GTST wil allochtonenaccent in serie, acteur weigert

Geplaatst op Tue 25 Jun 2019 om 11:00

Alkan Çöklü weigerde om voor zijn rol als Afghaanse arts in Goede Tijden Slechte Tijden met een allochtonenaccent te spreken. Dat vertelt de acteur vandaag in de Volkskrant. Producent EndemolShine zag zo’n typisch accentje wel zitten, maar Çöklü dacht daar anders over. Hij had helemaal geen zin om een raar stemmetje op te zetten. “In het begin speelden ze bij EndemolShine met het idee dat ik Amir zou spelen met een accent, hij zou gebrekkig Nederlands spreken.

Çöklü ging tegen EndemolShine in. “Ik heb gezegd: in het verhaal woont hij hier al vier jaar, hij is een arts, een intelligente man, dan praat hij echt niet meer met een accent. Ik besloot voor mezelf: als ik deze rol zo moet spelen, doe ik het niet.”

Het had hem een mooie rol kunnen kosten. “Die consequentie had ik ervoor over. Uiteindelijk heb ik met mijn rol kunnen bijdragen aan het beeld dat mensen hebben van vluchtelingen.”

Overigens was niet iedereen blij met de aanwezigheid van een vluchteling in GTST. “Ingezonden brieven in kranten, kijkers die daar in hun soap niet mee wilden worden lastiggevallen.”

“Ik heb het hopelijk bespreekbaarder gemaakt. Goede Tijden is zo’n anker op de Nederlandse televisie, het is zo’n monument.”

Het Volkskrant-interview met Alkan Çöklü kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
50 Reacties op “GTST wil allochtonenaccent in serie, acteur weigert”


 1. Tim

  het is wilde MC, dat hij vluchteling is, is helemaal niet ter sprake meer in de verhaallijnen!

 2. Karel

  Hij heeft gelijk, zo’n gefingeerd accent komt … gefingeerd over. Maar wat het accent betreft van een buitenlander die hier al 4 jaar is: het heeft niets met intelligentie te maken, maar 99% van de volwassenen raakt niet binnen 4 jaar hun accent kwijt. Dat kan alleen als je kei- en keihard oefent en de vele moeite die het kost, weegt gewoon niet op tegen het profijt dat je van accentloosheid zou hebben.

 3. Ron

  Ach, als je nu kijkt zie je een Spangas verhaallijntje van 2 pubertjes die een vlogje hebben. Nee dat moet de kijkcijfers van GTST op gaan krikken…not. Job de Vries (Rob Dekker) al weer exit, eindelijk een wat ervaren soapacteur weer exit. Zo kom je er niet als je oudere personages zo snel al weer laat afvloeien.

 4. MediaPrak

  U maar hopen dat een werkstudenje van Blue Circle de Volkskrant leest. Dan kunnen ze vanavond Alkan in Artis uitnodigen. Art doet het Volkskrant interview ‘dunnetjes’ over en voilà, weer een itempje klaar. Nu nog de vrouw van Maarten bellen en een kassa-dame van AH en de redactie is voor 12:00 klaar. Vlug naar terras of Stad strand. Kom ook werken bij Blue Circle!

 5. Uv

  Kijk, daar heb ik nou respect voor. Ik ken hem verder niet, maar hij heeft zijn mening en laat zich niet afschrikken door het eventueel verliezen van de rol. En hij heeft ze overtuigd van zijn mening en waarschijnlijk de enige juiste keuze. Anders zat de kijker nu opgescheept met zo’n pseudo-Вoef-accent. Je weet zellef, keсh!

 6. Norvo

  Ik snap zijn redenatie, maar ik ken legio hoogopgeleide mensen met een migratieverleden die na decennia nog een merkbaar accent hebben. Net zoals je aan Friezen of Limburgers kunt horen waar hun wieg stond. Helemaal niks mis mee.

  Overigens lieten ze het personage Amir destijds worstelen met spreekwoorden en gezegdes (koppige mensen waren ‘hoofdig’) en hij kreeg ook taalles van de mooie, blonde Nederlandse dame waar hij (uiteraard) verliefd op werd. Da’s ook behoorlijk stereotyperend, niet?

 7. Max

  Nee dat is echt de werkelijkheid vriend. Dat je een Afghaanse arts moet spelen die geen accent heeft. Houd toch op.

 8. Moud

  @Ron, lees dit maar eens. Sluit aardig aan, bij je reactie.

  https://www.televizier.nl/soap/gtst-kijkers-ergeren-zich-aan-puberale-verhaallijnen

 9. Ron

  @Moud: dat had ik nog niet gelezen, maar zo zie je maar dat de kritiek breed gedeeld wordt bij de kijker…weg er mee dus.

 10. Peanut

  GTST geeft je geen kans meer om aan karakters te wennen. De nieuwelingen worden gelijk op Instagram gegooid. Verwachten ze dan dat die massaal volgers krijgen? Zoiets moet toch groeien? En voor je het weet zijn ze alweer weg. Dus je hebt gewoon geen band meer met de karakters. Verhaallijnen waren eerst te lang, maar nu te kort, of hebben geen logisch vervolg. Als we het dan over Amir hebben. Altijd open karakter, gaat ineens de macho uithangen tegenover Sjors. Om vervolgens dat gedrag al heel snel weer te laten varen. Totaal ongeloofwaardig.

 11. Kriemineejul

  Binnen 4 jaar je accent kwijt? Dat is wel heel erg knap.

 12. Pinda

  @Peanut

  Haha, GTST-kijker!

 13. Moud

  @Ron, liever vandaag nog als morgen. Bloed irritant die verhaallijn(nen)

  Maar ja, 5 juli is de laatste aflevering van het seizoen, incl. cliffhanger. Dus dit seizoen zullen we het er nog mee moeten doen. Vrees ik.

 14. Curryworst

  @ Ron en Maud, als jullie de tijd en het niveau hebben om regelmatig gtst te kijken heb je niet het recht te klagen over puberale verhaallijnen enz.
  Op netflix, hbo enz staan zat goede series maar jullie zijn 2 van die hersenloze die een soap kijken en dan gaan klagen haha

 15. Moud

  @Peanut, dat gedrag vertoont Amir nog steeds. Gisterenavond was dat nog overduidelijk te zien. Als alsnog duidelijk wordt dat Sjors het huis totaal (zelf) betaald heeft, en niet wat Amir denkt van het lot met een prijs van 2 ton.

 16. Curryworst

  Haha die Peanut is ook al zo’n zieltje. Dat jullie denken dat jullie serieus genomen worden is heerlijk

 17. arie

  Goed, dat een buitenlander de Nederlandse taal spreek. Goed dat hij er niet toe over is gegaan om met een soort zwartepiet accent te acteren.
  Maar ik vind, dat GTST haar tijd heeft gehad en de scriptschrijvers aan het einde van hun latijn zijn. Wat een k t verhalen!
  Het wordt met de maand flauwer en dat komt ook door de weinige uitstraling die veel jonge speelster hebben. Het wordt “kwajongens”TV.
  Maar ja, mijn vrouw kijkt nog steeds, dus………….

 18. arie

  spreekt

 19. Asjemenou

  Maak mij meer zorgen over het beeld van een Arts als asielzoeker dan het accent.

 20. Bert

  Van mij mag Amir eruit!

 21. Huiskamer

  Kijkcijfers inmiddels gedaald naar 600.000
  Het mediakartel (NPO/RTL/Radio1) verliest spectaculair kijkers. Mensen zijn het zat om de drammerigheid aan te horen.

 22. Moud

  @Curryworst, bemoei je met je eigen zaken.

  Ik heb genoeg bereikt in mijn leven en (40-jarige) carriere. Een half uurtje verstand op nul / ter ontspanning is niet mis mee en schaam ik mij ook niet voor.

  Wat ik verder op de TV bekijk, gaat je geen f*ck aan.

 23. Momo

  “In het verhaal woont hij hier al vier jaar, hij is een arts, een intelligente man, dan praat hij echt niet meer met een accent.”

  Bwuahahah! In je dromen, jongen! Zelfs jij als tweede generatie Turk die al heel z’n leven hier woont praat nog met een accent.

 24. Curryworst

  @ Moud als ik je commentaren hier lees staat je verstand vaker op 0

 25. Gerard de Groot

  Ik geef Alkangroot gelijk! En trouwens één van de betere acteurs in GTST

 26. Bart

  Mensen die gtst kijken :’)
  Luisteren ook Jan Smit en Jannes.

 27. Ron

  @Moud: niet reageren op die low life…

 28. Ron

  @B-art: aanname.

 29. K

  Nou ik vraag mij dus oprecht af, welke types er GTST kijken, zijn dat de laag geschoolden of juist de hoogopgeleide,is daar wel eens onderzoek naar gedaan?

 30. Klugscheißer

  @Curryworst

  Dit is een reactie onder het artikel over Daphne Deckers.

  @curryworst
  Mon 24 Jun 2019 om 13:21

  Hahaha, ik weet dit omdat er ooit bij Veronica een reeks was op tv over bv. de S M scene, fet ish en nog meer malligheid. Maar het ging dus ook over zogeheten ja ckoff parties.
  Was zo bizar om te zien dat het lachwekkend werd.

  Curryworst, sneu figuur, kennelijk afkomstig uit de biblebelt, waar ze het stuk voor stuk achter de ellebogen hebben. Bovenstaand reaguursel geeft mijn gelijk aan gezien ‘s mans onomkeerbare ontboezeming. Stiekem naar Veronica kijken met beide handen in zijn hansopje, koortsachtig op zoek naar zijn (k)leutertje. Hahaha, te lachwekkend voor woorden!

  @Curryworst, jouw afgang is compleet. En dan heb jij toch nog het lef anderen de maat te nemen, b r e i n l o z e p r o l e e t .

 31. margriet

  Voor de oudere generatie is er niks meer aan omdat er te veel jongeren in spelen. . Uiteindelijk moeten ze het daar van hebben. De jeugd kijkt niet meer naar zulke series.

 32. Curryworst

  @ Klug, ga wat met je leven doen nu het nog kan. Vakken vullen ofzo

 33. Donald Dumb

  Achach men blijft maar trekken aan het dode paard wat GTST heet…

 34. Klugscheißer

  @Curryworst
  Tue 25 Jun 2019 om 14:42

  Typisch antwoord van iemand wiens levensverwachting verre van ideaal is, wiens torenhoge verwachtingen elke dag opnieuw uitdraaien op teleurstellingen en die zich bijgevolg afreageert op de slimmere medemens, onder andere via MC.

  Ja, curryworst lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. 24//7 door een hel gaan wegens een chronisch tekort aan bevattingsvermogen, telkens uitmondend in een onvervalst tranendal.

  Gemakshalve verwijs ik naar jouw overigens weinig tot nietszeggende reactie die je onbeduidende leven in een ‘nutshell’ samenvat, mogelijk te wijten aan overmatig gebruik van drank en lachgas. Boontje komt om zijn loontje, als je begrijpt wat ik bedoel.

 35. Ron

  Boulevard heeft zo een item over GTST.

 36. Anonymous

  Valt me al weer mee van die Alcan. Ik snap er niks meer van, iedereen wil dat asielzoekers NL leren, dan doet iemand dat, ook nog accentloos, en dan is het weer niet goed.

 37. Curryworst

  @ Klugscheit, mooi verhaal! Diepe psychologische analyse. Jammer dat je er niks mee gedaan hebt. Morgen weer vakken vullen in dezelfde winkel als je pa hahaha

 38. west*

  Gtst kijkers die samen in de aanval gaan. Maybe iets voor johny de mol. The fight of the downies.
  Niet serieus te nemen. Over 3 kwartier weer smullen voor jullie! Spannend hoor!!!

 39. Anonymous

  Ach wat jammer dat je geen plezier kan beleven aan GTST. O wacht, je praat zelf natuurlijk ook met zo’n achterlijk asielzoekersaccentje.
  West is een undercover moslim.HAHAHAHAHA

 40. Kickel

  Na 4 jaar ben je je accent echt nog niet kwijt. Het maakt hem voor mij in die rol juist zeer ongeloofwaardig.

 41. anoniem

  Cool

 42. lies

  mischien iets voor art heeft binnen kort toch niks te doen en kan toch niks prima rol voor allochtoon te spelen

 43. Samuel Cohen

  Ik vind al dit belerende gedoe een reden om Kim yung Un een jaartje nederland te laten besturen zodat we van deze rare discussies af zijn.
  Laat de man zelf bepalen wat hij wil.
  Zolang er geen travestiet, allochtoon, trans of inter directeur is bij KPN en de Nederlandse Bank en voorzitter de tweede kamer, is het allemaal mooipraterij .. als oude opa en oma sloffen die gaan ruiken.

 44. Samuel Cohen

  Laat de man zelf bepalen wat hij wil.
  Zolang er geen tra vestiet, allo cht oon, trans of inter directeur is bij KPN en de Nederlandse Bank en voorzitter de tweede kamer, is het allemaal mooipraterij .. als oude opa en oma sloffen die gaan ruiken.

 45. Samuel Cohen

  Art is mentaal te laag ingeschaald voor GTST Lies, dus dat is geen optie… de lokale tv misschien nog wel… daar is iedereen mentaal laag.

 46. west*

  ^ aldus de begaafte wijze Samuel die nooit wat zinnigs te melden heeft. Niemand reageert op je dus vandaar doe ik het maar.

 47. Jan Lenferink

  Moud heeft een 40-jarige carrière, naar eigen zeggen. Misschien wel als huisvrouw of keetdame. Maar in ieder geval is ze oud. En dus irrelevant.

 48. liefkleinhertje

  Beetje ongeloofwaardig een arts ze hadden beter een uitkeringsgerechtigde genomen.

 49. Dieter Huhn

  GTST kun je tegenwoordig met behoud van uitkering doen.
  De Pleeborstel reportage voor de nieuwe Verbaan/Jess sterretjes moet je wel netjes opgeven.

 50. liefkleinhertje

  Die allochtonen laten dus gewoon hun uitkering doorlopen als ze in deze flut serie meedoen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.