‘Flikken Rotterdam racistisch: politie wit, boeven zwart’

De cast van Flikken Rotterdam is totaal niet representatief en heeft bovendien een racistisch karakter. De agenten zijn namelijk allemaal wit, terwijl de boeven wél zwart zijn. Dat zegt acteur Edwin Jonker, die zelf een rol heeft gespeeld in Flikken Maastricht, in Volkskrant Magazine. Jonker wijst erop dat Flikken Rotterdam afspeelt in ‘de meest gemengde stad van Nederland’. “Het is niet Dokter Deen op Vlieland of Baantjer in het Amsterdam van vroeger“, aldus de acteur.

Hij vervolgt: “En dan hebben ze in Rotterdam een cast van alleen maar blanke politieagenten, op één na. De boeven zijn wél donker. Dat vind ik niet kunnen.”

Toch gaat het volgens Jonker over het algemeen de goede kant op in ons land. “In april speelde ik op televisie Jezus in The Passion. Rond die uitzending gaf ik tientallen interviews, het ging er weinig over dat ik een donkere Jezus speelde.

En later dit jaar heeft hij een rol in de musical Annie. “Ik speel Oliver Warbucks, de kale blanke miljonair die Annie adopteert. De producenten zeiden: we willen geen statement maken, bij de audities was je gewoon de beste. Toch denk ik dat ze dit tien jaar geleden niet hadden gedaan.

Het is de tijdgeest. Tien jaar geleden werd in patronen gedacht: die rol is altijd blank geweest, dan houden we dat zo. Dat is nu aan het veranderen.

Toch zie je die ‘oude patronen’ af en toe nog wel in Nederland, aldus Jonker, die daarop met het voorbeeld van Flikken Rotterdam komt.

De AvroTros reageert bij NU.nl als volgt: “In de ontwikkeling van de serie zijn wij continu bezig om ervoor te zorgen dat er diversiteit binnen de cast is in zowel de hoofd- als bijrollen en heeft het elk seizoen onze aandacht.

Het Volkskrant-interview met Edwin Jonker kunt u lezen via Blendle.

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen