Sietse Bakker: ‘Ahoy is helemaal af, MECC is lege doos’

Sietse Bakker, de grote man achter het Eurovisie Songfestival 2020, is nog steeds in dubio over wie de gaststad van het liedjesfestijn moet worden: Maastricht of Rotterdam. Dat liet hij donderdagavond weten in de talkshow Jinek. Rotterdam heeft als groot voordeel dat Ahoy heel erg geschikt is voor het tv-evenement: de zaal is 23 meter hoog, genoeg om van alles op te hangen. Het MECC is met 16 meter vrij laag: bij de afgelopen zeven edities was de zaal telkens minstens 17 meter hoog.

Gastvrouw Eva Jinek: “Jullie zijn nu op twee werkbezoeken geweest. Als ik nu naar jou kijk en hoor wat voor soort persoon jij bent, dan denk ik dat jij precies weet waar het gaat plaatsvinden. Het wordt Rotterdam.”

Sietse Bakker: “We lachen er nu om, maar we hadden niet verwacht dat zo veel steden zich zouden kandideren. Het is ook helemaal niet gebruikelijk. Meestal zijn het twee of drie steden. Nederland is natuurlijk een klein land, laten we eerlijk zijn. Maar uiteindelijk waren er vijf sterke bidbooks. We hebben naar die bidbooks gekeken en dan zie je toch: het is een strijd tussen twee steden.”

De werkbezoeken vonden afgelopen week plaats. “Dan ga je locaties bezoeken, in gesprek en naar details kijken. Je gaat proberen voor je te zien hoe een Songfestival kan worden georganiseerd in het MECC of in Ahoy.”

Eva Jinek: “Laat ik het zo zeggen: wil je knus of wil je juist heel veel ruimte? Ik heb begrepen dat Rotterdam veel kleiner is dan Maastricht.”

Het Ahoy is 3.300 m2, waar het MECC een oppervlakte heeft van 10.225 m2. “Ahoy is een zaal waarin dit soort evenementen worden georganiseerd, zoals ook het Junior Songfestival in 2007. Daar staat alles klaar. Het MECC in Maastricht is wat dat betreft een lege doos, maar die kun je wel zelf invullen. Creatief kun je daar heel veel keuzes maken. Dat is een afweging die we de komende weken zullen moeten gaan maken.”

Wat vindt hij ervan dat het liedjesfestijn niet in de hoofdstad wordt georganiseerd? “Amsterdam kreeg de handen niet op elkaar, dus zij hebben ook geen bidbook ingediend.”

De Rotterdamse Gerard Cox cynisch: “Daar kon niemand parkeren.”

Financiën

Het is nog niet duidelijk wat het Songfestival gaat kosten. “Het wordt geen goedkope show, maar we gaan elk dubbeltje omdraaien natuurlijk.”

Verwacht hij nog een bijdrage van minister-president Mark Rutte? “Ik zag er geen dichte deur in. Volgens mij is Mark Rutte ook een groot Songfestival-fan. Uiteindelijk is het niet alleen geld. Je hebt ook ondersteuning nodig van de overheid qua beveiliging. Er zijn veel manieren waarop je kunt samenwerken en die samenwerking is tot nu toe prima.”

We zijn nu heel druk met de locatie, want dat is de belangrijkste keuze die je maakt. Dat bepaalt bijna alles. Je hebt zo veel in te vullen creatief. Je wil Nederland trots maken en je wil ook dat Nederland zich hierin herkent. We gaan de lat echt hoog leggen.”

Slapeloze nachten

Hoe staat Bakker er persoonlijk in? “Het zijn nu al korte nachtjes en we hebben nog een heel jaar te gaan. We doen het wel met een heel team. Er zijn nu al tien mensen die dag in dag uit met het Songfestival bezig zijn. Dat worden er uiteindelijk rond de kerst 40, 50 of 60. Rond mei volgend jaar zijn dat 3.000 mensen die zich bezighouden met de productie.”

Het is een fantastische klus, zegt hij. “Het is de droom van menig tv- en evenementenorganisator. Het is fantastisch om dit te doen. Ook namens Nederland, want we gaan straks voor 200 miljoen mensen die drie shows maken.”

Waar houdt hij zich nu mee bezig? “Dingen als waar we het gaan houden en hoe je het creatief gaat invullen houden je bezig. Dingen als die filmpjes tussen de liedjes door, die postcards… Dat zijn 43 filmpjes en wat wil je daarin laten zien van Nederland? Het zijn vragen waar we ons de komende maanden mee bezig gaan houden.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen