Dit jaar al twee NRC-gezichten in Zomergasten

Geplaatst op do 04 jul 2019 om 8:50

Maxim Februari, columnist van NRC Handelsblad, is dit jaar de vierde gast in Zomergasten. Hij volgt een week na de aflevering met NRC-correspondent Nina Jurna. Dat heeft de VPRO laten weten. Februari won vorig jaar de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018. Nu mag hij samen met presentatrice Janine Abbring een hele tv-avond vullen en daar heeft hij bijzonder veel zin in. “Een gesprek aangaan via beeld vind ik erg verleidelijk“, zegt hij.

Normaal gesproken werkt Februari niet met beeld. “Als je schrijft heb je het voordeel van de precisie: je kunt lang nadenken en zorgen dat je niets stoms zegt. Maar je hebt ook het nadeel van de indirectheid. Beeld gaat sneller.”

Nu moet Februari allerlei tv-fragmenten gaan verzamelen. “Je kunt echte mensen en echte situaties opvoeren, zonder daarbij zelf in de weg te zitten.”

Nou zit ik als Zomergast natuurlijk opnieuw vreselijk in de weg – maar ik zal proberen voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken. En er niet te veel stoms tussendoor te zeggen.”

Er zijn tot nu toe vier Zomergasten bekend: John van den Heuvel, Hanna Bervoets, Nina Jurna en Maxim Februari. De première is op 28 juli.

Foto: VPRO, Anouk van Kalmthout
21 Reacties op “Dit jaar al twee NRC-gezichten in Zomergasten”


 1. Norvo

  Tot nu toe hele veilige, correcte keuzes. Benieuwd of er nog een gast bij zit die voor vuurwerk of spanning kan zorgen. Het zijn voorlopig alleen nog maar mensen die het heel erg met elkaar eens zijn.

 2. M.

  Interessante gast. Marjolein Februari, nu inmiddels Maxim en daar ben ik heel nieuwsgierig naar, het verhaal! Top top Top

 3. Remi

  Gatverdámme.

 4. Ray

  Met deze vier gasten gaan geen kijkcijferrecords gebroken worden. Misschien dat John van den Heuvel een ander record weet te breken: aantal keer “uh” zeggen in drie uur.

 5. Lilly Labiamus

  Tsja. Op Van den Heuvel na weer een heerlijk grachtengordelfeestje van politiek correcte snit. Dat wordt preken voor eigen parochie de komende zomer. Twee NRC-hoofden. Vergeleken met die krant is Volkskrant een alt-right haatbode.

 6. BennoBoer

  Gortdroge saaiheid troef met deze bleke gasten die eigenlijk NIETS te vertellen hebben. Waar ook niemand op zit te wachten buiten een Amsterdams kliekje om dan!

 7. Dries de Graaf

  Met deze reeks Zomergasten krijg je mensen van de bank weer aan het sporten…. hulde daarvoor.

 8. Paul

  Wie?
  Voorspelt weinig goeds voor de kijkcijfers.

 9. Bo

  Misschien leuk als de NRC gewoon een eigen zender begint?

 10. Roger

  Wat een overdreven hype voor dit soort slaapverwekkende gasten.
  Kies dan gewoon voor B artiesten ipv dit soort nono’s van de uitstervende media dode bomen.

 11. Truus

  Dus maar 1 aflevering die gaat scoren tot nu toe: die van john

 12. n

  Wel politiek correct: een transgender, een feminist en 2 allochtonen. Komt er ook nog een blanke heteroman?

 13. Tinie Parkiet

  @n Sinterklaas misschien? Of is die te oud?

 14. RoB

  Saai saai!

 15. Sjoukefia Oosthavenkercken

  Nog nooit van deze man gehoord.
  Vreemd dat typische Zomergasten als Herman van Veen en Joost Prinsen nog nooit Zomergast zijn geweest. Waarom kiest de VPRO niet eens voor hen?

 16. critikast

  Veilige keuzes , goeddeels uit eigen VPRO-keuken. Vooral gasten selecteren, van wie je verwacht dat ze een VPRO-signatuur hebben, grachtengordel-adem hebben, elitair zijn en zeker niet voor opzienbarende televisie zullen zorgen, omdat ze altijd heerlijk politiek correct zijn. Presentatrice Abbing is ook niet in staat om aan welke gast dan ook interessante uitspraken te ontlokken. Wat dat betreft past zij prima in het VPRO-stalletje: vooral altijd laten zien dat je niks hebt met “het gewone volk”, waarop je met dedain neerkijkt. Ooit stond de VPRO voor vooruitstrevend en vernieuwend, nu is het een elitair clubje mensen wiens neuzen niet langer zijn dan de Randstad. Bah !

 17. gerdien

  Prima gast, iemand die echt wat te vertellen heeft en voor de zeikerds hierboven die het bij voorbaat al niks vinden: je hoeft niet te kijken.

 18. Zomaar

  Nog geen gasten om thuis voor te blijven.

 19. Ad

  Prima hoor om zo je gasten te selecteren vanuit je eigen belevingswereld als de VPRO. Maar gun dan ook Powned de ruimte om vanuit háár belevingswereldje wat te brengen op televisie. Gun ieder belevingswereldje zijn ding binnen dit domme zuilenstelsel en laat kritiek achterwege. Ieder zijn ding. Overigens, beide ‘wereldjes’ laat ik heerlijk aan me voorbij gaan, daar is de zomer me te lief voor.

 20. Yumi

  Straks is Georgina Verbaan aan de beurt: expert in borstvergrotingen en vreemdgaan.

 21. Kijkcijfers

  Alsjeblieft niet weer die water caravan.

  Aart Staartjes misschien ook een leuk idee ?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.