Shula Rijxman: ‘Arie Slob gaat NPO beschadigen’

Geplaatst op Fri 21 Jun 2019 om 14:50

Shula Rijxman is zwaar teleurgesteld in mediaminister Arie Slob. De NPO-bazin was na de positieve alinea over de publieke omroep in het regeerakkoord nog zo enthousiast, maar dat enthousiasme is nu compleet verdwenen. Dat laat ze blijken in een open brief. Slob gaat de NPO zwaar beschadigen door reclames tot 20.00 uur af te schaffen, maar dat slechts deels te compenseren. Het betekent dat de NPO in tijden van economische voorspoed nóg meer moet gaan bezuinigen.

Het gaat om vele tientallen miljoenen euro’s. “De bezuinigingen zouden volgens de brief niet ten koste mogen gaan van de programmering. Hier zit een schier onmogelijke opdracht: bezuinigingen van deze aard, bovenop die van de afgelopen jaren, zullen grote consequenties hebben voor de programmering, de kwaliteit van programma’s, voor de medewerkers van de omroepen en de NPO en dus voor alle Nederlanders.”

Rijxman ergert zich aan het populisme in het mediabeleid. “Suggereren dat tientallen miljoenen wel even door de publieke omroepen zelf kunnen worden opgehoest, schetst echt een verkeerd beeld.”

Het voorstel van Slob is een hopeloos compromis, vindt ze. “Nu ligt er een politiek compromis dat een optelsom is van vele verschillende, maar vooral tegenstrijdige wensen.

Elke partij heeft er iets proberen uit te halen. Zo krijgt de VVD het voor elkaar dat NPO 3 de nek om wordt gedraaid. “Het verlies van onze jongerenzender en kraamkamer. Het Nederlandse publiek verdient beter.

De visiebrief biedt volgens Rijxman ‘geen rust, geen stabiel budget en een publieke omroep die eerder zwakker dan sterker wordt’.

Foto: NPO
62 Reacties op “Shula Rijxman: ‘Arie Slob gaat NPO beschadigen’”


 1. prrrrrrrrrr

  Hoezo Shula? Je wilde toch eerst ook een reclamevrije NPO?

 2. iemand

  Nee, dat doet die belastingontduiker met dat Thaise restaurant wel

 3. 123

  Nogmaals: NPO moet gewoon gaan staken. Één of meerdere dagen de zenders op zwart, op wat journaals na. Als de politiek niet wil luisteren, dan verdienen de politici het ook niet hun promo-praatjes te houden bij de NPO. Dus geen VVD of CDA bij WNL op Zondag of Buitenhof, geen PVDA of GroenLinks bij Pauw, Jinek of DWDD. Geen goed bekeken programma’s kunnen uitzenden waar half NL het over heeft (Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw, De Luizenmoeder, Wie Is De Mol?, enz.).

 4. Sodemep

  Maar hoe ziet het ‘PLAN-B?’ van NPO-SHULA er eigenlijk uit!??

 5. jelle

  Als je NPO 3 niet hoeft meer van programma’s hoeft te voorzien, dat houd je toch genoeg geld over om de gemiste reclame-inkomsten op te vangen?

 6. Curryworst

  Jongerenzender… hoe durft ze die term nog in de mond te nemen.
  Dat is nooit fatsoenlijk van de grond gekomen.
  Mede door het grote aanbod aan typische vrouwenprogramma’s (dating, emo-praatshows, zwangerschapsprogramma’s, het opvoeden van kleine kinderen, docu’s over onhandelbare pubers, jongeren die met hun eigen se x ualiteit worstelen etc.) zijn de jongeren nog sneller vertrokken naar internet.

 7. Curryworst

  @123,
  De commerciële omroepen zou de stakende NPO’ers daar eeuwig dankbaar voor zijn.

 8. Sodemep

  Maak van NPO3 een kinder en sportzender, dan zijn we eindelijk af van al die sportuitzendingen te hooi en te (kunst)gras, op NPO -1,2 en 3,die daar dus steeds de reguliere programmering overhoop gooien… Hoe simpel zou het kunnen zijn…

 9. Edwin Biezemans

  Jaja Shula, gooi er dalijk maar weer een miljoenen verslindende bedelcampagne tegenaan. Wij zijn de ‘De NPO heeft 160 miljoen nodig!’-reclamespotjes niet vergeten.

 10. L.

  Ja ik vind ook dat de NPO moet gaan staken. Dit is krankzinnig wat hier gebeurt. Ik ben het eens dat er heel wat beter kan bij de NPO, zeker als je kijkt naar hoeveel managers en baasjes daar rondlopen. Maar dit gaat mij als televisiekijker ook te ver

 11. Molm en Kann

  Shula Rijxman die tijdens het interne onderzoek naar de frauduleuze Frans Klein een email het bedrijf rond stuurde waarin van te voren al werd gesteld dat brievenbus-Frans helemaal niets verkeerd had gedaan.
  Over nepotisme gesproken. Er kan niet hard genoeg gesneden worden in dit soort organisaties.

 12. Arie

  Inderdaad en graag gedaan.
  Walgelijke semi-commerciële parasieten!

 13. Roger

  Ze houd bakken geld over nu ze NPO3 niet meer hoeft te vullen en nog zeuren en zanikken. Kan dat linkse type niet opzouten?

 14. Tim20

  De Belgische publieke omroep VRT doet het met 444 miljoen, zo staat in haar jaarverslag (Zie link)

  De NPO heeft zo’n 780 miljoen op dit moment, dacht ik….

 15. Adriaan

  @ Tim20:
  En de Belgen doen het ook nog eens zonder reclame, zoals het hoort op een publieke omroep. En toch tegen de 40% marktaandeel, met twee zenders.

  Snap uberhaupt niet waarom er geen discussie is waarom wij -bij mijn weten- het enige land in Europa zijn waar de publieke omroep zo volgestouwd wordt met reclameblokken.

 16. Geronimo

  Overspannen raken als leidinggevende en niet buiten getrapt worden nadat je beter bent. Dan weet je dat een organisatie een probleem heeft.

 17. Bart

  @Adriaan De Vlaamse publieke omroep heeft wel reclame. Heet daar boodschap van algemeen nut. Al zin de blokken niet zo lang als in Nederland. Ik zou graag het derde net behouden en naar het Belgische zendermodel gaan. Zonder al die aparte omroepen.

 18. @Tim20

  In vlaanderen wonen 6,5 miljoen mensen, in Nederland 17 miljoen. Ruim 2,5 keer zo veel. Dus: 440 miljoen x 2,6 = € 1.1150.

  De Nederlandse NPO is één van de goedkoopste van Europa, en tegelijkertijd één van de populairste. Je bent nogal een dwaas als je denkt dat daar nog eens tientallen miljoenen vanaf kunnen. Kan natuurlijk allemaal wel; maar ten koste van wat?

 19. Tim20

  @@Tim20: dus omdat er 2,5 keer zoveel Nederlanders zijn, moet de NPO 2,5 keer meer kosten??? hahahahaha

  Waarom zou TV maken duurder zijn omdat een land meer inwoners telt???

 20. MediaPrak

  OFF TOPIC: Remco van Westerloo netmanager bij NPO1.

 21. E. Jansen

  zielige reactie van enorm irritante betweters, die zelf niks gepresteerd hebben en alleen maar zuur kunnen zijn en mee gaan met de nogal gekleurde berichtgeving van mediacourant, wat het helaas is de laatste tijd

 22. Funky Phip Hop

  De linkze tijgerin shula zeurt graag over alles. Het is goed dat de NPO tot een kernomroep wordt omgevormd. We leven niet meer in de tv en radio-middeleeuwen. Dit soort omroep behjaarden zijn rijp voor de geraniums. Dat vind ik.

 23. NPolak

  Funky Phip Hop, zielige antisemiet!

 24. Funky Phip Hop

  NPolak… dat bedoel ik.. ik geef een gefundeerde mening en jij probeert me als een trotse geliefde vaderlandslievende antisemiet weg te zetten. Jammer.

 25. Voorspelbaar..

  Als je als omroep zoveel betaalt aan je presentatoren, niet met 1 maar tig delegaties naar Olympische Spelen en WK’s afreist, gillende homoconcerten organiseert en onnoemelijk veel onbeduidende themakanalen lanceert en financiert moet je eerst even naar jezelf kijken!

  Voor mij hoeft de NPO maar 1 ding te doen: namelijk onafhankelijke journalistieke programma’s maken en informatie overdragen . De rest wordt wel door de markt verzorgd. Beter wat meer geld in onderwijs steken om de klassen kleiner te maken en kinderen beter helpen met het ontwikkelen van hun talenten i.p.v. Jan Smit op reis of Lauren op Ibiza.

 26. Mike

  BBC en VRT doen het ook zonder reclame em doen het prima.

 27. Grace321

  Weg met Slob

 28. Funky Phip Hop

  De NPO versus de BBC is hetzelfde als NeanderthalerPhoep versus het Puurste goud op aarde. en dan ben ik nog mild. De BBC is een fantastische omroep waaraan ons bestel in de verste verte niet aan kan tippen.

 29. A. Tempelman

  Misschien durft de NPO nu eens keihard voor de politiek uit te innoveren met een rete-commercieel online aanbod. Dus twee publieke kanalen en een veel breder Start-aanbod.

 30. 123

  Het is hier al eerder gezegd: de Vlaamse publieke omroep heeft idd wél reclame. Het begon ooit als een promo voor een ander programma, daarna kwamen er meer promo’s bij, mocht het betreffende programma ook gesponsord worden door één bedrijf/firma, daarna werden dat er ook meer, en nu heb je een “boodschap van algemeen nut” zoals dat daar heet, van ong. 6 á 7 minuten. Zo reclamevrij is de VRT dus niet.

 31. Funky Phip Hop

  Youtube is de nieuw kraamkamer Shula is een tv en radio neanderthaler die de boot al honderd keer heeft gemist. Shula wil zich niet aanpassen aan een veranderende tv wereld en radio wereld. Dit oude tv kanaal-denken heeft zijn langste tijd gehad. Mensen kijken naar programma’s die ze tegenwoordig overal kunnen vinden… de belerende tv en radio is achterhaald in de NPO vorm. Het omdenken is door Arie Slob goed begrepen en het is snel noodzakelijk.

 32. Geronimo

  Funky Phip Hop

  Nou wel eens gehoord van Jimmy Saville?

 33. Funky Phip Hop

  Vlaamse omroepmodel is ook prima. Ik kijk er graag naar. Helaas zullen we in dit land eindeloos voortborduren in deze homeopathische radio en tv verdunning. We modderen in dit land ook maar wat aan.

 34. Funky Phip Hop

  Nee Jimmy Saville ken ik niet.. ik ben een kenner van Demmink van het OM…. die deed vermeend ook met kleine kinderkes….. en die kwam er mee weg. Ik zou ze wel even in mijn motorclub willen introduceren..

 35. Alfonso Braieri Salam

  De NPO gaat door Arie Slob misschien nog echt wat voorstellen. Ik snap dat de bezuiniging pijn doet, echter het biedt zeker ook kansen. Het is niet het einde van de NPO.. ze zullen alleen echt tv en radiowerk moeten gaan doen.

 36. liefkleinhertje

  Ze moeten gewoon al die waardeloze reisprogramma’s van BN’ers schrappen en als ze daar overheen ook nog eens de onkosten vergoeding van Marc-Marie (piepkuiken) Huijbrechts ,Claudia (paardenbek) De Breij , Charles (Trumpbasher) Groenenhuize of Jan Terlouw (zielige ouwe zak) zouden schrappen houd je geld over.
  Ik zag gisteren een stukje Waylon (stoere hannes) als je als publieke omroep voor zulke stuitende onnozelheid geld over hebt kunnen ze beter alle 3 die zenders op zwart zetten dan zijn we tenminste uit ons lijden.

 37. anoniem

  Jammer is dat door die bezuinigingen vast de gewone werknemers zullen worden getroffen. Niet iedereen wordt rijk bij de omroep..

 38. john de hol

  gewoon opnieuw kijkgeld invoeren maar dan wel achter de decoder dan kan ieder die de zenders wil zien er voor betalen maar mij niet gezien met die k.u.t. zenders van mijn belasting geld en van vele anderen

 39. Erwin

  Men is gewend geraakt aan het pluce luxe dat de NPO biedt. Tijden veranderen. Mevrouw zal moeten inleveren, net als elke werknemer onder haar. En anders rot je maar op.

  Graag niet bezuinigen op het Eurovisie Songfestival. Nederland moet wel aan haar imago denken. Kthxbye

 40. Alfonso Braieri Salam

  Kijkgeld betaal je voor iets wat je leuk vindt. Geen staatsomroepbijdrage … je kan de NPO gewoon tot 1 zender maken voor het domme geleuzel.

 41. Alfonso Braieri Salam

  De NPO is een kunstmatige organisatie waar oud politici naar toe kunnen omdat ze daar niks kunnen mallevireren… dat deed de NPO al jaren voor ze .. dus er is geen bestuursgevaar… het was al niks.

 42. liefkleinhertje

  Die afschuwelijke Martijn de Koning zit vanavond met een royale onkostenvergoeding bij Pauw.
  Nou begrijp ik ook wel dat niemand die Martijn de Koning leuk vind en dat bij dat zogenaamde cabaret geld toe moet omdat een normaal iemand er nog niet dood gevonden wil worden maar dan moet die gozer lekker naar de bijstand gaan.
  Die publieke omroep lijkt de sociale dienst van de grachtengordel wel.

 43. Shula heeft gelijk

  De CU , het 5de wieltje aan de wagen, moet van de onbetrouwbare VVD dit kunstje doen om mee te mogen spelen in het rechtse ondoordachte kabinet die de burger op alle fronten in het pak naait en de grote geldgraaiers faciliteert.

  Slob houdt hiermee op in godesnaam.

 44. RTV DRENTHE WIL SHULA NIET

  Shula is als linkse gekky-vrouw de weg kwijt.. ze probeert maar wanhopig de Dinosaurustv in leven te houden.

 45. Ruud Koornstra

  Shula moet weg.. er moet iemand komen die de omroep vernieuwd. Minder van hetzelfde maakt de NPO sterker.

 46. TopofFlop

  NPO1 is het duurste maar minst interessante net. Schaf 1 maar af en laat NPO2 en 3 bestaan!

 47. Ruud Koornstra

  Als je Shula tegenkomt .. zeg dan … Zapp.

 48. frap

  Edwin Wagemakers van Phekida zou een goede tv directeur zijn. Mooi rechts is de toekomst.

 49. frap

  zie de nieuwe JENSEN weer op youtube. https://www.youtube.com/watch?v=_6_1cgmr6Zw

 50. frap

  Ik ben het niet altijd eens met Jensen echter hij biedt een andere visie. elke visie moet kunnen, hoe onaardig of soms ridicuul ook. Zou een 10 jaars contract moeten hebben bij de NPO. :)

 51. Pennywise

  Arie Slob werkt samen met de duivels van de VVD. Laten we bidden dat ie niet naar de hel gaat. ;)

 52. Maf Kook Ketel

  Mark Rutthe wordt zo hoorde ik van een meisje, de nieuwe leider van de PvdA. Hij kan het socialisme goed verwoorden. Heel bijzonder.

 53. F’iscadel

  Afschaffen die linkse publieken! Rechts is het enige alternatief!

 54. Annoniemus

  Dit is het verschil tussen de baas spelen bij een bedrijf waar het geld via de overheid naar binnen en klotst , en bij een bedrijf waar je als CEO zelf je broek moet ophouden en dat kan Shula Rijxman blijkbaar niet , vandaar al dat gejammer !!

 55. D. Leesch

  Funky Phip Hop: bekrompen, niet in staat te willen of te kunnen veranderen. Wilders is van ons! Hij zal nooit de zionistische kant van de globalisering belichten.

 56. Samuel Cohen

  Zionisme en globalisering is een geweldig iets. Het zijn altijd andere mensen die zielig doen en moeilijk doen. Alleen de linkse suffies zeuren en huili huili altijd en dromen van een bekrompen wereld.

 57. weethetbeter

  Voetbal naar de commerciele ,dat is de beste besparing !!!!!!!!

 58. Kees

  Dit zeggen alle BoBo’s bij de NPO. Al dat linkse gelul.

 59. TT

  Shula is niet gewoon te werken voor haar geld, komt dus niet zomaar meer binnenvallen. Linkse mevrouw weg ermee.

 60. Tim H

  Met Shula aan het roer heeft de PO geen vijanden nodig.

 61. Samuel Cohen

  Waar zijn de minderheden bij de NPO. Nog steeds geen travestiet, dragqueen of lesbiennes als directeur?

 62. Annoniemus

  Slob shaming door Shula Rijxman , schandalig van iemand op zo’n positie !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.