KPN stopt met FOX, National Geographic en 24 Kitchen

De FOX Benelux-zenders FOX, National Geographic en 24 Kitchen dreigen een hele harde klap te verwerken te krijgen. Tv-aanbieder KPN (en daarmee ook XS4ALL en Telfort) kondigde al aan op 1 juni te gaan stoppen met de doorgifte en dat lijkt ook serieus te gaan gebeuren. Dat meldt het AD. Miljoenen Nederlandse huishoudens dreigen deze drie zenders, en ook Nat Geo Wild en Baby TV, te verliezen, omdat KPN veel minder geld over heeft voor doorgifte van deze FOX-kanalen.

De overeenkomst tussen KPN en FOX verliep vorig jaar augustus al, maar werd steeds kortstondig verlengd. Om zenders te mogen doorgeven, moeten tv-aanbieders als KPN en VodafoneZiggo een vergoeding betalen, maar dat staat onder druk.

Vaksite Totaal TV legt op zijn website uit: “Distributeurs vinden deze constructie – mede door verschuivend kijkgedrag naar online – achterhaald. Daarom wordt bij nieuwe onderhandelingen ingezet op een veel lagere doorgiftevergoeding die voor zenders betaald dient te worden. Uiteindelijk willen KPN en VodafoneZiggo het liefst helemaal stoppen met de betaling aan zenders.

KPN geeft aan dat er ‘regelmatig’ naar de afspraken met zenders wordt gekeken. “Hierdoor verandert het zenderaanbod per 1 juni. Uiteraard komen er passende alternatieven en KPN is op dit moment daarover in gesprek met verschillende aanbieders.”

Voor FOX is het een drama: de kijkcijfers dreigen in te storten. “Het bericht is een dubbele teleurstelling voor de klanten van KPN, die deze zenders mogelijk moeten gaan missen en tegelijkertijd wel een forse prijsverhoging gepresenteerd krijgen. We doen een beroep op KPN om samen tot een oplossing te komen.

Inmiddels heeft KPN zijn klanten al geïnformeerd dat de FOX-zenders verdwijnen. Als dat een onderhandelingstactiek is, is dat geen lichtzinnige. Klanten die naar de FOX-zenders willen blijven kijken zullen uiteraard weglopen.

De sportzenders van FOX blijven wél gewoon te zien via KPN.

Foto: FOX

Meer in FOX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen