Marcel van Roosmalen: ‘Angela de Jong kan niets’

Marcel van Roosmalen vindt dat Angela de Jong echt veel te veel aandacht krijgt. Haar columns zijn namelijk van zeer middelmatige kwaliteit. Dat heeft hij gezegd in zijn radiocolumn ‘Angela de Jong kan niets’ op NPO Radio 1. Van Roosmalen zag De Jong dinsdag weer op televisie. “Ze mocht bij Jinek haar mening geven over Twan Huys, want Angela de Jong schrijft voor het Algemeen Dagblad iedere dag een stukje over televisie, omdat ze graag televisie kijkt“, zo laat hij weten.

Hij vervolgt: “Ik geloof dat dat het criterium is om televisierecensent te worden, maar Angela de Jong onderscheidt zich van de rest doordat ze haar stukjes schrijft met de steel van een pollepel. Het is niet zo dat de woordjes die ze gebruikt blij worden van de zinnetjes waarin ze nu weer zijn terechtgekomen.”

Het zijn flutstukjes, vindt Van Roosmalen. “Angela de Jong begint ieder stukje met ‘ik’ en daarna volgt de titel van het tv-programma. ‘Ik vind dat Humberto Tan moet stoppen’, ‘ik vind Twan Huys niets’, ‘ik moet lachen om De Luizenmoeder’, ‘ik vind Heel Holland Bakt goed’. Nooit een verrassende invalshoek of vergezicht. Altijd rechttoe rechtaan. Ze vindt het leuk of stom.”

Er zijn mensen die dat verfrissend vinden, zegt hij. “Omdat ze dan zelf niet hoeven na te denken, maar voor mij staat Angela de Jong voor middelmaat. Angela de Jong is RKC Waalwijk, FC Den Bosch of als ze een goede dag heeft misschien FC Emmen. Angela de Jong is drop van het huismerk, Angela de Jong is zegeltjes sparen bij de Vomar, Angela de Jong is een concert van Jannes in Geldrop, Angela de Jong is een kleuterjuf die Picasso komt vertellen hoe hij een penceel moet vasthouden.”

De ergernis zit hem niet eens in dat ze iets vindt, maar dat er slimme mensen zijn die doen alsof ze opzienbarende dingen zegt en dat ze in praatprogramma’s alle open deuren mag intrappen namens de gewone mens. Als ongekozen stem van het volk. Angela de Jong is de gewone vrouw die in gewonemensentaal in de krant voor gewone mensen kritisch mag doen over mensen die over het algemeen meer kunnen dan zij.”

Ik vind haar al haar recensies oppervlakkig. Het is voor iedereen beter als ze weer in de beslotenheid van haar gewone gezin televisie gaat kijken en ons daar niet mee lastig valt.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen