Wendy van Dijk: ‘Ik heb altijd zwak gehouden voor SBS’

Wendy van Dijk realiseert zichzelf maar al te goed dat haar overstap naar SBS 6 een risico met zich meedraagt, omdat het nog altijd een zender in opbouw is. Dat vertelde de presentatrice maandagavond in 6 Inside. Van Dijk gaat simpelweg op haar gevoel af. “Ik heb er best heel erg lang over nagedacht. Ik heb natuurlijk altijd een zwak voor SBS gehouden. Daar ben ik begonnen en ik heb daar negen jaar lang mooie programma’s gemaakt als Hart in Aktie, De Bus en Over De Roooie“, zegt ze.

Dertien jaar geleden stapte Van Dijk over van SBS 6 naar RTL 4. “Ik was er destijds een beetje uitgespeeld en koos toen voor RTL 4, waar ik nu dertien prachtige jaren achter de rug heb. Ik heb me daar heel mooi kunnen doorontwikkelen met liveshows, The Voice, mijn eigen dramaserie Moordvrouw en tal van andere programma’s.”

Waarom keert ze nu terug? “Eigenlijk voor het nieuwe avontuur. Het multimedia-avontuur, zeg maar. Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht, Wendy Multimedia. Ik ben vier jaar geleden mijn eigen blad met online platform gestart. Dat wil ik graag doorontwikkelen. Talpa Network is daar echt de meest geschikte partij voor.”

Albert Verlinde: “Dit is een zender in opbouw, hè? Bij RTL zit je eigenlijk op een schip dat vaart en hier moet je maar afwachten wat er gebeurt, hè?

Van Dijk: “Absoluut, absoluut. Dat is het ook het spannende. Maar weet je? Het begint bij mij altijd met een soort van onderbuikgevoel. Ik vind het heel belangrijk dat ik de energie blijf voelen om mezelf door te ontwikkelen. Het is natuurlijk veilig bij RTL. Ik kan daar The Voice doen, ik kan er tal van andere programma’s doen als Wie Ben Ik. Het zijn allemaal zekerheden voor mij, maar ik ben eigenlijk ook op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Ze vervolgt: “Na dertien jaar kun je de uitdaging misschien vinden in een nieuw programma, maar uiteindelijk verandert het medialandschap zo ontzettend en heb ik een andere passie gevonden. Dat is echt hetgeen geweest waarom ik de overstap heb gemaakt. Ik denk dat er een hele nieuwe kans ligt om mezelf opnieuw te ontwikkelen.”

Hoe heeft ze het nieuws verteld aan RTL-baas Sven Sauvé? “Ik heb een goede band met Sven en we hebben altijd hele open gesprekken gevoerd. Ik vind dat hij het super sportief oppakte. Natuurlijk was hij teleurgesteld. Gelukkig maar had hij me graag willen houden en ik heb er nogmaals ook altijd met heel veel plezier gewerkt.”

Bij SBS 6 gaat ze in elk geval Dance Dance Dance doen met Jandino Asporaat. “Ja, dat is natuurlijk een programma wat me goed past, want ik ben zelf danseres geweest vroeger. Stiekem had ik zelf mee willen dansen, maar daar vond ik echt de tijd niet voor in mijn programma, want dat is een behoorlijke klus.”

Is het na dit seizoen over voor haar bij The Voice? “Ik denk het wel, ja.”

Verlinde: “Of er gebeurt wat met die Voice, maar daar ga jij niet over.

Huwelijkscrisis

Van Dijk klonk aan de telefoon alsof ze net een half uur over haar huwelijkscrisis had zitten huilen, maar dat was niet zo. “Het is de op een of andere manier enorm op mijn stem geslagen, dus ik kan ook in een hoestsalvo uitbarsten, maar dan zijn jullie daar op voorbereid.

Hoe gaat het met die crisis? “Nou, het is work in progress. Je kiest er niet voor om het naar buiten te brengen. In elk huishouden gaat het soms wel eens mis. Het is inherent aan ons vak dat het op een gegeven moment op straat ligt en dat je gedwongen wordt er uitspraken over te doen. Dat doen we liever niet. We houden het liever binnenskamers en proberen er met elkaar uit te komen. Dat is hoe we er nu in staan.”

Ze baalt niet van de media-aandacht ervoor. “Ik heb er niet zo veel moeite mee eerlijk gezegd. Ik ben zo door de wol geverfd en ik heb wel eerder heftige tijden meegemaakt en op een of andere manier lukt het heel erg goed om het buiten de deur te houden voor mezelf.”

Lijden haar kinderen eronder? “Volgens mij gaat dat ook wel redelijk. We praten veel en zij weten ook wel hoe het leven een beetje in elkaar zit. Ik kan het allemaal goed gescheiden houden en me vooral heel goed richten op wat echt belangrijk is: gewoon wij samen.”

Voorlopig richt ze zich op haar tv-transfer. “Ik heb nog een contract tot eind juli bij RTL. Dat vind ik ook heel fijn. Ik zou het ook heftig vinden om zo de deur uit te stappen en neem graag de tijd om afscheid te nemen.”

Boulevard

Even later kwam Van Dijk ook nog telefonisch aan het woord bij Boulevard. Daar werd gevraagd of ze het er al over gehad heeft met Martijn Krabbé. “Ja, wat denk je? Natuurlijk. Ik heb aan de voorkant al met hem gesproken hierover en ik moet je eerlijk zeggen dat mijn hart toen nog wel heel erg bij RTL was. Het zijn spannende gesprekken geweest en uiteindelijk ben ik overstag gegaan.”

Krabbé krijgt straks een nieuw presentatiemaatje in The Voice, als de talentenjacht niet naar SBS verhuist. “Ja, verschrikkelijk. Ik zag net dat hij al een foto had geplaatst op Instagram met ‘ik ga je missen’ en toen moest ik al gelijk een traantje laten. Ik dacht echt: jeetje, het wordt nu wel heel werkelijk.”

Heeft De Mol haar de komst van The Voice naar SBS in het vooruitzicht gesteld? “Nee, dat heeft hij niet gezegd.”

Als Van Dijk straks scheidt van Galjaard, zien ze elkaar steeds bij Talpa TV. “Ik weet dat Erland in gesprek is. Ik denk dat we het heel goed zouden kunnen scheiden als het nodig is. Daarnaast: Erland is zo’n fantastische man, ik zou me altijd veilig voelen bij hem. Dat speelt niet mee.

Van Dijk liet ook doorschemeren dat ze Superkids gaat presenteren bij SBS 6.

Sauvé

RTL-baas Sven Sauvé reageert als volgt op het nieuws: “Natuurlijk betreuren wij het vertrek van Wendy. Zij is al jarenlang een zeer gewaardeerde collega die aan het succes van RTL een grote bijdrage heeft geleverd als presentatrice en actrice. Wij gaan op zoek naar een nieuwe presentatiepartner voor Martijn Krabbé bij The Voice.

Lees ook: Wendy van Dijk van RTL naar SBS: vijfjarig contract (gisteren)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen