Historisch lage kijkcijfers voor seizoensopener GTST

Geplaatst op di 27 aug 2019 om 8:15

Het dertigste seizoen van Goede Tijden Slechte Tijden is maandag met historisch lage kijkcijfers van start gegaan. Slechts 665.000 mensen (14 procent) namen de moeite om de afloop van de zomercliff te bekijken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het is een volstrekt unicum dat een seizoensopener van GTST zó slecht bekeken wordt: nog nooit eerder stelde de soap aan het begin van het seizoen zó teleur. Vorig jaar keken er nog ruim 1,1 miljoen mensen naar de seizoensopener.

In de jaren ervoor keken er nog veel meer mensen naar de seizoensopener van GTST, namelijk 1,3 miljoen in 2017, 1,4 miljoen in 2016, 1,7 miljoen in 2015, 1,9 miljoen in 2014 en 2,3 miljoen in 2013.

Het is voor de trouwe fans van GTST moeilijk te verteren, maar het begint er toch echt op te lijken dat de soapserie heel hard richting de afgrond glijdt.

Er wordt door diverse media al tijden gespeculeerd over een verhuizing van GTST naar RTL 5 of Videoland, maar als de kijkcijfers zo laag blijven of verder afglijden, kun je je afvragen of de soapserie überhaupt nog wel blijft bestaan.

Maar het was gisterenavond toch mooi weer? Dat is in vrijwel alle jaren het geval op de avond van de seizoensopener van GTST. Bovendien wist de concurrentie gisteren wél te scoren op hetzelfde tijdstip.

Het Achtuurjournaal scoorde 1,5 miljoen kijkers (32 procent) en SBS 6 verbaast vriend en vijand door 802.000 kijkers (17 procent) te noteren met Lingo.

AD-mediajournalist Marcus den Blanken: “Eerste slag is sowieso voor SBS 6. De zender verslaat op tijdstip van Lingo GTST op RTL 4. De seizoensopener van de soap noteert slechts 665.000 kijkers. En dat zijn er niet genoeg.

Lees ook: Erop of eronder voor GTST: laatste jaar op RTL 4? (gisteren)

Foto: RTL
53 Reacties op “Historisch lage kijkcijfers voor seizoensopener GTST”


 1. Bram

  Beetje relativeren, de programma’s op sbs 6 zijn nieuw. Plus, de combinatie rtl nieuws/gtst scoort beter dan de combinatie man bijt hond/lingo.

 2. M.

  Na 30 jaar is het tijd om hiermee te stoppen… RTL neemt aub het wijselijk besluit en maakt dit het laatste seizoen. Soaps zijn zo jaren 30 en het net zo erg als roken, Van GTST krijgt de mensheid soort hersensschimmel, het is een aanval op de mensheid, kap ermee!

 3. west*

  @ Geret Jij schreef gesteren, Als Lingo beter scoort, dan is er iets met Nederland
  Nou vertel het maar

 4. Erik

  Aldus een onderzoek onder 1250 huishoudens (over het algemeen oudere NPO mensen) met een kijkcijfer kastje die staan voor 17 miljoen inwoners.
Hilarisch!

 5. Bram

  @Erik, waarom bezoek je steeds een website over kijkcijfers als je meent dat deze niet betrouwbaar zijn?

 6. Bram

  @M, bepaal voor jezelf waar je naar kijkt en laat het aan rtl over om te beslissen wat ze uitzenden. Je hoeft er niet naar te kijken.

 7. @Erik

  Die kastjes worden niet meer gebruikt.

 8. west*

  Je moet wel compassie hebben met iedereen die bij GTST werken, die gaan toch niet met plezier naar hun werk. Beter is het gewoon te stoppen, en bijvoorbeeld EASTENDERS er voor in de plaats ze zetten! maar ze denken nog steeds dat ze met GTST de kip met het gouden ei hebben Nou de kip is uitgekakt!! .
  Maar wie beslist dat GTST van het scherm gaat?? RTL ,of Unilever ,

 9. mark2

  ik denk dat RTL wel zal zeggen dat deze kijkcijfers veel beter zijn dan andere jaren maar dat 1,2 miljoen mensen al op videoland heeft gekeken. Natuurlijk waren er nieuwe programma’s waar mensen de eerste keer o afstemmen en een tweede keer wellicht niet, maar een paar jaar geleden zou dit ondenkbaar zijn geweest voor GTST.

 10. John

  GTST is door de echte fans al bekeken via Videoland en NLZIET.
  Deze kijkers worden niet meegenomen.
  Ze staan nog altijd in de top 15, dus lekker mee doorgaan!

 11. Matt

  Heeft Sуlvana al geklaagd over de naam Marcus den Blanken?

 12. Daan

  Dat komt omdat RTL4 niet luistert!! Iedereen heeft het al weer oo videoland zitten kijken zolang dit zo blijft zullen de kijkcijfers niet meer gaan stijgen. Kap met die week vooruit kijken en de kijkcijfers zullen weer goed gaan stijgen.

 13. Appie

  Bij RTL zitten inmiddels alleen nog maar een stel zwakke angsthazen aan het roer die zich met name met de vraag bezighouden wat de bazen in Luxemburg wel niet zullen vinden.. Alle mensen met ideeën zijn daar “vakkundig” op een zijspoor gezet of weggegaan omdat zij geen enkel vertrouwen hebben in die ijdele enge gladde aal die daar nu de scepter zwaait.

  De huidige Directie heeft in haar drift het bedrijf te hervormen her hart laten verwijderen. Rtl draait nu nog even kunstmatig door. Nu wordt nog even met geld gesmeten on grote namen binnen te halen maar het blijft een patiënt zonder hart.
  Het is een kwestie van tijd dat er een harde ingreep volgt vanuit Luxemburg omdat men dan inziet dat al die gladde praatjes en geslijm proberen te verhullen dat RTL zwaar achter loopt op Sales en marktaandeel.

 14. Pieter

  @Bram, voor Erik is het openen van de mediacourant site wellcht het meest spannende wat er op een dag voor hem gebeurt? k ben er nog niet uit of de heer alleen maar uit is om te provoceren, of dat hij werkelijk meent dat er per provincie en 100-tal super userers zijn geselceteerd door de Staatsomroep (ook zo’n term die ik hier dageljks voorbij zie komen…) die voorgeprgrammeerd hun kijkgedrag laten weten:-)

 15. Bart

  @west Ook echt Eastenders noemen.
  Je snapt toch wel dat als RTL de stekker uit GTST trekt dat de Mol het gelijk overneemt voor op SBS6 en de veranderingen die de serie nodig heeft wel doorvoert? RTL moet gewoon drastisch met GTST aan de slag en dan kan het nog jaren mee. Wat overigens voor mij niet zou hoeven. Laat de mensen die het leuk vinden lekker kijken. Wat kan jou het schelen?

 16. Zonder Naam

  M. – Niet dat Lingo zo hip & dynamisch is.

 17. Slechte acteurs, slechte plot, slechte dialogen wat verwacht je van een ondermaatsse productie

  Deze amateuristische productie gewoon de prullenmand in.

  De amateuristische spelers bereiken het niveau van een middelbare school voorstelling niet eens. En die oude meuk spelers die niets anders kunnen dan in GTST spelen kunnen gewoon weer aan de slag als vakkenvuller.

  En de verhalen dat de fans via Videoland kijken is volstrekte onzin dat doet deze doelgroep niet geen geld en geen idee hoe het werkt.

 18. @Anoniem

  Het feit dat mensen de hele dag op Mediacourant zitten, grappig.

 19. Ad Visser

  @Appie. Niet alleen bij RTL gaat het niet lekker. Ook Talpa rammelt bijna de rails uit.

 20. kabouter flop

  @mark 2 zo heeft eredivisie live ook veel meer kijkers, als je de mensen in alle stadions meetelt

 21. DionneStaxLover

  Heel veel gtstkijkers kijken online

 22. Minder of Mirjam

  Ik heb gisteren naar GTST gekeken voor het eerst in jaren en in de leader herkende ik alleen Linda, Ludo, Janine, Bing, Nina en Laura. En moest opnieuw overgeven bij de nummer 1 reden dat ik destijds gestopt was met kijken: Lucas. Dat zijn dus zeven personages. De rest kende of herkende ik niet. De goeie acteurs zijn dus vertrokken en de rest door een modellenbureau gecast.

 23. Lieke van Lexmond Lover

  Ik heb zelf ook al op videoland vooruit gekeken, andere mensen hebben buiten gezeten, ik ben benieuwd hoe het volgende week zal zijn, er zijn ook nog mensen op vakantie namelijk

 24. RaymondVL

  Erik met zijn kijkcijferkastjes gezanik is al present zie ik, nu nog die Veronica doet het beter malloot er bij en het wordt dan echt weer gezellig.

 25. Ikke

  Ik weet er alles van had op zo een mooie avond ook niet goed gescoord

 26. doe

  Beetje te snel gister met het onthullen. Vind het wel raar dat de soap opeens zo omkeerd laatste 8 maanden. Maar vooral dat floggen stoorte me en dat er mensen in/uit gaan om die flexwet.

 27. Ron

  Geheel volgens de verwachting. Niets aan de hand, komt wel goed hoor.

 28. robster

  1) Mediacourant: kappen met zeiken!
  2) Het was gisteravond bloedmooi weer in waarschijnlijk een van de laatste mooie zomerweken van het jaar.
  3) Er zijn nog steeds mensen op vakantie.
  4) Online kijkers zijn hier niet bij op geteld.
  5) De aangekondigde aanpassingen zijn nog niet doorgevoerd.
  6) Mediacourant: KAPPEN – MET – ZEIKEN!!!

 29. StefanV

  Ik weet niet of RTL er wel zo verstandig aan heeft gedaan om de seizoensstart van GTST in paniek een week naar voren te halen. Nu was iedereen nieuwsgierig naar de comeback van Lingo en Man Bijt Hond. Na een weekje is de nieuwigheid daar ook wel weer af.

 30. Ik wilde dit even kwijt.

  Hoe denken ze er over om te stoppen op Videoland, dat is de boosdoener, ze kunnen alles al 1 week vooruit kijken, dus dan is het niet zo moeilijk he.

 31. Rtd

  Stoppen met vooruit kijken via videoland…. alsmaar klagen dat de liniaire tv terug loopt, dat doen ze zelf, door alles naar online te knallen nog voordat het op tv is geweest.

  Terugkijken online -> prima
  Vooruitkijken online -> je eigen product om zeep helpen.

 32. Tim H

  @Rtd
  Ik denk niet dat het aantal Videoland kijkers significant is.

 33. RTL najaarspresentatie

  De najaarspresentatie van RTL gaat ‘FestiFall’ heten. A.s. donderdag 29 augustus!

 34. Jacob

  Heb gister de seizoens opening van GTST gekeken, maar ik ben weg gezapt!
  Zeer rommelige verhaallijn, en nogmaals…………. haal een flink deel van je cast uit de serie. Wil je ooit als GTST weer scoren, gooi dan zeker 50% van die jongeren er uit met hun kinderachtige verhaallijnen

 35. Feder

  @11:42 Bedoel je misschien dat de najaarspresentatie van RTL ‘FestiFail’ gaat heten???

 36. Ron

  @Jacob: kwestie van tijd, dat gaat niet van de een op de andere dag. Je bent in deze weken nog bezig met de ‘aftermath’ van de cliffhanger dus ik zie nog niet echt nieuwe voorlopig, buiten die Puck om dan en Tiffy die weer terug komt.

 37. Job

  Met Kerst is het klaar.

 38. koos

  Komt wel weer goed, is altijd zo. En zo dom om te denken dat RTL stopt met GTST, dan pakt SBS6/John de Mol t gelijk op. Dat willen ze echt niet.
  Lingo kijkers waren slechts nieuwsgierig, zwakt wel weer af

 39. Rambo

  Heb inmiddels tot en met 09 september vooruitgekeken en één lichtpuntje; verreweg de meest interessante verhaallijn rondom Ludo/Billy/Janine spelen hoofdzakelijk oudere karakters en goede acteurs. Jop de Vries en Barbara Pouwels spelen komende tijd belangrijke rollen in die verhaallijn. Dit biedt hoop en maakt het kijken veel leuker dan dat eeuwige pubergejank met vloggen etc.

  Erik de Vogel, Caroline de Bruijn, Lone van Roosendaal, Jop de Vries en Barbara Pouwels zijn voor mij de reden om te blijven kijken.

  Ik hou dus hoop dat RTL/Endemol/GTST het licht heeft gezien en er een mooi seizoen van maken.

 40. Raymond

  Ik denk dat de weinig kijkcijfers ook te maken heeft met het feit dat alle afleveringen al eerder op Videoland te zien is…
  Streamingsdiensten worden steeds populairder…
  Je ziet dat de kijkcijfers van de seizoensopener elk jaar afneemt…

 41. timon van leeuwen

  Peter van der Vorst zit duidelijk niet op zijn plaats.
  In korte tijd maakt Peter er een zooitje van.

  – Bridget Maasland op De Zwakste Schakel
  – Art Rooijackers op een Talkshow en Ziet Sterren
  – Chantal Jansen op elk programma zetten wat er is
  – Ruben Nicolai een Quiz laten presenteren
  – Iedereen RTL Boulevard laten presenteren en mensen achter de schermen voor de schermen zetten

  SBS is zeker niet vernieuwend maar RTL ook zeker niet met Ranking the Stars (BNN), Bankgiro Miljonairs (SBS 6), Hollands Got Talent (SBS 6) en voorheen zijn er ook al vele programma’s van de concurrent naar RTL gegaan: All You Need is Love (Veronica / SBS6)

 42. Tv junkie xl

  @Timon……..Hahaha jij hebt er duidelijk geen kaas van gegeten…

 43. arie

  Is er nou niemand in de directie van RTL, die ook ziet dat GTST over de datum
  is ?
  Zeer slechte acteurs(trices) – van een C niveau. Vooral die jongeren.
  Een verhaallijn die niet meer spannend is en niet te volgen. Vaak door scriptschrijvers met een overdreven progressieve instelling opgeschreven

  Een decor wat ze al “tig” jaar hebben, het zieken zaaltje met luxaflex, het bankstel van Ludo en Janine, het huis van Rick, onooglijk met deurtje en trapje etc.
  Denken ze daar bij RTL , dat de kijker gek is ?

  GTST= ooit aardig, nu over en uit.

 44. remco

  Ze zullen nooit zo snel stoppen, John staat dan klaar om t op te pakken voor SBS6, zullen ze nooit doen.

 45. dennis

  We blijven maar in discussie over gtst, die al lang over de datum is, met onervaren kids komt aanzetten. Die worden aangenomen op hun uiterlijk. Dat zegt toch genoeg beste kijkbuis kinderen.

 46. Maastricht 😍

  Ze moeten die vreselijke Daan, jojo, Bing, valentijn, rover, Nina en lucas eruit halen en die tiffy en sjors ook

 47. Wesley

  Met Maastricht eens, op Bing, Nina en Sjors na, die horen inmiddels in het rijtje Laura, Ludo, Linda, Rik en Janine oftewel boegbeelden.

  De rest mag er idd uit, maar je weet nooit wat je ervoor terug krijgt.

 48. Ron

  Ik vind Tiffy nog wel kunnen, die is niet zo heel jong. Maar de overige blagen mogen er wel uit ja.

 49. Mick

  Vanavond gaat mijn voorkeur weer uit naar Lingo, GTST is gewoon ondermaats momenteel.

 50. Lieke van Lexmond Lover

  Was de cliffhanger toch niet zo’n succes voor de zomerstop

 51. gtstfites

  Er zijn toch mensen die dachten dat GTST pas 2 september begon zie reacties van GTST op Instagram.

  De cast kan beter zo zijn:

  Alberts:
  Laura en Jef

  Sanders/Mauricius:
  Ludo, Janine, Nina, Bing, Lucas en Kimberly

  De Jong:
  Rik, Rikki

  Bouwhuis/Dekker:
  Anton, Linda, Rover, Tiffy

  Overig:
  Sjors, Amir, Billy, Shanti, Puck, Abel (vriend van Rikki), Felix (ex van Lucas)

 52. Bart

  @gtstfites Wat hebben Laura en Jef er nog in te zoeken als ze verder helemaal geen familie hebben in de serie? De serie moet meer terug naar de basis. Meer Alberts terug. Nieuwe familie van Houten. Hans van Houten die uit de gevangenis komt met nieuw gezin. Die Rob er in laten als een van de nieuwe slechteriken. Katja Schuurman en Cas Jansen proberen terug te halen als Jessica en Julian en/of Lieke van Lexmond als Charlie met een nieuwe man. Valentijn kan dan blijven. Afscheid durven nemen van een aantal vaste personages zoals Rik en Bing en Lucas. Een een rol die voor grote ergernis bij veel kijkers zorgt. Niet omdat hij homo is maar omdat ie het zo overdreven neerzet. Verder afscheid nemen van Shanti, Puck, JOJO en Daan. Tot slot Syl en Amy terug. Laat die laatste eindelijk eens wraak nemen op Nina.

 53. Aish

  Teveel bekende leuke karakters zijn vertrokken of vervangen. Karakters die ervoor in de plaats komen zijn niet interessant. Ik vind bijvoorbeeld de actrice die Sjors speelt niet fantastish acteren. Het is gewoon geen Sjors meer. Rikkie vertrokken. Nina daartegen is altijd een vervelend karakter geweest. Ludo en Janine.. hoe vaak gaan zij niet uit elkaar. Gtst wordt ook ongeloofwaardig.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.