Hans Teeuwen: ‘GeenStijl heeft media opgeschud’

Hans Teeuwen denkt dat GeenStijl heel veel heeft betekend voor het Nederlandse medialandschap. Het weblog heeft de traditionele media flink opgeschud. Dat zegt de cabaretier in een interview met GeenStijl-voorman Bart Nijman voor Nieuwe Revu. Er is sinds de komst van internet heel erg veel veranderd in de media. “De hiërarchie en hoe het debat was ingericht, met kranten, radio en televisie, daar hebben heel veel mensen zich heel lang heel vertrouwd bij gevoeld“, legt hij uit.

Juist degenen die zich een positie hadden veroverd in die hiërarchie schrokken van het invloedrijke internet, aldus Teeuwen. “Dat verstoort in hun ogen de natuurlijke orde. Internet is heel verfrissend.”

Internet is voor links moeilijker geweest dan voor rechts, aldus de cabaretier. “De conservatieven hadden de jaren 60 en 70 al over zich heen gehad, die kenden hun plek al. Maar dat er ineens een blogje verschijnt waarop Freek de Jonge wordt bespot, dat was echt nieuw. Die omkering zagen ze niet aankomen. Maar dat er behoefte aan was, is wel evident.

Teeuwen doelt op GeenStijl. “Dat kwetsende blogje van jou, Zonder Stijl of hoe heet het, is het bewijs daarvan. Ineens werd ook duidelijk dat er allerlei ongeschreven regels waren, dat er een bepaalde ideologische koers gevaren werd door gevestigde media, die altijd als vanzelfsprekend werd aangenomen.”

Daarbinnen dacht men dat er al genoeg hoor en wederhoor was en genoeg diversiteit van meningen. Ging er toch ineens een wereld open.”

Het Nieuwe Revu-interview met Bart Nijman kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen