Bizar: RTL 4 plaatst nepleerlingen op middelbare school

RTL 4 heeft een nieuwe rel te pakken in de categorie Project P (gepeste kinderen met verborgen camera volgen op school) en 24 uur: tussen leven en dood (stiekem mensen filmen die halfdood op de eerste hulp komen). Ditmaal heeft de zender vijf nepleerlingen op het Christelijk Lyceum in Veenendaal geplaatst om het echte leven op een middelbare school te tonen in een sensationele realityshow. Echte leerlingen schrokken zich echter kapot toen ze ontdekten dat de vijf klasgenootjes een rol speelden.

Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten wisten niet dat producent Vincent TV Producties, bekend van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak, vijf nepleerlingen op de school had geplaatst. De schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) wist dit wél, gaf ze woensdag toe aan het personeel.

Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media“, zegt een docent die anoniem wil blijven uit vrees voor ontslag. “Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar.”

De leerlingen voelden zich onprettig over dat er mensen in de klas zaten die niet te vertrouwen waren. “Er is een sociaal onveilig situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel.”

De nepleerlingen waren in werkelijkheid ouder dan de andere scholieren, soms wel 20 jaar, en volgden in sommige gevallen een hbo-opleiding of hadden een theaterachtergrond, aldus de Volkskrant.

RTL geeft aan dat het een format uit Amerika betreft: Undercover High. De zender noemt de nepleerlingen geen acteurs maar ‘expertleerlingen die een andere identiteit aannemen’.

Nederland is te klein voor zo’n format, stelt de zender nu. “Mensen zijn er binnen twee weken achtergekomen dat de vijf nieuwe leerlingen niet hun echte identiteit gebruikten. Daardoor is zo veel onrust ontstaan dat we hebben besloten om de opnames stop te zetten.”

Waarom wilde de school dit in vredesnaam? “Wij dachten dat het maatschappelijk nuttig kon zijn om mensen te laten zien wat er werkelijk speelt op een school“, zegt rector-bestuurder Willem de Vos.

Hopelijk zitten alle betrokkenen vanavond in Nieuwsuur, dan heeft Mariëlle Tweebeeke weer een Sonja Barend Award te pakken.

Het Volkskrant-artikel ‘RTL 4 plaatste nepleerlingen op school voor documentaireserie’ kunt u hier lezen.

Foto: Google Streetview

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen