All-time low RTL 5: 12.000 kijkers op prime time

Geplaatst op Mon 22 Apr 2019 om 8:20

De zenderleiding van RTL 5 zal de kijkcijfers hedenochtend verdwaasd tot zich nemen: het station heeft zijn minst bekeken primetimeblok ooit achter de rug. Het station kwam tussen half negen en half elf niet verder dan een halve procent marktaandeel. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De Temptation Island-herhaling opende de avond met 20.000 kijkers (0,4 procent), waarna de nabeschouwing Temptation Talk uitkwam op een verbijsterende 12.000 kijkers (0,3 procent).

RTL 5 schurkt hiermee wel heel erg tegen de absolute nullijn aan. Niet alleen werd de zender op prime time door álle andere toptienzenders ingehaald of geëvenaard, maar ook door nichezenders RTL Z, SBS 9, MTV, Comedy Central, Nickelodeon, Spike, Discovery Channel, TLC, National Geographic, FOX, Eurosport en BBC First.

Het is vrij bizar dat RTL 5 deze herhalingen laat aanmodderen op zondagavond, omdat iedere willekeurige film minstens het vijfvoudige zou trekken.

Over de hele avond gezien was RTL 5 de twaalfde zender van Nederland met 1,4 procent marktaandeel. In de vooravond werd met Hotter Than My Daughter het hoogste marktaandeel gescoord: 3,1 procent (116.000 kijkers).

Alle andere RTL 5-titels bleven onder de grens van 100.000 kijkers.

Foto: RTL
25 Reacties op “All-time low RTL 5: 12.000 kijkers op prime time”


 1. Oud Endemol

  Werner van Es weet van aanpakken bij deze zender. Al jaren. NOT.

 2. Meneer Kaktus

  Dan scoorde mijn soap zo slecht nog niet, jongens!

 3. TVkijker34

  RTL5 R.I.P

 4. Jesper

  12.000 is geloof ik één kijkcijferkastje in een woning. N is te klein om in dergelijke gevallen een conclusie te kunnen trekken en de standaarddeviatie klopt ook niet. Maw, het kunnen net zo goed 80.000 of 50.000 kijkers zijn.

 5. Bjorn

  Dan kunnen ze in het najaar scoren met een succesvolle avond met ER maar die wordt dan weer teniet gedaan door deze avonden. Gemiddeld scoort RTL 5 al jaren heel slecht.

 6. Jan

  Het is al een but-programma en dan wordt het ook nog eens herhaald op Eerste Paasdag. Hoe verzinnen ze het ook…

 7. Mark l.

  @Jesper. Worden kijkcijfers dan nog steeds gemeten met kijkcijferkastjes? Ik dacht dat het al lang werd afgelezen aan de kpn- en ziggo-tv-kastjes…

 8. Jesper

  Nee Mark, nog steeds die kastjes. Net als in 1517 toen Luther live voor 230.000 kijkers zijn 95 stellingen aan het hameren was.

 9. A.Zijn

  Mogelijk ziet het najaar er straks beter uit i.v.m. de concurrentiestrijd met Talpa. Er worden veel titels aangekondigd op dit moment. Die kunnen ze niet allemaal kwijt op RTL4.

 10. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Net5 concurreert SBS6 helemaal kapot jongens.
  Ze zitten zo in elkaars vaarwater dat er straks geen enkele kijker overblijft.
  Hier zit toch niemand op te wachten?
  Wanneer komt er een regering die er iets aan doet?
  Húp, al die commerciële zenders met verkeerd gekozen programma’s achter de decoder. Laat de kijkertjes op voorhand maar beslissen of ze nog kennis willen nemen van reclameblokken gevolg met but-programma’s en laag lallend vermaak.
  Pompidompidom, paaseitjes zoeken. Prettige maandag.

 11. NPO kijker-maandag

  Zet gewoon een film op primetime of iets van Border Security, maar niet de hh van de donderdag!
  Dit is zo slecht.

 12. NoordOost

  Hoezo, een film kost geld en een herhaling van een eigen programma kost niets. Misschien heeft RTL besloten om op dit tijdslot geen kijkers naar RTL5 te willen trekken omdat ze daar specifieke redenen voor hebben. Het is een commercieel bedrijf en die hebben andere motieven dan ideologische staatstelevisie.

 13. Jan

  Blijft natuurlijk wel een feit dat naast Hotter than my daughter Temptation Island wel een kijkerstrekker is voor RTL5.
  Alleen houdt Hotter than zijn kijkers wel vast en Temptation niet.

 14. Sandertje

  @Mark @Jesper
  http://mediaredactie.fhj.nl/index.php/2016/01/08/de-toekomst-van-kijkcijfers/

 15. Jesper

  Bedankt voor de link.
  Deze link gaat er wat dieper op in: https://www.metronieuws.nl/nieuws/showbizz/2017/11/discussie-over-meting-kijkcijfers-laait-op

 16. Thom

  Dit seizoen van Temptation had nooit uitgezonden mogen worden, er gebeurt werkelijk waar helemaal niks noppes nada, in 1 aflevering Married at first Sight zit meer spanning dan in dit seizoen Temptation, what went wrong??

 17. Albert

  Rtl5 moet gewoon een actiefilm neerzetten op zondag

 18. west

  @ Albert waarom zouden de kijkers naar een aktiefilm met reclame kijken
  terwijl ik ook film ondemand zonder reclame kan zien

  Punt is dat men overvoerd is met zenders
  RTL zou 7 8 en Z op moeten heffen ook bij Talpa 5 en 9 .de meeste overbodige zenders zijn niet via de regels verkregen , en hebben ook geen meerwaarde , ze hebben deze alleen om strategische redenen opgericht
  en krijgen via uw kabel abonnements geld heel veel euro`s per jaar

  Ze zijn heel dom en denken dat marktaandelen belangrijker zijn dan kijkcijfers
  maar de adverteerder is niet gek !

  als je de bovengenoede zeders opheft en de successen die op de bijzenders stonden op je ene bijzender zet , sgroeien de kijkcijfers van je 2 zenders vanzelf

 19. John

  Sauve zet 0 kosten in de programmering want dan haalt hij zijn financiele target en dus bonus. Zodra RTL nederland echt niet meer te redden valt neemt hij de benen en laat een rokende bende achter. Van Es (programmabaas RTL5) is een hele zwakke broeder en heeft geen idee. Van Es wordt door geen enkele producent serieus genomen en ik vermoed dat er intern ook achter zijn rug om hard wordt gelachen. Je zou zeggen dat dergelijke scores de doodsteek zijn voor een programma directeur, maar zolang hij de opdracht van SS braaf uitvoert en zolang SS daar nog zit, zit hij veilig. Verkeerde mannen op de verkeerde plekken.

 20. Bart

  Dat die Werner van Es daar nog steeds (of eigenlijk überhaupt) zit slaat natuurlijk nergens op. Je kan er een hele leuke zender van maken en er is zat budget alleen word het op een verkeerde manier besteed. Het is teveel van het zelfde en teveel ren ratjetoe aan programma’s. Naar buiten toe gecommuniceerd is het de jongerenzender maar als je naar de programmering kijkt zie je dat nauwelijks terug. Ze grijpen terug op afvoerputje leedvermaak televisie van het ergste soort. Sommige programma’s in dat genre scoren helaas maar je zou het eigenlijk niet op je zender moeten willen hebben. In deze tijd kun je je best nog richten op jongeren als tv zender maar dan moet je er wel een sterk eigen online platvorm naast hebben waaraan je meteen kan zien dat het bij die tv zender hoort en dat helemaal gericht op jongeren.

  Helaas zijn ze niet voor een volledige koerswijziging gegaan en een aanvulling op RTL4 geworden. Ook niet volledig in het gat gedoken qua programma’s van het vroegere SBS6 inclusief regionieuws, show en weer. Nee hoor, Werner blijft op het pluche zitten en modderd maar wat aan. Weet zelf eigenlijk helemaal niet wat ie er doet. Wel gezellig bowlen in zijn pak met de RTL sterren. Kijk buitenwereld ik werk bij tv en kijk eens net wie ik allemaal om ga. Helaas want als er echt iemand met passie voor tv had gezeten dat had RTL5 de tweede grootste commerciële zender van Nederland geweest.

 21. StefanV

  Zowel RTL als SBS moet eens serieus gaan nadenken over het beperken van het aantal zenders. Bij RTL kun je prima RTL 5 en RTL 7 samenvoegen. En bij SBS kunnen Net 5 en SBS 9 prima als één zender verder.

  Als je niet genoeg fatsoenlijk materiaal hebt om zenders mee te programmeren, schrap ze dan.

 22. Bassie

  Meneer van Es is een hele eenvoudige jongen. Hij Had nooit op die plek gezet mogen worden. Grote fout van Erland Galjaard.

 23. Bart

  @Bassie Grote fout van Galjaard die op zijn beurt weer niet op de plek van programmadirecteur had moeten komen. Er zijn nu echt mensen die denken dat Erland verstand heeft van programmeren, programma’s maken en van wat mensen willen zien. Dom van de Mol om hem aan te trekken voor zijn tv zenders.

 24. Vrede

  Vraag mij af wie er op het matje moet komen voor wat er allemaal misgaat bij Temptation Island.

 25. Mick

  Jensen is toch nog niet zo slecht voor RTL5 hoor. Breng Jensen terug!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.