Marc de Hond uit kritiek op gehandicaptenflop NPO 1

Na de Mis(s)verkiezing en de CAPawards-show keerde Lucille Werner maandagavond terug op het scherm met een nieuwe verkiezingsshow voor gehandicapte Nederlanders: De Minister van Gehandicaptenzaken. Het resultaat? Er keek geen hond naar. Na het door 1,2 miljoen mensen bekeken MAX Vakantieman bleven er slechts 373.000 hangen voor de nieuwe gehandicaptenshow. De gehandicapte BN’er Marc de Hond is een beetje klaar met dit soort shows.

De Hond vindt dat er nog veel te winnen valt. “Prima dat er gisteren alwéér een ‘wie-is-de-beste-gehandicapte’-show werd uitgezonden, maar als Hilversum écht iets wil betekenen voor betere beeldvorming van mensen met beperking: laat ze dan ‘gewoon’ op tv komen, in de ‘gewone’ programma’s.

Maar Werner en KRO-NCRV bedoelen het toch goed? “Ik snap de goede bedoelingen, en als er één omroep is die z’n best doet is het KRO-NCRV (hoop dat talenten van No Limits Network snel doorstromen naar de gewone tv) – uitvoering schuurde voor mij. Plus dat al 10 jaar geleden uit onderzoek bleek dat dit soort eenmalige programma’s helaas niets verbeteren aan de beeldvorming en dat alléén structurele integratie werkt.

Incidentele eenmalige dingen hebben geen zin, aldus De Hond. “Maar ben benieuwd naar het programma dat de Minister van Gehandicaptenzaken dan nu gaat maken.”

Waarom wordt De Hond nooit gevraagd om mee te denken? “Omdat ze mij niet gevraagd hebben. Was tien jaar geleden betrokken bij onderzoek dat aantoonde dat dit soort programma’s geen effect hebben op de beeldvorming. Wellicht daarom?

Er zijn overigens ook programma’s die het wél goed doen, benadrukt hij. “M is op zich een programma dat hier wèl hart voor heeft. Aantal keer goed voorbeeld bij ze gezien. Maar kan altijd méér natuurlijk.”

Foto: Frank van der Burg

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen