Bizar: DENK wil met NTR praten over inhoud talkshow

De griezels van ophitspartij DENK willen met omroep NTR in gesprek gaan over de inhoud van de multiculturele talkshow De Nieuwe Maan. Dat zei presentatrice Fidan Ekiz woensdagavond aan tafel bij Eva Jinek, die zelf overigens een broertje dood heeft aan partijprominent Farid Azarkan. DENK hitst zijn achterban al geruime tijd op tegen Ekiz en haar show. “We trekken ons hier helemaal niets van aan, maar ze proberen het wel. Dit is intimidatiepolitiek“, zo laat de presentatrice weten.

De ophitspartij wil De Nieuwe Maan inhoudelijk beïnvloeden. “De partij DENK wil dus ook echt in gesprek gaan met de NTR om te praten over de koers van De Nieuwe Maan, want dat zagen ze helemaal niet zitten. Dan denk ik: we zijn niet in Ankara.”

Gaat dat gesprek plaatsvinden? “Nee, natuurlijk niet. Dat zou ik ook helemaal niet toestaan. Dat is niet ingewilligd, zeker niet, maar de wens alleen al is natuurlijk heel zorgwekkend.”

Het zegt heel wat dat er zo veel controverse is over een weinig bekeken programma, aldus Ekiz. “Het is een programma waarvan de meeste mensen niet eens weten dat het er is en moet je voorstellen wat er nu al allemaal omheen gebeurt. Het gaat niet zozeer over het programma. Dit is gaande in Europa, dit is gaande in Nederland en het heeft aandacht nodig. Dit soort partijen zeggen vooruitgang te willen door de emancipatie van de moslimgemeenschap, maar dit is stagnatie. Dit is niet waarvoor mijn ouders naar Nederland zijn gekomen en zeker niet wat ik mijn kinderen wil meegeven.”

Islamofoob

Uit welke hoek krijgt Ekiz de meeste kritiek? “De eigen gemeenschap. De Turkse, Marokkaanse, moslimgemeenschap. Ze vinden mij een nestbevuiler. Je wordt gezien als een dissident, een Bounty, je likt je in bij de Nederlandse elite, verrader, islamofoob, racist, ga zo maar door.”

Het zijn geen tolerante mensen, aldus Ekiz. “We leven in een vrij land waar je kritiek kan hebben op bijvoorbeeld de islam, maar de vraag is: wat gebeurt er vervolgens? Je wordt of bedreigd of uitgescholden. Het gaat niet met gemak. Ik denk: als je naar oplossingen wil moet je eerst de oorzaken onderkennen en dat gebeurt niet.”

Ze vervolgt: “Maar ook kritiek van de zogenaamde progressieven uit linkerzijde die denken dat ze alle minderheden moeten beschermen en hen daarmee een dienst bewijzen, wat absoluut niet zo is.

Door druk uit de gemeenschap durven gasten soms niet hun verhaal te vertellen in De Nieuwe Maan. “Het gebeurt vaak dat iemand die kritisch wil zijn over iets kort voor de uitzending niet meer durft vanwege intimidatie. Die verdraaien dan het hele verhaal en vertellen dan compleet iets anders dan we aanvankelijk aan de telefoon hebben gehoord.”

Er is nog veel werk te verzetten als het gaat om integratie, aldus Ekiz. “Vorige week zat er een meisje die is getrouwd met een Nederlandse man. Ze wilde geen rood lintje om haar trouwjurk. Dat staat voor maagdelijkheid. Ze zei: ‘Ik ben een vrijgevochten westerse liberale vrouw, dat doe ik niet.’ Ze had het uiteindelijk wel gedaan voor de foto, zodat het thuis kon worden getoond voor de familie. Je zou de reacties moeten zien op YouTube; je schrikt je echt kapot.”

Reacties

Ekiz krijgt veel steun. “Puur intimidatiegedrag door onze broeders en zusters van DENK“, zegt haar ex Wierd Duk.

En ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Dappere, rechte rug van ⁦‪Fidan Ekiz. En doodeng dat sommige politici journalistieke vrijheid proberen in te perken…

Het fragment:

Foto: KRO-NCRV

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen