DWDD roept Floortje op het matje: ‘Schaam jij je niet?’

Geplaatst op Fri 08 Mar 2019 om 10:00

De Wereld Draait Door heeft Floortje Dessing donderdagavond op het matje geroepen omdat ze zo veel reist voor haar tv-programma Floortje Naar Het Einde Van De Wereld. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Gastheer Matthijs van Nieuwkerk wilde van Dessing weten of ze geen vliegschaamte heeft. “Je moet vliegen naar Chili en heel veel andere bestemmingen. Je komt net ook weer terug uit Nepal. Je vliegt nogal. Het gemak waarmee we vliegen staat een beetje onder druk.”

Hij vervolgde: “Zeker als je betrokken bent met het milieu en het klimaat. Jij bent iemand die er ook zeer bij betrokken is, weet ik. Staat dat op gespannen voet met elkaar?

Dessing blijkt inderdaad last te hebben van vliegschaamte. “Ja, ik heb het er heel moeilijk mee. Ik had het er al heel moeilijk mee. We hebben sinds kort het woord vliegschaamte. Het is iets wat al heel lang in mijn hoofd zit. Jij zal het ook voelen: we vliegen veel voor ons werk. Dat voel je“, zei ze tegen Johnny de Mol.

Je weet dat het op gespannen voet staat met wat je wil brengen. Ik wil heel graag dat we onze blik open blijven houden en dat we naar de wereld blijven kijken, dat we de verhalen blijven vertellen die er in de wereld zijn. Ik ga ook naar Afghanistan om een verhaal te vertellen. Dat zeg ik niet om het goed te praten, maar ik wil wel dat we onze blik open blijven houden voor de wereld.”

De Mol gaf aan dat je ook uitstoot kan compenseren. “We kunnen tegenwoordig toch prachtige alternatieven doen om projecten te steunen?

Dessing: “Maar je kan dan ook zeggen dat je je schuldgevoel afkoopt. Het is beter dan niks doen – wij doen het ook altijd voor dit programma – maar niet vliegen is altijd nog beter. Dat zeg ik ook. Ik ben er nog niet uit wat ik daar in de toekomst mee moet. Het is iets wat ik al langer voel. Ik denk er al heel lang over na. Zo lang ik verhalen blijf maken die mensen inspireren of aan het denken zetten kan ik het voor mezelf verantwoorden. Ik blijf het niet eeuwig doen omdat ik zo nodig moet reizen.”

De Mol besloot met bezorgde blik: “Het is ook super goedkoop. Het is goedkoper om naar Londen te vliegen dan de trein te nemen naar Groningen.”

BN’ers die pleiten voor hogere ticketprijzen wekken behoorlijk veel irritatie op bij ‘de gewone Nederlander’. Die maatregel raakt hen immers totaal niet. Het zorgt er vooral voor dat de De Mols en Dessings van deze wereld dan wat meer rust hebben op hun vlucht.

Foto: BNNVARA
72 Reacties op “DWDD roept Floortje op het matje: ‘Schaam jij je niet?’”


 1. anonymous

  Kan ook niet voor een Groen Links meisje, dat ze honderden vluchten maakt voor een tv programma en op plekken komt waar toeristen niet naartoe moeten gaan.

 2. Zomaar

  Op het matje geroepen?
  Het was gewoon een vraag.

 3. Roxanne

  Hypocriete de Mol, Van de week vloog hij ff heen en weer naar Madrid om Ajax te zien om over zijn talloze tripjes naar het vakantiehuis van Sr. in Portugal maar te zwijgen.

 4. Glamourboy

  Om nog maar te zwijgen van al dat plastic in haar tetten.

 5. Marijn

  En dan heeft Matthijs van Nieuwkerk het voor het gemak maar niet over zijn dikke SUV en vliegreizen…

 6. Stuiver

  Onzinnige vraag.

 7. L.

  Die laatste alinea slaat de spijker op zn kop.

 8. Curryworst

  Rob Jetten alias de Klimaatdrammer reist ook de hele wereld over om met zijn vrind vakantie te vieren. Vol trots post hij dan zijn verre foto’s op Instagram.
  Als zelfs “klimaat”politici de daad niet bij het woord voegen wie zijn wij dan om ons er iets van aan te trekken.

 9. Bramderammer

  Wauw, de propaganda machine draait weer volop

 10. Trudy

  De Mol moet niet zo hypocriet doen voor zn programmas de GUTmensch gaan uithangen lelijk stumperdje en die ouwe taart Willeke er weer bij die denkt ook nog dat ze wat voorstelt

 11. Glamourboy

  Maar Floortje heeft de heilige missie om het Nederlandse volk de wereld te laten zien. Zonder Floortje zou het Nederlandse volk zich naar binnen keren en zou het slechte in de mens gaan zegevieren.
  Ooh dan is het goed.

 12. Trudy

  Thijsje moet zich schamen met zn salaris van 600.000 en nu College Tour doen graaier rupsje nooit genoeg walgelijke fake kop met zn tuitmondje

 13. M00i

  Waarom wordt in deze discussie niet de mogelijk revolutie in luchtvaart meegenomen? We zijn naar de maan geweest, maar groene luchtvaart wordt als onmogelijk gezien?

  Zo weinig ambitie en inspiratie tegenwoordig bij de mens. Alsof we aan de rand van een nieuwe middeleeuwen leven. Denk aan het aantal mensen dat tegenwoordig stellig gelooft dat de aarde plat is.

  Angstaanjagend.

 14. JandeHond

  Ik schijt peuken van die milieu-fascisten.

 15. Glamourboy

  Spoel je wel door met regenwater, JandeHond?

 16. ome H

  Vond haar erg arrogant over komen, ‘Ik wil heel graag dat we onze blik open blijven houden en dat we naar de wereld blijven kijken’, willen ‘we’ dat van Floortje?

 17. Michael

  Johnny de Mol heeft echt boter op z’n hoofd!

  1. Vliegt even op en neer naar Madrid om Ajax te zien
  2. Vrijgezellenfeestje in Las Vegas – binnen 32 uur op en neer gevlogen
  3. Is getrouwd in Portugal en heeft al z’n gasten laten overvliegen

  En dan heb ik het niet eens over z’n ‘neuk’ reisjes van Waar is de Mol?! Onvoorstelbaar dat hij zoiets aankaart, BELACHELIJK!

 18. Glamourboy

  Je moet er niet aan denken hè, dat Floortje stopt met haar reisprogramma. We zouden binnen enkele maanden afglijden naar een duistere wereld met intolerante mensen en totale onwetendheid over andere landen. Nog afgezien van de diepe economische recessie die haar stoppen zou veroorzaken. Zonder Floortje beginnen de dark ages.

 19. Coca Cola

  Ik heb totaal geen problemen met vliegen. Ja, het is slecht voor het millieu, maar er zijn zoveel andere dingen die slecht zijn voor het millieu en daar doen we ook niets mee.

  De natuur is erg veerkrachtig, komt wel goed. En voor de mensen die dat niet geloven, een advies; neem geen kinderen, dan hoef jij je ook niet druk te maken over de toekomst.

 20. Glamourboy

  Kinderen nemen is inderdaad by far het slechtste wat je kunt doen voor het klimaat.

 21. Glamourboy

  Ik vraag me wel eens af waarom die klimaatfundamentalisten niet collectief zelfmoord plegen, want dat is de enige actie die het klimaat echt helpt.

 22. Marja

  Het is maar goed dat dit soort mooie programma’s er zijn.
  Je moet er toch niet aan denken dat er geen NPO zou zijn en je dus als tv-kijker ten prooi valt aan de voor 80% onzin troep van de commerciële omroepjes in Nederland.
  Een walgelijke gedachte!

 23. Glamourboy

  Mooi is een subjectief begrip. Wat de één mooi vindt, vindt de ander walgelijk. Je kunt dus beter een niet-subjectieve term gebruiken om je bewondering weer te geven. Probeer het maar eens, misschien lukt het je.

 24. Karin

  Ik vlieg wanneer ik wil…en hou mij nooit bezig met het feit dat het wel eens slecht voor het milieu zou kunnen zijn…al die moraalridders moeten zich maar daar mee bezig houden …komt vast goed dan.

 25. Glamourboy

  Karin, als jij je puntjes vervangt door komma’s en andere interpunctie komt je reactie beter over op anderen.

 26. Jur

  Schiphol verwacht dit jaar nieuwe passagiersrecords. De mensen lachen gewoon om die milieu extremisten.

 27. Marja

  @Glamourboy
  Look who’s talking!
  Er mist minimaal 1 komma in jouw reactie.

 28. Ronald

  Het wordt tijd om op te houden over dat vliegen. Het is gewoon een modern vervoermiddel waar we niet meer zonder mee kunnen. Of geld stoppen in andere hoogwaardige alternatieven, een boemeltrein is nl geen alternatief. 😉

 29. Glamourboy

  Tell me, Marja.

 30. Marja

  @Glamourboy
  Dat kijk je zelf maar na.

 31. Glamourboy

  Een beetje VMBO-reactie hoor, Marjaatje.

 32. Jan Hoekstra

  Floortje dat vliegtuig vliegt ook zonder jou, dus gewoon je mooie programma blijven maken.

 33. Karin

  Ach Glamourboy…..mijn PUNT is duidelijk toch..en hoe dat over komt op anderen maakt mij niet veel uit….maar vertel eens Glamourboy…waar haal jij de naam Glamourboy vandaan…in welke staat was jij toen jij voor die naam koos 👅👅

 34. Meneer Kaktus

  Je kunt toch ook met de trein naar Afghanistan?

 35. Glamourboy

  Als jij in het echte leven ook zo praat, met al die haperingen, neemt niemand je serieus hoor, Karim. Je wil by de weg wel je punt maken, maar hoe dat overkomt op anderen maakt je niet uit. Iek nie begrijp.

 36. Marja

  Te voet ook.

 37. Coca Cola

  @ Marja, Kan jij ook inhoudelijk reageren? Ik zie jou enkel en alleen op anderen reageren op een uiterst kinderachtige wijze. Als je inhoudelijk niets te nmelden hebt, lijkt het mij dat jij jouw tijd aan het verspillen bent.

 38. Marja

  @Coca Cola
  Moet ik nu ingaan op iemand die zich ‘Coca Cola’ noemt?

 39. Enzo Voorthuijsen

  Hoe groener de politici hoe meer ze vliegen; for the good cause of course.

 40. Godefroy France

  Zowieso vreselijk aandachtswijf, gaat alleen maar om haar !!! constant in de camera kijken, zeer belangrijk wat floortje als groenlinks ons voorschotelt, maar liefst zonder haar!!!

  BNNer daar gaan we weer br br br

 41. Robbie

  Ja ik schaam me rot. Als ik wil vliegen dan vlieg ik. Ik fiets trouwens ook veel naar het werk. En ik ga vaak op fietsvakantie in Nederland. Ja het klimaat veranderd, maar dat doet het al veel langer dan dat de mensen hier rondwandelen. Nog even en we zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosaurussen.

  Oja en ik woon vlakbij Schiphol. Gelukkig wel, blijft een mooi gezicht die vliegtuigen.

 42. jomari

  Floortje zal blijven vliegen, sinds haar nier operatie van 8 (!!!) uur zal zij zoveel
  mogelijk uit het leven blijven halen.

 43. Harm

  Wat een schandelig enge BNers. Omdat ze zogenaamd een verhaal vertellen mogen ze vliegen maar de hardwerkende Nederlander mag van zijn zuurverdiende geld alleen de trein naar Groningen nemen…..

  Allemaal een dikke plaat voor hun overbetaalde koppen.

 44. Ben

  Mattijsje corruptie wordt hij in de wandelgangen genoemd!!
  Strijkt een dik salaris op om voortdurend te liegen en te ontwijken.
  Dan ben je de laatste om ook maar over integriteit te beginnen.
  Gaat met collegetour opzichtig ook op zijn bek.
  Over zijn kijkcijfers wordt al jarenlang gelogen!!!!

 45. Ben

  Het slechtste voor het milieu is het vervaardigen en daarna “opruimen” van accu’s. Daar hoor je niemand over. Kijk op de stranden van India en Pakistan. Daar zie je wat accu’s doen met t milieu. En wij gaan dankzij randdebielen als Jetje en Yesser (dat is zijn echte naam!!!) Klaver die letterlijk alles over hem liegt of verdraaid het milieu overspoelen met deze verschrikkelijke troep.
  Een accu veroorzaakt net zo’n grote ramp voor t milieu als 50.000 km met een dieselvrachtwagen.

 46. kidminnesota

  Gaan we weer : vliegschaamte. Belachelijk, net zoals de vliegtax. Opzouten daarmee!

 47. Noëlla

  De Mol besloot met bezorgde blik: “Het is ook super goedkoop. Het is goedkoper om naar Londen te vliegen dan de trein te nemen naar Groningen.” Als je met Ryanair of Eastjet vliegt ja, en johnny, dat doe jij echt niet.

 48. Sven L.

  @ Noëlla;

  Die lowcost carriers zijn de oorzaak van het massale vliegen. Die maatschappijen moet je aan banden leggen;minder slots geven. Die vliegpiraten trekken alleen maar gasten aan die voor 25,00 naar Florence vliegen, terwijl ze anders (met de trein) voor een weekendje Maastricht hadden gekozen.

 49. Krezus Jistus

  Floortje heeft geen kinderen, dus dat compenseert weer een flink aantal reisjes, dat moeten we ook meenemen als we haar afrekenen op haar inderdaad kolossale voetafdruk.

 50. Roland

  Weet je wie ook veel vliegen voor hun werk? Piloten en stewardessen. Die schamen zich ook kapot.

 51. Sven L.

  Overigens had er met een klein beetje ambitie op Europees niveau al jaren een fatsoenlijk spoorwegennet kunnen liggen om de grote steden te verbinden. Zolang dat er niet is, stapt men in het vliegtuig voor een citytrip. En da’s volkomen logisch en te verdedigen.

 52. Jaap

  Hoi Matthijs, schaam jij je niet voor dat salaris dat betaald wordt van belastinggeld?

 53. Nope

  Wat maakt het uit die vliegtuig maakt die rit toch wel zonder of met haar.

 54. toxilogic

  Het punt hier is dat het vliegen, toen het nog rete duur was werd vrijgesteld van belasting op de kerosine, dat willen overheden wel veranderen, maar dan beginnen KLM en Co te piepen dat ze dan niet kunnen concurreren met die woestijn maatschappijen en in mindere mate US carriers waar olie als het ware te geef is. Er gebeurd dus al jaren niets. Je kan hier elk uur voor een paar tientjes naar London vliegen en dat is bizar vergeleken met de treinprijs en dan is Nederland nog betaalbaar. Gister maakte een duitse instantie bekend dat het afgelopen jaar Duitsers 130 miljoen vliegreisjes hadden gemaakt. dat is een gemiddelde van 1,5 per duitser, en dat in een land waar je ook met 300 km per uur in je eigen bak kan razen..en een eigen hi speed railnetwork heeft. Tja

 55. wauter

  Vliegschaamte……..het is toch niet te geloven. Dat hele klimaatgezwets is één grote zwendel waar een aantal mensen ontzettend rijk van gaan worden. Gewoon lekker blijven vliegen en auto blijven rijden. En reken op 20 maart af met de Klavers en de Jettens. Doen we dat niet dan gaat dat ons heel veel zuurverdiende centjes kosten.

 56. Tim H

  @toxilogic
  Dat spoorwegmaatschappijen absurde personeelskosten hebben moet je de luchtvaart niet verwijten

 57. robb

  Gewoon blijven vliegen en auto rijden en zoeken naar oplossingen die komen wel maar dat duurt nog even ,mijn vakantie is al geboekt.

 58. aqua

  Waar haalt die klootzak het lef vandaan zelf is hij een van de grootste graaiers van TV wereld .
  FLOORTJE GEWOON DOORGAAN.want wij genieten ervan en dat kan ik zeker niet zeggen van die van Nieuwkerk.

 59. Donald Dumb

  Tja. Als je plekjes op aarde aan mensen wil laten zien zal er toch gevlogen moeten worden…
  Anders moet je maar in Tuinesië of op Balkonië blijven.

 60. Donald Dumb

  Robb. Eerst vliegen naar vakantieland. Dan verder roadtrip. Zo doe ik het dit jaar.

 61. robb

  aqua ,Wat hij denkt of doet maakt niet uit hij vraagt haar wat de kijkers haar ook willen vragen .

 62. aammehoela

  Het was gewoon een vraag die vooraf doorgenomen was. Het blijft een item, maar dan vooral voor de vakantieganger. Moet je perse naar de USA of naar de Caribische eilanden of nog verder weg, terwijl je gewoon voor de zon ook naar Spanje, Portugal of Griekenland kan. Ook naar de Turken natuurlijk, maar dan steun je Erdogan oftewel doe dat maar niet. Naar Bulgarije kan ook, gewoon goedkoop naar de Zwarte Zee met geen moslims in de buurt.

 63. Ad

  Het zijn linkse kilometers, ze hebben de zegen van Klaver.

 64. Volger

  Laten we ons gek maken door de politiek en de media? De economie moet blijven groeien en dat extra vliegveld komt er ook! De aarde corrigeert zichzelf al miljoenen jaren en dan zullen wij het even als stipje op de landkaart eventjes binnen 30 jaar oplossen en ons in de schulden steken? Wat een flauwekul!!!

 65. man pan

  Vliegen is gewoon absurd goedkoop, vrienden van me vliegen elk maand ergens naartoe met cheaptickets.

  retourtje Praag 120 euro..

 66. Purplecroc

  In de Sovjet-Unie bepaalde de regering ook waarheen mensen mochten reizen, helemaal nergens heen dus. Zo ongeveer alles werd door de communistische partij van boven af besloten en Groen Slinks en die gifkikker Jetten willen ook die kant op,dus er staat ons nog heel wat te wachten!!

 67. critikast

  Floortje Dessing is een schoolvoorbeeld van een hilversums nobody, die zichzelf en de impect van wat ze maakt, schromelijk overschat. Als zij met haar redactie, cameraman, geluidsman, regisseur, scriptgirl, belichter etc. weer eens in het vliegtuig stapt zxit in haar tas een volledig tot in detail uitgeschreven programma, aangevuld met namen en adressen van hotels, contactpersonen, taxichauffeurs, dragers van haar rugzak etc. Pas als de camera draait voor de laatste honderd meter van haar reisdoel wordt haar een rugzak met spullen overhandig, moet ze zogenaamd hard hijgen en heeft dan de vragen aan haar gasten al lang van buiten geleerd. Niet mevrouw Dessing maakt dit programma, maar tientallen keihard werkende mensen die buiten beeld blijven , maar van Floortje absoluut geen deel mogen uitmaken van het succes. Floortje is hypocriet, een secreet om mee te werken en een egoïstische tante. En qua vrouwelijkheid ben je al heel snel op haar uitgekeken !

 68. zorro

  Zo sprak de supergraaier van de omroep.

 69. Liesbeth riemslag

  Wat mij steeds verbaast is….. Ik betaal mij wezenloos aan alle projecten waar ik heen ga. Veilig of niet!! Floortjevheeft altijd een club achter zich. Wat veilig, ik nooit op mijn 69 jaar. !! Esperanza verde in Peru……. Ik ben daar ook geweest en gewerkt…… Floortje en haar team hebben een teringzooi achter gelaten !!! Respect??? Heerlijk reizen, dik betaald krijgen, nooit alleen, en altijd veilig. Wil ik ook wel !!! Wie niet, dan kan je inderdaad de hele wereld over, wat ook mijn grote wens is op mijn bijna 7 0 verjaardag . Mensen om mij heen, veilig en betaald worden. !! Door de jaren heen ,,,, 12 jaar met vrijwilligerswerk ben ik inmiddels 30.000 euro armer geworden !! Liefde werk oud papier!!! Maar Floortje ontvangt penning zestien!!! Wil ik ook wel. Xx succes. Graag reactie xxx gr Liesbeth Riemslag Fatimastraat 17 4834xt Breda.
  06 12572677… Gr liesbeth

 70. Wijze van Zion

  ‘t Wordt tijd dat Floor eens ander andere kant van de wereld blijft…of er overhenen valt.

 71. Mieke kersten

  Deugtafel alleen als het hun uitkomt op tv te brallen en privé er stik schijt aan hebben

 72. Kirth Gersen

  Reisprogramma’s genoeg te koop op de internationale TV beurzen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.