NPO 2 verhuist Nieuwsuur naar 21.30 uur

Geplaatst op di 20 aug 2019 om 16:00

NPO 2 gaat Nieuwsuur vanaf januari een halfuur vroeger uitzenden dan nu het geval is. Het programma begint dan om 21.30 uur in plaats van 22.00 uur. Dat heeft hoofdredacteur Joost Oranje vanochtend bevestigd op NPO Radio 1. De verhuizing heeft te maken met de verhuizing van de late talkshow van NPO 1: Jinek en Pauw beginnen vanaf januari al om 22.30 uur. “Dan gaat er een heel domino-effect spelen, want dat wil je natuurlijk niet tegenover Nieuwsuur hebben.

Het formele moment van bekendmaken is volgende week op de najaarspresentatie, aldus Oranje. “Nee, formeel mag ik het niet zeggen, maar laat ik ook niet al te kinderachtig doen. Die kans is gewoon heel groot dat het gebeurt, dus laten we ervan uit gaan dat het gebeurt.”

Is Oranje blij met de verhuizing naar 21.30 uur? “Je zit om half tien toch iets meer in het hart van de avond, dus daar moeten we natuurlijk wel rekening mee houden. Nieuwsuur en voorganger NOVA en daarvoor het Tienuurjournaal zaten altijd om tien uur, dus dat is langzaam wel ingesleten als een soort van nieuwsmoment. Je hebt met vaste waardes te maken, maar ook met een nieuw tijdstip en veranderend kijkgedrag.”

Nieuwsuur heeft onderzoek laten doen naar het nieuwe tijdstip. “Het geeft een gemengd beeld, maar er zijn ook kansen. Veel mensen vinden Nieuwsuur te laat. Dat snap ik ook wel. Veel mensen staan om 6.30 uur op en dan is het best wel laat om om 23.00 uur naar bed te gaan. Wellicht dat er een nieuwe doelgroep in het hart van de avond zit.”

Het programma blijft op het nieuwe tijdstip gewoon hetzelfde. “Er gaat niet zo vreselijk veel veranderen, want Nieuwsuur is een baken voor mensen dat al jaren bestaat. Misschien dat we aan de kop van de uitzending proberen om het nog urgenter te krijgen en dat we de vormgeving iets veranderen.

Foto: NTR, Stefan Heijdendael
35 Reacties op “NPO 2 verhuist Nieuwsuur naar 21.30 uur”


 1. Actries van Houten

  Nu nóg eerder genieten van Marielle NPO2beeke met haar heerlijk bek*kte stemgeluid.

 2. Andreas

  Misschien moet Oranje zelf eens naar Nieuwsuur kijken, want het nieuwsprogramma duurt echt geen uur. Sterker nog, na een dik half uur is het alweer sport wat de klok slaat. Geen idee wat een sportblok doet in Nieuwsuur, als je ook al een sportjournaal hebt. Maar dat is juist het grote probleem van de NPO: te veel sport en te veel babbelprogramma’s. Ik gun iedereen z’n sportprogramma en praatprogramma, maar de verhoudingen zijn zoek in het huidige aanbod.

 3. De zoon van Femke Halsema

  Alleen linkse (antiracistische)mensen kijken naar Nieuwsuur!

 4. Jantje

  En dat allemaal omdat Jinek om prive redenen eerder klaar wil zijn. Te absurt voor woorden om daar de hele NPO programmering voor overhoop te halen. 21.30 u is te vroeg. Mensen zijn nog niet terug an sporten of vergaderingen. Dat type kijker hangt niet de hele avond voor de TV

 5. Mark2

  Dat pauw en Jinek naar 22.30 gaan lijkt me geen goed nieuws voor rtl4

 6. L.

  Het is inderdaad zo dat 22u een moment is om het nieuws te bekijken als je het Journaal hebt gemist ofzo. 2130 voelt dan net iets te vroeg. Aan de andere kant misschien ook wel weer een kans omdat veel programma’s dan voorbij zijn en kijkers gaan zappen. We gaan het zien!

 7. Ralph

  Nieuwsuur is inderdaad maar een half uur en daarna 10 minuten sport. Om 22.45 begint vervolgens het volgende programma al…

 8. Paut Pielusma

  Verplaatsing van tijd en/of zender levert bijna altijd een verlies van kijkers op, de tijd zal het leren.

 9. Emma Wortelanus

  Kunnen al die fossielen wel zo veel veranderingen aan?

 10. Chiel

  @jantje, heeft eerder met bezuinigingen te maken. Op twee zenden en half uur minder dure primetime programma’s. In België heeft Een dit een aantal jaar geleden ook gedaan.

 11. Curryworst

  Dat wordt een schok voor al die 65=plussers die normaliter NPO2 bevolken.
  Ik hoop dat de veranderende aanvangstijden wel heel voorzichtig en in delen aangekondigd gaan worden.
  We moeten hun versleten babyboomhartjes niet teveel belasten.

 12. JanH

  @Andreas: Helemaal mee eens. De NPO heeft zo’n beetje alle voetbalrechten opgekocht en de kijker zal het weten: Es ist bezahlt, und es soll herunter.

 13. Zonder Naam

  @Actries van Houten – Het vervelendste stemgeluid van de Nederlandse tv.

 14. Bep

  Pauw en Jinek waren me altijd veel te laat dus dat is goed nieuws.

 15. Bust

  Goede zaak.

 16. henk

  Onnodig. Iedereen haakt af bij Sport. Dus had prima om 22 uur kunnen blijven.

 17. Bart

  @Jantje Het is niet omdat Eva Jinek dan een half uur eerder klaar is. Het is een bezuiniging waardoor de NPO nu 1 programma per avond minder hoeven te maken. 2 ipv van 3. Nu komt er na Pauw/Jinek om te beginnen een dagelijkse serie. Dit alles is goedkoper om te maken dan elke avond een ander programma tussen 22.10 en 23.00u.

 18. Bart

  De sport in Nieuwsuur slaat nergens op. Totaal andere kijkers. Dagelijks een uitgebreid Sportjournaal op een vernieuwd NPO3 zou beter zijn. NPO3 dus niet alleen maar vullen als regionaal net. Ook de late weekend uitzendingen van Studio Sport en zondag Studio Voetbal naar NPO3 verhuizen.

 19. Harry

  Ze kunnen toch ook gewoon het nieuwsblok om 22.00 uur doen? Dan heb je daarvoor een half uur de tijd om 2 a 3 onderwerpen aan te snijden

 20. WEST*

  OH WAT WETEN WE HET WEER GOED! ONNOZELAARS

 21. Mart

  Dit wilde ze al een tijdje toch
  Veel betere lead-in

 22. Alexander

  Kan ik eindelijk op tijd naar bed na Jinek of Pauw.

 23. Simon

  Het lijkt mij een goed idee want die Pauw en Jinek is mij net iets te laat .

 24. jan

  De fabeltjeskrant voor babyboomers.

 25. Weg Ermee

  Hahahahaha en daar hebben we onnozele WEST* weer.

 26. Emma Wortelanus

  Ajax scoort!!!!!!!!

 27. Grootvader

  @Curryworst, babyboomers zijn inmiddels op z’n minst 70+

 28. Eva Jinek is een minderwaardig mens

  Beatrice de Graaf verdient levenslange gevangenisstraf.

 29. Malllter

  Genoten van Loekie de Leeuw
  Feijenoord Top
  Max doet het……beter!!!

 30. Mario

  @ Zonder Naam

  Je vergeet Piepkuiken, die heeft met stip de meest irritante stem in tv-land.

 31. Kijkcijfers

  Gemiste kans dan om 22.30 pauw ook op npo2 uit te zenden.

 32. Ad Visser

  Prima zet. Nieuwsuur kent vele vaste kijkers. Tijd na Nieuwsuur langer. Ook goed in te vullen met kunst, cultuur, documentaires, etc.
  Vooravond met kwissen en verstrooiing. Zal zender steviger maken. Meer kijkers

 33. Paolo

  Ik vraag me af hoe oud Curryworst (eigenlijk) is. Of je beschimpt je eigen doelgroep of je voorland als oudere kijker. In beide gevallen zou respect meer op z’n plaats zijn.

  Overigens, 21.30 voor Nieuwsuur, 22.30 voor Jinek ( Pauw) is een goede zet. De kijker is daar zo aan gewend en weet dan niet beter. Enkele jaren geleden heette Nieuwsuur nog Nova. Dat lijkt eeuwen.

 34. Pandaromp

  Nieuwsuur: Lekker links deugen. De waarheid staat alleen maar in de weg van de propaganda. Laat dat maar aan de publieke omroep over.

 35. Mark

  Dan zal De Slimste Mens voortaan wel een uur duren tussen 20:30 en 21:30 uur. Hoeven ze ook niet een kwartier anekdotes van Maarten eruit te knippen. Da’s nou net het leukste aan het hele programma.

  De opnames per aflevering duren altijd meer dan een uur. NPO knipt de helft weg.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.