‘Talpa Network mist de video-on-demand-boot’

Geplaatst op zo 14 jul 2019 om 12:00

Met de terugkeer van retrotitels als Lingo en Man Bijt Hond, die toch altijd een vrij oud publiek bediend hebben, lijkt SBS 6 de strijd om de jonge kijkers voorgoed te hebben opgegeven. Concurrent RTL heeft op televisie ook het overijverige verjongen losgelaten, maar heeft daar wel wat tegenover staan: ordi-titels als Temptation Island VIPS bedienen op het video-on-demandplatform Videoland een jong publiek. Zoiets heeft Talpa Network niet; zij hebben alleen het simpelere platform KIJK.

KIJK is toch iets anders dan Videoland, zegt mediaconsultant Oege Boonstra van bureau 3 Rivers in het AD. “Talpa heeft het platform KIJK, maar dat is meer een terugkijkservice. Er valt dus nog wel wat terrein te winnen voor dat bedrijf.

Als je jongeren wil bedienen, moet je toch echt de slag naar online maken, benadrukt Boonstra. “Die kijken niet meer op de traditionele manier tv, maar bevinden zich op video-on-demandplatforms als Netflix.

Het is nog niet te laat voor Talpa, denkt hij. “De onlinemarkt groeit als een dolle, dus het is nog niet te laat om er een graantje van mee te pikken. Elk zelfrespecterend tv-bedrijf doet dat tegenwoordig.”

Talpa heeft dan twee mogelijkheden: zelf dus een eigen VOD-platform opzetten of een samenwerking aangaan.”

Eerder koos Talpa ervoor om SBS 6-titels als Celblok H in licentie te geven aan RTL’s videoplatform Videoland.

Het AD-artikel ‘Waarom we nu kijken naar de tv van toen’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Talpa Network
43 Reacties op “‘Talpa Network mist de video-on-demand-boot’”


 1. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Mooi toch?
  Extra concurrentie voor omroep Max.
  Kookprogramma’ met leuke presentatrices,
  onthaasten bij Man Bijt Hond.
  De weg omhoog wordt ingezet.
  Niet te snel bewegen anders kan de kijkert niet aanhaken.
  En een tandje minder commercials tussen de bedrijven door zou het geheel ook een stukje beter verteerbaar maken. Tot die tijd: Chateau.

 2. Ron

  Videoland is voor het overgrote deel toch ook een terugkijkservice en is er nog llllang niet. Maar eens, Talpa is ook laks om eens goed door te pakken met Kijk. Misschien moet dat trouwens ook een andere naam krijgen want het staat nergens voor.

 3. Gerrit

  Talpa heeft wel die flutvloggers in dienst zoals die Gierige Gasten. Maar die lui zijn al te oud voor online. Rond je dertigste ben je wel youtube bejaarde zo onderhand.

 4. Sven L.

  KIJK is ook nog eens een waardeloos platform. Goedkope troep.

  Ik heb in mei de nieuwste Bravia gekocht en de KIJK-app is de enige app die continu vastloopt of het beeldformaat klopt niet. Ligt niet aan mijn toestel want heb alle instellingen bekeken cq. aangepast.

 5. Flexi

  Misschien is het beter om Videoland te laten samengaan met NLZiet zodat er een Nederlandse VOD ontstaat die enigszins kan concurreren met de grote jongens.
  De lineaire takken van de NPO. Talpa en RTL zie ik verdwijnen of hoogstens omvormen door productiehuizen die een deel van de VOD programma’s leveren.

 6. Pieter

  Heb precies t zelfde met kijk. Halverwege gaat hij zaken herhalen en loopt vast. Waardeloze tv app!

 7. Sjaak

  Niet alleen Talpa maar ook RTL en NPO missen de online kijker. En dat is maar goed ook want Nederlandse TV is oppervlakkig, links en van lage kwaliteit.

 8. Ron

  @Flexi: dat lijkt me wijsheid, of Videoland en Kijk samenvoegen. Helemaal mooi zou zijn dat Videoland met Netflix samen gaat. Alle Nederlandse content daar naar toe en buitenlandse producties die ze nu op Videoland plaatsen lekker laten afvloeien. Overigens komen de Nederlandse films ooit ook op Netflix dus dat is een beetje dubbel dus daar ben je met een samen gaan ook gelijk vanaf.

 9. Lisse Frucht

  SBS6 = Flopperdeflop.

 10. Flexi

  @Ron
  Alleen heeft Netflix niets te winnen met een overname van Videoland. En dat is wel een voorwaarde in de commerciele wereld.
  Netflix steekt al zijn geleende geld in nieuwe producties, want anders gaat ook Netflix het niet overleven tegenover de VODs van de mediagiganten die nu opkomen.https://s14-eu5.startpage.com/cgi-bin/serveimage?url=https%3A%2F%2Fcdn.vox-cdn.com%2Fuploads%2Fchorus_image%2Fimage%2F58423917%2FMedia_landscape_june_2019_desktop.37.png&sp=8455d20304dd9b5eb6b406f04827a718

 11. Laurens

  Het is net de Titanic. Zowel bij Talpa als RTL. En in mindere mate de NPO.
  In plaats van de handen in één te slaan zitten ze elkaar allen in het vaarwater. De “bedreiging” komt van buiten Nederland. Dus: ACTIE!

 12. Sven L.

  @ Ron;

  Ik weet het niet hoor. Videoland heeft internationaal best kans van slagen als men gaat samenwerken. NL & DUI lopen hierin voorop. (volgens mij nu nog de enigen in Europa).

  RTL als overkoepelend heeft bijv. Casa de Papel gemaakt. Zulke producties kun je mooi lanceren als je als RTL een internationaal VOD-platform hebt. De kennis en creativiteit is er.

 13. L.

  Wat ik wel chill vind bij Kijk is dat je ook langer dan een week nádat de uitzending op tv is geweest kan terugkijken, zonder een account te hebben of iets dergelijks.

 14. Bart

  Jongen kijken niet meer traditioneel televisie maar bevinden zich alleen nog maar op de on-demand platvormen aldus Oege. Nee Oege Boonstra ze doen beide. Ze kijken veel on-demand maar kijken ook nog gewoon hangend op de bank naar dat grote scherm in de huiskamer. Ook in familie verband doen ze dit nog steeds zowel lineair als on-demand. En dat zullen toekomstige generaties gewoon blijven doen. Misschien niet meer via een zender of op het moment van uitzending maar dat grote scherm blijft in de toekomst gewoon onderdeel van de Nederlandse huiskamers en iedereen binnen het gezin zal er gebruik van maken. Een verkeerde gedachte van mensen zoals Oege. Ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Dit soort mensen praat elkaar na. Je moet als zender op beide inzetten en wat betreft de tip de Oege voor Talpa heeft met KIJK, die hebben de boot al gemist. KIJK is helemaal niets en zal ook niets meer gaan worden. Het zelfde geld voor SBS6, NET5 en SBS9 zolang deze zenders zo blijven heten en de zenders het zelfde profiel blijven houden. Het sterkste merken die Talpa in huis heeft en waar mee te bouwen valt zijn Veronica, Radio 10, 538 en Linda. En knal mensen als Wendy, Gordon, Patty, Giel, Jeroen van de Boom, Kees Tol, Nicolette van Dam en Kim Lian er uit.

 15. Ron

  Sorry maar geloof niet zo in de slagkracht van Videoland, technisch gezien loopt het miles achter op Netflix. Punt.

 16. Walter White

  Jesse, where are you? Let’s cook!

 17. WEST*

  @ RON Videoland heeft echt moeite om Netflix bij te houden maar blijven uit prestige titels bij voegen, je kunt de klok er op gelijk zetten dat, als Netflix titels toevoegd Videoland een paar dagen dat ook doet , en dat kost heus wel wat,
  op BNR radio zei men dat er dik geld bij moet , dus zo`n succes is Videoland dus ook niet! By the way Netflix heeft juist heel veel content eruit gehaald , , ja het is ook een geld kwestie ! en als het geld minder wordt, dan is de volgende stap reclame !!

 18. Ron

  Daarom wordt Videoland nooit een succes op deze manier. Gewoon verkopen of samen gaan met Talpa om een machtig(er) blok te vormen tegen de Netflixen…

 19. Paolo

  Het was van begin af aan al duidelijk dat Talpa de strijd zou verliezen, Dat wil zeggen van de jonge beetje intelligente kijker en dus de ‘on demand’ versie om terug te kijken.
  Wat moet je terug kijken dan???? Naar de onzin wordt als het wordt uitgezonden NU al niet gekeken. Misschien door dezelfde oudere kijker die vroeger naar bed gaan, maar zeker niet als er apart voor betaald zou moeten worden. MBH en Lingo zijn ook de laatste nostalgische stuiptrekkingen van een paar oude ( eveneens) bedenkers aan de tekentafel. Leuk, blijf het vooral proberen. Echt on demand, kijk je met Netflix.

 20. Paolo

  Ooops taalvouten…..maar hoop dat het duidelijk is.

 21. henk

  De afgelopen week ging het alleen maar over Stranger Things. RTL en Talpa spelen bij jongeren absoluut geen rol.

 22. LiefKleinPoentje

  Hoe je het ook wendt of keert: lineaire tv is dood :D

 23. Mink Vaillant

  Talpa is niet gek luitjes, die zijn daar uiteraard ook keihard mee bezig.

 24. Stoutgrootschaapje

  Talpa = ruk TV

 25. Vince

  Was er maar gewoon Ned. 1, 2 en 3. Dan was het leven veel simpeler. En op de woensdagmiddag De Familie Knots!

 26. Mick

  Ali’s Mensentuin is een groot succes voor Talpa, nu al verkocht aan 5 andere landen.

 27. Jimbo

  Talpa mist zo ongeveer elke boot

 28. Erik

  Talpa is teveel met BN’er shows bezig.

 29. Chateau de Derrière

  Waar blijven de kijkcijfers?
  Wollllter?
  Erik met z’n kastje?

 30. frans

  @Bart een beetje dom wat je zeg SBS6, Net5 en SBS9 een andere naam geven omdat het geen grote merknamen zijn. En Veronica, Radio 10 en 538 wel.

  Deze laatste 3 namen zijn alleen bekend net als Talpa alleen bekend in Nederland.

  SBS, RTL en een naam als NRJ dat zijn wereld merknamen in vele landen heb je wel een radio of tv met een van deze namen.

  Dus SBS een andere naam help niet krijg toch niet meer kijkers, dan gewoon de hele zender laten verdwijnen. Of verkopen aan een andere die wel wat van kan maken met die naam.

 31. Dhr. Scrotum-Gigantis

  Talpa mist de boot, mist elke afslag, innoveert niet, houdt vast aan sleetse formules, houdt vast aan uitgerangeerde presentatoren als Van Dijk en Heuckeroth en minacht de kijker.

  Geen heel stabiele basis voor een mediabedrijf.

 32. MolTalk

  FLOP

 33. De Lachende Derde

  Met het stelletje graaiers dat nu bij Talpa zit slaat elk initiatief op vernieuwing dood. Waarom zou je nog tv-programma’s terugkijken die al op Talpa waren? Voor de platte grappen van Gordon zeker, of een ordinaire fittie van la Brard. Die hele sleetse stal van uitgerangeerd venijn kan op slot en het licht mag uit.

 34. Bart

  @frans Helemaal niet dom wat ik zeg. De naam SBS heeft qua naam helemaal niet meer te maken met het bedrijf wat nu de eigenaar is. Met de zenders is het ook helemaal niet de bedoeling om het te gaan maken in het buitenland. In Nederland Nederland wel en hier in ons landje kleeft een heel negatief imago aan de naam SBS. Campingzender etc. Het gros van de kijker weet niet eens waar de letters voor staan. Het is eerste wat men moet doen wil de tv zender een succes worden is afscheid nemen van de afkorting SBS. Dit zelfde geld voor bij NET5. Met de merken die noem die wel sterk zijn zou eventueel ook te bouwen zijn buiten Nederland. Dit is met SBS nu ook niet het geval aangezien het niets te maken heeft met het Scandinavische moederbedrijf die daar zeker een stokje voor zullen steken als de Mol buiten Nederland met de afkorting SBS gaat werken. In België heeft de huidige eigenaar (Woestijnvis) al jaren geleden met succes afscheid genomen van de letters SBS en VT (4). Dus ik niet dom maar u dom!

 35. west*

  Probeerde afgelopen weekend Hollands Hoop te kijken. Nergens te vinden(npo start plus heeft alleen seiz 2)
  Best raar in deze tijd.

 36. Ron

  @B-art: zo is dat. Helemaal mee eens.

 37. Wyatt

  Bart Scandanavian Broadcast System bestaat niet eens meer wie zou gaan klagen over die naam.

  Net als hoe het Veronica van SBS helemaal niks meer te maken heeft met wat het echte Veronica.

  Maar goed aan de naam Talpa voor een TV zender kleeft nog een negatiever imago dan aan SBS.

  Als ze nu de namen gaan veranderen is het helemaal opnieuw beginnen in 2019 een tijd waar er al superveel TV zenders zijn en traditioneel TV kijken op z’n retour is… Ja succes daarmee.

 38. Media

  Bart ik denk dat Frans best gelijk kan hebben.
  Klopt wat betekend SBS het is een naam wat is 538 ook maar maar een naam.
  Talpa ging jaren terug ook niet niet goed. Hadden ze die naam ook niet moeten gebruiken.
  Niemand en geen hond weet wat Talpa betekent.
  Ik denk wat Frans probeert te zeggen of je nou SBS bijvoorbeeld Talpa of John gaat noemen wat kijkers betref veranderd er niks. Dat zie je ook met programma’s.

  Is mijn idee en ieder laat ik in zijn eigen waarde.

 39. Roen

  Haal alle terugkijk programma’s van RTL van Videoland en je houdt bijna niets over. De meeste films halen de bios niet eens. En met geluk bieden ze maandelijks 1 bios waardige film aan. Wat dat betreft heeft ook Videoland nog een hoop in te halen. Tis natuurlijk niet voor niets dat RTL programma’s vooral Netflix promoten. Videoland is On-demand, maar vooral een terug kijk service. Vandaar dat RTLXL op gaat in Videoland.

  Als John een succes zou willen moet hij van kijk een on-demand platform maken die los staat van de hele Talpa groep. Net als Netflix films en series aanbieden van over de hele wereld, inclusief RTL series, NPO e.d.

 40. Bart

  @media Ik snap wat je zegt. De vergelijking met 538 gaat helemaal niet op aangezien deze op een hele andere manier en op een ander moment tot stand kwam. 538 is overigens afgeleid van Veronica. De radiozender zond in haar piratenverleden uit via deze frequentie. Men mocht bij de start zelfs gebruik maken van de naam Veronica maar deed dit uiteindelijk niet omdat men geen conflict wilde met de toenmalige omroep Veronica (VOO). Hadden ze het achteraf maar wel gedaan.

  Talpa was zeker geen goede naam voor een tv zender maar dat had niet zo zeer te maken met de naam. Het ging bij die zender fout doordat de Mol voor veel geld presentatoren ging wegkopen bij andere zenders. De overstap van Jack Spijkerman en de aankoop van de Eredivisie rechten hadden de zender al bij voorbaat gedegradeerd bij de kijker. Maanden lang bleef dit negatieve nieuws kleven in die de media en helemaal door de voetbalrechten liet de kijker de zender links liggen. Zonde eigenlijk want het best iets kunnen worden.

  SBS heeft het probleem dat het in de ogen van veel mensen een campingzender is. Een negatieve naam en negatief imago. Daarnaast is het profiel en programmering van de zender niet helder. Het is een ratjetoe aan programma’s die er de afgelopen jaren op de buis zijn geknald zonder echt een duidelijke visie. Misschien is die visie er wel maar dat is in elk geval niet duidelijk voor de kijker. Ze hebben best goede programma’s. Veel programma’s zijn terecht geflopt maar andere on terecht ook. Er is een grote groep kijkers die programma’s van SBS6 niet kijken omdat het op SBS6 komt. Ik kijk geen SBS is wat je veel al te horen krijgt. SBS is een besmette naam en heeft een negatief imago. Als Talpa wil dat de zender een succes wordt dan moet het als eerste afscheid nemen van de naam SBS6 en heel nieuwe zender lanceren met een ander en duidelijk profiel. Op die nieuwe zender kunnen best een aantal programma’s die nu op SBS6 worden uitgezonden te zien blijven. SBS9 kan dan de zelfde naam krijgen. NET5 is simpel te veranderen in Linda 5.

 41. Ben

  Als je kijkt wie daar allemaal de afgelopen maanden een contract hebben gekregen dan missen ze overal de boot.
  Met als triest dieptepunt Gordon.
  Is hij niet ook ontsnapt uit die kliniek……??

 42. BRAAK

  Paniekvoetbal van een mechelomane gek!!!!

 43. Joop55

  Er is maar 1 echt succesvol mediabedrijf en dat is de NPO, gewoon weer kijk- en luistergeld invoeren i.p.v. afhankelijk te zijn van ”ik trek de NPO in het Slob.” Arie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.