Talpa Radio gebruikt 6 Inside en Show als PR-vehikel

Geplaatst op Thu 20 Jun 2019 om 10:00

Talpa Radio wilde het scenario van de afgelopen twee maanden niet herhalen toen woensdag de nieuwste luistercijfers gepubliceerd werden. Twee maanden geleden werd het jubelbericht van het mediabedrijf keihard ontkracht door het AD, die aangaf in de Talpa-propaganda te zijn getrapt, en vorige maand kwam vaksite RadioFreak met een artikel over de gedaalde luistercijfers van de 538-ochtend. Talpa zet de berichtgeving graag naar haar hand en zette daar gisteren SBS 6 voor in.

Hoewel Radio 538 niet langer de grootste radiozender van Nederland is – de zender is ingehaald door NPO Radio 2 – kreeg de SBS 6-kijker woensdag een fanfare over zich heen alsof 538 de nummer één van heel Europa is.

Het begon in 6 Inside. Deskundige Dyantha Brooks: “Ze hadden zo veel te vieren bij Radio 538, want de luistercijfers zijn binnen en 538 is marktleider in de doelgroep 20 tot 49. Waar je altijd een beetje voor moet waken – ik heb zelf jaren radio gemaakt – is het noemen van percentages die voor iedereen heel warrig klinken. Wat we gewoon weten is dat Edwin Evers vorig jaar is gestopt en als hij stopt ben je natuurlijk bang dat het een enorme dip gaat nemen, maar dat is niet gebeurd. Frank Dane zit in de ochtend en scoort gewoon hartstikke goed.

Coen & Sander

Vervolgens begonnen ze veren in de bips van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga te steken, terwijl zij nu toch wel een beetje over the hill zijn. Dyantha Brooks: “De Coen & Sander Show scoort ook goed, die zijn echt volgens mij met 0,6 procent gestegen.”

Jan Versteegh: “Dat blijft echt een gouden duo. Een gouden duo.”

Brooks: “Ja. Jij begon al te lachen toen ik zei Coen & Sander.”

Versteegh: “Wat ik zo goed aan hen vind: zij zijn zo anders. Sander is eigenlijk gewoon een cabaretier op de radio en Coen is heel erg goed in radiomaken. Die combi is fantastisch.”

Brooks: “Dat vinden velen met jou, want er zijn gewoon weer iedere middag mensen die op hen afstemmen en er graag naar luisteren.”

Aan het eind kwam Brooks nog wel met een voetnoot. “In het totaalplaatje is Radio 2 marktleider. 538 is dat in de doelgroep 20 tot 49. Qmusic doet het ook redelijk, die staat op de vierde plek. Iedereen in radioland is alles aan het vergelijken.”

Shownieuws

‘s Avonds deed Koos van Plateringen het Talpa-propagandapraatje dunnetjes over in Shownieuws. “Het gaat hartstikke goed met de zender. Ze zijn marktleider in de doelgroep 20 tot 49. Even uitleggen: mensen tussen de 20 en 49 jaar zijn commercieel het meest aantrekkelijk voor adverteerders, belangrijk voor een radiostation. Daar verkoop je advertenties op. In april-mei blijkt dat Radio 538 marktleider is in die doelgroep.”

Het was helemaal spannend voor de ochtendshow van Frank Dane, want hij heeft Edwin Evers opgevolgd, maar gelukkig gaat het nog steeds goed, want ook die luistercijfers zijn hartstikke goed. In dat tijdvak is 538 het best beluisterde radiostation. Ook Coen en Sander doen het hartstikke goed in de middag, dus ja, bij 538 was het taart en champagne.”

Adriani

In beide programma’s kwam Talpa’s radiobaas Marc Adriani aan het woord. “Als je kijkt naar heel 538, dan zitten we op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Dat is heel knap, omdat we toen de radiogrootheid Edwin Evers in ons midden hadden. Die is er nu niet meer. We hebben nu een nieuwe ochtendshow en dan is het voor ons hartstikke spannend hoe dat gaat scoren en dan zie je dat 538 als geheel op niveau ligt.”

Weliswaar in de ochtend nog een tikkie lager als in de tijd van Edwin Evers, maar dat is ook niet zo raar, want Edwin Evers heeft er 21 jaar gezeten en het mooi kunnen opbouwen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Frank Dane en zijn team dat ook gaan doen.”

NPO Radio 2

De zender die natuurlijk eigenlijk in het middelpunt van de belangstelling zou moeten staan is NPO Radio 2. Het is de grootste zender van Nederland en het heeft het grootste radioprogramma van Nederland. Toch hebben 6 Inside en Shownieuws daar nog nooit zo’n jubelitem aan besteed. Het zegt wat over de onafhankelijkheid van deze nieuwsrubrieken.

Een van de sterren van Radio 2, Ruud de Wild, klaagde bij 6 Inside-ster Albert Verlinde al eens over deze eenzijdige berichtgeving. “Waarom gaat het heel weinig over de grootste zender van Nederland, Radio 2? Is het toch een beetje wiens brood men eet? Het valt mij een beetje op dat het heel veel over Talpa-radiozenders gaat, maar weinig over de echte grootste.”

Foto: SBS
29 Reacties op “Talpa Radio gebruikt 6 Inside en Show als PR-vehikel”


 1. Cameo

  Peter R.-vehikel?

 2. Paul

  Maak je borst maar nat. ANP gekocht dood John.
  Ook daar gaan we zijn invloed zien.

 3. Dennis

  @Paul
  ANP is trekken aan een dood paard.

 4. Insider 2

  Talpa werkt aan terugkeer Sterrenslag voor dit najaar, wel in een eigentijdse vorm.

 5. saab 93

  538 =fake news

 6. Dennis

  @insider 2
  Is niet zo en zou het slechte zet zijn.

 7. Dennis

  @Mod
  Niet m’n berichten veranderen, pannenkoek.

 8. Curryworst

  Nog één weekje 6Inside en zijn we ervanaf.
  Heeft J. de Mol een propagandaprogramma minder.

 9. Ron

  De grote zelf felicitatieshow dus. En iedereen is het weer grondig met elkaar eens….vreselijke TV dit.

 10. Dennis

  @ Curryworst: 6 Inside stopt dan wel, maar ik verwacht dat we Albert dit najaar gaan terugzien in een ander shownieuws-achtig programma. Zal me ook niet verbazen als dit op de late avond is.

 11. mart

  Ha ha geestig. Ik geloof zeker dat de Talpa propaganda gekleurd is maar ook grappig dat deze courant dit groot brengt. deze courant is nl van de RTL groep.

 12. Roel

  Inderdaad, en door dit soort zwakzinnige uitspraken moet je ook kijken wat er met het ANP nieuwsvoorziening gaat gebeuren.

  Enge ontwikkeling..

 13. anoniem

  AD hoe zit het met jullie betaalde oplage die elke dag daaaaaaaalllllltttttttt

  hebben jullie de olie bol verkopers met juliie nep nieuws tegemoet gekomen

  heeft Bussm gelijk

  hans ben je nog boos bussum
  Angela schaam je je nog voor Hans olie nep nieuws

 14. Chantal

  @Dennis: Albert komt waarschijnlijk helemaal niet meer terug.

 15. Dennis

  @Chantal: Dan zou ik zeggen: Hup Albert, terug naar RTL, en neem dan gelijk Irene Moors mee!

 16. Chantal

  @Dennis: Daar zal RTL 2.0, lees: Talpa, niet beter door worden.

 17. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Rommelig wordt het, met al die verstrengelde belangen.
  Blijkbaar telt het niet of je de waarheid spreekt.
  Geloofwaardige alternatieve feiten voeren de boventoon ineens.
  Het ANP is dus reddeloos verloren.

 18. Robert

  Het is een en al reclame, maar ja bij de NPO kan iedereen weer een boekej of zo promoten. Dacht dat het al van de buis af was dit gebeuren.

 19. west*

  Wat zie ik in mn glazen bol ??

  nieuwe soap serie QUALITY STREET ma / vr 20.00 bij SBS6

  Gaat over arme arbeiders gezinnen die wonen in een flat van 17 verdiepingen
  in Manchester die proberen hoger op te komen ze kijken elke dag naar ITV
  en zien hoe elke dag hun dromen in het water zien vallen !
  maar èèn gezin weet toch het grijze bestaan te ontvluchten, ze winnen de voetbal toto en hun leven gaat er heel anders uit zien, ze kopen een villa even buiten de wijk.
  en de bewoners zien groen val jaloezie wat speterende verhalen oplevert
  Vooral als de meeste aan hun oude autos sleutelen voor de flat, is de afgunst groter als de winnaars een bezoekje komen brengen en dat in hun nieuwe Mercedes nou IK FGA DAN ZEKER KIJKEN

 20. Nick

  Hierdoor zijn mijn twijfels weggenomen. Talpa Network gaat het niet redden. De arrogantie van het (oude) RTL kopiëren ze zelfs.

 21. Ron

  @west*: wat een onzin…

 22. west*

  @Nick Daarom ben ik zo blij met RTL die zijn tenminste orgineel !
  Hebben sinds 1990 alleen maar eigen formats en ideeen op het scherm gebracht

 23. west*

  @ RON Waar is de gulle lach gebleven , er is helemaal niets meer te lachen op deze site , chagerijnen zijn het althans de meeste en geen gevoel voor humor

 24. Ron

  @west*: oh het blijkt humor….oh…

 25. Wat krijgen we nu?

  Sinds wanneer is ‘pr’ met hoofdletters?

 26. Jac Zom

  TALPA IN HET ALGEMEEN EN JOHN DE MOL 8N HET BIJZONDER MISBRUIKEN ALLERLEI KIJK EN LUISTERCIJFERS OP EEN SCHANDALIGE MANIER. DAAR KAN ZELFS DE RUSSISCHE PR9PAGANDA MACHINE NOG HET NODIGE VAN LEREN.

 27. Bart

  @Dennis Irene zit al niet meer bij SBS6 dus die hoeft Albert niet mee te nemen. Wat zouden Albert en Irene nog kunnen toevoegen bij RTL. Albert weer deskundige bij Boulevard. Irene een show met Carlo en Koffietijd/5 uur live. Verder houd het wel op.

  En Dennis, Waarom zou het een slechte zet zijn van Talpa om Sterrenslag terug op de buis te brengen? Is juist een hele goede zet! Net als dat het een goede zet van RTL of SBS zou zijn om Ter Land ter zee en in de lucht, Way of Life show, Wanted, De Sleutels van Fort Boyard, Peking expres en De grote Staatsloterij show terug op het tv te brengen.

 28. Simon

  Volgens mij wil John de Mol eigenlijk de hele planeet beheersen met al zijn ‘top programma’ s’…. Hij zal toch niet stiekem de Antichrist zijn :-)

 29. Simon

  Of die super super super sympathieke empatische zoon Johnny junior :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.