Ster-inkomsten flink gestegen in eerste helft 2019

Geplaatst op Wed 03 Jul 2019 om 17:55

De omzet van de Ster is in de eerste helft van 2019 uitgekomen op 97 miljoen euro. Daarmee zijn de inkomsten 11 procent hoger ten opzichte van het eerste half jaar van 2018. Dat laat een woordvoerder van de organisatie die de reclamezendtijd van de NPO exploiteert weten. Met voortzetting van deze omzetontwikkeling stevent Ster af op een afdracht van 182 miljoen euro in 2019. “Dat is 32 miljoen euro meer dan de 150 miljoen euro die het ministerie van OC&W heeft begroot“, aldus de Ster.

Na een periode van vier jaar, waarin de afdracht daalde, zal er in 2019 sprake zijn van duidelijke groei, aldus de Ster. “Kijkend naar de afgelopen dertig jaar kent de afdracht een stabiel patroon met logische pieken en dalen“, zegt een woordvoerder, wijzend op onderstaande grafiek.

De pieken en dalen zijn het gevolg van de economische situatie en grote evenementen uitgezonden door de NOS in de even jaren. “Doordat 3FM luisteraars verloor en de Oranje-heren ontbraken op het EK- en WK-Voetbal van 2016 en 2018, vertoonde de afdracht sinds 2016 een neerwaartse lijn. Met de groeicijfers van 2019 is die trend doorbroken. Met topevenementen als het EK Voetbal, de Olympische Spelen en het Eurovisie Songfestival in Nederland, zal de groei naar verwachting zich in 2020 voortzetten.”

Grote adverteerders keren in 2019 weer terug bij Ster

De groei in 2019 komt na een jaar waarin Ster haar commercieel beleid heeft aangepast. Met een open en gelijk prijsniveau voor alle bedrijven zijn er veel nieuwe adverteerders bijgekomen, maar een aantal grote adverteerders heeft flink minder besteed in 2018.

Zoals we verwachtten, zien we in 2019 veel van die adverteerders weer terugkeren bij Ster, aangezien de programmering van de NPO kwaliteit en bereik biedt die bij andere partijen niet te realiseren is”, aldus algemeen directeur Frank Volmer.

Groei op televisie, radio en online

Op zowel televisie, radio als online is er sprake van groei in het eerste half jaar ten opzichte van een jaar terug. Frank Volmer: “Het is natuurlijk geweldig dat Ster zo goed presteert tegen achtergrond van de recente berichtgeving rondom de visiebrief van minister Slob.”

Met enorme veerkracht laten we zien dat de Ster-inkomsten een substantiële bijdrage leveren aan de mediabegroting.”

Foto: Ster
37 Reacties op “Ster-inkomsten flink gestegen in eerste helft 2019”


 1. Flexi

  Erg toevallig weer. Wc eend publiceert cijfers over wc eend.
  Vergeet het maar Volmer, geen reclame is geen reclame.

 2. Boxel Terror

  PSV!

 3. Hira Mafklipper

  De STER kan worden opgeheven. Stoppen die handel en daarna alle PO omroepen opheffen, het kan nog voor 12 uur vanavond. En dan ben ik nog mild.

 4. Ben Zine

  En daarvoor alle Commerciële Omroepen, hebben genoeg aan Netflix etc.

 5. RTV OOST

  Het is belangrijk om veel veelverdieners te hebben in de tv en radiowereld. We hebben al arme mensen genoegd.
  RTV OOST heeft ook veel C presentatoren die wat meer willen verdienen want als ze er uit gegooid worden, kunnen ze met hun talenten alleen nog bij de lokale radio terecht zonder salaris.

 6. Bep Neem me maar lekker

  Ik zou het mooi vinden als het minimumloon naar 179.000 euro gaat. Dan kunnen veel mensen wat meer kopen.

 7. west*

  Als iedereen miljonair was in nederland zou het echt niet beter met de econmie gaan na het eerste jaar , men zal zich suf kopen en alles bezitten wat men wil
  en , en als ze alles hebben is de kooplust weg !!

 8. west*

  niet al het STER geld wordt aangewend aan radio/tv/ ook geschreven pers krijgen hun bijdrage daar uit

 9. Bep Neem me maar lekker

  Nou das mooi, dan kunnen de winkelmedewerkers lekker met vakantie na dat jaar. focus wat meer op de voordelen.

 10. Bep Neem me maar lekker

  Elke zin van west maakt me misselijk. Stop de ster en stop de geschreven pers. we hebben nu digitale nieuwsbronnen. Stelletje dinosaurussen.

 11. Frans van Ostade Landman

  Het is goed dat de STER bestaat en geld opmaakt.

 12. west*

  @ MIRA MAFKLIPPER en wie verzorgt dan het EU songfestival, , of culturele muziek programmas, educatieve programma`s informative consumenten programmas ,
  en al die andere programma`s die nooit en te nimmer bij Talpa of RTL te zien zouden zijn , de kijker wordt dan goed verstoken van kwaliteits programmas!

 13. J

  Het blijft idioot dat de overheid tientallen miljoenen aan gratis geld door de plee spoelt door dat belachelijke plan om de STER voor 20.00 u af te schaffen.

 14. west*

  Er zitten toch hele nare mensen te reageren op deze site, met een IQ van onder de 50 ,waarschijnlijk RTL kijkers , ja, tegenwoordig word je uitgelachen als je RTL kijkt , RTL kijkers wil ik dan ookniet in mijn kennissen kring

 15. west*

  Ik heb het hoogtste iq , dat kan je zien aan me berrichten

 16. west*

  hihi

 17. west*

  19.17 EN 19.21 STELLETJE MALLOTEN MAAR GEBRUIK MIJN NAAM MAAR ZOVEEL U WILT ,U ONNOZELHEID EN ONVOLWASSEN STUKJES VERRADEN U WEL
  @ Bep …… er zijn nog genoeg mensen die een krant kopen , 4 op de 10
  om maar te zwijgen hoeveel weekbladen er verkocht worden!

 18. Zo zit het

  Niet een serieus bericht terwijl het wel van groot belang is. Door de STER af te schaffen of grotendeels te laten stoppen verdwijnt een groot geldbedrag waardoor de belastingbetaler, en die betaalt al zo weinig voor de PO, niet echt veel hoeft bij te dragen aan het kijken naar goede kwalitatieve tv.

 19. west*

  De PO is een en al bla bla bla en rupsje nooit genoeg als het om geld gaat.
  Het hele concept is achterhaald en vernieuwing en verkleining is snel nodig.

 20. Lamme Leen

  En weer wat propaganda van de publieke omroep. Zo snel mogelijk terug naar twee zenders en 80% van het management eruit. Dat is de grootste geldspons.

 21. west*

  Beter twee goede netten dan 3 stinkie zenders? Goed idee lamme leen.

 22. Wim

  Wat zitten erop deze site toch veel kippen zonder kop, aan de reacties te zien.

 23. Jan

  Wim, onmiddellijk wegwezen hier. Megakneůs.

 24. Wim

  Alweer een kip erbij, genaamd Jan.

 25. Jan

  Wim, leprahoofd.

 26. Meneer Kaktus

  Even Virgien een beurt geven voordat de verlenging begint.

 27. "Veronica Doet Het?....Beter!":

  De Leeuwinnen staan in de finale. Weer genoten!

 28. Arjen

  HUP HOLLAND HUP

 29. ZweiStein

  Kijk als de NPO slim is dan gaan ze mee in de plannen van Slob om de reclame helemaal af te schaffen en regelen ze aanvullende financiering van de overheid die voor langere tijd vastgelegd wordt. Wellicht is het budget dan wat minder dan dat ze nu hebben maar je bent dan wel voor altijd verlost van de afhankelijkheid van de Ster.
  1 ding is namelijk zeker: de kijkdichtheden van TV gaan omlaag en daarmee ook de Sterinkomsten.
  Wat betreft de groei van de Ster op dit moment: Zie het als de klimaatverandering: soms heb je een koude winter maar daarmee kun je niet ontkennen dat het warmer wordt..

 30. PJV

  Schandalig dat dat vrouwen WK door Quatar Airlines word gesponsord. Die hebben helemaal geen respect voor vrouwen. Stop islam!

 31. noord*

  Waar blijven de kijkcijfers?

 32. Bizar

  5 mln kijkers voor het voetbal en Art onder de 100.000.

 33. west*

  @ NOORD ja die komen wat later, de redaktie heeft het heel moeilijk, want hoe moet je nu een jubel bericht voor RTL in elkaar zetten!!

 34. west*

  Het is toch maar goed dat het WK bij NPO zit , en daar hoort het ook!!
  RTL zal wel balen!!! Die hebben een schop onder hun k….nt gekregen, en zijn vernedert tot het bot

 35. Henk

  Er zou meer geld van de Ster naar de Vara moeten gaan. Waarom zouden andere omroepen moeten profiteren van de reclame-inkomsten van DWDD als de leden van de Vara een groot deel van het salaris van Matthijs betalen?

 36. RaymondVL

  Wel toevallig die goednieuwsshow van de STER nu Arie Slob dreigt om de NPO tot 20:00u. reclamevrij te maken.

 37. anoniem

  Hoeveel mensen kijken nu werkelijk naar al die onzinnige reclames? En hoeveel geld wordt daar aan verspild?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.