Simone Weimans: ‘Eén zwarte NOS-ster is te weinig’

Geplaatst op vr 10 mei 2019 om 11:10

Simone Weimans vindt dat de NOS een hoop doet aan diversiteit, maar vindt het wel magertjes dat zij er de enige zwarte presentator is. Dat geeft ze aan in de VARAgids. Weimans is kritisch. “Het is natuurlijk nog steeds niet genoeg dat ik de enige zwarte vrouw ben van alle presentatoren, maar ik ben er wel echt trots op dat er bij de NOS zoveel aandacht voor diversiteit is. Op de werkvloer, maar ook bij de herdenking van het slavernijverleden, en dat ik dat mag presenteren.”

De redactie van NOS op 3 loopt voorop, meent Weimans. “Je ziet daar dat de diversiteit op de redactie zijn vruchten afwerpt. Hoe zij onderwerpen aanvliegen, het type onderwerpen dat zij kiezen, de keuzes die zij maken: dat is allemaal heel anders dan bij het reguliere journaal, én ze maken echt nieuws.

De presentatrice is redelijk activistisch, maar mag dat niet te veel uiten van de NOS. “Nou, het is niet de bedoeling dat ik me in allerlei maatschappelijke debatten meng, maar als het over zaken als racisme of diversiteit gaat, dan zou ik het raar vinden als ik daar mijn mond over zou moeten houden.

Wat is haar uitlaatklep? “Wat ik nu doe is dat ik soms een tweet schrijf en hem toch weer verwijder. Het is misschien een beetje kinderachtig, maar dan heb ik het toch geschreven.

Het VARAgids-interview met Simone Weimans kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS








76 Reacties op “Simone Weimans: ‘Eén zwarte NOS-ster is te weinig’”


 1. Jakko

  Hou op, alsjeblieft.

 2. Ron

  Eens :)
  Hopelijk maakt de NOS er werk van!

 3. Carm

  Gelijk heeft ze! Er is in Nederland van alles wat, ook leuk om op TV te zien. Niet zeiken, niet moeilijk doen. Laat iedereen zien. Dik, dun, zwart, wit, man, vrouw, homo, hetero. Als je daar problemen mee hebt, kijk dan lekker TV uit de jaren 50 en 60. Opgelost!

 4. Wilhelm

  Haha, de reacties op de nieuwe “topsong” van radio 2. Slaan die ff de plank mis. Ken je luisteraar zullen we maar zeggen

 5. Curryworst

  Ja hoor, een ne gerin en gelijk heeft ze het weer over het sl avernijverleden.
  Get a life.

 6. Paul

  Ze bedoelt natuurlijk: één teveel.

 7. Bob

  Ik stel voor dat de NOS uitsluitend zwarte presentatoren aanstelt. Dan zijn we hopelijk voorgoed van dit zich steeds herhalende gezeik af.

 8. Zomaar

  Hoeveel NOS presentatoren zijn er die het journaal mogen doen?
  Het gaat niet om de kleur maar om het talent.
  En blank is nog steeds de kleur die Nederlanders in het algemeen hebben.

 9. Curryworst

  Uiteraard dumpen ze alle mul ticu lti figuren op NPO3 want daar kijkt toch geen hond naar. Zie bv. Spangas.
  Daar komt bij dat de Publieke Omroep een prestatieovereenkomst heeft afgesloten, in de volksmond het ‘All ochto nenquotum. Te weinig ‘mensen van kleur’ of hoof ddoekjes en er volgt een boete
  Om aan het quotum te voldoen en om hoge overheidsboetes te voorkomen is NPO3 een goede plek om ze daar te stallen.

 10. EugeneKleefpamper

  Ok, maar dan ook graag een orthodoxe Jood, Boedhist, een uitgesproken rechts iemand, Aziaat, Latino en een echt volks type.

  Dat is echte diversiteit.

 11. Ad

  Talent is niet verbonden aan kleur of ras. Kijk maar naar het voetbal, veel donkere talenten die gewaardeerd worden. Maar kijk ook naar het wielrennen, amper een donker talent en daar ga je, om in de gedachten van Weimans te blijven, toch geen donkere wielrenners inzetten als daar (helaas) nog te veel talenten ontbreken.

 12. Huib

  Degene die het journaal voorleest zou neutraal dienen te zijn. Zij wordt steeds ongeloofwaardiger. En nee, dat is geen rascisme.

 13. Mono

  We hebben toch ook nog Gerri Eickhof en Mustafa Marghadi als verslaggever. Saïda Maggé bij Nieuwsuur. Verder had de NOS Laila Abid, Aichi Marghadi, Aldith Hunkar, Iwris Kelly etc etc.

  Niet zo zeuren.

 14. X

  Ik vind haar ook niet objectief. Schuift geregeld bij DWDD aan voor 1 of andere racisme discussie. Dat moet je niet willen als journaalpresentator.

 15. Sven L.

  Ik verlang terug naar Noraly Beyer. Die was neutraal in haar functie als nieuwslezer.

 16. Ronald Rumb

  De zoveelste huilnegor. Ze heeft wel werk, dat pleit voor haar. Dat is dan ook het enige.

 17. Remi

  Ik heb te kampen met een enórm schuldgevoel.
  Heeft te maken met ons slavernij-verleden.

 18. Roger

  Er zin toch ook wel blanke NOS-ers met een zwart sterretej…

 19. Roger

  sterretje

 20. N

  Humberto Tan terug bij de NOS!!!!!!!!!!!!!

 21. Maarten

  Stel nu dat een blanke vrouw dit zou zeggen over zwarte mensen. Dan was ze nu voor rascist uitgemaakt. En was twitter nu ontploft geweest door alle bekende nederlanders. Dit is toch ook rascisme of mag je wel alles over blanke mensen zeggen.

 22. Ron

  @N: onzin.

 23. Katy

  Wat word ik moe van dat ‘SylvanaSimonsgejank’. Het gaat om kwaliteit en als je die mist, dan ben je dus niet of onvoldoende geschikt. Ik vind – dit vanwege haar gejank – dat er duidelijk sprake is van één teveel.

 24. den Draaiert Joost

  ‘ Ster’? Ze kan geen zin zonder te hakkelen uit haar strot krijgen

 25. HDS

  1 is al teveel! Wanneer stopt die linkse staatsomroep eens ons die multiculturele onzin op te dringen? Niemand zit daar op te wachten.

 26. Daantje

  Volgens mij gaat het om kwaliteit en niet de kleur.

 27. Pieter

  Ongelooflijk dit gekakel!!!!

 28. Godefroy France

  BNers- rascistisch – SS – BIJ1 – slavengezeik,,, meerdere pleonasmen aanwezig,,,,,
  vreselijk volk,,,,,,, als deze gekleurde gesubsidieerde melkertbaan adept nederlanders praat, moet er ondertiteling bij! en maar klagen,,,,,,,

 29. StefanV

  Ik vind dat je mensen op hun kwaliteiten moet beoordelen en selecteren, niet op hun huidskleur, geslacht of andere persoonlijke kenmerken.

  Maar als alles zo nodig langs de meetlat moet: ik schat er in Nederland zo’n 600.000 tot 700.000 mensen met een donkere huidskleur wonen, op een bevolking van ruim 17 miljoen. Dus grofweg 1 op de 26. Kan ook 25 of 24 zijn misschien. Maar 1 gekleurde nieuwslezeres is dus voldoende.

 30. Master

  Is helemaal niet te weinig. Mensen uit de grotere steden denken nogal eens dat wat zij om zich heen zien representatief is voor het hele land, maar ik kan je vertellen dat je bij ons in Gelderland nauwelijks zwarte mensen ziet rondlopen. Ook als ik op bezoek ga bij mijn familie in Assen, Emmen, Nijverdal, Maastricht, Zeeland zie ik ze vrijwel niet. Dat de helft van Amsterdam alloсhtoon is doet daar niets aan af.

 31. Mick

  Identiteitsgezever pur sang. Het gaat niet om donker of blank, het gaat om kwaliteit, vind ik. Je kiest de beste en wie dat dan is dat doet er niet toe. Te belachelijk voor woorden om juist mensen te kiezen omdat ze donker zijn, dat is juist racisme, en dat zien die types niet.

 32. EugeneKleefpamper

  “Stel nu dat een blanke vrouw dit zou zeggen over zwarte mensen. Dan was ze nu voor rascist uitgemaakt. En was twitter nu ontploft geweest door alle bekende nederlanders. Dit is toch ook rascisme of mag je wel alles over blanke mensen zeggen.”

  Helemaal met je eens!

 33. Grace321

  Gezeik

 34. Drik

  Ster f met je feforceerde diversiteit

  Grootste onzin punt van tegenwoordig

  Wat zo grappig is
  We worden constant wijsgemaakt dat we in een vrij lang leven
  Maar zo te zien mag niemand een vrij wil hebbben

  Ik ben er klaar mee
  Zolang de beste mensen maar op de juiste plek komen
  Dat is het enige wat ik belangrijk vind

 35. Nick

  Deze vrouw had allang op staande voet ontslagen moeten zijn, activistische gleuf.

 36. darius

  Ik vind haar een van de slechtere journaallezers. Ze kikt altijd vol chagrijn in die camera en leest zo overduidelijk van die autocue. Volgens mij is de enige reden dat ze nog mag presenteren juist haar afkomst. Zodra ze ontslagen is gaat ze met bagger gooien en uithuilen bij Sylvana om te roepen dat een vrouw van kleur het zo moeilijk heeft bij het journaal. Kortom wat jammer van dat karakter, wat een zeikwijf.

 37. Wegwezen

  Het gaat om kwaliteit, niet om kleur. Stelletje racisten!

 38. Thomas

  Neutraliteit is belangrijker dan huidskleur of geaardheid als men de redenering van mevrouw Weimans zou door trekken, dan mis ik nieuws lezers met een Chinees, Japans, Koreaans, Indisch, Indiaans etc.etc. uiterlijk, het gaat om neutraliteit en objectiviteit en geen subjectieve duiding waar mevrouw Weimans zich nog al eens aan waagt.

 39. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Wij vinden dat Simone het nieuws erg goed kan presenteren.
  Al jaren zijn we fan van haar.
  Prettig weekend!

 40. darius

  @ pluk van de P: En waarom niet van Rick van de Westelaken?? U bent toch niet homofoob??

 41. Bears’den

  Sjongejonge!

  Wat wordt ik MOE van haar en met haar dat soort ‘typetjes’..
  Alles goed en wel, ik ben zelf zwart, maar door dit soort uitspraken wekt ze gewoon irritatie!
  Je leeft in NEDERLAND!!
  Er is genoeg ‘kleur’ op de Nederlandse tv en media!
  Leef gewoon in dit land en hou dat slavernij gedoe voor je zelf!

 42. Wim Lubbers

  Weimans is een uitstekende nieuwslezeres. Veel beter dan destijds Noraly Beyer. Noraly sprak steevast namen verkeerd uit, legde klemtonen verkeerd en bij vreemde talen ging ze de mist in. Toch zag ik haar veel liever dan Weimans, die de warmte mist die Noraly wel had en heeft.
  Nieuwslezers die zich willen profileren deugen sowieso niet voor het vak. Ook de schuld van de interviewers natuurlijk, want waarom wordt Weimans niet als nieuwslezer of journalist geïnterviewd maar als zwarte nieuwslezeres.

 43. jan

  Dat mens kan niet eens normaal de autocue oplezen. Ze leest op alsof ze voor een groep kleuters staat.

 44. LD

  Met 800.000 inwoners met een sub-Sahara achtergrond in Nederland is dus 4 en half procent (zeg 5) zwart. Van de 202 presentatoren en verslaggevers zijn er 3 zwart, dat zouden er rond 10 kunnen zijn. Ik moet zeggen ze heeft gelijk…

 45. Leen Peters

  Het eeuwige gezeur over diversiteit. Er komt een dag dat haar collega’s bij de NOS het ook spuugzat zijn. Simone gaat op deze manier voor de Aldith Hunkar-Award.

 46. Joris

  Totaal niet mee eens. Het sterft van de gekleurde mensen van allerlei komaf in de hele media. Hoeveel journaal lezers zijn er eigenlijk? Donder toch op zeg. Ik denk dat ze als Surinaamse liever verder alleen maar Surinamers als allochtone excuustruzen had gezien. Maar helaas, het hele palet aan diversiteit is tegenwoordig aan bod. Jammer dan !

 47. Jan

  Dat wijf moet niet zo zeuren, ze komt regelmatig in diverse programma’s voorbij en dat is al erg genoeg!

 48. Max

  Stuitend sommige reacties hier, en dan kwetsende woorden met spaties neerzetten. Zo laf. Wat een riool.

 49. Varkenshoeder

  Het enige van belang voor deze vrouw is kleur. Hoe rascistisch ben je dan eigenlijk.

  En dan, “Je ziet daar dat de diversiteit op de redactie zijn vruchten afwerpt.”, Wat is dat nu voor onzin, zijn vruchten afwerpt… Dat slaat nergens op. Dat werpt zijn vruchten helemaal niet af. Kwaliteit is belangrijk en niet kleur of gender en wat niet al. Het geeft wel weer aan van welk niveau dit mens is.

  En dan ” …dat is allemaal heel anders dan bij het reguliere journaal, én ze maken echt nieuws.” . Wat een domme koe is dit toch, ze moeten niet nieuws maken maar aan verslaggeving doen, neutraal. Maar dat doen ze dus niet.
  Ze is hetzelfde als al die andere linkse schapen, ziekelijk onnozel en kwaadaardig tegelijk, autoritair en intolerant naar andere meningen. Ik kijk gelukkig deze sh1t al jaren niet meer.

 50. 8

  Simone Weimans houdt die discriminatie zelf in stand door het steeds te hebben over zwart en wit. MENSEN ZIJN GEWOON MENSEN, iemands huidskleur is van ondergeschikt belang. Het gaat er toch om wie je bent, welke capaciteiten je hebt etc.? Wat maakt het nou uit hoeveel witten of zwarten er ergens werken, al dat geforceerde gedoe. Als ik zwart was kon me het geen bal schelen als de rest blank was.

 51. 8

  Leuk hoor ,dat je een bepaalde baan hebt gekregen alleen omdat je toevallig wit, zwart of weet ik wat bent.

 52. sylvana simons

  ik kan goed presenteren laat mij het maar doen

 53. Lies

  @8: eens!!!

 54. A.M.

  Simone heeft een prettige stem. Ik luister ook graag naar haar in met Het Oog op Morgen op radio 1, fijn om naar te luisteren!

 55. A.M.

  Nee hoor, mensen. Ik meen het natuurlijk niet, ik zeg het alleen maar om tegendraads te zijn.

 56. Jensen

  Wat heerlijk om hier de reacties te lezen: Nederland is nog dommer dan ik dacht, dus er is zeker een groot publiek voor mij!

 57. Jan Roos

  En voor mij!

 58. Michael

  En Noraly Beyer dan???

 59. Jopie

  Ik begrijp niet waarom iedereen zo lyrisch is over de Giro. De Bank is veel makkelijker en sneller. #viadebank

 60. CreaBea

  valt wel op als ze moet presenteren gaat het meestal over discriminatie en zwarte piet. Gelukkig is de sperma wit.

 61. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Rick van de Westelaken vinden wij een uitstekende nieuwslezer.
  Beetje merkwaardig om ons plezier met de ingetogen humor van Simone Weimans als ze het nieuws leest en foutjes in de regie pareert te verwarren met heel iets anders.
  Zit u iets dwars, waarde Darius? Zo te horen wel.

  Anyways, Simone is top. Topperderdetop. Top.

 62. COSA NOSTRA

  Erg bizar dat iemand het journaal voorleest en het gelijk koppelt aan zijn of haar huidskleur Ik vind dat er een onpartijdig iemand moet staan die gewoon het nieuws voorlezen meer niet

 63. COSA NOSTRA

  Als haar huidskleur haar zo dwars zit, kan ze beter niet het nieuws presenteren want dat moet op neutrale manier gebeuren!

 64. Annoniemus

  Je kan ook zeggen dat er sowieso één bruine ster te veel zit nu !

 65. achtmet

  Die tante zit er ongetwijfeld gesubsidieerd ! en dan heeft ze het ook nog over meer black? Kom nou :COLOR DOES NOT MATTER .Probeer een eerst verstaanbaar Nederlands te spreken ,en ga eens vrolijker kijken ipv met een gezicht als een oorwurm !

 66. A.M.

  De 2e A.M. Is fake! Ik meen het wel, idioot, gebruik geen fakeaccount aub. Black is beautiful!

 67. Geronimo

  Lieve Simone. Het gaat niet om zwart of wit, dun of dik, slim of dom: het gaat om incrowd, om netwerken. Laat je niet spannen voor het karretje van verdeel en heers en wegkijken waar de schoen werkelijk wringt.

 68. Oh nee

  Ik kijk gelukkig allang niet meer naar de NOS met die eeuwig links-moraliserende propaganda van ze, de NOS is samen met RTL4 de grootste drekzender van Nederland en eigenlijk zijn al die andere zenders bij de NPO en de commercielen niet veel beter.

 69. Mohammed was een pedo

  Het blijft moeilijk om naar te kijken, een verongelijkte aap die zeikt over het slavernijverleden…
  Heeft ze ook nog een spraakgebrek met haar bruine Arsch.

 70. Miep Oranje

  Het blijft moeilijk om naar te kijken, een verongelijkte aap die zeikt over het slavernijverleden…
  Heeft ze ook nog een spraakgebrek met haar bruine Arsch.

 71. JasperV

  De kleur van iemand is niet belangrijk Simone, het gaat om de inhoud. Daar moet je niet over blijven zeuren.

 72. arie

  Simone spreekt wel het allermooiste en ook duidelijkste Nederlands op TV.

 73. VOC mentaliteit

  Welke nieuwslezer is zich nu bewust van zijn/haar huidskleur? Dat is toch volkomen irrelevant?

  Dadelijk gaan de rolstoelers zich uiten dat de NPO wel erg weinig motorisch gehandicapten in dienst heeft. En de mongolen ook.

  Het zou wel erg leuk zijn, nog leuker dan Drunk History, om het nieuws te laten “vertellen” door een mongool. Als het kan een Surinaamse mongool, dan is die mw. ook tevree.

  Altijd die luie apen die zeuren over de slavernij en uiteindelijk graag gemakkelijkk geld willen zien van ons… Mooi niet!

 74. Momo

  “Het is natuurlijk nog steeds niet genoeg dat ik de enige zwarte vrouw ben van alle presentatoren”

  Hoezo is dat niet genoeg? Sinds wanneer draait het nieuws om de kleur van de presentator?

 75. bril

  Belachelijk. Er zijn heel weinig journaallezers. 1 is dus genoeg. Vindt verder dat we ongelooflijk divers zijn op tv. Waar heeft ze het dus over.

 76. ox

  als nog geen 10 procent van de nederlanders van kleur(braak)is,dan is dit een prima afspiegeling van de maatschappij,niet zeuren dus

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.