Geen groot nieuws op RTL-festival, meer focus op RTL 5

Geplaatst op do 29 aug 2019 om 18:15

RTL Festifall, de najaarspresentatie van RTL, heeft geen groot nieuws opgeleverd. Wel werd duidelijk dat de nieuwe tv-baas Peter van der Vorst van plan is om RTL 5 veel meer smoel te geven. Hij kondigde zelfs aan dat er wordt gedacht aan een dagelijks actualiteitenprogramma op die zender. “Voor RTL 5 zie ik kansen. We hebben de doelgroep al verbreed, maar die zender verdient meer smoel. Het wordt prikkelender, Nederlands en een beetje brutaal“, zegt de programmabaas.

Hoe gaat het er allemaal uitzien? “Er is nog werk aan de winkel, maar we hebben al een paar programma’s die de nieuwe koers illustreren.”

Van der Vorst doelt onder meer op ‘online heldin’ Nienke Plas. Zij krijgt een ‘waanzinnige realityserie bij RTL 5 en Videoland over haar leven’. “De kijker krijgt een unieke, schaamteloze, verrassende en ongecensureerde kijk in haar echte leven en dat van haar gezin. Een wereld die we nu voor het eerst zonder filter leren kennen.”

Ook Ranking the Stars met Paul de Leeuw heeft een plek op deze zender. En Jan de Hoop krijgt met Jan Houdt Hoop zijn eigen humoristische nieuwsquiz op RTL 5. Hij test hierin hoe het met de algemene kennis van jongeren is gesteld.

Focus op RTL 4, 5 en Videoland

Van der Vorst geeft aan de focus te leggen op RTL 4, RTL 5 en Videoland. De zenders RTL 7 en RTL 8 worden daarbij niet genoemd; die zenders blijven bestaan om voetbal-, serie- en filmkijkers bij elkaar te sprokkelen.

RTL moet de concurrentiestrijd met buitenlandse giganten aangaan door heel Nederlands te blijven, aldus Van der Vorst. “Wij weten al 30 jaar wat er speelt in de Nederlandse samenleving. We onderscheiden ons met lokale verhalen. Niet alleen op tv, maar zeker ook bij Videoland. We zetten ons makerschap en dat van onze presentatoren in om verbinding te maken met de Nederlandse kijker. Ik wil dat we persoonlijk, herkenbaar en dichtbij zijn.

De presentatoren moeten nog meer als makers gaan optreden. “Onze presentatoren zijn makers, mensen met een groot verlangen om een verhaal te vertellen. Wij geven ze graag de ruimte bij RTL en daarom investeren we in ervaren makers en jonge talenten met een duidelijke visie.

RTL 4

Hét vlaggenschip van alles dat RTL is blijft RTL 4. “Dit is en blijft ons vlaggenschip. Met heel veel vertrouwde, maar ook veel nieuwe programma’s, vaak in eigen huis ontwikkeld. Verbindende factor is het human interest aspect en de ruimte voor de kracht van het verhaal.”

Of het nu een groot entertainmentprogramma als Dancing With The Stars, GTST of een intiem programma als The Repair Shop is, het fundament is het persoonlijke verhaal.

Programma’s die prominent genoemd worden zijn Chantals Pyjama Party, Ver Van Huis, Het Spijt Me, Je Kent Me Toch, Schat? en BEAU.

Videoland

RTL blijft bij Videoland volop investeren in hoogwaardig lokaal drama, documentaires en reality. In een nieuwe Nederlandse dramaserie wordt het leven van middelbare scholieren gevolgd. In samenwerking met RTL Group is de internationale tiendelige hitserie Four Weddings and a Funeral aangekocht.

Dit zijn nieuwe titels naast de al aangekondigde dramaseries zoals De 12 van Schouwendam en het tweede seizoen van Mocro Maffia en van Meisje van Plezier.

Foto: RTL
36 Reacties op “Geen groot nieuws op RTL-festival, meer focus op RTL 5”


 1. CB

  Opvallend dat RTL Talpa niet als concurrent lijkt te noemen. Maar het klopt in basis wel: niet Talpa is RTL’s concurrent, dat zijn Netflix en Disney+, om over de socials maar te zwijgen…

 2. Mick

  Actueel en brutaal, laten ze dat RTL5 programma nou recentelijk de deur uitgefiets hebben.

 3. Wesley

  Kan degene die over ene Rolf van H liep te raaskallen voortaan zich beroepen op feiten ipv roddels!

 4. harteloze henk

  Wesley hou je kanis, je geeft deze persoon zijn zin door erover te beginnen.

 5. Eva

  Blijft directeur van der Vorst nu ook eindelijk achter zijn bureau zitten en doen waarvoor hij is aangesteld. I.p.v. nog immer een podium voor de camera te pakken.
  Ben benieuwd of/hoe lang hij zonder de aandacht/spotlights kan…

 6. Roem

  Je kan zeggen wat je wilt maar SBS6 is toch het meest vernieuwender dit jaar.. Allemaal oude meuk met nog meer oude sterren.

 7. Sky

  Met titels als “Dancing With The Stars” “The Repair Shop” en “All Together Now”

  Ben je inderdaad echt Nederlands…

 8. Ron

  Bij RTL 5 zou Big Brother dus niet misstaan als ik de nieuwe profilering zo zie, maar helaasss. Gemiste kans.

 9. Mart

  He he! Eindelijk meer focus op RTL 5! Dat duurde lang…

 10. Barre Bas

  Best wel teleurstellend. Zowel de programma’s als de kletspraat van Peter vd Vorst.

 11. FlyingLotus

  Ik snap weinig van al die subzenders, kosten alleen maar monies.

 12. Mart

  Krijgt Jochen van Gelder nog meer programma’s bij RTL? Programma ala praatjesmakers past ook perfect in de koers van 5

 13. Jasper

  Kijk de dames staan dan, met hun toyboy Peter v/d V.

 14. Anoniem

  Best nog wat vragen onbeantwoord. Komen de Linda-shows Oh wat een jaar en Weet ik veel terug? Gaat het programma met uitvindingen van John Williams door? Komt er een vervolg op Kees en C? En Paul pakt uit? En wat gaat Paul verder doen bij RTL?

 15. Anoniem

  Komt Irene terug bij RTL? Komt er weer een programma met Carlo? Komt er nog een programma met Den Blijker? Zijn laatste programma’s scoorden niet geweldig en hij is goed bevriend met Erland.

 16. Bjorn

  Voorspelling sept-dec

  Npo1 lichte stijging marktaandeel door Ned. Elftal
  Rtl4 lichte tot matige daling ivm weekendamusement (Linda wordt gemist)
  Rtl5 sterke daling ivm Expeditie Robinson
  RTL7 sterke stijging als Feyenoord en PSV zich plaatsen voor Eufacup
  Veronica lichte tot matige daling door maar 1 dag CL met NL club ipv vorig jaar 2 dagen
  Net5 lichte stijging het goede voorjaar wordt doorgetrokken in het najaar
  SBS6 matig tot sterke stijging door oa weekendamusement.

 17. Curryworst

  Dancing With The Stars
  Ranking The Stars
  The Repair Shop
  All Together Now
  Chantals Pyjama Party

  Ja, die Peter van der Vorst wil heel Nederlands blijven.

 18. Michiel

  RTL Z was eerst opgezet als de nieuws en financiële zender, is inmiddels omgebouwd tot docu-zender en nu een actualiteitenprogramma op RTL5?

 19. Bart

  @Michiel Ze gaan met RTL5 denk ik meer de kant op van het oude SBS6. Daar past best een actualiteiten programma bij. Terugkeer 5 in het land of een soort Actienieuws.

 20. Logo

  No worries. Nieuwe vormgeving voor de RTL zenders gaat maandag ‘live’. Was niet te zien op de najaarspresentatie omdat dit nog in ontwikkeling is en zijn ze as we speak nog mee bezig. En je gaat nog niet iets presenteren als het nog niet af is. Maandag wel en het wordt heel mooi en van deze tijd.

 21. Marry Hens

  Wat een tegenvaller zeg! Ik had veel meer van Peter verwacht. SBS 6.0 wint bij voorbaat al.

 22. Peter

  Peter is er pas, dus had weinig verwacht. Nog te weinig tijd voor. Zie t meer als een teamuitje. Het echte werk zal pas in 2020 komen. Nieuwe vormgeving, nog niet anders hadden ze t wel aan gegeven, misschien qua timing ook nog niet goed , dan moet er meer op de rit staan.
  Vaag dat er niets over de andere zenders is gezegd, 7, 8 en Z niets. Rtl is nog niet op volle kracht, beetje in winterslaap afwachten hoe het gaat lopen…

 23. Ron

  @Logo: lijkt me sterk. Het is namelijk marketingtechnisch beter om dit dan gelijk te presenteren. Nee, l*lkoek dus. Helemaal nietsss maandag dus…wedden?

 24. Mart

  @Ron
  Nu nog steeds aan het ijlen om maar je gelijk proberen te halen omtrent iets waar je niets van snapt?
  En dat al de hele dag.
  Triest, zeer triest.

 25. Harry

  @logo: Ja tuurlijk… stop nou eens met je toneelstukje man!

 26. Ron

  @Mart: weer persoonlijk worden. Hou toch eens op man! Droeftoeter.

 27. ano@niem.nl

  Waar zijn de nieuwe logo’s?

 28. Ron

  Die komen maandag aldus ‘logo’. Niet dus.

 29. Lieke van Lexmond Lover

  600.000 abbonees heeft Videoland, dit werd ook bekend gemaakt in RTL BOULEVARD vanavond

 30. Ron

  @Mart: ja heerlijk. Dank je.

 31. Marketing goeroe

  Ik moet Ron hier volkomen gelijk in geven. Er wordt hier een beetje lacherig gedaan over logo’s en vormgeving maar dat is gewoon een teken van onwetendheid en onderschatting en bovendien gebrek aan kennis van marketing en dus TV.
  Vormgeving/branding is 1 van de zaken die de basis zijn van een goede TV zender. Het helpt je zender een bepaalde look and feel te creëren binnen je doelgroep en het helpt je zender te positioneren. Daarom vind ik het ook vreemd dat een zender als RTL 5 dan niet gelijk hun vormgeving gaat aanpassen aangezien die zender nog het meest een andere profilering krijgt dan dat het nu heeft.
  Ik las hier nog ergens het argument dat de BBC al jaren niets doen aan hun vormgeving. Maar dat is natuurlijk wel appels met peren vergelijken. Het is bovendien een publieke zender en in Engeland gaan ze heel anders en bescheiden om met vormgeving. En dat is een keuze die in de cultuur zit van de Engelse. Kijk ook maar naar de commerciele stations daar. Ook zo min mogelijk toeters en bellen in beeld. Persoonlijk wel erg mooi. Beter dan die protserige ‘in beeld gebrande logo’s’.

 32. Rtd

  Misschien komt het nieuwe logo pas als rtl 30 jaar bestaat… dat er dan ook meer bekend wordt?

 33. MC bezoeker 35

  Rolf van H is onder de druk bezweken volgens mij. Laten we hem een kaartje sturen;)

 34. René van Gellekom

  Hup Almere!

 35. Wanny

  Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ie abonnee is van Videoland. Wordt dat ergens gratis bij geleverd wellicht, anders kan ik me niet voorstellen dat ze 600.000 abonnees hebben.

 36. Paolo

  Lauwe Peter.
  ” Je bent de zwakste schakel, daaggg’

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.