Marc de Hond uit kritiek op gehandicaptenflop NPO 1

Geplaatst op di 18 jun 2019 om 11:10

Na de Mis(s)verkiezing en de CAPawards-show keerde Lucille Werner maandagavond terug op het scherm met een nieuwe verkiezingsshow voor gehandicapte Nederlanders: De Minister van Gehandicaptenzaken. Het resultaat? Er keek geen hond naar. Na het door 1,2 miljoen mensen bekeken MAX Vakantieman bleven er slechts 373.000 hangen voor de nieuwe gehandicaptenshow. De gehandicapte BN’er Marc de Hond is een beetje klaar met dit soort shows.

De Hond vindt dat er nog veel te winnen valt. “Prima dat er gisteren alwéér een ‘wie-is-de-beste-gehandicapte’-show werd uitgezonden, maar als Hilversum écht iets wil betekenen voor betere beeldvorming van mensen met beperking: laat ze dan ‘gewoon’ op tv komen, in de ‘gewone’ programma’s.

Maar Werner en KRO-NCRV bedoelen het toch goed? “Ik snap de goede bedoelingen, en als er één omroep is die z’n best doet is het KRO-NCRV (hoop dat talenten van No Limits Network snel doorstromen naar de gewone tv) – uitvoering schuurde voor mij. Plus dat al 10 jaar geleden uit onderzoek bleek dat dit soort eenmalige programma’s helaas niets verbeteren aan de beeldvorming en dat alléén structurele integratie werkt.

Incidentele eenmalige dingen hebben geen zin, aldus De Hond. “Maar ben benieuwd naar het programma dat de Minister van Gehandicaptenzaken dan nu gaat maken.”

Waarom wordt De Hond nooit gevraagd om mee te denken? “Omdat ze mij niet gevraagd hebben. Was tien jaar geleden betrokken bij onderzoek dat aantoonde dat dit soort programma’s geen effect hebben op de beeldvorming. Wellicht daarom?

Er zijn overigens ook programma’s die het wél goed doen, benadrukt hij. “M is op zich een programma dat hier wèl hart voor heeft. Aantal keer goed voorbeeld bij ze gezien. Maar kan altijd méér natuurlijk.”

Foto: Frank van der Burg
22 Reacties op “Marc de Hond uit kritiek op gehandicaptenflop NPO 1”


 1. Sjors van Kempen

  Spijker op de kop. Dit programma was er voor het ego van Lucille, niet voor de gehandicapten.

 2. Curryworst

  Twee programma’s op hetzelfde tijdstip met daarin mensen met een beperking is wel erg veel van het goede: op NPO1 de geh and icaptenparade en op NPO3 het vrouwenvoetbal.

 3. Remi

  @Curryworst

  LOL !!

 4. snuifje

  @curryworst Pas op, mag je niet zeggen!!!

 5. Laurens

  Altijd nog meer kijkers dan Zomer met Art. Zonder veel publiciteit. En Art en de meisjes van Marketing en Communicatie hebben veel uit de kast gehaald om Art en zijn programma te lanceren. Zo zie je maar weer.

 6. Sjors van Kempen

  @Curryworst: briljante reactie ;-)

 7. Maatje te groot

  Dikke plus voor Curryworst .

 8. Dwight Power

  @ Curryworst, hij is fijn!

 9. Ikke

  De inhoud was zo voorspelbaar en niet creatief. Hoe jaag je kijkers weg? Zo dus. Terwijl het onderwerp juist zoveel urgentie heeft. Als je dan de kans krijgt op NPO1, maak er dan echt iets goeds van. Een feest om naar te kijken. En niet een evenement dat elke vorm van originaliteit mist. Gemiste kans.

 10. Kay

  Ik heb zelf een lichamelijke beperking en kan niet anders dan mij volledig aansluiten bij de woorden van Marc. Ik heb het maar vijf minuten vol kunnen houden, langer hield ik het niet uit. Wat een erbarmelijk slechte televisie.

 11. Mats van Bergen Henegouwen

  Curryworst,
  Het vrouwenvoetbal is idd niet erg denderend, maar ik weet niet of je wel een naar de keukenkampioen competitie hebt gekeken op vrijdagavond?
  Daar is de bal drie keer naar hetzelfde shirtje spelen ook een hele strijd voor de meeste teams,als ik zo me werk ( het zijn gewoon profs) zou doen hield ik geen klant over.
  Van mij hoeven ze ook niet alles live uit te zenden maar je opmerking is wel erg minachtend.
  Over de show van Lucille, fl#kjer toch een eind op met je gehandicapten,de groep waar gewoon serieus veel geld naar toe gaat (22,2 miljard per jaar)waar alles voor geregeld is die via allerlei subsidie projecten kunnen werken als ze dat willen,maar altijd wat te zeiken en te zeuren over een drempeltje of een lift die het niet doet of dat ze die baan als vertegenwoordiger van rupskranen niet hebben gekregen, NEE, natuurlijk niet, zonder benen is het erg lastig bewegen op een bouwplaats en een rolstoel met rupsbanden is er nog niet.
  Een groep die ook altijd geld zal blijven kosten, worden niet meer beter,blijven afhankelijk van anderen.
  Wel de ideale minister nu op zorg die aan dit soort flauwekul graag wil meedoen.
  Ijdeltuit Hugo de Jonge had weer even een uurtje de camera op hem gericht.
  Ga aan de gang Hugo!, los de troep op i.p.v. weer een langdradig verhaal met loze beloftes.

 12. Leo

  Onderdeel van de maatschappij willen zijn is niet een speciaal apart programma zijn. Desondanks vind het andere deel van de groep het juist wel weer goed om in de speciale belangstelling te komen staan zo. Het blijft een moeilijke discussie met ieder z’n eigen standpunt.

 13. 123

  Ik heb niet gekeken, omdat ik het vooral een CDA-feestje vond. Lucille Werner heeft in het verleden aangegeven CDA te stemmen, Hugo de Jonge is CDA-minister, en wie heeft er gewonnen (zoals ik al vermoedde)? Rick Brink, die al jaren actief is binnen de gemeentelijke CDA in Hardenberg, Overijssel. CDA die CDA kiest met hulp van een CDA-minister. 😕

 14. Dеadly Viper

  Voor sommige mensen is het gewoon nooit goed.

 15. LLRV

  … en dan begint het JOURNAAL erna daadwerkelijk met dit onderwerp. Schandalig. De redactie van het NOS Journaal op het niveau van SBS, niveautje 10, 9, 8,… of heel Nederland is in de ban van … een tv format met een fluts verkiezing als opening van het Journaal. Yeah! De spanningen in het midden-oosten? Nope, een verkiezing in een tv format! “We hebben een nieuwe minister!”.

 16. Lennart

  @LLRV Niet te verwarren met een echte minister natuurlijk.

 17. CreaBea

  programma word mede mogelijkgemaakt door MERK shampoo
  zonder ParaBenen.

 18. BRAAK

  Weer een hopeloze misser van die Werner!!!!

 19. michiel

  positieve discriminatie is ook discriminatie.. Eens met Marc dus…

 20. Japio

  Met alle respect voor de gehandicapten: dit programma was een aanfluiting. Ik heb een aantal vragen en opmerkingen.
  a. Waarom kon Lucille Werner dit programma niet in haar eentje presenteren? De duopresentatie klopte niet.
  b. Davina Michelle ??
  c. de grappen van Martijn Koning waren niet leuk en kwamen niet over.

 21. Sjon de Mhol

  Ik vind gehandicapten leuk. trouwens de hele tweede kamer zit er vol mee dus dan moet het wel goed zijn, toch?

 22. Paralympiër

  @ Sjon de Mhol – het zit er hier ook vol mee. Voorbeeld: 1:52.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.