‘NPO Regio krijgt sterk profiel als de zender van dichtbij’

Geplaatst op Mon 17 Jun 2019 om 9:15

Als het aan Den Haag ligt wordt NPO 3 over een paar jaar omgevormd tot NPO Regio en daar zijn de regionale omroepen, verenigd in de Stichting Regionale Publieke Omroep, lyrisch over. Dat laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. De NPO is alles behalve blij met het verdwijnen van NPO 3, maar de regionale omroepen vinden dat een regionaal zenderprofiel veel beter bij het derde net past dan een jeugdig zenderprofiel. “Het wordt uitgebouwd tot ‘de zender van dichtbij’.

Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO, zegt: “NPO Regio met programma’s van de regionale omroepen, NOS-journaals en programma’s van landelijke omroepen die dichtbij het publiek staan, vormt een sterk profiel voor het derde landelijke net.”

Hij vindt het goed dat de regionale omroepen straks op de derde plek in de afstandsbediening terechtkomen. “Door de programma’s van de regionale omroepen via voorkeuzepositie 3 uit te zenden neemt het bereik en de impact van de regionale nieuwsvoorziening sterk toe.”

Uiteindelijk wil Den Haag dat het derde net een vensterkanaal wordt. Schuiteman ziet dat wel zitten. “Dit nieuwe derde net kent ook wat ons betreft dertien regionale vensters zodat gelijktijdig in Friesland de programma’s van Omrop Fryslan en in Brabant de programma’s van Omroep Brabant uitgezonden worden.”

Tegelijk kunnen er op bepaalde tijdstippen ook landelijke programma’s worden uitgezonden. “Er kan in het hele land een gezamenlijk programma van de regionale omroep (al dan niet in samenwerking met een landelijke omroepvereniging), het NOS-journaal, of een programma van de landelijke omroep uitgezonden worden.”

Wel willen de regionale omroepen meer geld. “Uit eigen bestaande middelen kan de regionale omroep geen extra programma’s maken. Ook in eenmalige kosten moet voorzien worden.

Foto: KRO-NCRV
25 Reacties op “‘NPO Regio krijgt sterk profiel als de zender van dichtbij’”


 1. M

  Flikker toch op met je “meer geld voor de regionale omroepen”.

  Eerst laat de overheid 60 tot 80 miljoen aan gratis geld liggen door de reclame af te schaffen die nu opgehoest moet worden door de belastingbetaler en nu zou er meer geld moeten naar de regionale omroepen???

 2. Richard

  Ik snap nog steeds niet helemaal hoe NPO Regio eruit moet komen te zien. Het artikel heeft het over Omroep Friesland in Friesland, met uitzonderingen van landelijke programma’s. Jammer, want ik had liever een samenwerking gezien tussen alle regiokanalen zodat we ook kunnen zien wat er over de provinciegrenzen heen kunnen zien wat er gebeurt in Nederland.

  Ik ben ook benieuwd wat ik te zien krijg op NPO Regio, aangezien ik niet in Nederland woon dus geen regiokanaal heb. Misschien wereldomroep met foto’s van Nederland?

 3. Anton

  Man man man schaf het 3e net toch aub af. Al die sneue 40+ers in een verzonnen managementfunctie die elke keer om geld bedelen om iets te ontwikkelen waar niemand op zit te wachten. Het wordt echt genant.

 4. west*

  Overdag blijven gewoon de uitzendingen voor de jeugd, s1 avonda is het voor de R O
  En dan nog de R.O. in jou provincie , dus niet dat je in NH de reg zender van Zeeland of Limburg krijgt !

 5. den Draaiert Joost

  NPO 3 wordt gewoon een ‘ Van Gewest tot gewest ‘ kanaal zoals je vroeger dat programma had. Prima idee maar dat hoeft niets extra’s te kosten

 6. b

  Gaat nog vreemd worden . De regiozenders hebben op dit moment al moeite om een uur per dag te vullen , op zich geen probleem en ja er zitten uitstekende programmas bij die een groter publiek verdienen maar om nou NPO3 daar mee op te tuigen lijkt mij heel erg overdreven. Helaas zie je hier de hand van het compromie . Een beetje VVD en een beetje CDA en ga zo maar verder . Een visie zit er totaal niet achter en lijkt het mij niets anders dan een zoveelste bezuiniging op de goedkoopste NPO van Europa net zolang alles kapot is .

 7. ë

  Donder lekker op met je regio. Ik zap ook altijd weg bij dat achterlijke regionale nieuws bij de NOS. Denk na!

 8. gerdien

  Die rekenen zichzelf al rijk maar de vraag is of mensen die nu geen interesse hebben in hun eigen regionale omroep dat straks wel kijken omdat het op een ander zender zit. Nee natuurlijk.

 9. Ikke

  Leuk wat de NPO wil, leuk wat regio tv wil, leuk wat de politiek wil. Maar de vraag is: wat willen kijkers op NPO3 zien?? Dat moet de kern van discussie en beleid zijn!!

 10. Ben Zine

  Als eerste roepen dat er meer geld moet komen is toch niet te bevatten als er eerst flink wordt bezuinigd op de PO. Wij hebben Ziggo en kunnen alle regiozenders bekijken en beluisteren, alleen niet onder één knop. Onzalig compromis van onze grote leiders.
  Bureaucratie bij de regiozenders is groot, elke zender heeft een directeur, dus ook een leaseauto, een bestuur, gebouw(en) etc. Bij uitbreiding naar Regio3 zullen de overheadkosten per regiozender alleen maar toenemen.

 11. Zomaar

  De kijkcijfers zullen ontluisterend zijn, volgende stap het opheffen van NPO3.
  Politiek is op een langere termijn vooruitkijken.

 12. Bart

  @Ikke Helemaal juist!

 13. Ron

  Halfslachtige oplossing dit en overbodig bovendien aangezien de regionale al landelijk te zien zijn. Dubbelop dus en niet slim omgaan met de gelden die hier nu voor vrijgemaakt worden.

 14. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Hoe kan dit nu een oplossing zijn, regiozender voor alle gewesten.
  Dan kunnen ze de lokale tv dis wel opdoeken. Dag tv-Noord-Holland, dag Omroep Brabant, AT5 kan sluiten, tv Noord.. o, wacht, die Wüsten het nog niet. Arie Slob stuurt ze binnenkort een briefje dat het over en uit is voor de regionale zenders.
  De directie komt in Hilversum, het gaat Centrale Ovetkoepeling Regionale Televisie heten.
  Goede bezuiniging en lekker dichtbij de burger. Pfff

 15. ARIE

  Heerlijk, dat de regering eindelijk een einde maakt aan de geldverslindende hobby verenigingen vara-bnn-kro-ncrv-vpro etc. i.c. de NPO.

  Geen reisbureaus, geen overdreven salarissen voor mensen die kunnen praten als een marktkoopman, hopelijk iets meer onpartijdige en dus juiste journaals en nieuwsrubrieken.

  En gelukkig het einde van jankert en bedelaarster Rijxman van de NPO, die 3x per week op de stoep van het Binnenhof in den Haag lag om nóg meer geld. Ze had beter en harder voor sponsorgeld moeten werken.

 16. Bart

  Dit is echt een heel slecht bedacht plan.
  Het bezuinigen kan meer en beter. Met behoud van het 3e net en waardoor de kijker en minder van merkt.

 17. Krezus Jistus

  The best of the regionale zenders is op zijn hoogst een nationaal tv-programma van een uurtje, op vrijdagavond, om de week af te ronden. Dat uurtje kan ook op NPO2, dus, opheffen NPO3, er is geen bestaansrecht meer voor.

 18. 123

  Ik zou als NPO-zijnde serieus gaan nadenken over stakingen. Gewoon; één of meerdere dagen alle zenders op zwart gooien, met uitzondering van wat journaals. Het liefst op dagen dat er goed bekeken programma’s te zien zijn, zodat de kijker (en de politiek) er extra veel van merkt. Want dit plan is gewoon van de zotte. Zo’n beetje de goedkoopste publieke omroep van Europa moet nóg meer gekort worden, puur en alleen omdat de VVD dat graag wil. Mocht dit toch daadwerkelijk doorgaan, dan graag ook alles van WNL van de buis (sorry, te weinig geld om die zendt in stand te houden). Dan merkt de VVD tenminste eens dat ze de NPO toch écht nodig hebben om zieltjes te winnen.

 19. 123

  zendt = zender

 20. Ingrid

  @123 goedkoopste van Europa en tevens het kleinste land van Europa.

  Er kan nog veel meer worden bezuinigd bij de NPO.

 21. Dwight Power

  Sowieso, in welke vorm dan ook minder (minder!) geld naar de publieke omroep. De uiterst subjectieve en eenzijdige publieke omroep.

 22. ano@niem.nl

  Wat een klinkklare onzin is dit zeg. De zender van dichtbij is mijn eigen regionale zender. Wil ik iets van een ander regionale zien dat kijk ik die zender wel. Ik heb NPO3 daar niet voor nodig. Onzinnig plan!

 23. CreaBea

  Hoe worden de salarissen betaald naar de regionale omroepen dan als het op NPO3 her uitgezonden gaat worden ?

  Krijgen de omroepen bazen nu allemaal de balkeende norm? Daar hebben ze nu eigenlijk wel recht op.

  Betekend dat de provincie de regionale omroepen niet meer hoeven betalen omdat npo3 regionaal nieuws gaat uitzenden ?

  Krijgt de Provincie van de Overheid dat een soort extra compensatie voor de heruitzenden van de regionieuws ?

  Worden de vrijwilligers die mee doen aan regionaal tv nu wel betaald?

  en zo kunnen we meer vragen bedenken.

 24. HJ

  Krijgen we dan op NPO3 een intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten? Want dat is voor iedereen, behalve de randstad, heel dichtbij.

 25. Anonymous

  Al die regioprogramma’s zijn toch allemaal al te ontvangen?? Typisch NL om al die onbenullige troep dubbel te gaan uitzenden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.