Simone Weimans: ‘Eén zwarte NOS-ster is te weinig’

Simone Weimans vindt dat de NOS een hoop doet aan diversiteit, maar vindt het wel magertjes dat zij er de enige zwarte presentator is. Dat geeft ze aan in de VARAgids. Weimans is kritisch. “Het is natuurlijk nog steeds niet genoeg dat ik de enige zwarte vrouw ben van alle presentatoren, maar ik ben er wel echt trots op dat er bij de NOS zoveel aandacht voor diversiteit is. Op de werkvloer, maar ook bij de herdenking van het slavernijverleden, en dat ik dat mag presenteren.”

De redactie van NOS op 3 loopt voorop, meent Weimans. “Je ziet daar dat de diversiteit op de redactie zijn vruchten afwerpt. Hoe zij onderwerpen aanvliegen, het type onderwerpen dat zij kiezen, de keuzes die zij maken: dat is allemaal heel anders dan bij het reguliere journaal, én ze maken echt nieuws.

De presentatrice is redelijk activistisch, maar mag dat niet te veel uiten van de NOS. “Nou, het is niet de bedoeling dat ik me in allerlei maatschappelijke debatten meng, maar als het over zaken als racisme of diversiteit gaat, dan zou ik het raar vinden als ik daar mijn mond over zou moeten houden.

Wat is haar uitlaatklep? “Wat ik nu doe is dat ik soms een tweet schrijf en hem toch weer verwijder. Het is misschien een beetje kinderachtig, maar dan heb ik het toch geschreven.

Het VARAgids-interview met Simone Weimans kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen