegankelijk moeten zijn.

 34. Andreas

  Dat rechtenverhaal is discutabel. De meeste programma’s die de NPO brengt, zijn eigen programma’s en hebben zij zelf de rechten. Alleen aangekochte films en series hebben dat probleem, maar is daar niet een Netflix of Prime Video voor? Waarom zou een publieke omroep in die ruif moeten zitten?

 35. 777

  De site/app is dramatisch slecht qua techniek. Geef er geen cent aan uit.

 36. ano@niem.nl

  250.000 is erg weinig en daar zal zeker geen aanwas zijn. De belastingbetaler gaat niet voor iets betalen waarvoor al via de belastingen een keer is betaald.
  Deze app is ook geen succes. met 250.000 gebruikers (waarvan ongetwijfeld heel veel niet betalend) is het eerder een afgang.

 37. Bart

  @Ron Helemaal mee eens!

 38. TopofFlop

  De vergoeding wordt ook gebruikt voor het inkopen van capaciteit voor de streams. Als ze het tarief nog een eurootje verhogen, dan kan het misschien ook in Full HD?

 39. Maastricht 😍

  Het is helemaal niet slecht ik heb er totaal geen problemen mee ook niet in het buitenland.. Ik neem het voor flikken Maastricht en klem te kunnen kijken het is beter dan die troep van rtl 4 met 10 minuten reclames wat je niet door kan spoelen en dat nog met terug kijken

 40. Maastricht 😍

  Onder weg naar morgen mag weg blijven is niks voor niks gedttop8gtst gaat ook snel stoppen ja het heeft fans maar niet hoeveel er waren veel zijn gestopt met kijken

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.