NOS op audiëntie bij Facebook: ‘Vreemd bezoek’

Geplaatst op Mon 06 May 2019 om 15:40

Facebook staat anno 2019 vooral bekend als een walhalla voor verspreiders van nepnieuws en daarom werkt het medium hard aan zijn imago. De internetgigant heeft een verkiezingscentrum opgericht om te zorgen dat nepnieuws in aanloop naar de Europese verkiezingen wordt ingedamd. En dat moet iedereen weten: circa 25 media – van de NOS tot Politico en van The New York Times tot de Finse publieke omroep – hebben een rondleiding gekregen door het centrum in Dublin.

Het was een heel erg geregisseerd bezoek, vindt techredacteur Joost Schellevis van de NOS. “Samen met acht andere omroepen en 18 online/print-media mochten we een kijkje nemen. Het werd een vreemd bezoek“, twittert hij.

Het stoort Schellevis dat alles tot in de puntjes was uitgedacht. “In de bijna tien jaar (😱) dat ik in de techjournalistiek rondloop, heb ik best wat PR-evenementen verslagen. Denk aan Apple-keynotes. Maar zo superstrak als dit geregisseerd was, heb ik zelf in ieder geval niet eerder meegemaakt.

De journalisten moesten de regie volledig uit handen geven, merkt hij op. “Onder een ‘bezoek’ versta ik zelf: ergens kunnen rondlopen, met mensen praten, een gevoel krijgen van waar iedereen mee bezig is. Dit verhield zich tot een bezoek als een drive by-shooting tot een goed gesprek. Na krap 20 minuten (!) zat onze tijd er op.

Je journalistieke bewegingsvrijheid wordt wel heel erg beperkt als je gastheer voor je bepaalt wie je op welke plek kunt spreken en vanuit welke hoek je wel of niet ‘mag’ filmen. De volgende stap is dat Facebook zelf de beelden en interviews aanlevert.

Het NOS-artikel ‘Facebook wil werken aan imago en daarom mochten wij langskomen’ kunt u hier lezen.

Foto: NOS
18 Reacties op “NOS op audiëntie bij Facebook: ‘Vreemd bezoek’”


 1. Sonar

  Ik mag toch hopen dat hier niemand verbaasd over is. FB is een van de grootste gevaren van onze tijd. Al zal dat ijdele hoop zijn als ik zie hoeveel mensen er nog steeds op FB zitten. Ik zie het ook om me heen. “Ja, maar ik doe alleen dingen op FB die toch niet belangrijk zijn dus voor mij kan het geen kwaad.” Droom lekker verder.

 2. Remi

  Meghan bevallen van zoon !
  Geweldig nieuws toch !!

 3. Anti PVV

  Circa 25 media – van de NOS tot Politico en van The New York Times tot de Finse publieke omroep – hebben een rondleiding gekregen door het centrum in Dublin.
  Dan moet het goed komen.

 4. Joop55

  Rusland is een kwaadwillend gezwel op aarde dat vroeger met raketten en oproerlegers ons prachtige Europa onder de voet probeerde te lopen, nu doen ze dat met legers op het web, maar geen verstandig medemens die nog langer in Putlers leugens geloofd, zijn Game is Over.

  Goed initiatief dus van de NOS om te participeren aan deze campagne. In de tijden van grote narcisten en trol lenlegers.

 5. Bart M.

  Neonieuws is dat een soort nieuwnieuws?

 6. oja

  Heb jaren terug een feestje bijgewoond op het internationale hoofskantoor van FB in Dublin. Creepy lui. En inderdaad wat mij betreft een van de grootste gevaren van deze tijd. Onbetrouwbaar as can be. En totaal geen interesse in wie de gebruiker is vanuit privacy oogpunt, hoe graag Mark dat ons wil doen geloven. Als je daar werkt is het alsof je in een religie bent belandt en het idee dat iemand Facebook niet leuk vindt wordt ook heel gek gevonden, eigenlijk als een joke…sektarisch.

 7. Donald Dumb

  Heb geen Facebook. Nooit gehad ook.
  Nooit het gevoel gehad iets gemist te hebben…
  Lijkt wel of mensen daar compleet debiel van worden. Afgestompt…

 8. Hermann

  Donald Dumb kijkt neer op facebookers, want Donald heeft tenminste ECHTE vrienden. Daarom brengt hij ook een groot deel van zijn tijd op deze site door.

 9. Donald Dumb

  Hermann. Goed gezien. Echte vrienden. Misschien ook iets voor jou.
  Kpm uit je virtuele schijnwereld, kerel…

 10. Robbie

  @ Hermann
  Je hebt gelijk, maar laat gaan.
  Het is slechts een kneu§.

 11. Donald Dumb

  Facebook is voor contact gestoorden en sociaal gehandicapten.
  In het echte leven onopvallend maar op Facebook ‘The King’….

 12. Hermann

  @ DD Ga je nu 10 miljoen Nederlanders generaliseren en afschrijven?

 13. Geronimo

  Ben ik het zowaar eens met Donald Dumb?

 14. ♥♡❤♥️️♡♥️️♡♥️️♡️️

  Ook geen Facebook staat alleen NEP OP.

 15. Donald Dumb

  Geronimo.
  Blijkbaar…

 16. Donald Dumb

  Hermann. Blijkbaar.

 17. anoniem

  ´Nepnieuws´ bestrijden is niets anders dan keiharde censuur. Ongewenste linkse of rechtse kritiek, bevalt onze politici blijkbaar niet zo..

 18. Barry Batsbak

  Dit bezoek doet me denken aan die keer dat de journalisten van VICE in Noord-Korea waren en men deed alsof men vrij toegang had tot het internet:
  https://www.youtube.com/watch?v=IrCQh1usdzE&t=15m42s

  Foto’s van Jelle Prins:
  https://twitter.com/jelleprins/status/1125321302980665344

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.