EenVandaag uit kritiek op peiling RTL Verkiezingsdebat

Gijs Rademaker, het gezicht van het EenVandaag Opiniepanel, vindt het schadelijk dat RTL Nieuws ervoor heeft gekozen om een winnaar uit te roepen van het RTL Verkiezingsdebat. Dat laat hij weten op Twitter. Het verkiezingsdebat is met 20 procent van de stemmen ‘gewonnen’ door Klaas Dijkhoff (VVD). Het is volgens Rademaker een stemming waar je niets aan hebt en waar RTL de kiezer te veel mee beïnvloedt. EenVandaag gaat géén winnaar uitroepen na hun debat, zegt hij.

Rademaker vindt het onhandig. “Oh jee, RTL gaat een winnaar peilen 🙄 ben erg benieuwd naar het verschil in percentage tussen de kandidaten. Wij gaat dat voor het EenVandaag debat zeker NIET doen, #justsaying.

Maar EenVandaag heeft toch ook elk jaar een omstreden Politicus van het Jaar-verkiezing? “Je mag overal wat van vinden, maar een verkiezingsdebat en een verkiezingsjaar is echt iets anders 😉.

Hoogleraar politicologie Tom van der Meer van de UvA is ook kritisch: “Roep verdorie geen winnaar uit na een verkiezingsdebat. Dat is (a) onzinnig, en (b) een invloedrijk frame. Iemand met 20 procent en iemand met 19 procent van de stemmen uitroepen tot winnaars is suf. Kijk eens naar de breedst gedragen kandidaat ipv de fanatiekste achterban (1e voorkeur).

En VPRO-ster Teun van de Keuken: “Zo’n onzin om bij verkiezingsdebatten winnaars en verliezers uit te roepen. Het gaat erom wie jouw standpunten het beste vertegenwoordigt.

Foto: KRO-NCRV

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen