NOS herkent zich niet in kritiek oneerlijke concurrentie

Geplaatst op do 27 jun 2019 om 15:20

Lara Ankersmit, scheidend hoofd digitaal van de NOS, vindt niet dat NOS.nl een oneerlijke concurrent is van nieuwssites als NU.nl en Telegraaf.nl. Dat laat ze weten in gesprek met NRC.nl. Kranten ergeren zich eraan dat NOS.nl zich – overigens onder leiding van Ankersmit – heeft ontpopt tot de op één na grootste nieuwssite van het land. De dagbladen wijzen erop dat zij alles op alles moeten zetten om het hoofd boven water te houden, terwijl de NOS profiteert van bakken belastinggeld.

Ankersmit, die nu adjunct-hoofdredacteur digitaal bij Het Financieele Dagblad wordt, herkent zich daar niet in. “We zijn allemaal media-organisaties geworden. NOS is geen tv-omroep meer, en NRC is geen krant meer. Als de NOS moet gaan werken met allerlei beperkingen, dan kunnen we alleen nog tv-uitzendingen online gaan zetten. Je kunt de tijd niet terugdraaien.

Het is nou eenmaal de tijd waarin we leven, vindt Ankersmit. “De NOS heeft de opdracht om iedereen in Nederland te bereiken met nieuws. Dan ontkom je er niet aan om dat digitaal te doen. Dat betekent: een combinatie van tekst, audio en video. Als er nieuws is, gaan we niet wachten tot we er video van hebben.

Bovendien: “Er zijn veel jongeren die tv en radio nauwelijks gebruiken. Ook voor hen is het belangrijk om te weten wat er in de wereld speelt.

Het NRC-interview met Lara Ankersmit kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: NOS
33 Reacties op “NOS herkent zich niet in kritiek oneerlijke concurrentie”


 1. Bobby Eden

  ‘Het is nou eenmaal zo’ – dat is natuurlijk geen argument. Maar ja, wat wil je tegenwoordig bij de NOS. Haar hoofdredacteur kan ook nog amper twee woorden achter elkaar coherent uitspreken. Ja, het gaat over jou ja Gelauff.

 2. Mick

  Wat maakt het uit. De NOS is net zo links als NU.nl…

 3. #NPO kijker#

  Kwaliteit is nu eenmaal heel geliefd.

  Zie kijkcijfer NPO.

 4. Daan

  Het AD, en De Telegraaf zijn Belgische nieuwswebsites met sensatiejournalistiek en weinig tot geen inhoud!

  NOS.nl is een Nederlandse nieuwswebsite met mooie artikelen en goede video’s

 5. Ronald

  Tien keer liever NOS dan telegraaf.nl of nu.nl of john de mols ANP. Commerciele partijen moeten eens stoppen met huillie huillie doen of de Calimero uithangen.

 6. Ola

  RTL Nieuws is beter.

 7. StefanV

  Volgens mij hebben de NOS en de kranten allebei een beetje gelijk. De NOS moet nieuws op z’n website mogen brengen. Internet is een belangrijke manier voor mensen om nieuws te consumeren; de publieke omroep heeft een taak om mensen te voorzien van nieuws. Tegelijk snap ik de kritiek van kranten. Volgens mij zou je gewoon duidelijke kaders moeten afspreken: op de NOS-site geen uitgebreide achtergrondartikelen, maar gewoon korte nieuwsberichten. Wie meer diepgang/analyse wil, kan vervolgens terecht op de websites van kranten.

 8. Henk

  Helaas zijn veel zenders goed in het weglaten van belangrijke feiten en gebeurtenissen. Degene die kwaliteit brengt en niet langer selectief informeert kan rekenen op een goede toekomst.

 9. Alix

  NU.nl, daar zit een heel enge moderator. Isanders of zoiets. Oprotten met die hondenkop!

 10. Huiskamer

  NOS (en ook NU.nl) hebben het alleenrecht om Trump, Die-Wilders en Baudet te demoniseren. Verder mogen alleen zij het ware verhaal over de Brexit en Klimaat vertellen. Wij dienen aandacht te luisteren en in te stemmen.

 11. Paul

  Gelukkig hebben we de NOS. ANP is John de Mol geworden met een heleboel censuur.

 12. Fox Mulder

  Weer zo’n ex Telegraaf mensch. Eerst op de NPO zieken en daarna 180 graden draaien.

 13. Sjaak

  De NOS is een staatspropaganda orgaan waarin burgers wordt aangespoord kartelpartijen te stemmen en braaf je geld af te geven aan de overheid.

 14. L.

  Kranten en commerciële nieuwssites zijn doordat ze commercieel zijn veel te veel gericht op de kliks en de bezoekersaantallen. NOS heeft een fijne app met goede berichten, achtergrond en video’s. Als we dat alleen nog maar aan de commerciëlen overlaat krijg je heel veel onzin en ongenuanceerde berichten.

 15. Sander

  Gewoon onzin natuurlijk. NOS levert 10x betere content dan telegraaf of nu.nl. NOS op 3 is ook goed bezig met hun video’s de laatste tijd. De commerciele boys kunnen beter hun energie daarin steken in plaats van dit soort gejank.

 16. arjo

  Er bestaat in dit land al jaren geen objectieve zender .
  De ene wordt betaald door belastingbetalers,de andere door reclame en enkele door een mix van genoemde.
  Als ze al belastinggeld krijgen zouden de zuilen onafhankelijk van elkaar een journaal moeten maken.Je kunt dan pas echt kiezen.

 17. Sorb

  De nos herkent zich nooit in kritiek. Over een reusachtige plaat voor je harses gesproken.

 18. tim

  Ik mis nieuws over frank Masmeijer op MC. Dit terwijl MC wel de toonaangevende nieuwsite van Nederland is

 19. PJV

  Links nieuws moet sowieso een halt worden toegeroepen. Er moet meer ruimte komen voor betrouwbare nieuwsbronnen zoals Infowars en Fox nieuws!

 20. anoniem

  In Nederland is er nauwelijks ´links´ nieuws. Maar onze rechtse media is sommige mensen helaas niet rechts genoeg..

 21. Ja ja Zo zo Nou Nou zegt

  Ik ben voor de JNN Jensens’ News Network.
  Infowars en Fox news zijn idd gewoon rechtse media.
  Rechts of Linkse media zijn prima, echter ik hoop dat er nog een neutrale nieuwsorganisatie overblijft die het nieuws brengt zonder kleuring.
  Zo een omroep heeft het nu vandaag de dag moeilijk dus ik kan me voorstellen dat er een Publieke omroep is die dat moet en kan doen.
  In het media-heelal zijn zoveel nieuwssterren dat het fijn is om feitelijk nieuws te krijgen. Dat je kan kiezen wat bij je wensen past, vind ik prima.
  Ook moslims en LHBTi organisaties zouden eigen tv en radio zenders moeten krijgen, zodat er tailor-made aan de nieuwsbehoefte kan worden voldaan. Dat vind ik.

 22. Loes

  @Ja ja Zo zo Nou Nou zegt

  Liefde en wereldvrede, dat vind ik..

 23. Ja ja Zo zo Nou Nou zegt

  Bastiaan Ragas probeert weer serieus te leren zingen: “jaren zangles en ik begreep er niks van”.

  Bastiaan Ragas, die eerder deel uitmaakte van de jongensgroep Caught in the Act en ook meespeelde in enkele musicals, kon na het overlijden van zijn broer Roef in 2007 geen muziek meer maken. Na een wereldreis met zijn gezin in 2018, lukt hem dat weer wel.

  “Ik ben sinds de reis in elk geval een stuk meer ontspannen. Het heeft me lichter gemaakt”, vertelt Ragas (47) in gesprek met Libelle. De acteur en presentator zegt vaker achter de piano te kruipen en voelt zich vrij om te spelen.

  Na het overlijden van zijn broer, die ook actief was als acteur, kon Ragas geen muziek meer maken. “Omdat daar een zekere mate van vrijheid voor nodig is; ruimte in je hoofd. Ik kon nog wel in een theater staan en liedjes zingen. Maar echt muziek maken, zelf schrijven en écht zingen, daarvoor voelde ik me veel te benauwd. Het verdriet heeft me tien jaar lang beklemd en verzwaard.”

  Na de wereldreis, die zijn vrouw en vier kinderen door onder meer Mongolië en Zimbabwe voerde, zijn die gevoelens minder sterk geworden. “Ik ontken het verdriet niet. Het is er nog steeds, maar ik draag het nu op een manier waardoor het me niet meer in de weg zit.”

  Ragas is weer pianolessen gaan nemen en muziek gaan schrijven. “Ik ben net terug uit Hamburg waar ik met een paar heel goede producers muziek heb gemaakt.”

 24. Eikenprocessierups

  NPO wordt gewaarschuwd: de eikenprocessierupsen rukken op naar Hilversum.

 25. henk

  Nu.nl en Telegraaf zijn hypocriete rechtse rakkers. Weg ermee

 26. henk

  telegraaf en nu.nl huilen krokodillentranen omdat ze niet de kwaliteit kunnen leveren van de NOS

 27. henk

  Mediacourant is rechtse kul

 28. Inside Doing Some Time

  Frankie M. gaat voor 9 jaar de Belgische bak in. Had hij die misdaden in The Netherlands gepleegd, was hij weggekomen met voorwaardelijk en 2 weekjes een enkelband. Dom, Dom!

 29. Inside Doing Some Time

  Voorlopig geen jong vrouwvlees aan de viagra stok.

 30. Marianne

  De meeste mensen doen alsof ze het nieuws geloven, in hun hart weten ze wel beter. Tientallen jaren werd er gezwegen over belangrijke conferenties en denktanks.

 31. Kijker

  Wat een onzin van die kranten! De NOS is er voor onze nieuwsvoorziening! De kranten voor roddels en achterklap en éénzijdige berichtgeving!

 32. Jodocus

  De NOS en Nu.nl zijn communicerende vaten , een pot nat en super links , voor wie het nog niet doorhad.

 33. Brenda

  Hoe kom je daar nu bij? De machtigen der aarde zijn misschien wel voor migratie maar zijn niet links.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.