Kees van der Spek: ‘RTL 5 wordt journalistieke zender’

Geplaatst op Wed 20 Feb 2019 om 16:15

RTL 5, de zender waar RTL zijn meest ranzige programma’s uitzendt, moet een journalistiekere zender worden. Dat zegt Kees van der Spek in het human-interestblad Playboy. De programma’s waarin Kees van der Spek met een portemonnee in zijn achterzak door toeristische gebieden loopt op zoek naar zakkenrollers zijn binnenkort niet meer op SBS 6 maar op RTL 5 te zien. Dat komt volgens hem omdat RTL de jongerenzender een journalistiek karakter wil geven.

Het lag meer in de lijn der verwachting dat Van der Spek tv zou gaan maken voor RTL 4, maar hij is dus bij RTL 5 uitgekomen. “RTL 4 is een grotere zaal waar je voor speelt. Ik heb alleen begrepen dat ze van RTL 5 een wat meer journalistiekachtige zender willen maken, waar dit programma dus heel goed op past.

Baalt hij daar niet van? “Er kijken natuurlijk wel minder mensen naar RTL5, maar dat vind ik niet zo erg. Ik start liever vanuit de underdogpositie en dat het dan uiteindelijk meevalt dan dat ik heel veel verwachtingen schep en het tegenvalt.”

Bij SBS 6 voelde Van der Spek zich niet langer thuis. “SBS wordt gewoon steeds meer een entertainmentzender. Dat zie je aan alles. RTL heeft een volwaardig nieuwsprogramma, een journalistieke talkshow…

RTL 5 zendt momenteel programma’s uit als Temptation Island (wekelijks wedstrijdje vreemdgaan) en Adam Zkt Eva VIPS (realitysterren komen voor 15.000 euro met blote togus op televisie).

Foto: SBS
32 Reacties op “Kees van der Spek: ‘RTL 5 wordt journalistieke zender’”


 1. Ron

  RTL5 gaat nooit afstand nemen van Expeditie Robinson en Temptation Island natuurlijk. Of dat moet allemaal naar RTL4 gaan. Adam zkt. Eva zal geen vervolg aan komen denk ik. Wat ook zou kunnen dat ze het allemaal exclusief naar Videoland verplaatsen dit soort formats.

 2. dd

  Nou Kees sterkte, naar rtl5 wordt weinig naar gekeken. Zijn programma’s passen daar echt niet, moet ranzig zijn.

 3. Wop

  Ik denk dat het ene hele goed idee is om van rtl 5 de nieuwe sbs te maken.

 4. Alex

  ‘het human-interestblad Playboy’
  Zalige grap!

 5. Alex

  RTL5 als nieuwe SBS6 is een prima plan.

  Reality tv hoeft niet ranzig te zijn, het kan ook spannend en journalistiek worden gebracht (zie Peter R zijn misdaadprogramma). Er ontstaat een gat in de doelgroep die het meest beïnvloedbaar is voor reclames (de oude SBS kijker). Expeditie Robinson zou dan ook de zender kunnen verlaten en op RTL4 verder gaan.

  Daarnaast zou je RTL7 en RTLZ samen kunnen brengen om daar een hoogwaardige nieuws en sport zender van te maken met een rauw randje.

  Als er wat lef wordt getoond en geen schone schijn wordt gespeeld, kan RTL zich nog prima herpakken. Minder op leeftijd en geslacht spelen, maar op profielen. Een trend die ontstaan is door de online advertenties.

 6. Bjorn

  ER september 2020 op Veronica. Talpa heeft de rechten gekocht voor 5 jaar. Wordt pas december 2018 bekend gemaakt.

 7. Mart

  Björn
  Gek, nog niks over gehoord als het vorig jaar al bekend gemaakt zou worden

 8. LLRV

  “RTL heeft … een journalistieke talkshow…”

  Huh? Wist niet dat men van plan was die maken.

 9. Bjorn

  December 2019 na de komende serie

 10. plopkap

  Spek moet zich bezighouden met tasjesdieven in Tuvalu.

 11. albert

  Goed nieuws: we krijgen dit jaar twee seizoenen 💪 Nog beter: jij kunt je nu opgeven voor de Videoland editie! 👇

 12. Jan91

  Lol, alsof zijn programma geen entertainment is. Het heeft in ieder geval meer weg van entertainment dan journalistiek. Hij zoekt altijd de trucjes op in steden waar de doorsnee toerist na 1 bezoek aan een Europese hoofdstad al niet meer intrapt, zoals van die altijd terugkomende drogeertenten en geldwisselkantoren. Je kan op voorhand al raden waar hij heengaat.

 13. RaymondVL

  Ik snap het punt van Kees van der Spek wel, maar is het dan niet verstandiger om juist RTL Z meer journalistieke meerwaarde te geven. Ze zijn al goed op weg door overdag wel vol in te gaan met beursnieuws en regulier nieuws (was wel eens anders geweest) maar in de avonduren en het weekend valt nog genoeg bij te schaven.

 14. Ome John dagobert de Mol

  @ Ron
  Dat RTL geen afstand wil doen van Expeditie Robinson is duidelijk. Helaas gaat John met geld smijten en dan is Expeditie Robinson volgend jaat bij Talpa te zien.

 15. Will van Bil

  Frankly vind ik Kees met afstand de beste programma-maker van Nederland. Sympathiek bovendien.

 16. Ron

  Dat is nog allerminst zeker en een aanname volgens een aantal hier. ER gaat niet zomaar naar Talpa…Moet dat allemaal nog maar zien.

 17. Mick

  Als ik RTL was zou ik van RTL 5 de volkszender maken. Geen extreem ordinaire programma’s zoals Temptation Island maar meer het oude SBS, voor die markt valt er met De Mol een zender weg. Maak er een rechtsere volkszender van, ook in die politiek gekleurde kant is er een gat in het tv landschap.

 18. Mick

  Doop RTL 5 meteen om naar VOLK5.

 19. Aphex Twin

  Als ik hem zie moet ik altijd denken aan mannen avonturen bij het Nieuwe Meer.

  Ben er overigens zelf niet van.

 20. J

  RTL5 moet gewoon een mix zijn, zijn ze nu al mee bezig. Geen modeavond meer op maandag.

  Maandag + Dinsdag gewoon programma’s zoals nu:
  Maandag: De Deurwaarders, In Overtreding, De Dierenkliniek, Team Spoedeisende Hulp etc.
  Dinsdag: Kees Van der Spek, John vd Heuvel, Ewout in de …, Voor De Rechter, Opgelicht op Marktplaats, 112 Ooggetuige etc.

  Op woensdag + donderdag gewoon programma’s als Slechtste Chauffeur, Expeditie Robinison, Temptation Island, Stiekem Verliefd etc.

  Geen real life soaps, reality meuk, programma’s als Undress for Love, De Leugendetective, Adam zkt Eva, Boxing Stars meer. Ook geen grootse live dingen zoals Idols meer doen.

  Holland’s Next Topmodel + andere modellen programma’s naar RTL8.

  The Blacklist en The Good Docter etc. naar RTL7.

 21. RTL 5 een journalistieke zender lachwekkend

  Bij de co zijn ze allemaal de weg kwijt.

  Talpa en RTL populistische bagger zenders zonder enige journalistieke ruggengraat slaan wild om zich heen en denken door een stupide kwaliteitsverbetering kijkers terug te halen.

  Maar dit is kansloos. Een imago van t okkiezenders gaat ineens mee doen met kwaliteit om kijkers te verleiden afscheid te nemen van de npo.
  Talpa en RTL laten wederom met dit soort voorstellen zien geen idee te hebben waar men mee bezig is.

 22. Mediaprak

  Ziggo wil stoppen met betalen voor doorgifte van zgn niche zenders. Daar kan RTL5 ook zomaar het slachtoffer van worden. En journalistieker? Twee keer per week Jensen?

 23. Meneer Kaktus

  Ik ga Virgien op journalistieke wijze door de caravan jagen.

 24. Meneer Kaktus

  Welterusten!

 25. Repelsteeltje

  @Mediaprak
  Wed 20 Feb 2019 om 22:35

  Ben insider, dit is totaal uit je duim gezogen.
  Waarom schrijf je dit?

 26. Krelis A.

  Prachtige programma’s maakt deze Meneer van der Spek. Als je op vakantie gaat weet je precies hoe en wat van de plaatselijke oplicht en scam praktijken. Is niet bang uitgevallen en doet het gewoon. onvergetelijke scene’s van populaire vakantielanden . Bijvoorbeeld dat alleen hij in het verre oosten 2 of 3 keer werd aangehouden in bijna dezelfde straat omdat hij geen helm droeg en de rest ook trouwens niet.
  Een storende factor is de felle achtergrondmuziek in dat reisprogramma. Die orgels en instrumenten brommen en piepen er nadrukkelijk en irritant doorheen. Vaak op dezelfde frequentie als de pratende mensen. resultaat is datje er bijna niets van verstaat!

 27. machteld

  Dus we zien Twan Huys na de zomer terug op RTL 5?

 28. Lieke van Lexmond Lover

  RTL 5 journalistiek? met Temptation island, de roelvinkjes, roy donders, adam zoekt eva en naked attraction ?

 29. Sven L.

  @ Ron;

  Expeditie zal wel naar 4 gaan; Temptation uitsluitend op Videoland. Hooguit de aftrap van het seizoen op zender.

 30. Sven L.

  @ Lieke Lover;

  FF ‘n update; Roy Donders is nergens te zien en de Roelvinkjes zijn naar SBS verhuisd….

 31. Sven L.

  Overigens; via via vernomen dat RTL “Big Bounce” heeft aangekocht voor RTL5. Soort “Wipe Out”-achtig programma. Scoort als een malle in Duitsland op de hoofdzender aldaar.

  Niet erg journalistiek, wel érg vermakelijk. Is niet met prominenten, gewoon met kijkers.

 32. Peter

  Tsja, het effect is dat Kees journalistiek programma’s met een smallere beurs moet maken tussen allerlei programma’s die platter dan plat zijn. Het is niet met elkaar te rijmen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.