Bizar: RTL 4 plaatst nepleerlingen op middelbare school

Geplaatst op Fri 08 Feb 2019 om 8:20

RTL 4 heeft een nieuwe rel te pakken in de categorie Project P (gepeste kinderen met verborgen camera volgen op school) en 24 uur: tussen leven en dood (stiekem mensen filmen die halfdood op de eerste hulp komen). Ditmaal heeft de zender vijf nepleerlingen op het Christelijk Lyceum in Veenendaal geplaatst om het echte leven op een middelbare school te tonen in een sensationele realityshow. Echte leerlingen schrokken zich echter kapot toen ze ontdekten dat de vijf klasgenootjes een rol speelden.

Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten wisten niet dat producent Vincent TV Producties, bekend van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak, vijf nepleerlingen op de school had geplaatst. De schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) wist dit wél, gaf ze woensdag toe aan het personeel.

Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media“, zegt een docent die anoniem wil blijven uit vrees voor ontslag. “Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar.”

De leerlingen voelden zich onprettig over dat er mensen in de klas zaten die niet te vertrouwen waren. “Er is een sociaal onveilig situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel.”

De nepleerlingen waren in werkelijkheid ouder dan de andere scholieren, soms wel 20 jaar, en volgden in sommige gevallen een hbo-opleiding of hadden een theaterachtergrond, aldus de Volkskrant.

RTL geeft aan dat het een format uit Amerika betreft: Undercover High. De zender noemt de nepleerlingen geen acteurs maar ‘expertleerlingen die een andere identiteit aannemen’.

Nederland is te klein voor zo’n format, stelt de zender nu. “Mensen zijn er binnen twee weken achtergekomen dat de vijf nieuwe leerlingen niet hun echte identiteit gebruikten. Daardoor is zo veel onrust ontstaan dat we hebben besloten om de opnames stop te zetten.”

Waarom wilde de school dit in vredesnaam? “Wij dachten dat het maatschappelijk nuttig kon zijn om mensen te laten zien wat er werkelijk speelt op een school“, zegt rector-bestuurder Willem de Vos.

Hopelijk zitten alle betrokkenen vanavond in Nieuwsuur, dan heeft Mariëlle Tweebeeke weer een Sonja Barend Award te pakken.

Het Volkskrant-artikel ‘RTL 4 plaatste nepleerlingen op school voor documentaireserie’ kunt u hier lezen.

Foto: Google Streetview
48 Reacties op “Bizar: RTL 4 plaatst nepleerlingen op middelbare school”


 1. den Draaiert Joost

  “Hopelijk zitten alle betrokkenen vanavond in Nieuwsuur, dan heeft Mariëlle Tweebeeke weer een Sonja Barend Award te pakken.” Jeetje, is het zo moeilijk een beetje afstand te nemen en je eigen mening achter je te laten?

 2. donia

  Alles voor de kijkcijfers,worden we zoiets als voormalig DDR waar je zelfs je eigen familie niet kon vertrouwen.

 3. Konnie

  den Draaiert Joost, wie moet waarom afstand nemen en wie moet waarom de eigen mening achterwege laten? Ik stel een mening op prijs.

 4. Vrijdag

  Niveau RTL zakt steeds verder weg.

  Bang voor hun Unilever salaris baantje

 5. hiker

  leipstengels

 6. Curryworst

  En uiteraard niet naar een doorsnee openbare school in Hoorn of zo maar naar een christelijke school in het strenggereformeerde Veenendaal.
  Dat geeft dan lekker spannende tv met een uit-de-kast scholiertje tegenover pubers grootgebracht met de Statenbijbel.
  Wat een treurigheid.

 7. Johannes

  Is dit niet strafbaar? Jezelf uitgeven voor iemand anders? Blijkt maar weer eens dat de leiding van RTL het contact met de maatschappij behoorlijk kwijt is…

 8. Frans

  Het absoluut dieptepunt van RTL , benieuwd wat Petertje Trump van der Vorst er vanavond over te melden heeft bij RTL roddel boulevard

 9. west

  Ja dit zijn strafbare handelingen Dus gewoon RTL voor de rechter slepen voor dit gedrag, een boete van 25 miljoen euro en een half jaar RTL NEDER;LAND op zwart

 10. Casper

  @Konnie

  Ik ben het geheel met Joost eens. Deze site pretendeert nieuws te brengen. Dan is de eigen mening uit den boze, tenzij duidelijk wordt aangegeven dat het om bijv. een column gaat. Als ze hun eigen mening willen toevoegen aan ‘nieuws’berichten, dan moeten ze een blog-site starten.

 11. Prector

  RTL heeft weer eens niet nagedacht. Ik zag op nu.nl de kop boven dit nieuws en dacht meteen, alvorens het artikel te hebben gelezen: en dit heeft geen gedonder opgeleverd? Je kunt toch op je klompen aanvoelen dat zoiets faliekant fout gaat lopen?! Behalve bij RTL, de ezel die zich blijft stoten.

 12. Vrijdag

  Het is gewoon een goed format uit de USA.
  Prima om al die achterbakse pestkoppen en crimineeltjes aan te pakken!

  “De leerlingen voelden zich onprettig, er is een sociaal onveilige situatie gecreëerd” .
  Laat me niet lachen, wat een kul!

  Maar ja, in dit burgerlijk truttige bananenkoninkrijkje kan dit allemaal niet meer, blijkbaar.

  Het dieptepunt zit ´m in de stukjes schrijver en al die metgezellen die hun negatieve mening al weer klaar hebben, zonder zich er ook maar even in te verdiepen.

  Wie zijn hier nu de weg kwijt!
  Haags grachtengordel geleuter!

 13. Vrijdag

  Er is niets bizars aan!

 14. Jan

  @ Casper. Dit is overduidelijk een weblog en geen nieuwssite. Op alle weblogs worden meningen gegeven. En ik ben het bijna altijd met MC eens.

 15. Vrijdag

  Het is toch geweldig hoe de treiterjeugd van tegenwoordig wordt ontmaskerd.
  Heerlijke tv.

 16. Vrijdag

  @Jan,
  Ik ben het bijna altijd oneens met deze roddelsite.

 17. Maxer

  De schoolleiding mag op staande voet ontslagen worden en op basis van werkloosheid door eigen schuld geen uitkering toekennen.

 18. Daan

  Unilever koopt zich in bij Editie NL programma van RTL 4.
  https://twitter.com/EditieNL/status/1093567092761210880

 19. Derk

  Expres RTL bij dit artikel neerzetten. Zielig. Het is de produktiemaatschappij die dit deed. RTL wist dit niet.

 20. Reageerder

  Ik vraag mij echt af of RTL wel wist dat de productie maatschappij dit zou doen.

 21. Albert

  Als de school het niet zou weten dan zou het niet goed zijn van RTL , maar ze hebben gewoon goede afspraken gemaakt. Wat is dan het probleem?

 22. Thom

  Much ado about nothing. In Amerika is hier een fantastische docu over gemaakt, Vincent TV heeft hier de rechten van gekocht en geprobeerd een serie van te maken, helaas met iets te weinig research aan de voorkant…

 23. west

  Heerlijke tv die RTL rogrammas , krijg er een natte kt van !
  En straks weer met de bejaardeclub weer kogffietijd

 24. Coen

  Typisch iets voor die ras opportunist van een Vincent.

 25. Peter

  Echt wat is hier erg aan???? De leerlingen weten dat er camera’s draaien en dus zijn ze er bewust van dat als ze iets zeggen dit op camera is. Als dat ervoor zorgt dat ze door hun worstelingen heen komen en dat problemen blootgelegd worden die in deze tijd maar wat graag door de maatschappij onder het tapijt worden geschoven, kan dat juist een goed effect hebben.

  Echt, de Nederlander is tegenwoordig zo kleinzerig en protective. Get real. Durf goddomme eens te leven!

 26. Luuk

  Belangrijke vraag: is hier gewerkt met vaste camera’s in klaslokalen die als reality alles registreerden?

 27. Casper

  @Jan

  Wat begrijp je niet aan MC’s tekst “al 15 jaar nieuws uit medialand”? Bovendien verkondigt MC helemaal geen echte mening, maar neemt het standaard precies dat standpunt in dat de meeste kl¡ks oplevert. Wat jij opvat als MC’s mening staat soms dus haaks op hun echte visie. Misschien moet je eens bij jezelf te rade gaan waarom jij het bijna altijd eens bent met juist die boodschap die het meeste rumoer veroorzaakt.

 28. Purno de Purno

  @Thom. Want alles wat in het gestoorde Amerika (je bedoelt de VS) kan en mag, moet hier ook maar kunnen en mogen.

 29. O. den Beste

  Was inderdaad een bijzonder project op de Amerikaanse tv https://www.dailymotion.com/video/x6jfexb
  Nederland is hier inderdaad veel te klein voor. Een duidelijk bewijs dat niet ieder format zich zo maar leent om internationaal uit te rollen. En een pleidooi om wat meer programma-ideeën van eigen bodem te proberen in plaats van blind ‘proven formats’ binnen te hengelen. Of andersom; goed inschatten of een format wel echt bij de Nederlandse markt past en niet met het oog op de internationale verkoop met veel bombarie op de buis wordt gemikt. Dan heb ik het inderdaad over de Talpa meuk, die rechtstreeks voor de semi-imbeciele wereldmarkt wordt bedacht.

 30. donia

  Peter,
  Protective ,get real? Voel je je wel lekker.
  Waar haal jij de wijsheid vandaan om te weten hoe een ander leeft.
  Juist door te ageren tegen deze pulp tv waarbij de deelnemers in lengte van jaren last van zullen hebben is juist goed .

 31. Kingalert

  Ontneem RTL hun zendmachtiging. Stasi praktijken. Petertje Petertje waar begin je aan. Showprogramma s doorgestoken kaart. Reality wordt gescript. Eigen mensen worden uit de wind gehouden. Klimaatontkenners weg met deze malafide omroep.

  en ergste nog is dat Peter een niet aangename mondgeur heeft.

  Voor onpartijdig nieuws kijk mijn nieuwskanaal op Youtube

 32. Konnie

  @Casper, dan vergis je je. Dit is geen nieuwssite. Dit valt onder dezelfde categorie als Geen Stijl, De Dagelijkse Standaard, Joop en The PostOnline. Ze brengen nieuws met een sterk gekleurd en sturend karakter. Speculeren is hen niet vreemd. Dan weet je precies waar ze staan en kun je je eigen oordeel vellen. Onpartijdigheid hoef je hier niet te verwachten.

 33. anoniem

  Opnames op een school maken is denk ik niet het probleem. Dat heb ik zelf ook gedaan, maar het schept wel een verantwoordelijkheid. Ik zou nooit iemand in beeld willen brengen op een manier die deze niet prettig vindt.

  Nepleerlingen vind ik wel een zorgelijke ontwikkeling. Gaat de politie die straks ook inzetten op scholen? En later ook neppatiënten op een afdeling?

 34. Simon

  De schoolleiding heeft hier het vertrouwen geschonden van de leerlingen en ouders. Het lijkt mij ook volledig in strijd met de privacy wetgeving en alle reden schoolleiding en productiemaatschappij hard aan te pakken.

 35. Hendrik Sihasulewaneputty

  Donia, dat klopt. De po is het schoothondje van rtl.

 36. Hendrik Sihasulewaneputty

  ik bedoel RTL [ met hoofdletters]

 37. anoniem

  @Simon: Men heeft de opnames stilgelegd en het materiaal zal vernietigd worden.

  Ik vrees dat het met een sisser zal aflopen en in een doofpot zal verdwijnen..

 38. Even reageren

  Ik vind dat een programma als dit echt niet kan. De ll hebben recht op privacy en een veilige omgeving. Net zoals de docenten. Daar horen geen tv camera’s voor een RTL programma bij. Ik dacht dat dit ook niet meer kon ivm de nieuwe privacywetgeving. Ik begrijp werkelijk niets van de schoolleiding en dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. Ws zijn ze het contact met hun eigen werkvloer allang kwijt. Verder lijkt het me heel kwalijk dat je ll waar je niets van weet en die ouder zijn, tussen je ll zet. Hoe zit dat met een dynamiek in een klas? En de jeugd kan ook heel beïnvloedbaar zijn. Heeft iemand daaraan gedacht? Wie was de mentor van deze ll? Die voelt zich vast ook flink bedrogen. Het lijkt me dat dit een staartje krijgt. Dit pik je toch niet als je verbonden bent aan deze school.

 39. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Ranzig dit.
  Slechte keuze om dit te proberen.
  En grappig dat de fake leerlingen ontmaskerd zijn. Flopperdeflop.
  Ethische bezwaren my ass.
  In een ziekenhuis film je ook niet.
  Dat voelt een klein kind nog aan z’n water.
  Dus het zal wel weer over geld gaan.
  Hoeveel kreeg de school?
  Hoeveel kreeg de rector?
  Hoeveel heeft Oerlemans geboden?

 40. JohanV

  Schandalig van de schoolleiding en schandalig van RTL. Hoe kan je zoiets bedenken?

 41. Edwin

  JohanV, dat kun je je bij veel meer dingen van de commerciële zendertjes afvragen.
  Daarom leggen ze het al jaren af tegen de stijlvolle kwaliteitsprogramma’s van de NPO.

 42. jroen

  Hoe zit het dan met de privacy? Hadden ze verborgen camera’s of waren camera’s opgehangen op die school? Hadden die ‘leerlingen’ zenders om gesprekken op te vangen? Ik zou mij als ouder toch behoorlijk zorgen maken over de intentie van de schoolleiding en hun kijk op de maatschap en maatschappelijke problemen..

 43. Janneke

  De schoolleiding moet opstappen. Een school moet een veilige plek zijn. Bovendien mag een Christen niet liegen en moet deze zijn naaste liefhebben.
  RTL zal er wel weer mee wegkomen, of adverteerders zullen hun conclusies moeten trekken.

 44. robb

  Wisten de leerlingen en de ouders dat er opnamen werden gemaakt .

 45. Alex

  Het had wel interessant geweest, stress bij de docenten zichtbaar, hoe pesten ontstaat, groepsdruk.

 46. Simon

  #Robb, ja uit het artikel in de Volkskrant maak ik op dat het wel besproken is en dat er nogal wat druk is uitgeoefend op leerlingen die niet gefilmd wilden worden. Maar over de acteurs die op school in de klas kwamen is niks gezegd. Dat is in strijd met de privacywetgeving die er juist groot belang aan hecht dat je volledig geinformeerd bent VOORDAT je privacy in het geding is. Hier heeft men bewust feiten achtergehouden.

 47. Roland

  RTL speelt de bal vooral naar de school maar gaat wel ‘evalueren’ welke inschattingsfout ze hebben gemaakt. Als ze dat nu – achteraf dus – nog moeten doen is het met hun morele kompas wel erg pover gesteld. Dat ze niet wisten dat de productiemaatschappij dit deed is geen enkel excuus. RTL is te allen tijde verantwoordelijk. Het geeft aan hoe schaamteloos RTL is en hoe voos hun gevoel voor integriteit is. Het zal met hun andere projecten ook wel pover zijn gesteld. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4602891/nepleerlingen-rtl-docu-waren-geen-nare-spionnen

 48. Da bitch

  Ik gok dat dit een idee was van Da Bitch bij Vincent.
  Drie keer raden….

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.