Claudia de Breij kritisch over radioplan Dionne Stax

Geplaatst op wo 17 jul 2019 om 10:20

Claudia de Breij is kritisch over het plan van NPO Radio 1 om de zender meer luchtigheid te geven. Het station heeft alles behalve luchtigheid nodig. Dat zegt de BNNVARA-prominent in haar column in de VARAgids. NPO Radio 1 pakt een uur zendtijd af van Radio EenVandaag én Nieuws & Co voor een nieuw lunchprogramma met Dionne Stax en Toine van Peperstraten. Hun show moet voor lucht in de programmering zorgen. Een heel erg slecht idee, vindt De Breij.

De Breij begrijpt niets van de drang om alles maar luchtiger te maken. “Radio 1 is de nieuws- en actualiteitenzender. Daar hoort nieuws, en actualiteiten. En intelligente presentatoren, kundige journalisten (…) die tot op het bot durven doorvragen zonder zich af te hoeven vragen of de luisteraar het nog wel gezellig vindt.

Je zet niet de radio op Radio 1 voor luchtige onderwerpen en meninkjes van Jan met de pet, aldus De Breij. “Ik wil nieuws, en dan duiding van dat nieuws door deskundigen.”

Wat een miskleun, vindt ze. “In deze tijden waarin de waarheid onder druk staat moet Radio 1 eerder verstevigen. Steun je topjournalisten, NPO, en huur er nieuwe bij van journalistiek vernieuwende platforms als Follow The Money.”

De VARAgids-column van Claudia de Breij kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA, Jacqueline de Haas
36 Reacties op “Claudia de Breij kritisch over radioplan Dionne Stax”


 1. Curryworst

  Claudia de B, het superieure morele geweten van linksch Nederland spreekt het volk toe.

 2. rooie Rinus

  Ach, Als je aan mevr Rense komt, kom je natuurlijk aan claudia. Betreffende “‘die tot op het bot durven doorvragen”‘ , die zijn er tussen 12:00 en 20:00 niet meer.
  mevr de Brij gaat er namelijk van uit dat journalisme en activisme hetzelfde is.

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Radio 1 is voor nieuws, feiten en actuele actualiteiten.
  Radio 3 kan wel een verbetering gebruiken.
  En voor de rest gaat Claudia zich focussen op de nieuwjaarsdip.

 4. Bo

  Ben het zowaar eens met Claudia. Die gezelligheid en luchtigheid kan prima op Radio2. Maar ja, daar zijn ze helemaal opgeschoven en hoor je niet meer het onderscheid met een commerciele zender.

 5. pieter baan

  aldus het geweten van links Nederland

 6. L.

  Waarom zo onaardig. Misschien gaat het programma het wel hartstikke goed doen. Zo makkelijk om nu al een mening te hebben, geef het eerst een kans. Dionne en Toine gaan al lang genoeg mee om er een succes van te kunnen maken.

 7. ome h

  Ik moet haar niet, maar ik geef ze wel gelijk

 8. Robin

  Als ze nou nog een beetje knap was..

 9. Jan

  Claudia reageert vanuit haar gevoel. Dat is altijd zo fijn en goed voor haar.
  Wat een fijn mens moet je toch zijn om op televisie je grachtengordel-mening te mogen ventileren over de staatsinrichting van Nederland. Inclusief de halve wereldbevolking van verderop die ze wil adopteren en huisvesten. In de wereld van Claudia telt iedereen mee. Behalve de Nederlander.

 10. Bart

  In der tijd waar de waarheid onder druk staat? Wat Claudia denkt en vindt is de waarheid en iedereen moet zo denken en dat vinden? Waar een vreselijke vrouw is het toch. Zo tot op het bot links dat ze er zelf een oorlog voor over zou hebben lijkt het.

 11. Ron

  Het mag ook wel wat luchtiger op Radio 1, dan kunnen al die onzin gesprekjes op Radio 2 daar juist naar toe want het is af en toe net of ik naar Radio 1 luister daar.

 12. Biff

  De debielisering, infantielisering en verdomming van de samenleving gaat stug door. De race naar de bodem. Serieuze radio- en tvshows zijn reeds geschiedenis. Alles moet leuk, luchtig, plat en vooral inclusief zodat de meest verknipte en zielige minderheid er ook nog iets van denkt te begrijpen. Over 10-20 jaar is de meute zo dom geworden dat de mohammedanen dit continent zonder moeite overnemen. Gebeurde eerder met de Egyptische en Romeinse beschavingen. Decadentie leidt tot verzwakking en leidt tot de ondergang.

 13. Remi

  … Was deze Claudia niet één van de ondertekenaars
  van het manifest “we gaan ze ‘opvangen’, ik heb nog ruimte over in huis”?

  Weinig tot niets meer van vernomen sindsdien,
  van deze gerespecteerde BN’ers.

  #Mooiesiermakenbijmatthijsdwdd

 14. Denk-na

  Claudia heeft helemaal gelijk. Wel triest dat de NPO beleidmakers dit zelf niet inzien.
  Laat die leeghoofden maar uitkijken naar de volgende amusement talkshows op RTL en SBS. Maar ach, het wordt moeilijk iets te verzinnen als zelfs Jensen deze groep nitwits niet kon vermaken.

 15. Jan

  Eerlijk is eerlijk, ze heeft wel gelijk. Sinds die Laurens Borst (zenderbaas) en Jurre Bosman (directeur NPO Radio) de leiding hebben, moet de diepgang op Radio 1 steeds meer plaats gaan maken voor ‘luchtigheid’. Maar goed, het grote publiek lijkt dat allemaal wel best te vinden, want qua luistercijfers blijft Radio 1 redelijk stabiel.

 16. No. 14

  Claudia heeft volkomen gelijk!
  Voor luchtigheid en stompzinnigheid kan iedereen afstemmen op Radio538, Q(ut)Music of iedere andere commerciële zender waarbij het niet draait om de muziek.

 17. Marco55

  VRT radio 1 en Deutschlandfunk laten zien hoe het wel kan.

 18. Robert

  Tijd dat ze weer een borrel neemt.

 19. arie

  Die de Brij duikt in dit land op de gekste plaatsen op en gedraagt zich alsof wij haar mening belangrijk vinden.

  Nou ik vind die de Breij helemaal niks ,zeik liedjes, een armoedige cabaretière , falende oudejaars conferences en hinderlijk in de weglopen bij het Nederlands vrouwenelftal en nu weer jaloers commentaar over Dionne Stax. Wat een aandacht wil die vrouw.

 20. Boris

  Het station heeft alles behalve luchtigheid nodig. Dat zegt de BNNVARA-prominent in haar column in de VARAgids.

  Wat een origineel standpunt om een hele column aan te wijden. Dat lees je echt helemaal nergens anders.

 21. Freddie

  Wat een onzin van de Breij. NPO is een nieuws- en actualiteitenzender. Waarom magiemand die bijv lager geschoold is geen NPO 1 luisteren? Ja, dat mag iedereen maar ook begrijpelijk. Ik stel juist voor dat tussen alle zwaargewichten ook wat ruimte komt om wat groter publiek naar 1 te halen. Er kunnen ook mensen blijven hangen. Ik luister graag naar nieuws&co misschien hebben zij wel baat met een doorluisterpubliek.

  Ik ben niet in voor infantilisering maar het is juist belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving en daar hoort ook een publieke omroep bij die niet enkel gericht is op hoog opgeleid / randstedelijk is.

 22. RTV OOST

  Radio 1 is nieuws en actualiteiten.
  Ik begrijp niet hoe de mafklapper-directies een baan kunnen krijgen aangezien hun beslissingen en voorstellen 110 procent Jostibandiaans zijn.
  Het laat zien hoe ziek nederland is.

 23. merel

  Biff, ik ben het helemaal met je eens. Radio 1 zou nieuws en actualiteiten moeten zijn en niet, ook al brandt de wereld, ieder kwartier een plaatje.

 24. COSA NOSTRA

  Absoluut gelijk! Vreselijk als er alleen maar onzinnig gelul is op die zender straks! Mevrouw Stax heeft nergens verstand van!

 25. COSA NOSTRA

  Mevrouw Stax kan sowieso uiteraard alleen maar luchtig ouwehoeren! kansloze missie! De diepgang zit hem met Tan en niet met Toine!

 26. Beerput

  De beerput gaat open:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/16/dubbelrollen-en-argwaan-aan-de-rand-van-het-mediapark-a3967335

 27. marc

  NPO Radio 1 uitsluitend voor nieuws en achtergronden bij het nieuws.
  Enige vereiste aanpassing is meer politieke diversiteit.
  Stax en van Peperstraten horen daar niet bij.

 28. critikast

  Heeft ze nu toch weer een borrel gedronken ? Claudia, concentreer je nu op je oudjaarsconference, want anders kom je niet klaar vóór 31 december…pppffff…ze is zooo vermoeiend…..

 29. liefkleinhertje

  Die domme paardenbek weet wel weer hoe het moet en hoe het gewone volk naar de radio moet luisteren.
  Dat deze paardenbek alleen op TV komt omdat ze met haar paardenbek aan andere merries ligt te snuiven hoeft toch hopelijk niet te betekenen dat we naar die niets zeggende meningen van deze paardenbek hoeven te luisteren.
  Maar deze paardenbek denkt dat ze overal verstand van heeft als je die domme verhaaltjes leest of dat flauwe politiek correcte gezets moet aan horen.
  Aan alles is te merken dat deze paardenbek een man ontbeerd die haar op zijn tijd even een stevig pak ransel geeft daarom zit de rest van weldenkend Nederland nu met de gebakken peren.

 30. Denise Derrieré

  O wee als je mij niet grappig vindt!!!!! Nagels over een schoolbord klinkt vergeleken met linkse pot nog weldadig!!!

 31. Haring Arie

  Ja natuurlijk zegt Claudia de Breij (kots) dat, nu is er een uur minder op radio1 voor linkse indoctrinatie en framing.

 32. Eikenprocessierups

  Ik zit niet te wachten op duiding van het nieuws door NPO1 omdat het
  bol staat van de linkse indoctrinatie. Dat inteeltpaard is zeker bang dat ze aan de kant wordt gezet, wat op zich een goed idee zou zijn want dan kan ze weer terug naar haar stal in de manege en verzorgd worden door
  Jan met de Pet, waar ze zo op neer kijkt. G*k, want zelf komt ze ook uit zo’n milieu. Ik wil ook geen Oudejaarsconference verzorgd door een paard, dus ze moet gewoon lekker op stal blijven staan en zich koest houden.
  🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴

 33. Eikenprocessierups

  Houden jullie niet van paarden of zo?

 34. Eikenprocessierups

  Wat kan er nu weer niet?

 35. Wijze van Zion

  De herrie op radio 1 is dezelfde als die van Hilversum 3 20 jaar geleden…..

 36. Henk Mulder

  Geen fan van Claudia, maar in dit geval heeft ze gelijk. Radio 1 moet een betrouwbare & inhoudelijk sterke nieuwszender zijn. Dione & Toine in de Middag heb ik gewogen en nu al te licht bevonden. Dat moet lekker naar Radio 2 of vijf.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.