Dit jaar al twee NRC-gezichten in Zomergasten

Maxim Februari, columnist van NRC Handelsblad, is dit jaar de vierde gast in Zomergasten. Hij volgt een week na de aflevering met NRC-correspondent Nina Jurna. Dat heeft de VPRO laten weten. Februari won vorig jaar de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018. Nu mag hij samen met presentatrice Janine Abbring een hele tv-avond vullen en daar heeft hij bijzonder veel zin in. “Een gesprek aangaan via beeld vind ik erg verleidelijk“, zegt hij.

Normaal gesproken werkt Februari niet met beeld. “Als je schrijft heb je het voordeel van de precisie: je kunt lang nadenken en zorgen dat je niets stoms zegt. Maar je hebt ook het nadeel van de indirectheid. Beeld gaat sneller.”

Nu moet Februari allerlei tv-fragmenten gaan verzamelen. “Je kunt echte mensen en echte situaties opvoeren, zonder daarbij zelf in de weg te zitten.”

Nou zit ik als Zomergast natuurlijk opnieuw vreselijk in de weg – maar ik zal proberen voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken. En er niet te veel stoms tussendoor te zeggen.”

Er zijn tot nu toe vier Zomergasten bekend: John van den Heuvel, Hanna Bervoets, Nina Jurna en Maxim Februari. De première is op 28 juli.

Foto: VPRO, Anouk van Kalmthout

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen