NPO 2 verhuist Nieuwsuur naar 21.30 uur

NPO 2 gaat Nieuwsuur vanaf januari een halfuur vroeger uitzenden dan nu het geval is. Het programma begint dan om 21.30 uur in plaats van 22.00 uur. Dat heeft hoofdredacteur Joost Oranje vanochtend bevestigd op NPO Radio 1. De verhuizing heeft te maken met de verhuizing van de late talkshow van NPO 1: Jinek en Pauw beginnen vanaf januari al om 22.30 uur. “Dan gaat er een heel domino-effect spelen, want dat wil je natuurlijk niet tegenover Nieuwsuur hebben.

Het formele moment van bekendmaken is volgende week op de najaarspresentatie, aldus Oranje. “Nee, formeel mag ik het niet zeggen, maar laat ik ook niet al te kinderachtig doen. Die kans is gewoon heel groot dat het gebeurt, dus laten we ervan uit gaan dat het gebeurt.”

Is Oranje blij met de verhuizing naar 21.30 uur? “Je zit om half tien toch iets meer in het hart van de avond, dus daar moeten we natuurlijk wel rekening mee houden. Nieuwsuur en voorganger NOVA en daarvoor het Tienuurjournaal zaten altijd om tien uur, dus dat is langzaam wel ingesleten als een soort van nieuwsmoment. Je hebt met vaste waardes te maken, maar ook met een nieuw tijdstip en veranderend kijkgedrag.”

Nieuwsuur heeft onderzoek laten doen naar het nieuwe tijdstip. “Het geeft een gemengd beeld, maar er zijn ook kansen. Veel mensen vinden Nieuwsuur te laat. Dat snap ik ook wel. Veel mensen staan om 6.30 uur op en dan is het best wel laat om om 23.00 uur naar bed te gaan. Wellicht dat er een nieuwe doelgroep in het hart van de avond zit.”

Het programma blijft op het nieuwe tijdstip gewoon hetzelfde. “Er gaat niet zo vreselijk veel veranderen, want Nieuwsuur is een baken voor mensen dat al jaren bestaat. Misschien dat we aan de kop van de uitzending proberen om het nog urgenter te krijgen en dat we de vormgeving iets veranderen.

Foto: NTR, Stefan Heijdendael

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen