‘NPO Regio krijgt sterk profiel als de zender van dichtbij’

Als het aan Den Haag ligt wordt NPO 3 over een paar jaar omgevormd tot NPO Regio en daar zijn de regionale omroepen, verenigd in de Stichting Regionale Publieke Omroep, lyrisch over. Dat laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. De NPO is alles behalve blij met het verdwijnen van NPO 3, maar de regionale omroepen vinden dat een regionaal zenderprofiel veel beter bij het derde net past dan een jeugdig zenderprofiel. “Het wordt uitgebouwd tot ‘de zender van dichtbij’.

Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO, zegt: “NPO Regio met programma’s van de regionale omroepen, NOS-journaals en programma’s van landelijke omroepen die dichtbij het publiek staan, vormt een sterk profiel voor het derde landelijke net.”

Hij vindt het goed dat de regionale omroepen straks op de derde plek in de afstandsbediening terechtkomen. “Door de programma’s van de regionale omroepen via voorkeuzepositie 3 uit te zenden neemt het bereik en de impact van de regionale nieuwsvoorziening sterk toe.”

Uiteindelijk wil Den Haag dat het derde net een vensterkanaal wordt. Schuiteman ziet dat wel zitten. “Dit nieuwe derde net kent ook wat ons betreft dertien regionale vensters zodat gelijktijdig in Friesland de programma’s van Omrop Fryslan en in Brabant de programma’s van Omroep Brabant uitgezonden worden.”

Tegelijk kunnen er op bepaalde tijdstippen ook landelijke programma’s worden uitgezonden. “Er kan in het hele land een gezamenlijk programma van de regionale omroep (al dan niet in samenwerking met een landelijke omroepvereniging), het NOS-journaal, of een programma van de landelijke omroep uitgezonden worden.”

Wel willen de regionale omroepen meer geld. “Uit eigen bestaande middelen kan de regionale omroep geen extra programma’s maken. Ook in eenmalige kosten moet voorzien worden.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen