Matthijs wilde helemaal geen tafeldames en -heren

De kijkers van De Wereld Draait Door hebben in de afgelopen jaren al een hele rits aan tafeldames en tafelheren voorbij zien komen. Sinds vorig jaar hebben we zelfs een genderneutraal tafelmens: Marieke Lucas Rijneveld. Voor iedereen is het inmiddels een onlosmakelijk onderdeel van het format, maar aanvankelijk had gastheer Matthijs van Nieuwkerk er helemaal geen zin in. Het was aan hem opgedrongen door de zenderleiding, verklapt hij in de nieuwste LINDA.

De Wereld Draait Door begon ooit op het jongere NPO 3 en daar vond met Van Nieuwkerk bij de start al iets te oud: in 2005 was hij 44. “Weet je dat ik de tafelheren en -dames vlak voor de première van DWDD als dienstbevel op mijn bordje kreeg? Ik wilde er niks van weten, maar het moest.

Van Nieuwkerk had geen keuze. “Er was een zoveelste herprofilering van Nederland 3 geweest en het moest allemaal jong, jonger, jongst. En ik was al 44 jaar. Te oud, eigenlijk. Dus dat diende gecompenseerd te worden met jeugd naast me.”

De tafeldames en -heren moesten voor verfrissing zorgen. “Giel, Sophie, Georgina, allemaal twintigers die in onze eerste seizoenen voor de balans zorgden. Ik mocht ook geen stropdas om, veel te ouwelijk. Lang geleden. Nu doen we precies waar we zin in hebben.

Toch zijn de tafelheren en -dames gebleven. “Ze horen bij DWDD.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen