Talpa Radio gebruikt 6 Inside en Show als PR-vehikel

Talpa Radio wilde het scenario van de afgelopen twee maanden niet herhalen toen woensdag de nieuwste luistercijfers gepubliceerd werden. Twee maanden geleden werd het jubelbericht van het mediabedrijf keihard ontkracht door het AD, die aangaf in de Talpa-propaganda te zijn getrapt, en vorige maand kwam vaksite RadioFreak met een artikel over de gedaalde luistercijfers van de 538-ochtend. Talpa zet de berichtgeving graag naar haar hand en zette daar gisteren SBS 6 voor in.

Hoewel Radio 538 niet langer de grootste radiozender van Nederland is – de zender is ingehaald door NPO Radio 2 – kreeg de SBS 6-kijker woensdag een fanfare over zich heen alsof 538 de nummer één van heel Europa is.

Het begon in 6 Inside. Deskundige Dyantha Brooks: “Ze hadden zo veel te vieren bij Radio 538, want de luistercijfers zijn binnen en 538 is marktleider in de doelgroep 20 tot 49. Waar je altijd een beetje voor moet waken – ik heb zelf jaren radio gemaakt – is het noemen van percentages die voor iedereen heel warrig klinken. Wat we gewoon weten is dat Edwin Evers vorig jaar is gestopt en als hij stopt ben je natuurlijk bang dat het een enorme dip gaat nemen, maar dat is niet gebeurd. Frank Dane zit in de ochtend en scoort gewoon hartstikke goed.

Coen & Sander

Vervolgens begonnen ze veren in de bips van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga te steken, terwijl zij nu toch wel een beetje over the hill zijn. Dyantha Brooks: “De Coen & Sander Show scoort ook goed, die zijn echt volgens mij met 0,6 procent gestegen.”

Jan Versteegh: “Dat blijft echt een gouden duo. Een gouden duo.”

Brooks: “Ja. Jij begon al te lachen toen ik zei Coen & Sander.”

Versteegh: “Wat ik zo goed aan hen vind: zij zijn zo anders. Sander is eigenlijk gewoon een cabaretier op de radio en Coen is heel erg goed in radiomaken. Die combi is fantastisch.”

Brooks: “Dat vinden velen met jou, want er zijn gewoon weer iedere middag mensen die op hen afstemmen en er graag naar luisteren.”

Aan het eind kwam Brooks nog wel met een voetnoot. “In het totaalplaatje is Radio 2 marktleider. 538 is dat in de doelgroep 20 tot 49. Qmusic doet het ook redelijk, die staat op de vierde plek. Iedereen in radioland is alles aan het vergelijken.”

Shownieuws

’s Avonds deed Koos van Plateringen het Talpa-propagandapraatje dunnetjes over in Shownieuws. “Het gaat hartstikke goed met de zender. Ze zijn marktleider in de doelgroep 20 tot 49. Even uitleggen: mensen tussen de 20 en 49 jaar zijn commercieel het meest aantrekkelijk voor adverteerders, belangrijk voor een radiostation. Daar verkoop je advertenties op. In april-mei blijkt dat Radio 538 marktleider is in die doelgroep.”

Het was helemaal spannend voor de ochtendshow van Frank Dane, want hij heeft Edwin Evers opgevolgd, maar gelukkig gaat het nog steeds goed, want ook die luistercijfers zijn hartstikke goed. In dat tijdvak is 538 het best beluisterde radiostation. Ook Coen en Sander doen het hartstikke goed in de middag, dus ja, bij 538 was het taart en champagne.”

Adriani

In beide programma’s kwam Talpa’s radiobaas Marc Adriani aan het woord. “Als je kijkt naar heel 538, dan zitten we op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Dat is heel knap, omdat we toen de radiogrootheid Edwin Evers in ons midden hadden. Die is er nu niet meer. We hebben nu een nieuwe ochtendshow en dan is het voor ons hartstikke spannend hoe dat gaat scoren en dan zie je dat 538 als geheel op niveau ligt.”

Weliswaar in de ochtend nog een tikkie lager als in de tijd van Edwin Evers, maar dat is ook niet zo raar, want Edwin Evers heeft er 21 jaar gezeten en het mooi kunnen opbouwen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Frank Dane en zijn team dat ook gaan doen.”

NPO Radio 2

De zender die natuurlijk eigenlijk in het middelpunt van de belangstelling zou moeten staan is NPO Radio 2. Het is de grootste zender van Nederland en het heeft het grootste radioprogramma van Nederland. Toch hebben 6 Inside en Shownieuws daar nog nooit zo’n jubelitem aan besteed. Het zegt wat over de onafhankelijkheid van deze nieuwsrubrieken.

Een van de sterren van Radio 2, Ruud de Wild, klaagde bij 6 Inside-ster Albert Verlinde al eens over deze eenzijdige berichtgeving. “Waarom gaat het heel weinig over de grootste zender van Nederland, Radio 2? Is het toch een beetje wiens brood men eet? Het valt mij een beetje op dat het heel veel over Talpa-radiozenders gaat, maar weinig over de echte grootste.”

Foto: SBS

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen